Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Care Orchestra VIP

Chameleon Audio System Presentation 2016

BANNER-2

BANNER-1

Audio Design

chameleon banner 3

Chameleon Audio

Maestros by Exclusive Audio

soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens

 


Chameleon Audio Presentation

 Realistic colors in Music


(REFERENCE 3A, ICON AUDIO, REED, SHELTER, METRUM)
COVER BY PARIS KOTSIS
PHOTOGRAPHY BY MIKE TSOLIS

chameleon2016presentup

Η περίπτωση της Chameleon Audio δεν είναι καθόλου συνηθισμένη για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Η εταιρία του κ. Νίκου Κωσταδήμα δημιουργήθηκε εδώ και λίγα χρόνια σε πείσμα της κρίσης και διαθέτει στην αγορά εξειδικευμένα προϊόντα ήχου σε λογικές τιμές, μεταφέροντας την πολυετή εμπειρία του ιδρυτή της σε συστήματα που στηρίζονται στην απλότητα. Πρόκειται δηλαδή για μια αντιπροσωπία συσκευών με σαφή ταυτότητα και ηχητικό προσανατολισμό και έναν άνθρωπο που γνωρίζει σε βάθος τις ιδιαιτερότητες τέτοιων συστημάτων, κάτι που έλλειπε από την Ελλάδα. Επίσης, η εταιρία διαθέτει σπάνια καθώς και audiophile βινύλια μιας και αντιπροσωπεύει όνοματα όπως Analogue Productions και Speakers Cornerκαι, ενώ παράγει custom κατασκευές με βάση τον έβενο (π.χ armboard και σασί για κλασικά μοντέλα πικάπ, βλέπε Linn LP12 κ.α.).

Τον κ. Κωσταδήμα τον γνωρίσαμε παλαιότερα με αφορμή τα αξεσουάρ στήριξης που κατασκευάζει με βάση το γραφίτη αλλά και τα κορυφαία ρακ από μασίφ έβενο και παλλίσανδρο που έχει κατεβάσει στην αγορά. Τα τελευταία έκαναν τον κύκλο τους αφού το συγκεκριμένο ξύλο τείνει προς την εξαφάνιση και δεν είναι πλέον διαθέσιμο στις ποσότητες που απαιτούνται, έτσι η Chameleon έχει ήδη ετοιμάσει τον αντικαταστάτη τους, ένα ρακ κατασκευασμένο από σάντουιτς μασίφ ξύλων, με επένδυση από έβενο Macassar. Το νέο ρακ είναι σημαντικά πιο οικονομικό (2.200€ το 4θέσιο), με απόδοση πολύ κοντά στη μασίφ έκδοση, σύμφωνα με τον σχεδιαστή του Καθώς το προσωπικό σύστημα του κ. Κωσταδήμα αποτελείται από τα περίφημα Jadis Eurythmie, μια σχεδίαση χοάνης τεσσάρων δρόμων και από εξωτικά ενισχυτικά λυχνίας κατασκευασμένα στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς κόστους (μονομπλόκ 211 με μ/σ προσαρμογής), ο άνθρωπος έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η στήριξη και άλλες λεπτομέρειες σε τέτοιου επιπέδου συστήματα. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο πως τόσο τα αξεσουάρ με βάση το γραφίτη όσο και τα ρακ που έχουμε τσεκάρει είναι ταμάμ για ηχεία υψηλής ευαισθησίας και απαιτήσεων, σχεδιάσεις χωρίς φίλτρο κλπ. και για ενίσχυση τριοδικού τύπου και όχι μόνον. Με άλλα λόγια, εξασφαλίζοντας ότι οι συνθήκες στήριξης θα είναι κοντά στο ιδανικό (παρόμοια σχόλια μπορούμε να κάνουμε και για τα καλώδια της Tellurium Q), o κ. Κωσταδήμας προετοίμασε κατάλληλα το έδαφος για κάποιους κατασκευαστές που υπηρετούν την μουσική σχολή της απλότητας χωρίς να ζητάνε μια περιουσία και οι οποίοι “δουλεύουν” μεταξύ τους πολύ καλύτερα απ’ό,τι θα περιμέναμε, με βάση τις φροντίδες της Chameleon Audio. Ακόμη και ο χώρος ακρόασης της αντιπροσωπείας είναι στημένος με αυτή τη λογική ενώ από αισθητική άποψη είναι οπωσδήποτε ένας από τους πλέον ξεχωριστούς της Αθήνας.

chameleon2016present1

Chameleon Audio Salon

Σύγχρονη εκδοχή σε ένα κλασικό σενάριο

chameleon2016present2Τούτων λεχθέντων και μολονότι, όπως προαναφέραμε, ο ίδιος ο αντιπρόσωπος ακούει από ενισχυτές SET και μεγάλες χοάνες ενώ εισάγει και τις περίφημες τριόδους 845/211 της Elrog, οι προτάσεις που κατεβάζει στην αγορά ανήκουν σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή της μουσικής σχολής του μινιμαλισμού. Τα ηχεία Reference 3A και τα ενισχυτικά της Icon Audio αποτελούν τη βάση της Chameleon, όπου συναντάμε σύγχρονα υλικά στα custom μεγάφωνα (ανθρακόνημα στο wide range, βηρύλλιο στο τουίτερ) και push-pull λειτουργία με βάση πεντόδους ισχύος (κατά κύριο λόγο) και, αντίστοιχα, τιμές ευαισθησίας καλές μα όχι ακραίες (92dB) και αρκετή ισχύ (όχι μονοψήφιο αριμό watt). Αυτά συνυπάρχουν με απουσία φίλτρου στα ηχεία (πλην του custom πυκνωτή στα τουίτερ) και δυνατότητα τριοδικής λειτουργίας του σταδίου ισχύος, ώστε να δημιουργείται ένα ταίριασμα με παραδοσιακές αρετές μουσικότητας και σύγχρονες ανέσεις στην ανάλυση, την έκταση και την έλλειψη χρωματισμών. Τόσο η Reference 3A όσο και η Icon Audio ανήκουν στο νέο κύμα του hi-end και έχουν δώσει προ πολλού τις εξετάσεις τους στις διεθνείς αγορές, με την προϊοντική γκάμα και των δύο να είναι σήμερα πιο ώριμη από ποτέ, όπως δείχνουν ηχεία σαν το δαπέδου Taksim και ενισχυτές όπως ο ολοκληρωμένος Stereo 30SE (single-ended με την ΚΤ-150 και 30W/κανάλι).

 

Πηγές με σεβασμό στο timing

Φυσικά δεν αρκεί η κατάλληλη στήριξη και καλωδίωση για να αποδώσουν τέτοια συστήματα, τα προαπαιτούμενα ξεκινάνε από τις πηγές που τα τροφοδοτούν, οι οποίες θα πρέπει να σέβονται το πεδίο του χρόνου πριν απ’όλα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι σε θέση να “αντέξουν” τονικά την αποκαλυπτικότητα των Reference 3A. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως η λίστα των πηγών της Chameleon είναι μικρή μα εκλεκτή: οι περίφημοι μετατροπείς R2R της Metrum χωρίς oversampling, τα πικάπ της Reed με επιλογή οδήγησης ιμάντα ή τροχαλία και unipivot βραχίονες, τα phono stage λυχνίας της Remton, οι κεφαλές της Shelter. Όλες οι πηγές είναι κατάλληλες για να αναδείξουν το βασικό σχήμα “άφιλτρο ηχείο-τριοδική ενίσχυση”, διαθέτοντας χρονισμό και πυκνότητα πληροφορίας που αναδεικνύουν τη ζωντανή πλευρά της αναπαραγωγής. Με άλλα λόγια, είναι πηγές που παίζουν μουσική με πιστότητα στο πεδίο του χρόνου ενώ αποφεύγουν τους τονικούς χρωματισμούς και τις ιδιαιτερότητες που, παραδοσιακά, αναμένει κανείς από τέτοιου είδους σχεδιάσεις.

chameleon2016present3

Reed turntable & Shelter catridges – a fine, sure footed combination.

 

Ακρόαση: ηχεία Reference 3A Taksim, ενισχυτικά Icon Audio MB90 MkIIm-150 / LA4 MkIII, πικάπ Reed Muse 3C/3P/Shelter Accord, phono stage Remton 383 MkII, τράνσπορτ Icon Audio CDX2, μετατροπέας Metrum Menuet, καλωδίωση Tellurium Q Black Diamond.

chameleon2016taksinΟ χώρος της Chameleon είναι σχετικά μικρός μα γουστόζικος, με πολύ καλή ηχητική συμπεριφορά που συνδυάζει ζωντάνια, εντυπωσιακό βαθύ χαμηλό και πολύ καλό έλεγχο των αντηχήσεων. Δεν είναι δηλαδή πνιγμένος στην απορρόφηση ούτε χρωματίζει τυχαία και ανεξέλεγκτα, αλλά με μικρές προσεκτικές παρεμβάσεις έχει έρθει σε ένα σημείο που να αντιπροσωπεύει έναν τυπικό αλλά καλά φροντισμένο οικιακό χώρο.  Τα μηχανήματα είναι στημένα στα νέα Chameleon ρακ , χάρη στα οποία μπαίνουν τα θεμέλια για τον μεγάλο και άριστα δομημένο ήχο που ακούσαμε. Ο τονικός χαρακτήρας των ρακ δείχνει ουδέτερος, με φυσικά ζεστό τίμπρο, μεγάλη έκταση χαμηλά και τρομερή δυναμική περιοχή, χωρίς ίχνος συνθετικής συνιστώσας στις μεσαίες ή λέπτυνσης στα πρίμα. Η ακρόαση έγινε λοιπόν χωρίς εμπόδια από μηχανικές διαταραχές κι έτσι δεν άργησα να μπω “μέσα στο σύστημα”. Τα Taksim είναι σπουδαία ηχεία από πολλές απόψεις, καθώς πετυχαίνουν να παντρέψουν πετυχημένα δύο πολύ μοδάτα αλλά και δύσκολα υλικά σε ένα σχέδιο εξαιρετικά απλό. Οι φόβοι μου ότι θα εισπράξω break up από το 8ιντσο wide range σε συνδυασμό με ίχνη από τον συντονισμό του τουίτερ στις μεσαίες αποδείχτηκαν πλήρως αβάσιμοι.

chameleon2016present4

Μολονότι ανίχνευσα μια μικρή αίσθηση απόσβεσης σε αυτό το σημείο σε σχέση με τα εντελώς μονόδρομα Ocellia που χρησιμοποιώ, από την άλλη το ηχείο της Reference 3A ποτέ δεν “έφαγε” την ατάκα και ποτέ δεν με ανάγκασε να ψάχνω για τη λεπτομέρεια στις μεσοϋψηλές. Το κρος είναι πρακτικά αδιόρατο και δεν προβάλλει κάποια περιοχή του φάσματος φασικά, έτσι τα πρίμα δείχνουν πλήρως ενσωματωμένα στη μουσική, στην ίδια στάθμη με τις μεσαίες και το βαθύ χαμηλό, με τις ανώτερες χαμηλές να είναι ίσως ένα κλικ πιο πίσω, τουλάχιστον στο χώρο που το άκουσα, χωρίς όμως να δημιουργείται το εφέ απόστασης που ταλαιπωρεί πολλά ηχεία τρίων δρόμων στις τελευταίες οκτάβες του χαμηλού (80-250Hz) από το πρώτο κρος. Η καμπίνα του είναι κι αυτή σχεδόν αόρατη και είναι συντονισμένη πολύ βαθιά (δηλώνεται στα 31Hz), αποδίδοντας το χαμηλό με μεγαλοπρέπεια, άνεση και πολύ καθαρή χροιά. Ο απόλυτος συγχρονισμός του μπάσου με τις μεσαίες είναι δεδομένος κι έτσι το φάσμα αποδίδεται με εξαιρετική αίσθηση της τονικής κλίμακας και κορυφαίες μεταβατικές, με το τουίτερ βηρυλλίου να βάζει την τελική πινελιά χωρίς ποτέ να τραβάει την προσοχή ή να εξέχει με αιχμές κλπ. Όλα αυτά φωτογραφίζουν έναν μετατροπέα εξόχως αχρωμάτιστο σε πολύ ευρύ φάσμα, με ταχύτητα και λεπτομέρεια για βραβείο, που τιμά την κατηγορία τιμής του. Ασφαλώς μεγάλο μερίδιο στην αψεγάδιαστη απόδοση του Taksim διεκδικούν οι μονομπλόκ της Icon, που έπαιξαν σε τρίοδο αποδίδοντας 60W από ένα ζευγάρι ΚΤ-150.

chameleon1026presentruss

Με το κορυφαίο πικάπ της Reed να δίνει το σήμα, έπεισαν πως αναλύουν περίφημα την αίσθηση της… μεγάλης ροπής στις δυναμικές που χαρίζει η τροχαλία στη μετάδοση της κίνησης και την αμεσότητα που προκύπτει στην ατάκα και τις μεταβατικές, σε σχέση με τον ιμάντα. Εξίσου καλά ανταποκρίθηκαν στο ψηφιακό set, αναδεικνύοντας τα φυσικά χαρίσματα του “βινυλιακού” Μenuet, δηλαδή την ταχύτητα, τον αέρα και την αγνότητα των ηχοχρωμάτων του. Δύναμη και φινέτσα στο μάξιμουμ λοιπόν, με δεδομένη την ταπεινή τιμή αυτών των μονομπλόκ, με φυσικές χροιές και πλούτο υφής που ναι μεν δεν φθάνουν σε εσωτερική λάμψη τα ιερά τέρατα του είδους, πλησιάζουν όμως αρκετά κοντά ώστε να φαντάζουν αληθινή ευκαιρία στα πλαίσια της κατηγορίας τους. Εντύπωση μου έκανε ο μικρός LA4 MkIII, που “έκρυψε” την ανάδρασή του πίσω από τους τελικούς (την οποία είχα εντοπίσει στο review σε σύγκριση με τον παθητικό μου) και ήταν μη ανιχνεύσιμος στον τελικό ήχο λες και είχε ενσωματωθεί στους τελικούς ενισχυτές. Από την ακρόαση αυτή θα μας μείνει επίσης η νεοφερμένη Accord της Shelter, με τον κομψό, ισορροπημένο και πλήρη ανάλυσης ήχο της καθώς και το interconnect Black Diamond που αντικατέστησε ένα Ultra Silver και το οποίο με άφησε με το στόμα ανοιχτό με την ακρίβεια στο χρονισμό, το μέγεθος του ήχου και την τονική του ισορροπία. Αναπόφευκτα το ζήτησα για δοκιμή, αφού η λογική τιμή του, κοντά στο χιλιάρικο, το καθιστά ενδιαφέρον για πολύ κόσμο με απαιτητικά συστήματα. Αν σας ενδιαφέρει ένας ολοκληρωμένος τονικά ήχος με χρονική φρεσκάδα (και χωρίς αίσθηση υπολογισμού/επεξεργασίας), μείνετε συντονισμένοι στο hiendnews, θα έχουμε συχνά νέα από την Chameleon Audio, αφού δείχνει γεμάτη από εύστοχες και οικονομικές προτάσεις ακόμη και για τους πιο μερακλήδες από εμάς!


The Chameleon Audio System:

October 2016
  1. Πικάπ: Reed Muse 3C/3P (πλατό/βραχίονας), Κεφαλή: Shelter Accord
    reed-turntable
  1. Ηχεία: Reference 3A Taksim
    r3a-taksim1
  2. Τελικοί: Icon Audio MB90 MkIIm-150
    icon-audio-mb90mk2
  3. Προενισχυτής: Icon Audio LA4 MkII
    icon-audio-pre-la3mkiii
  4. Μετατροπέας DAC: Metrum Menuetmenuet-open-2-metrum
    6.Phono stage: Remton 383 MkII
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    7. CD-player/transport: Icon Audio CDX2
    SONY DSC
    8. Rack & accessories: Chameleon Audio9. Καλώδια: Tellurium Q Ultra Silver και Black Diamond

black-diamond-sc-award


Περισσότερες πληροφορίες & ακρόαση:

chameleon banner 1

Chameleon Audio

 

 


 

obscure_2new_vip

Obscure Audio

avart-banner-avantgarde

Audio Vision Art

Golden acoustic_inside_article_banner

Golden Acoustics

Sonus Hi-Fi

About HiEndNews

Exclusive VIP EAR
x

Check Also

Akoustiki Kritis – BLACK FRIDAY “DUAL ΠΙΚΑΠ ’23” !

  ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ BLACK FRIDAY ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ & ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ...

BLACKBOX AV SHOW 2023 HIGHLIGHTS !

BLACKBOX AV SHOW 2023 – HIGHLIGHTS To BLACKBOX Audio Videο Show επέστρεψε και φέτος, δυνατό-ηχηρό-ποιοτικότερο ...

HXOS & EIKONA SHOW #HES 2023 – HIGHLIGHTS !

ΗΧΟΣ & ΕΙΚΟΝΑ SHOW 2023 – HIGHLIGHTS Είναι και φέτος μεγάλη μας χαρά που παρευρεθήκαμε ...