High Interest

ZenSati series “Zorro” High-End Cables [Review].

advertisers-banners-bar







Δοκιμή Καλωδίων ZenSati σειράς Zorro 

ZenSati ‘Zorro’ High-End Audio Cables

 

by Thanasis Moraitis

Red Hot! 

Η δοκιμή καλωδίων είναι αρκετά δύσκολο πράγμα, όσο κι αν επιφανειακά δείχνει «ευκολάκι». Κι αυτό, γιατί από τη μια πρέπει τα καλώδια υπό δοκιμή να τοποθετηθούν σε ένα σύστημα, κάτι που δεν γίνεται άμεσα ώστε να πετύχουμε μια Α-Β σύγκριση με εκείνα που ήδη είναι συνδεδεμένα πρωτύτερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη τα καλώδια πρέπει να «κάτσουν» στη θέση τους τουλάχιστον μια ώρα (ή και δύο) ώστε οι επαφές απ’ τη μία αλλά και η γεωμετρία των καλωδίων από την άλλη, να σταθεροποιηθούν, και τέλος, εφ’ όσον, όπως στην περίπτωσή μας, υπάρχουν και καλώδια ρεύματος, οι συσκευές που είναι να τροφοδοτηθούν από αυτά πρέπει και να «ξαναζεσταθούν». Επειδή, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, σε συστήματα υψηλής ανάλυσης, είναι ανιχνεύσιμα άμεσα και δυστυχώς, ικανά να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, άρα και τα συμπεράσματά μας για πιθανή αγορά ή όχι, η όλη διαδικασία απαιτεί και προσοχή και υπομονή. 

Τα καλώδια της Δανέζικης ZenSati είναι δημιούργημα του κ. Mark Johansen, ενός παθιασμένου με τη μουσική ατόμου που από νέος έβαλε σαν στόχο τη δημιουργία high-end καλωδίων που να μην «αλλάζουν» με τίποτα το σήμα που μεταφέρουν αφήνοντας την ταχύτητα, την απόλυτη τονική ισορροπία και την ευχαρίστηση που μας δίνει το μουσικό σήμα ανέγγιχτη. Ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος. Η εταιρία χρησιμοποιεί αγωγούς από καθαρό χαλκό σε επίπεδη μορφή (συστραμμένους σαν το DNA ο καθένας) με μια σημαντική επικάλυψη από άργυρο ή χρυσό, ανάλογα τη σειρά που ανήκουν τα καλώδια. Το σχήμα τους επιτρέπει την εύκολη συναρμολόγηση μέσα σε σωλήνες από επιλεγμένο μονωτικό (όχι Τεφλόν, ο σχεδιαστής τους δεν πιστεύει ότι είναι κατάλληλο για εφαρμογές ήχου) έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει ως διηλεκτρικό τον αέρα. Η βαριά θωράκιση είναι ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των καλωδίων της ZenSati.  Τα δε βύσματα που χρησιμοποιεί για τον τερματισμό των καλωδίων του είναι κατασκευής της Furutech, ειδικά σχεδιασμένα για τις απαιτήσεις της ZenSati.    

Η μουσική παιδεία του σχεδιαστή τους (πιάνο, κιθάρα, φλάουτο) έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον τελικό ηχητικό χαρακτήρα των καλωδίων, όπου υποστηρίζει ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο ουδέτερα γίνεται, αρχίζοντας από τα πιο προσιτά (Zorro) και καταλήγοντας στα πιο «ολοκληρωμένα» που δεν είναι άλλα από τη σειρά ‘X’. Εμείς αυτή τη φορά δοκιμάζουμε διεξοδικά την εισαγωγική σειρά Zorro που, μη παρασυρθείτε, είναι ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών και ηχητικά αλλά και τιμολογιακά. 

ZenSati Zorro Terminated with Spades Speakers Cables

Πρώτα απ’ όλα η εμφάνισή των καλωδίων Zorro είναι εξαιρετική, με το έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα τους που συνεχίζεται και στα βύσματα, τα οποία είναι άριστα κατασκευασμένα. Το πακέτο που δοκίμασα περιλάμβανε τρία καλώδια ρεύματος (ένα για τον προενισχυτή, ένα για τον τελικό και ένα για το DAC), δύο ζευγάρια interconnects με τερματισμό RCA και ένα ζεύγος καλώδια ηχείων τερματισμένα με δίχαλα. Το ίδιο εξαιρετική δείχνει να είναι με την ποιότητα κατασκευής και η συναρμολόγηση τους. Είναι φανερό ότι η εταιρία προμηθεύεται τους μεταλλικούς αγωγούς από κάποιο εξειδικευμένο κατασκευαστή, αλλά από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν (και ισχύει 100%), ο ήχος ενός καλωδίου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τη γεωμετρία, το διηλεκτρικό, την ποιότητα της θωράκισης και συνολικά τη συναρμογή του. Κι εδώ όλα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Μάλιστα τα inteconnects διαθέτουν από δύο αγωγούς «έλικες» και βαριά θωράκιση που είναι συνδεδεμένη στην επιστροφή του σήματος, το καλώδιο ηχείων της ίδιας φιλοσοφίας με το interconnect, αλλά για τη σύνδεση απαιτούνται δύο καλώδια (με τους δύο αγωγούς στο εσωτερικό συνδεδεμένους μεταξύ τους) ένα για το (+) και ένα για το (-). Κι εδώ υπάρχει θωράκιση (αφού είναι κατά τα φαινόμενα ίδιο καλώδιο, ίδια σειρά με το interconnect) αλλά αυτή δεν συνδέεται πουθενά, καθώς όπως αναφέρει ο κατασκευαστής θα άλλαζε δραματικά τον ήχο του. Τέλος τα καλώδια ρεύματος φέρουν χάλκινους αγωγούς με κατασκευή Litz που άλλοι είναι επαργυρωμένοι κι άλλοι όχι (απ’ όσο κατάλαβα), ενώ κι αυτά είναι βαριά θωρακισμένα. Η σειρά Zorro περιλαμβάνει επίσης καλώδια για βραχίονες, ψηφιακά και άλλα που μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Οι τιμές των Zorro που δοκίμασα ανέρχονται (με ΦΠΑ) στα 2.250 ευρώ για τα interconnect (είτε τερμαστιμένα με RCA είτε με XLR), στα 3.050 ευρώ για τα καλώδια AC ρεύματος και τέλος στα 3.840 ευρώ για τα καλώδια των ηχείων (σετ των 2,5μ).

Συνοπτικά, όλη η σειρά Zorro της περίφημης ZenSati high-end Cables.

Καλώδια και ήχος 

Το σύστημα που εφαρμόστηκαν κυρίως τα Zorro περιλέμβανε ως πηγή το MusiCHI server / Ideon Audio Master Time / Ideon Audio Absolute DAC, νέο προενισχυτή κατασκευής μου που βασίζεται σε σχέδιο του Nelson Pass και ένα class-D τελικό που υλοποιείται με ηλεκτρονικά της Texas Instruments. Τα ηχεία μου είναι επίσης ιδιοκατασκευή, τα γνωστά πλέον (φαντάζομαι) ‘κόκκινα’ με μεγάφωνα Audio Technology και Scanspeak. Ένα άλλο σύστημα που τα δοκίμασα, επίσης είχε ως DAC το Ideon Audio Ayazi, τον ίδιο server, προενισχυτή έναν παθητικό με ποτενσιόμετρο μετασχηματιστή -με πολλαπλές λήψεις- και τέλος, τον ίδιο τελικό. Τα ηχεία του δεύτερου συστήματος ήταν τα παλαιότερα Aiolos της Audio Spectrum. Τέλος, στο τρίτο σύστημα που τα άκουσα (για να ολοκληρώσω την άποψή μου με κάτι κορυφαίο) είχε ως συσκευές τα 2023 flagship μοντέλα της Musical Fidelity Nuvista PRE και Nuvista PAS (ενισχυτικά), τα Metronome Le Player 4 & Le DAC 2 (ψηφιακή πηγή) και τέλος ηχεία τα ProAC K3. 

Η σειρά των καλωδίων Zorro διαθέτει  πάρα πολύ καλό ηχητικό χαρακτήρα αλλά δεν είναι τέλεια. Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού αν γινόταν αυτό τότε δεν θα χρειαζόταν να υπάρχουν όλες οι άλλες πιο ακριβές και καλύτερες σε αποτέλεσμα σειρές της ίδιας εταιρίας. Κι αφού έβγαλα αυτό το μάλλον ευαίσθητο σημείο από τη μέση ας δούμε τι ηχητικό χαρακτήρα έδειξε στα τρία (!) συστήματα (διαφορετικού ελαφρά ηχητικού χαρακτήρα) που τα δοκίμασα. Το πρώτο αποτελεί την αναφορά μου και είναι (για μένα) εντελώς ουδέτερου και ιδιαίτερα αχρωμάτιστου χαρακτήρα. Το δεύτερο έχει σαφώς πιο ζεστό χαρακτήρα από το πρώτο (αλλά χωρίς υπερβολές) και το ακούω σε συνθήκες πολύ κοντινής ακρόασης ενώ το τρίτο είναι ένα σύστημα με κορυφαία μηχανήματα πάρα πολύ  υψηλής ποιότητας. Και τα τρία έχουν συσκευές με ημιαγωγούς (στο τελευταίο τα ενισχυτικά διαθέτουν λυχνίες Nuvistor στα πρώτα στάδια), καθώς δεν είχα τη δυνατότητα να ακούσω τα καλώδια σε αμιγώς λαμπάτα συστήματα, αν και,  αν πήγατε στην τελευταία έκθεση στο Radisson Blue θα ακούσατε τα συγκεκριμένα καλώδια με τέτοιου είδους συσκευές στο δωμάτιο της αντιπροσωπείας τους, Element Audio. 

ZenSati Zorro AC-Power Cable.

Ο ήχος των Zorro και στα τρία έδειξε ότι διαθέτει υψηλή ταχύτητα, πολύ καλό ρυθμό, ενώ ήταν τονικά αρκετά ουδέτερος (αλλά γι’ αυτό διαβάστε παρακάτω) και πολύ, πολύ λεπτομερής. Επίσης τα συγκεκριμένα καλώδια δίνουν την αίσθηση ενός πάρα πολύ  ήσυχου αποτελέσματος. Κατά τα άλλα,  μπορεί να ακουστούν από ελαφρότατα πιο σκληρά στα μεσοϋψηλά (στο πρώτο σύστημα), ακριβώς όπως πρέπει (στο δεύτερο σύστημα) ή και με ελάχιστη έλλειψη σώματος στη μεσαία και στη μεσοχαμηλή περιοχή (στο τρίτο σύστημα) πάντοτε σε σχέση με άλλες ‘σχολές’ και κατασκευαστές. Κι αυτές είναι οι χονδρικές αλλά βασικές διαφορές που έδειξαν στα τρία συστήματα. Επίσης,  η στερεοφωνική τους εικόνα ήταν μεγάλη σε διαστάσεις, με πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση των οργάνων στο χώρο, και πολύ καλή τρισδιάστατη απεικόνιση. Θέλω να τονίσω, ότι και στα τρία συστήματα ως καλώδια αναφοράς μου ήταν κυρίως τα Gaia της Esprit Audio, καλώδια που ανήκουν στην υπερυψηλή κατηγορία ποιότητας, σαφώς πολύ ανώτερη τιμολογιακά των Zorro, κάτι που ίσως φανεί άδικο για τα συγκεκριμένα ZenSati υπό δοκιμή. Αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι αναφορές. Με άλλα λόγια, αυτό που πρέπει να κρατήσετε κυρίως από αυτή τη δοκιμή, είναι ότι ο ηχητικός χαρακτήρας  των Zorro μεταβαλλόταν (σε σημείο «μου κάνει  ή δεν μου κάνει») ανάλογα με το σύστημα στο οποίο ήταν συνδεδεμένα, άρα, ναι μεν είναι εξαιρετικά καθώς εύκολα έπιασαν ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα όπως και αναμενόταν και λόγω της κατηγορίας τιμής τους, αλλά όπως και όλα τα high-end καλώδια πριν τα αγοράσετε, καλό είναι να τα δοκιμάσετε (μαζί με άλλα) στο σύστημά σας. Να δείτε αν εκεί δίνουν το κατάλληλο, ή πιο σωστά, το πιο «ταιριαστό» ηχητικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε πως περιλαμβάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και το προσωπικό γούστο του καθενός μας! 

Συμπέρασμα

Συνολικά… και έμαθα κάτι παραπάνω αλλά και διασκέδασα πραγματικά κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Kι αυτό λέει πολλά για τα Zorro αλλά και τη ZenSati από μια «παλιά καραβάνα» σαν και του λόγου μου (λόγω εμπειρίας είμαι πλέον αρκετά πιο αυστηρός απ’ ότι ήμουν στο παρελθόν, κάτι που οξύνεται επιπλέον λόγω ηλικίας… καθώς δεν μπορώ να χάνω τον χρόνο μου με κάτι μέτριο!). Συστήνονται, λοιπόν, στα σίγουρα για μια προσεκτική ακρόαση (μην ξεχνάτε να αφιερώνετε αρκετό χρόνο όταν δοκιμάζετε οτιδήποτε στο σύστημά σας) καθώς μπορεί -κι αυτό το λέω πολύ σοβαρά- να αποτελέσουν την «τέλεια» επιλογή για εσάς και το σύστημά σας! 

Τιμές των σειράς Zorro καλωδίων της ZenSati (με ΦΠΑ):

2.250 ευρώ για τα interconnect (είτε τερμαστιμένα με RCA είτε με XLR),  3.050 ευρώ για τα καλώδια AC ρεύματος & 3.840 ευρώ για τα καλώδια των ηχείων (σετ των 2,5μ).

Αντιπροσωπεία – Διάθεση – Ακροάσεις

 

About HiEndNews

x

Check Also

DarTZeel LHC-208 Integrated Amplifier & Streaming DAC [Review].

  darTZeel  LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].   Musical Umami! Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή ...

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review].

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review] English Edition. RT-Audio Design from Bulgaria has developed ...

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review].

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review]. Το πιο καλόβολο και μαζί διάφανο ηχείο στα ‘κυβικά’ του ...