High Interest

VDH The Inspiration Hybrid, The Integration Hybrid, The Mainsserver Hybrid

 

Ideon-1170-x-180-3--Ayazi

Ideon Audio of Greece


Audio Harmony


definitive_1170 x180(1)

Directed Audio


racksaudiodesign-ayion-banner1

Racks Audio Design – Ayon Audio


Obscure-VIP2

Obscure Audio


Golden Acoustics


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


musical-maestros-new-m6si

The Maestros

 


Van Den Hul Cables

The Inspiration Hybrid, The Integration Hybrid, The Mainsserver Hybrid AC

A Complete Mid-Price Solution from the legendary V.D.H. cables


by Thanasis Moraitis

H εταιρία van den Hul είναι πολύ γνωστή από τις εφευρέσεις της στον τομέα κατασκευής καλωδίων για όλες τις εφαρμογές ήχου.Επίσης κατασκευάζει αρίστης ποιότητας κεφαλές κινητού πηνίου όπως και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η έδρα της είναι στην Ολλανδία και ιδρύθηκε το 1980. Ο εγκέφαλος και βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την εταιρία είναι ο πολύ γνωστός (κυρίως στους πιο παλιούς και από την παρουσία του στις εκθέσεις στη χώρα μας) A. J. Van den Hul, μια από τις πιο σημαντικές μορφές του χώρου γενικότερα.  Το μότο της εταιρίας “The Link between Technique & Emotion”, δηλαδή «Ο σύνδεσμος μεταξύ της τεχνολογίας κια του συναισθήματος» αποτελεί σκοπό που ακολουθούν πιστά σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή.

Τα καλώδια της van den Hul που δοκιμάζουμε αυτή τη φορά ανήκουν στη σειρά Fusion, η οποία διαθέτει μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με υλοποιήσεις άλλων εταιριών. Πρώτα απ’ όλα οι αγωγοί των καλωδίων της σειράς Fusion αποτελούνται από ένα ιδιαίτερο συνδυασμό χαλκού, ψευδάργυρου και ασημιού με αποτέλεσμα καλύτερη και πιο ανθεκτική μηχανική συμπεριφορά στην καταπόνηση και τη χρήση γενικότερα, πολύ χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση και εντελώς άμορφη δομή απαλλαγμένη από διακρυσταλλικά όρια που επίσης τους δίνει τον χαρακτηριστικό ήχο τους. Επίσης τα συγκεκριμένα καλώδια διαθέτουν και κατασκευή Hybrid, όπου δηλαδή οι μεταλλικοί αγωγοί είναι συνδυασμένοι με αγώγιμες ίνες άνθρακα, αποκλειστικό χαρακτηριστικό των καλωδίων της εταιρίας εδώ και καιρό επίσης.

van den hul-05-mr

Mr. A.J. V.D.Hul (CEO) demonstrates the complete line of cables.

Το καλώδιο για σήματα χαμηλής στάθμης (interconnect RCA) της δοκιμής είναι το THE INTEGRATION HYBRID, μια κατασκευή με τριπλή θωράκιση και τέσσερις αγωγούς σε Star Quad γεωμετρία που μπορεί να συνδεθεί ως singleended αλλά και ως balanced. Σαν φυσική παρουσία είναι αρκετά μαλακό και δεν με δυσκόλεψε καθόλου στη χρήση. Το καλώδιο ηχείων είναι το THE INSPIRATION HYBRID, που ανήκει στην ίδια σειρά με το ιντερκονέκτ, δηλαδή τη Fusion και διαθέτει επίσης Star Quad τοπολογία (για απλή σύνδεση με παραλληλισμένους αγωγούς αλλά και δικαλωδίωση με εμβαδό αγωγών 4 x 1.97 mm²) με χωριστή θωράκιση για ελαχιστοποίηση των εξωτερικών ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών) και ξεχωριστό αγωγό γείωσης (για εκείνους που διαθέτουν ηχεία με αυτή τη δυνατότητα) ενώ είναι και αυτό αρκετά μαλακό ώστε να είναι εύκολο στη χρήση. Το καλώδιο ρεύματος που συνόδευσε τα υπόλοιπα καλώδια ήταν το THE MAINS SERVER HYBRID, ένα καλώδιο που προορίζεται για χρήση σε μέσης και χαμηλής κατανάλωσης συσκευές (έως 6A / 230Vac). Τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου καλωδίου (με ελάχιστο μήκος το 1,5 μέτρα όπως προτείνει η εταιρία αν και δουλεύει αρκούντως σωστά και σε μήκη 1 μέτρου) είναι τα εξής: ενσωματωμένο φίλτρο για την καταπολέμηση του θορύβου του δικτύου μέσω της κατάλληλης γεωμετρίας και κατασκευής των αγωγών, αντοχή σε συνεχή παροχή υψηλών ρευμάτων, θωράκιση από εξωτερικές ηλκτρομαγνητικές παρεμβολές, υψηλής ποιότητας αγωγοί και μεγάλη μηχανική αντοχή στις καταπονήσεις. Οι αγωγοί του είναι κατασκευασμένοι από επάργυρο χαλκό υψηλής καθαρότητας πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο οι οποίοι περιβάλλονται από μονωτικό υλικό που αποτρέπει την μόλυνσή τους από εξωτερικούς παράγοντες (οξυγόνο, υγρασία κλπ.) εξασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία τους σε βάθος χρόνου, ενώ κι εδώ είναι παρόντες οι αγωγοί άνθρακα (Hybrid).

inspir-vdh-speakers

The Inspiration Hybrid (speakers cable)

Και το ερώτημα που προκύπτει μετά απ’ όλα αυτά είναι αν τα συγκεκριμένα καλώδια θα δώσουν ήχο που αντανακλά τον ευχάριστο, συγκροτημένο και πολιτισμένο χαρακτήρα του δημιουργού τους. Πάμε να δούμε λοιπόν!

Ηχητικά αποτελέσματα

Ο πληθυντικός οφείλεται στο γεγονός ότι το «πακέτο» των καλωδίων δοκιμάστηκε σε τρία διαφορετικά συστήματα, το βασικό σύστημα (με ηχεία) που ακούω μουσική και δοκιμάζω τις συσκευές για το hiendnews.gr, το σύστημα που ακούω μουσική με ακουστικά (εκεί δοκιμάστηκαν μόνο το ιντερκονέκτ και το ρεύματος για προφανείς λόγους), και τέλος ένα άλλο υψηλής ποιότητας ψηφιακό σύστημα με λαμπάτο ενισχυτή που χρησιμοποιεί πολύ ακριβά ποιοτικά καλώδια.

Στο πρώτο σύστημα τα καλώδια της vdHul αντικατέστησαν ένα πλήρες σετ καλωδίων με υπερδιπλάσιο περίπου κόστος, το οποίο έχει ασημένια βύσματα στα interconnect και ηχείων. Στο δεύτερο η σύγκριση έγινε με καλώδια σχεδόν παρόμοιου κόστους αλλά και πιο ακριβά, όλα με χάλκινα βύσματα. Στο, δε, τρίτο η πρόταση των The Maestros συγκρίθηκε με καλώδια που το συνολικό κόστος τους υπερέβαινε τα 7.500 ευρώ, με χάλκινα αλλά και ασημένια βύσματα! Οπότε καταλαβαίνετε ότι τα χαμηλομεσαίας κατηγορίας καλώδια του A.J. van den Hul είχαν να αντιμετωπίσουν στο μεγαλύτερο μέρος των δοκιμών πολύ ισχυρό ανταγωνισμό. Πρέπει να τονίσω ότι αν και οι ηχητικές διαφορές που πήρα σε όλα τα συστήματα ήταν ξεκάθαρα ακουστές και επαναλήψiμες, και εδώ, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις (εξαιρούνται πάρα πολύ ακριβά συστήματα με πάρα πολύ ακριβά καλώδια όπου εκεί έχουμε άλλες καταστάσεις που δεν μπαίνουν κάτω από ένα γενικό κανόνα αφού αρκετές φορές οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές), τα διαφορετικά καλώδια δίνουν μεν διαφορετικό ήχο αλλά όχι σε βαθμό που ένα σύστημα με προβληματικό ήχο εξ αιτίας του χώρου ή και των τονικών ανισορροπιών των ηχείων θα «ισιώσει» με την αλλαγή καλωδίων. Αυτά ΔΕΝ γίνονται. Εκείνο που κάνουν τα καλώδια (τα καλοσχεδιασμένα πάντα) είναι το πολύ να «φέρουν» την αίσθηση των ήχων και της μουσικής πιο πολύ στα μέτρα μας (κι όχι να κάνουν τη νύχτα μέρα, όπως κάποιοι νομίζουν ή ελπίζουν).

integration-top-vdh

The Integration Hybrid (interconnect RCA)

Ξεκινώντας, λοιπόν, με το πρώτο σύστημα, τα καλώδια αντικατέστησαν το σύνδεσμο μεταξύ DAC προενισχυτή, το σύνδεσμο μεταξύ τελικού και ηχείων και το καλώδιο ρεύματος το τελικού. Και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πρώτα απ’ όλα η βασική αίσθηση της μουσικής όπως την αντιλαμβάνομαι και την ευχαριστιέμαι διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφη. Η αίσθηση αυτή δεν έχει να κάνει καθεαυτή με συχνοτικές ισορροπίες, μετάδοση λεπτομέρειας, απόδοση δυναμικών και λοιπές χαϊφιντελιστικές έννοιες αλλά κυρίως με τη δυνατότητα ενός ηχητικού συνόλου να με παρασύρει στην απόλαυση της μουσικής. Η Άγγλοι συνάδελφοι το περιέγραφαν ως “foot tapping” και για μένα είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος ενός συνόλου αφού σε τελική ανάλυση όλα τα μηχανάκια, καλώδια κ.λπ. είναι εκεί για να ακούμε μουσική, κι όχι για να εντυπωσιάζουμε τους φίλους μας (ή τουλάχιστον αυτός είναι θεωρητικά ο σκοπός τους). Ξαναγυρίζοντας στη δοκιμή μας, τα καλώδια της A. J. van den Hul, δε δυσκολεύτηκαν καθόλου στον κρίσιμο για μένα τουλάχιστον συγκεκριμένο τομέα. Στα πιο πεζά τώρα, η συχνοτική ισορροπία διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφη, με ουσιαστική απόδοση της λεπτομέρειας και της περιγραφής των χαμηλών και μεσοχαμηλών συχνοτήτων με μικρές διαφορές ως προς τον έλεγχο και την αίσθηση της έκτασής τους (υπέρ του πιο ακριβού συνδυασμού), με άριστη απόδοση της ποιότητας της ηχογράφησης στη μεσαία περιοχή (ίσως και πιο ομαλή, γλυκιά αν και ελάχιστα λιγότερο αποκαλυπτική σε λεπτομέρειες) και με ελάχιστη, αλλά τελικά υπαρκτή (με άμεση σύγκριση) υποβάθμιση της λεπτομέρειας και του λεγόμενου «αέρα» στις υψηλές συχνότητες. Το τελευταίο αποτέλεσε τελικά σταθερό στοιχείο του χαρακτήρα των συγκεκριμένων καλωδίων σε όλα τα συστήματα που τα δοκίμασα, σε άλλα λιγότερο (σ’ αυτά με τα πιο προσιτά σε τιμή καλώδια) και σε άλλα περισσότερο (στο σύστημα με τα πολύ ακριβά καλώδια). Κατά τα άλλα όμως το αποτέλεσμα όπως είπα ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό και πάρα πολύ ενδιαφέρον καθώς εδώ μιλάμε για καλώδια με χαμηλομεσαίο κόστος!

Στο σύστημα με τα ακουστικά (Grado HP2, Lehmann Black Cube SE, CI Audio DAC/PSU, Lab 12 Gordian, DC blocking filter) που δρα συνήθως σαν μεγεθυντικός φακός (εξ αιτίας κυρίως των πολύ αποκαλυπτικών ακουστικών) το αποτέλεσμα ήταν κι εδώ πολύ ευχάριστο, καθόλου ενοχλητικό παρά την ελαφρά αλλαγή του χαρακτήρα του ήχου (πιο «γήινο» τον χαρακτήρισε επιτυχημένα ένας φίλος). Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, όπου τα Grado μπορεί να ακουστούν από λιγότερο σωματώδη έως και πριμάτα αν όλα δεν έχουν ταιριαστεί στην εντέλεια (και το εννοώ όλα, τα συγκεκριμένα ακουστικά τα έχω πάνω από 20 χρόνια και ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά όλες τους τις συνήθειες και παραξενιές), το αποτέλεσμα ήταν ελαφρά πιο σωματώδες, πιο «βολικό» σε σχέση με τα καλώδια που χρησιμοποιώ συνήθως (Abbey Road Monitor interconnect, Kimber καλώδιο ρεύματος που βασίζεται στο 8TC). Ήταν του γούστου μου; Δε νομίζω ότι αυτό έχει σημασία, σημασία έχει ότι και με αυτά στην αλυσίδα δεν είχα πρόβλημα να ακούσω με τις ώρες μουσική χωρίς να θέλω να σηκωθώ.

VDH_The_Mainsserver

The Mainsserver AC

Στο σύστημα του φίλου μου τώρα με τα πολύ ακριβά καλώδια τα πράγματα ήταν, μετά από τις ακροάσεις στα δύο δικά μου, σχεδόν προβλέψιμα. Πρώτα απ’ όλα η διαφορά στην τιμή των καλωδίων δεν αντανακλάστηκε και στην διαφορά της απόδοσής τους (και δεν το περίμενα άλλωστε, σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο). Εκεί λοιπόν τα καλώδια της A.J. van den Hul έδειξαν ότι αποτελούν μια πολύ τίμια πρόταση, μια πολύ συμφέρουσα,θα έλεγα, πρόταση καθώς πέρα από την ελαφρά αλλά πιο έντονη στη συγκεκριμένη περίπτωση, μείωση του «αέρα» και της λεπτομέρειας του βάθους της σκηνής, όλα τα άλλα ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (όχι όμως όμοια, κάτι που σημαίνει ότι για κάποιους δεν αξίζει να πάρει κανείς τόσο ακριβά καλώδια, για άλλους όμως αξίζει το μεγαλύτερο κόστος γι’ αυτές τις μικρές αλλά τελικά σημαντικές για εκείνους διαφορές) με το τελικό συμπέρασμα μετά από όλες αυτές τις δοκιμές να είναι ότι τα καλώδια της A.J. van den Hul αποτελούν ένα ξεκάθαρα προσιτό σε κόστος, με πολύ μικρές διαφορές στον ήχο σύνολο που μπορεί να συνοδέψει ακόμη και ακριβά συστήματα χωρίς ουσιαστικές θυσίες στον τομέα της απόδοσης. Φυσικά για τα τελευταία συστήματα (ακριβά) η εταιρία κατασκευάζει και πιο έως πολύ πιο ακριβά καλώδια αν κάτι τέτοιο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα (ή αν αυτά ακουστούν στ΄αυτιά σας και με τα μηχανήματά σας πιο καλά και μπορείτε να αντέξετε το επιπλέον κόστος η επιλογή είναι δική σας).


Συμπέρασμα

Τα VDH The Mainsserver Hybrid, The Integration Hybrid και The Inspiration Hybrid είναι υψηλής ποιότητας, σχεδίασης και κατασκευής καλώδια που έχουν, απ’ όσο έδειξαν οι δοκιμές,σχεδιαστεί για να προσφέρουν περισσότερα απ’ όσο η μεσοχαμηλή τιμή τους υποννοεί. Με τα βύσματα της WBT και της Oyaide που είχαν τερματιστεί έδωσαν στα τρία διαφορετικά (αλλά ισορροπημένα ηχητικά) συστήματα που τα τοποθέτησα ελαφρά διαφορετικού χαρακτήρα (πιο μαλακό, πιο ήπιο, πολύ συγκροτημένο, πιο «εύπεπτο» όπως μ’ αρέσει να τον αποκαλώ) ήχο κάτι που μου δίνει το δικαίωμα να τα προτείνω ώς άριστες λύσεις σε συστήματα της μεσοχαμηλής κατηγορίας τιμής όπου οι ηχητικές ανισορροπίες που οφείλονται στις εγγενείς αδυναμίες των συσκευών (πιο άγρια ή έντονα πρίμα π.χ.) ή και του ταιριάσματός τους θα ωφεληθούν από αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Φυσικά τίποτε δεν σας σταματά να τα δοκιμάσετε και σε πιο ακριβά συστήματα, καθώς δεν έχουν ουσιαστικά θέματα κι αν σας αρέσει το αποτέλεσμα θα «σώσετε» και ένα σωρό χρήματα. Μια από τις πιο πετυχημένες και σίγουρες (ως προς το αποτέλεσμά τους) λύσεις που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στο νου σας αν ποτέ βγείτε στην αγορά για καλώδια…


integration hS

The Integration Hybrid (τιμή: 52 ευρώ το τρέχον μέτρο & 100 ευρώ τα τέσσερα WBT 0114 (RCA)).

The Inspiration Hybrid (τιμή: 120 ευρώ το τρέχον μέτρο & από 27 ευρώ ανά τεμάχιο η κάθε μπανάνα WBT ή 32 ευρώ συνολικά τετράδα VdH (μπανάνες ή δίχαλα).

The Μainsserver (τιμή από 35 ευρώ το τρέχον μέτρο και από 130 ευρώ και άνω ο πλήρης τερματισμός με Oyaide βύσματα).

Αντιπρόσωπος: The Maestros by Exclusive Audio, τηλ.:210 671 0851.

exl-maestros-card


 


Audio Harmony


soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


polk_1170 x180

Directed Audio


maestros_ear

Maestros by Exclusive Audio


Ideon-1170-x-180-3--Ayazi

Ideon Audio of Greece

Chameleon Audio


Obscure-VIP2

Obscure Audio


Golden acoustic_inside_article_banner

Golden Acoustics


sonus3-sonus

Sonus Hi-Fi


racksaudiodesign-ayion-banner1

Racks Audio Design – Ayon Audio


About HiEndNews

x

Check Also

DarTZeel LHC-208 Integrated Amplifier & Streaming DAC [Review].

  darTZeel  LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].   Musical Umami! Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή ...

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review].

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review] English Edition. RT-Audio Design from Bulgaria has developed ...

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review].

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review]. Το πιο καλόβολο και μαζί διάφανο ηχείο στα ‘κυβικά’ του ...