Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Golden Schiit VIP 2020

van den Hul – The Frog Gold Version MC Cartridge Review

advertisers-banners-bar

contact e-mail: abouthifi@gmail.comvan den Hul “THE FROG” Gold Version Moving Coil

Cartridge Review / Δοκιμή Κεφαλής Κιν. Πηνίου

Η χρυσή επιλογή στην διαχρονική δεινότητα του van den Hul.

 κεφαλή πικάπ κινητού πηνίου

by  D. Dravopoulos & hiendnews team.

Η Frog του Van den Hul, ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να χωρέσει μέσα στο σώμα μιας MC10 ή MC1 όσο γίνεται περισσότερα εξαρτήματα από μια Grasshopper ώστε να δημιουργηθεί έτσι ένα ενδιάμεσο μοντέλο. Αυτό τελικά που προέκυψε ήταν ένα μοντέλο με εντελώς δικό του (σχετικά με άλλα της εταιρίας) ηχητικό χαρακτήρα και με ένα μεγάλο προσόν (για κεφαλή κινητού πηνίου) κι αυτό δεν ήταν άλλο από μια χαρακτηριστική ευκολία ταιριάσματος με διάφορους βραχίονες.

Ο ηχητικός χαρακτήρας της Frog οφείλεται πρώτα απ’ όλα στο ότι χρησιμοποιεί, πιο συγκεκριμένα, πηνία από την Grasshopper III και τον πρόσθιο πόλο όπως και την ανάρτηση της Grasshopper IV. Οι κινητού πηνίου της vdH, όπως και οι περισσότερες μοντέρνες κεφαλές, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο φορτίο (άρα ταιριάζουν με πρακτικά με κάθε phono stage) ενώ, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό της εταιρίας, ο αγοραστής μπορεί να την παραγγείλει για συγκεκριμένο συνδυασμό βραχίονα & phono-stage αλλά και είδος μουσικής (κυρίως με την επιλογή της κατάλληλης ανάρτησης)! Περισσότερα σχετικά με αυτές τις κατ’ απαίτηση πελάτη (custom order) παραμετροποιήσεις θα μάθετε με την πρώτη ευκαιρία επίσκεψης και συζήτησης στην πάντοτε φιλόξενη έδρα της Exclusive Audio στο Χαλάνδρι.

Η Frog παράγεται και έρχεται στην χώρα μας σε τρία μοντέλα: πρώτο τo Standard, με χάλκινα πηνία και έξοδο περίπου 0,65mV, έπειτα τo High Output, επίσης με χάλκινα πηνία και έξοδο 2,25mV συμβατό με τα περισσότερα phono-stages κινητού μαγνήτη, και το Gold Version Edition (που είναι και αυτό που δοκιμάζουμε) με χρυσά πηνία και έξοδο 0,65mV. Η πρώτη κεφαλή κοστίζει 2.100 ευρώ και οι δύο άλλες 2.600 ευρώ. Πρέπει όμως σε αυτές τις τιμές να προσμετρηθεί πρώτα απ’ όλα η μεγάλη διάρκεια ζωής της βελόνας (όταν φυσικά στήσουμε σωστά την κεφαλή) που φτάνει σύμφωνα με τον κατασκευαστή στις 3.500 ώρες ‘ζωής’ (κάτι που θεωρείται όντως επίτευγμα) και δεύτερο η δυνατότητα αναβελόνωσης αλλά και πλήρους σέρβις (αλλαγή ανάρτησης, καθαρισμός κλπ.) που προσφέρει ο κατασκευαστής με πολύ λογικό κόστος. Αν δεν υπάρχει κάποια σοβαρή και αμετάκλητη βλάβη, η πλήρης αυτή αναγέννηση της Frog ανέρχεται στα 550,-€.

Κλασσική, μα Χρυσή Συνταγή Επιτυχίας

Μπορεί να μην έχετε ξανακούσει ή διαβάσει τα τελευταία χρόνια κάποια δοκιμή για την Frog, ωστόσο είναι ένα εξαιρετικά ζηλευτό παράδειγμα ηχητικής σπουδής με διαχρονική επιτυχία. Φυσικά και πάνω από όλα, τιμά τον αγοραστή της με την άψογη ποιότητα κατασκευής -ταυτόσημο με τα δημιουργήματα του υπογράφοντος vdH- δικαιώνοντας την φήμη της όπως και το κόστος της.

Όπως συνηθίζουμε στο hiendnews e-magazine να λέμε ‘για τα ευκόλως επαληθεύσιμα συμπεράσματα’, το στήσιμο της Frog Gold έκδοσης έγινε με την πρέπουσα υψηλή προσοχή (και τα αυτιά μας ορθάνοιχτα) στον εξαιρετικό βραχίονα Origin Live Silver παραμένοντας εκεί κατά το ήμισυ των συνολικών ακροάσεων και έπειτα στο ‘overachiever’ high-end πικάπ & βραχίονα E.A.T. Forte S / Ε.Α.Τ. C-Note. Από τα πρώτα βινύλια διαπιστώσαμε το εξής κυρίαρχο: Η Frog Gold Version ανασύρει τέτοιες μικρολεπτομέρειες, τόσο στα ήσυχα περάσματα όσο και στον αντίποδα, στα ’πυκνοκατοικημένα’ αυλάκια, που απορεί κανείς αν υπάρχει υπαρκτή καλύτερη στην παγκόσμια αγορά σε αυτόν τον τομέα και στα πλαίσια της κατηγορίας της μα και ανεξαρτήτως ύψους και διάθεσης δαπάνης. Πρόκειται πραγματικά για μια διαυγέστατη και ‘προκλητική’ κεφαλή που θα προσφέρει τόνωση και φρεσκάδα -ας μας επιτραπεί- σε όλα εκείνα τα βινύλια που κοιμούνται στην δισκοθήκη σας, διότι για τον x ή ψ λόγο βαρεθήκατε είτε την παραγωγή τους (ως μουντή) είτε θεωρείτε πως δεν έχουν κάτι παραπάνω να σας πουν τόσο μουσικά όσο και ηχητικά. Με τον αρμονικό πλούτο που διακρίνει όλες τις vdH αλλά και πολύ, μα πολύ καλή επίδοση στον τομέα της ταχύτητας, είναι ικανή να σε κάνει να απολαύσεις παραγωγές όπως δεν τις έχεις καν φανταστεί. Ως να μπορούν έως και να αναγεννηθούν. Ωθεί τον μουσικόφιλο να παίξει και να ξαναζήσει μαζί της τα αγαπημένα του έργα πραγματικά σαν να τα προσεγγίζει για πρώτη φορά από το Α ως το Ω. Και το πιο σημαντικό, χωρίς παρελκόμενα τρικ εντυπωσιασμού στον ήχο της που μπορεί να σε κουράσουν γρήγορα, χωρίς ιδέα τραχύτητας στην μεσαία και άνω, χωρίς θέματα αφύσικης ‘λαμπράδας’. Σε πληροφορεί ακατάπαυστα, όπως κάνει άλλωστε και η εκπληκτική Colibri, και προσδίδει μια επιπλέον φόρτιση στον χώρο μας, με τρόπο σαν να μας τοποθετεί ορεξάτους σε αίθουσα μουσικής. Μπορεί να ανεβάσει κυριολεκτικά την αδρεναλίνη υπερδιεγείροντάς, κάνοντάς μας παρατηρητές κάθε νότας, σημείου στην σκηνή ή έκφραση μουσικού χωρίς να ξεκόβουμε από το έργο, βάζοντας με επιτυχία στο στόχαστρο την ανάδειξη δυναμικών διακυμάνσεων όσο λίγες. Κρατώντας τις ισορροπίες, δεν θα απωθήσει ή θα δείξει ότι ξεφεύγει από την ιδανική (δυνατή ανά παραγωγή) ομοιογένεια σε όλο το φάσμα. Ανεκτίμητα προτερήματα, συγκεντρώνονται στην Frog Gold όλα μαζί.

Δύο κεφαλές κινητού πηνίου πασίγνωστων εταιριών κατηγορίας χιλίων έως και χιλίων πεντακοσίων ευρώ έδειξαν να υποκλίνονται μπροστά της, αφήνοντας την να φέρει την παρουσία των ερμηνευτών με όλο τον υπαρκτό αέρα γύρω τους ενώ αυτός απουσίαζε και τελικά την αίσθηση μιας ανωτερότητας στο δέσιμο νότας με επόμενη νότα. Με τα εκτεταμένα δυναμικά της θα την χαρακτήριζα ως μια ‘ροκ – συμφωνική’ κεφαλή, μα με το που η βελόνα της διάβασε και Jazz έργα η χαρά όλων των ακροατών ήταν έκδηλη. Ικανοποίηση να αποδίδεται τόσο γλαφυρά ένα Jazz Trio, χωρίς τίποτα να δείχνει έντονο εμπόδιο ενδιάμεσα (τουλάχιστον στην αναλογική πηγή) και χωρίς κάποιο ψηφιακό να μπορεί να μας καλύψει απαντώντας σε πλούτο κυρίως ηχοχρωμάτων, φυσικότητα της παρουσίας όπως και διαστάσεων του χώρου. Οι καθαρόαιμες high-end επιδόσεις της σε βάζουν σε σκέψεις πως πιθανώς δεν υπάρχει κάτι ανεκπλήρωτο στα περισσότερα κρίσιμα σημεία στον ήχο της. Κάτι το οποίο την φρενάρει ή δείχνει από νωρίς πως στο μέλλον θα οδηγήσει σε αναζήτηση ακόμη πιο υψηλών επιδόσεων. Με την πάροδο των δεκαετιών έχουμε συναντήσει κεφαλές που μπορούν να τερματίσουν τις αναζητήσεις και ορέξεις μας στην κλασσική μουσική, στην όπερα ή σε σολιστικά ακουστικά ηχογραφήματα, όπως φυσικά και σε άλλα είδη μουσικής. Βέβαια πολλές από αυτές κοστίζουν ευρώ με κεφαλαία γράμματα όπως απαιτούν και ότι καλύτερο μπορεί να γνωρίζουμε ως ιδανική χημεία μαζί τους, ικανά phono-stages καθώς και το ανάλογο πλατό/βραχίονα υποδοχής. Στην περίπτωση της Frog Gold Version, έρχεται το χέρι του κατασκευαστή και ενώνει σχεδόν όλες τις ηχητικές ‘κουκκίδες’ απαιτήσεων καταλήγοντας στο συναίσθημα μιας αναλογικής νιότης και πληρότητας, αυταπόδεικτης και σε πικάπ/βραχίονες των τριών χιλιάδων ευρώ στο σύνολο. Το τι ακόμη ανώτερο στόχευσε, κατέκτησε και παράγει ο αγαπητός μας van den Hul μόνο μια Colibri, Crimson ή The White Beauty Special κεφαλή κινητού πηνίου μπορεί να σας δείξει και πιθανώς να σας πείσει. Κατά την άποψή μας, είναι καθαρά θέμα άποψης ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη, τοποθέτησής μας ως προς τον χώρο και την απόστασή μας από την σκηνή, χρωματισμών και εν τέλει γούστου, όχι μιας συνολικά τρανταχτής υπέρβασης.

Gold Version of vdH The Frog: Output 0.65 mV/channel, matched crystal gold-wire coils and extra magnet modification

Τα ενισχυτικά και ο προενισχυτής κεφαλής που θα την συνοδέψουν οφείλουν να είναι αντίστοιχου ή κοντινού επιπέδου τιμής. Σε αυτό το σημείο η Frog θα τιμήσει με την παρουσία της πρώτα από όλα τις λαμπάτες σχεδιάσεις ενισχυτών και προενισχυτών αλλά όπως διαπιστώσαμε με βεβαιότητα και ότι της δώσει την επιπλέον άνεση να εκφρασθεί χωρίς περικοπές στα άκρα. Άρα, κάτοχοι αξιόλογων σε όλο το φάσμα τρανζιστορικών δημιουργιών, ευπρόσδεκτοι και αυτοί. Με την υπογραφή μιας εκπληκτικής διαφάνειας και ανάλυσης, ραφιναρισμένα και ντελικάτα πρίμα ανακαλύψαμε ξανά απολαμβάνοντας την μουσική στο ύψος της, εγγραφές που θεωρούσαμε έως και ‘στείρες’! Διαφέρει εκ διαμέτρου σε ηχητική προσέγγιση με μια Koetsu Black ή μια Dynavector μεσαίας τιμολόγησης. Πολλές στιγμές τις κάνει να ακούγονται αργές σε σύγκριση, υπερχρωματισμένες ή και σκοτεινές σε συχνοτικά σημεία – τελικά, λιγότερο ευέλικτες από μουσικό είδος σε είδος. Ήταν τόσο αισθησιακή ως προς την παράθεση μιας μεγάλης σκηνής και της προβολής παρουσίας των μουσικών μέσα από αυτή, σε βαθμό που αδιαφορήσαμε εντελώς για την ύπαρξη ενός σημαντικού ψηφιακού ‘κόσμου’ πολλών χιλιάδων ευρώ πιο δίπλα, στα ίδια ηχογραφήματα. Ζητούσαμε, ξανά και ξανά, την νιότη που προσδίδει στις παλαιότερες ηχογραφήσεις αυτή η ιδιαίτερη πράσινη με το περίεργο όνομα του βατράχου. Να σημειώσουμε για φινάλε πως της αρέσει η καθαριότητα και την ζητά επίμονα, ώστε να αποδώσει τα κάλλη της και την νιοστή υπαρκτή πληροφορία στα αυλάκια.

 

Συμπέρασμα

Η Frog αποτελεί μια μεγάλη σπουδή στις κινητού πηνίου. Ένα παράδειγμα επιτυχίας αναλλοίωτης στο χρόνο. Ο ήχος της, πενταδιάφανος και ζωντανός, συμπαγής-γρήγορος και υποδειγματικά ‘φρέσκος’. Το ταχύ χαμηλό της και οι αισθαντικές μεσαίες-υψηλές δείχνουν στα πρώτα λεπτά του μουσικού προγράμματος την κλάση της. Αν η δισκοθήκη σας περιλαμβάνει κυρίως jazz & rock μουσική πιστεύουμε σθεναρά πως δεν θα νιώσετε ποτέ, μα ποτέ την ανάγκη «φυγής» από αυτή λόγω της μουσικής υπερδιέγερσης που προκαλεί, ιδανικά χωρίς να κουράζει. Πάντα υπήρχε η έλξη για περισσότερες ώρες ακρόασης και απόλαυσης της live αισθητικής όπου προσφέρει. Δεν πρόκειται με τον ανοικτό ήχο της να τιμωρήσει μέτριες ή κακές ηχογραφήσεις, ενώ εκπλήσσει η ταχύτητα μεταβατικών και η ανάδειξη ισχνότατων λεπτομερειών στην Gold έκδοση της δοκιμής.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Kuzma Stabi S, Origin Live Silver κ.α. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista, Goldmund Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black 250-LVB & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Kuzma CAR-50, Skyanalog MCs, Dynavector κ.α. Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio, Metronome Audio, Jadis κ.α. Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): Pathos Classic One MkIII edition, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

Τιμή van den Hul ‘The Frog’ Gold Έκδοση

2.600,00 €


Αντιπροσωπεία & Ακροάσεις:

EXCLUSIVE AUDIO

About HiEndNews

Exclusive EAT VIP
x

Check Also

Audiolab 6000N ‘Play’ Audio Streaming Player Review.

Audiolab 6000N ‘Play’ Streaming Player Review. Οικονομικός ψηφιακός ‘οικοδεσπότης’ για …ακόμη ένα βραβείο. Audiolab UK ...

Thivan Labs P10/ST10 Phono Stage & Step-Up Transformer Review.

Thivan Labs P10/ST10 Phono Stage & Step-Up Transformer Review. Χειροποίητος λαμπάτος προενισχυτής κεφαλών πικάπ… …από ...

VTL IT-85 Tube Integrated Amplifier Review.

VTL IT-85 Tube Integrated Review.   Χειροποίητος ‘made in USA’ ολοκληρωμένος λαμπάτος ενισχυτής …που ξέρει ...