Tsakiridis Theseus, Focal Chorus & Viablue cables:
Η Golden Acoustics προτείνει ένα πραγματικό hi-end σύστημα με ακαταμάχητο value for money!
Οι μέρες είναι… πονηρές, που λέει και το τραγούδι, και αυτό το ξέρει καλά ο Έλληνας που προσπαθεί σήμερα να βγάλει άκρη στην αχανή αγορά της υψηλής πιστότητας, στήνοντας ένα βολικό σύστημα της προκοπής, χωρίς να καταξοδευτεί. Ενώ σφυρίζουν οι σειρήνες από αριστερά κι από δεξιά, καλώντας μας να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε με προτάσεις του τύπου “ποιό hi-end και παραμύθια, πάρε ένα προσιτό ενεργό ηχείο και καθάρισες”, η αγορά μοιάζει αρκετά αποπροσανατολισμένη και διασπασμένη ώστε να προβάλλει αντίσταση στην ισοπέδωση που επιχειρείται, πόσο μάλλον να αποκτήσει δυνατή φωνή στις νέες γενιές για να μην χαθεί η κληρονομιά και η κουλτούρα ενός χώρου που έχει γράψει ιστορία δεκαετιών (και δεν αποτελεί…συνωμοσία των “άσχετων hi-endάδων”, όπως διαδίδουν κάποιοι που ποτέ τους δεν κατάλαβαν την ουσία της αναπαραγωγής).
Στα πλαίσια αυτά, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο που μια από τις πιο μεγάλες -και διαχρονικά συγκροτημένες- αντιπροσωπείες της αγοράς, η Golden Acoustics (του μόνιμα ερωτευμένου με την μουσική και την πιστή αναπαραγωγή ιδιοκτήτη κ. Κώστα Καπερώνη, όπως οφείλει να είναι ο κάθε επαγγελματίας αυτού του χώρου που σέβεται τον εαυτό του…), κατεβάζει μια πρόταση ολοκληρωμένου συστήματος που δύσκολα θα αφήσει κάποιον αδιάφορο. Μπορεί η Golden να είναι περίπου ταυτισμένη με τα κορυφαία λαμπάτα της Conrad Johnson, οι τιμές των οποίων αποκλίνουν έντονα προς τα επάνω, όμως εφέτος έγινε το μεγάλο βήμα της συνεργασίας με τα προσιτά λαμπάτα της Tsakiridis Devices, η άποψη των οποίων αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια προσιτή εκδοχή των προτύπων της Conrad Johnson. Δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς, αφού ο κ. Καπερώνης έχει πολύ ισχυρή άποψη για την αναπαραγωγή και δεν θα ρισκάρε με τίποτε τη φήμη του προωθώντας κάτι αδιάφορο ή δευτεροκλασάτο.
Tsakiridis Theseus: η καρδιά του συστήματος
Στο επίκεντρο του εν λόγω συστήματος βρίσκεται λοιπόν ένας ενισχυτής proudly made in Greece, ο λίαν εντυπωσιακός στην όψη (και αποτελεσματικός στην ουσία) Theseus της Tsakiridis, που πωλείται περί τα 1.800 ευρώ στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα δίνεται στη μισή τιμή, κάνοντάς τον μια εντελώς “παλαβή” ευκαιρία για όσους γνωρίζουν από λυχνίες. Εδώ έχουμε ένα καθαρόαιμο hi-end μηχάνημα με τοποπολογία single-ended, με custom μετασχηματιστές (οι εξόδου φθάνουν στα 60KHz) και πηνία, βάρους 18 κιλών με κανονικού μεγέθους σασί, με επιλογέα υψηλής τάσης ανάμεσα στα 300 και τα 500V ώστε να δέχεται από EL34 έως ΚΤ-150 και ρύθμιση της πόλωσης από το χρήστη, με επιλογέα του ποσοστού ανάδρασης και της λειτουργίας της εξόδου ανάμεσα σε πέντοδο και τρίοδο. Η ισχύς ποικίλει από 8W έως 22W/κανάλι, αναλόγως της λυχνίας (το δείγμα που ακούσαμε φοράει ΚΤ-120 για 18W) και οι αξιοπρεπείς μετρήσεις του κατασκευαστή (1KHz με 0,5% THD, ενδοδιαμόρφωση 60Hz/7KHz στα 2,2% και 85dB λόγος s/n, πάντα με ισχύ 1W) δείχνουν αποφυγή ακραίων καταστάσεων ευφωνικότητας και σημαντικά περιορισμένο θόρυβο.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Theseus έχει λαμπάτη RIAA/στάδιο ΜΜ (!) αλλά και USB DAC, τηλεχειρισμό, τρεις αναλογικές εισόδους, προενισχυτική έξοδο με λυχνίες (διενίσχυση και ενεργά sub θα βολευτούν εύκολα από εδώ) και έξοδο ακουστικών που προέρχεται από τις λυχνίες της εξόδου με το δικό της μετασχηματιστή προσαρμογής, που παρέχει ρύθμιση της αντίστασης ανάμεσα σε low και high (δεν δίνονται ακριβείς τιμές για τις αντιστάσεις των ακουστικών). Με δυο λόγια, πρόκειται για ένα σετ προδιαγραφών που μόνο στα όνειρά μας θα βλέπαμε σε αυτά τα χρήματα!!!
Καλώδια Viablue: σοφιστικέ και αποτελεσματικά
Η Golden έφερε πρόσφατα στην Ελλάδα τα καλώδια και αξεσουάρ της γερμανικής Viablue, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ως ποιότητα κατασκευής και σχεδίαση για τα λιγοστά χρήματα που ζητάνε (κοστούμι 3 μέτρα ηχείων SC-4 και 1 μέτρο interconnect NF-S1 στα 500 ευρώ, ψηφιακό coaxial 1 μέτρο NF-75 στα 86 ευρώ). Είναι πολύκλωνα και θωρακισμένα με εκτενή μηχανική απόσβεση, φέρουν χάλκινους αγωγούς ανεξάρτητα μονωμένους που δέχονται είτε επαργύρωση είτε επικασσιτέρωση, ανάλογα με τη θέση τους στο καλώδιο, ώστε να επιτευχθούν τα κατάλληλα αποτελέσματα ανά περιοχή του φάσματος. Τα Viablue συμπλήρωσαν ιδεωδώς τον Theseus, επιτρέποντας υψηλού επιπέδου διαφάνεια και αρμονική ανάλυση, με μεγάλα σώματα και ακρίβεια εστίασης ακόμη και στα άκρα του φάσματος, χωρίς να εκβιάζουν την ταχύτητα και την λεπτομέρεια με τεχνητούς τρόπους αλλά, αντίθετα, επιτρέποντας μια ελεύθερη, πολύχρωμη ρυθμικά και τονικά ροή, χωρίς μηχανικότητα και εσωτερικό θόρυβο.
Focal Chorus: στην υπηρεσία της μουσικής αίσθησης
Τελικό εκφραστή των παραπάνω αποτελούν φυσικά τα ηχεία που επιλέχθηκαν, που δεν είναι άλλα από τα πολύ προσιτά Chorus της Focal. Οι Γάλλοι έχουν διαχρονικά τον πρώτο λόγο στη φινέτσα, τη δυναμική αμεσότητα και τις αρμονικές (ότι ακριβώς θέλει ένας single-ended ενισχυτής) και τα Chorus αποτελούν πιστό εκπρόσωπο της εταιρίας, με “ακριβό” ήχο σε επίπεδο περιγραφών και διαφάνειας, χωρίς να αποκλίνουν ιδιαίτερα από την ουδετερότητα. Παίξαμε με το τρέχον μοντέλο βάσης 706 των 600 ευρώ και την προηγούμενη έκδοση του μοντέλου δαπέδου 726V των 900 ευρώ και τελικά προτιμήσαμε το μικρό, όχι μόνο επειδή τα πρίμα του μας φάνηκαν πιο κοντά στη μουσική φιλοσοφία του ενισχυτή αλλά κυρίως επειδή η μόνη στρωμμένη έξοδος ήταν αυτή των 8Ω και φυσικά προτίμησε την ευκολότερη αντίσταση του δίδρομου σχεδίου. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι single-ended ενισχυτές αποδίδουν καλύτερα από αυτή την έξοδο και, μολονότι από τα 4Ω θα κουνήσουν ευκολότερα πιο δύσκολα τρίδρομα στις άνω χαμηλές, οι μεσαίες τους χάνουν αρκετή από την εσωτερική λάμψη της εξόδου των 8Ω. Η καλή ευαισθησία των 90dB επέτρεψε σε κάθε περίπτωση στο σετ Theseus/706 να γεμίσει ικανοποιητικά τον μεγάλο χώρο της Golden Acoustics και να δώσει ένα πολύ σαφές στίγμα των μεγάλων δυνατοτήτων του συστήματος. Σχεδιάζουμε φυσικά να δοκιμάσουμε αναλυτικά τον Theseus και στις δικές μας εγκαταστάσεις με πολύ ευαίσθητα ηχεία (ειδικά σε τρίοδο και με χαμηλή ανάδραση), ώστε να φανεί πόσο μακριά φθάνουν οι επιδόσεις του. Ωστόσο, η ουσία του ενισχυτή αυτού είναι ότι μπορεί να ταιριαστεί με φινετσάτα ηχεία χωρίς ακραίες τιμές ευαισθησίας (παίζοντας ως πέντοδος με ανάδραση) και να τους χαρίσει τον μεγάλο, πολύχρωμο και πολυεπίπεδο ήχο που, απλώς, δεν υπάρχει στις προσιτές βαθμίδες με τρανζίστορ της κατηγορίας, πόσο μάλλον σε τάξη Δ.
Bull’s eye!
Το σύστημα, όπως είπαμε, είχε στρωθεί γύρω από την έξοδο των 8Ω, σε πέντοδο λειτουργία και με το διακόπτη της ανάδρασης στη μέγιστη θέση κι εμείς παίξαμε με όλα τα ρυθμιστικά για να δούμε τις διαθέσεις του στις πιο μινιμαλιστικές συνθήκες λειτουργίας του ενισχυτή. Σε γενικές γραμμές, το “default” set up απευθύνεται σε πολύ κόσμο και σε νορμάλ ηχεία, κυρίως δύο δρόμων: υπάρχει αφθονία δύναμης, διεισδυτική ανάλυση και εξαιρετική έκταση στα μπάσα και τα πρίμα, ενώ ουδόλως υστερεί σε διαφάνεια και απαλότητα, αντίθετα παραμένει απολαυστικά πλούσιο και πολύχρωμο, κάτι που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για τους περισσότερους προσιτούς λαμπάτους, που τείνουν να σκληρύνουν σε πέντοδο. Με την μετάβαση σε τρίοδο και χαμηλή ανάδραση γίνεται αμέσως φανερό ότι η οδήγηση αρχίζει να υστερεί, όπως είναι αναμενόμενο. Αυτό δεν σημαίνει πως το 706 δεν θα μας αφήσει να παίξουμε με λιγότερα watt και υψηλότερη αντίσταση εξόδου, αν το πρόγραμμα το επιτρέψει: οι γυναικείες φωνές γίνονται πιο αιθέριες και σωματώδεις, τα πρίμα πλαταίνουν και οι μεταβατικές γίνονται πιο αφράτες, ταχείς και απαλές. Το αποτέλεσμα είναι πιο ονειρικό δηλαδή, όμως για να συνδυαστεί με κορυφαίες δυναμικές και οδήγηση θα απαιτηθεί ταίριασμα με πιο ειδικά ηχεία.
Με τα Focal, ωστόσο, κανείς παίρνει μια πολύ γερή δόση “ονείρου” στις περιγραφές της μεσαίας περιοχής και τις μικροδυναμικές διακυμάνσεις, το τίμπρο είναι απρόσμενα βαθύ και οργανικό για ηχείο της κατηγορίας του και οι δυναμικές εκπλήσσουν για το μέγεθός του. Το ηχείο αυτό έχει μια υπέροχη φωτεινή αύρα “από μέσα” και μια τριοδική διάθεση στα ηχοχρώματα, ειδικά στα πρίμα, έτσι σε ένα μικρομεσαίο χώρο μέχρι τα 20 τ.μ θα λειτουργήσει ιδεωδώς διευκολύνοντας το έργο του ενισχυτή. Περνώντας στο 726V (πάντα από την έξοδο των 8Ω), έγινε φανερή η επιπλέον ανάλυση και οι δυναμικές του τρίδρομου σχεδίου, υπήρξαν όμως σαφή όρια στην απόδοση του βαθέος χαμηλού και την ομοιογένεια/αμεσότητα του φάσματος. Κατά τη γνώμη μου, οι single-ended προτιμούν το ταίρι τους απλό, γεωμετρικά και ηλεκτρικά, και το 706 είναι πιο κοντά σε αυτή τη λογική. Αν, εντούτοις, ήθελα τον Theseus ντε και καλά παρέα με κάποιο απαιτητικό τρίδρομο σε μεγαλούτσικο χώρο, ώστε να “απλώσει” τα σώματα και τη μεγάλη σκηνή του, το πρώτο που θα σκεφτόμουν είναι η διενίσχυση με κάποιον ισχυρό Tripath ή mosfet για τα μπάσα, χάρη στην προενισχυτική έξοδο του Theseus, προσέχοντας όμως το φορτίο (δηλαδή η αντίσταση εισόδου του δεύτερου τελικού) να μην πέφτει κάτω των 25-30KΩ.
Συναίσθημα και ακρίβεια, ενωμένα σαν μια γροθιά!
Εν τέλει, έγινε παραπάνω από φανερό – έστω και στα πλαίσια της σύντομης αυτής επαφής μας – πως το σύστημα αυτό έχει στηθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα μυστικά του ήχου, ώστε τα συστατικά να δένουν αρμονικά μεταξύ τους και να αναδεικνύουν τη μουσικότητα χωρίς περιστροφές, αλλά και χωρίς να θυσιάζονται στο ελάχιστο τα βασικά στοιχεία που οφείλει να έχει ένα hi-end σύστημα. Πρόκειται για ένα σύστημα που μεταδίδει σε τόνους την αυθεντική μουσική χαρά, την οποία όμως πάντα συνδέει με σοβαρή ανάλυση, δύναμη και σκηνική παρουσία, φθάνοντας έτσι την εμπειρία σε επίπεδα που προκαλούν έκπληξη για την τιμή του. Αν και για τα μικρά Focal ο προσδιορισμός του “προσιτού hi-end” δεν αποτελεί έκπληξη, τόσο τα καλώδια της Viablue όσο -κυρίως- ο υπέροχος αυτός ολοκληρωμένος ενισχυτής της Tsakiridis είναι περιπτώσεις που φαίνονται από μακριά πως ανατρέπουν τα δεδομένα της κατηγορίας τους. Αυτό φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετό, όπως καλά γνωρίζουμε, πρέπει ένα σύστημα ως σύνολο να αποδίδει τα αναμενόμενα κι εδώ το κάνει πολύ, μα πολύ παραπάνω!
Ενισχυτής: Tsakiridis Theseus, ολοκληρωμένος ενισχυτής λυχνίας, τηλεχειριζόμενος, 3 είσοδοι γραμμής, USB DAC, ενισχυτής ακουστικών και είσοδος για πικάπ (RIAA MM), τοπολογία single-ended με επιλογή της πεντόδου ισχύος για ισχύ εξόδου από 8 έως 22Wrms. Επιλογή ανάδρασης και λειτουργίας ανάμεσα σε τρίοδο και πέντοδο. Τιμή: 900 €
Ηχεία: Focal Chorus 706 Walnut Edition, ηχείο βάσης δύο δρόμων-δύο μεγαφώνων, 1x16,5 εκ. γούφερ από polyglass, 1x2,5 εκ. τουίτερ ανεστραμμένου θόλου αλουμινίου-μαγνησίου, απόκριση 55Hz-28KHz (47Hz@-6dB), ευαισθησία 90dB, αντίσταση 8Ω, διαστάσεις 39x22x26,3 εκ., βάρος 8,2 κιλά. Τιμή: 580 €
Καλώδια: Viablue NF-S1 1μ. interconnect (πολύκλωνο, θωρακισμένο, silver plated copper αγωγοί και θωρακίσεις). Tιμή: 160 €. Viablue SC-4 καλώδιο ηχείων 2x3μ. με μπανάνες (896 ανεξάρτητοι κλώνοι σε 7 ομάδες ανά πολικότητα, silver plated & tin plated copper αγωγοί. Τιμή: 346 €
Διάθεση / Showroom: Golden Acoustics, τηλ. 210.2921131