Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Focal Utopia II Side

The Kurt Speakers Kit Project – Club-27 ! Part One.

advertisers-banners-bartelluriumQ-1180X180-banner


Club 27 Kurt Mk2 Speaker Kit from The Netherlands !

Εasy to drive, tube friendly 2-way speakers kit with horn-loading tweeter & Crossoverless 10“ bass wideband.

by Nick Boulamasis [speaker builder]

Η ερώτηση είναι απλή: πως μπορεί να παίζει ένα ηχείο που κοστίζει σε κιτ περίπου 1000 ευρώ και θα πρέπει να φτιάξουμε εμείς με κάποιον τρόπο τις καμπίνες. Σε ποιας αξίας εμπορικού ηχείου αντιστοιχεί ακουστικά και αν τελικά συμφέρει αυτή η επιλογή. Παραλάβαμε το κιτ της Ολλανδικής Club 27 που φέρει το μικρό όνομα του Kurt Cobain (ναι, του ροκ σχήματος από το Σιάτλ ‘Nirvana’) με κωδικό έκδοσης MKII και με ένα πρόσθετο κόστος 180 ευρώ συμπεριλάβαμε στη παραγγελία και τα καλύτερα υλικά που προτείνονται για την συγκεκριμένη υλοποίηση. Υπάρχει ακόμα η επιλογή με πρόσθετα 480 ευρώ να μας έρθει με αυτοενισχυόμενα μόνο τα woofer, ίσως στο μέλλον. Πρώτο θετικό ήταν η μεταφορική που ήρθε στην ώρα της, ένα πρωινό του Αυγούστου, και το περιεχόμενο ήταν άρτιο και σωστά συσκευασμένο σε δύο ξεχωριστές συσκευασίες. Αναλυτικότερα, υπάρχουν τα πάντα πλην των κουτιών που θα πρέπει να κατασκευάσουμε με σαφές σχεδιάγραμμα έχοντας δύο επιλογές, μία με pollywood και μία με mdf. Πριν περάσουμε όμως στα κατασκευαστικά της εδώ παρουσίασης σε δύο μέρη, ας ρίξουμε μια ματιά στο περιεχόμενο της signature έκδοσης, κοινώς τι πήραμε. Mundorf supreme silver oil caps, ωραιότατα! Θα είναι ευκαιρία με 1200 € να δούμε πόσο μπορεί να βοηθήσει το επιπλέον κόστος για δύο πυκνωτές μόλις 1,5μF. Mundorf supreme mresist, μόλις το 3% του κόστους μπορείς να πάρεις γεύση για το πως ακούγονται κάποιες από τις πιο ακριβές αντιστάσεις του εμπορίου, τέσσερις συνολικά. Χοάνες από αλουμίνιο, άλλο ένα συν.

Μονάδες custom, επιλεγμένες από τον Γερμανό κατασκευαστή ηχείων Bastanis.

Δύο custom compression drivers με έξοδο ίντσας που αναφέρουν το όνομα του Γερμανού σχεδιαστή ηχείων Bastanis στο πίσω μέρος τους. Δύο 10”woofer wide band για τις χαμηλές, με πλαστικοποιημένο χαρτί και σκληρή ανάρτηση που θα παίξουν σχεδόν ελεύθερα με ένα πολύκλωνο ‘highest end’ επάργυρο καλώδιο 2,5mm² συνολικού μήκους 4 μέτρα για όλο το κιτ. Κλασσικές επίχρυσες μπόρνες, πολυεστέρα για απορρόφηση, βίδες, οδηγίες. Δεν θα το έλεγες κακό, κάθε άλλο μάλιστα αν επιβεβαιωθεί ότι ο συνδυασμός όλων αυτών οδηγήσει στην ”μουσική νιρβάνα” που υπόσχεται ο κατασκευαστής. Το θετικό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιον που κατασκευάζει και πουλάει ολοκληρωμένα ηχεία διαχωρίζοντας τον από δικτυακά μαγαζιά πώλησης υλικών.

“Kurt Cobain was an outstanding musician and the leader of Nirvana, he inspired a generation and left his mark on rock- music forever. Nirvana combined the furious wild young rebel- sound with complexed structures and dense atmosphere. Like all members of the Club of 27 he passed away too young but the intense Nirvana- sound is alive forever. The Club-27 Kurt speakers mirror this approach, they offer high resolution combined with stressless, natural sounding mids and powerful straight forward sound. The Kurt speakers are elegant in sound and look and they easily fill even larger sized rooms with beautiful music.”

Θεωρητικά τα Kurt MKII είναι αρκετά ευαίσθητα για να μπορούν να παίξουν με έναν ολιγόβατο ενισχυτή αλλά τα 94dB/m στα 8 Ω δεν ακούγονται πάντα το ίδιο ‘εύκολα’ όπως μπορείς να το γράψεις. Η σχεδίαση της καμπίνας είναι ιδιαίτερη, στα 75 συνολικά λίτρα θα μπορούσες να την πεις κόρνα οπίσθιας φόρτισης με αρκετά λίτρα για το woofer και σχετικά μικρό μήκος κυματοδηγού.

Τα ενδότερα του Kurt Signature δίδρομου δαπέδου mk2 kit ηχείων της Club 27. Η χαρά των ενισχυτών χαμηλής ισχύος 8-50 watts!

Με διαστάσεις φόρτισης περίπου 60cm μήκος, 190cm² επιφάνεια εισαγωγή και έξοδο περίπου 1000cm² δίνουν ένα σχήμα που δουλεύει στα μεσοχαμηλά, παράλληλα όπως φαίνεται από την τοποθέτηση των απορροφητικών δημιουργείται μία διάσταση στη σχεδίαση μεγάλου μήκους που μαζί με τα 50+ λίτρα του 10” έχουν έναν συνδυαστικό χαρακτήρα δίνοντας υποσχέσεις για ένα χορταστικό χαμηλό αλλά θα πρέπει πρώτα να το ακούσουμε. Τα γούφερ έχουν αλουμινένιο σασί με 2” πηνίο φωνής, δυστυχώς δεν έχουμε χαρακτηριστικά τους για να μπορούμε να επεκταθούμε αυτήν τη στιγμή.

Φαίνονται μονάδες που μπορούν να δεχθούν αρκετή ισχύ, περισσότερη από ένα συνηθισμένο μεγάφωνο πολλών αντίστοιχων ‘στοχευμένων’ υλοποιήσεων και είναι βασική η απόδοσή τους καθώς η ακουστική συμπεριφορά του Kurt Mk2 signature βασίζεται κυρίως σε αυτή την σταθερή – πάντα σε συνδυασμό με την σχεδίαση και υλοποίηση της καμπίνας. Ας ελπίσουμε να έχουν ομαλή απόκριση με χαμηλές παραμορφώσεις στο μεσαίο και μεσοϋψηλό φάσμα. Η μία mresist supreme των 15 Ω μπαίνει παράλληλα στις μπόρνες και βλέπει τον ενισχυτή μας όπως βλέπει και το ηχείο, αντικειμενικά είναι κλέφτης ρεύματος αλλά υπόσχεται ομαλότερη εμπέδηση δίνοντας χαμηλότερες μεταβολές φάσης και ευκαιρία σε αδύναμα τροφοδοτικά.

Αν θέλετε να ακούτε το ηχείο με ενισχυτές 150W-200W σε υψηλές στάθμες φροντίστε να έχετε μεγάλο χώρο και να δοκιμάσετε το αποτέλεσμα σταδιακά. Εμείς θα το κάνουμε και αν η χρήση τους αποδειχθεί καλόηχη ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα το αναφέρουμε. Το υπόλοιπο κύκλωμα είναι απλά ένας πολύ καλός πυκνωτής 1,5μF με μία αντίσταση 10Ω συνδεδεμένα με αυτή τη σειρά σε σειρά πριν το μεγάφωνο των υψηλών της Bastanis. Βάση του κυκλώματος και της υπόλοιπης σχεδίασης το compression της Bastanis δεν φαίνεται να ταλαιπωρείται ιδιαίτερα, θα συμπληρώνει το φάσμα ψηλά θεωρητικά με νεύρο. Αν και ηλεκτρικά φαίνεται να δουλεύει σαν super tweeter πρακτικά η αρκετά μεγαλύτερη ευαισθησία του σε συνδυασμό με την μεγάλη ωμική του κλάδου θα χαμηλώσει αισθητά το ακουστικό σημείο cross.

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι έχουμε μία σχεδίαση σχετικά μεγάλων διαστάσεων, ευαίσθητη, που έχει όλες τις προδιαγραφές να μπορεί να ανεβάζει υψηλές στάθμες και να μας δώσει μεγάλο ήχο. Με την σειρά μας θα διαπιστώσουμε αν ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών αποτελεί μία καλή συνταγή που να μπορεί να μεταφέρει το μουσικό γεγονός στο χώρο μας δοκιμάζοντας το με διαφορετικά είδη ενισχυτών και ακουσμάτων. Θεωρητικά με την μικρή εμπειρία που έχουμε βλέπουμε κάποια λεπτά σημεία ως προς το μεσοϋψηλό φάσμα και την διασπορά του που θα πρέπει να αποδοθεί από ένα μεγάφωνο 10”, περιέργεια έχουμε ακόμα για το πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει το Kurt με την βοήθεια της συγκεκριμένης καμπίνας και θα έχει ενδιαφέρον αν χαρούμε τη συνεργασία με ένα αισθητά πιο ευαίσθητο μεγάφωνο υψηλών. Η πράξη θα μας δείξει. Επιστρατεύουμε τόσο τους single ended λαμπάτους, φυσικά τους push-pull (KT88-ΕL34) και τρανζιστοράτους (σε τάξη Α). Σύντομα ακολουθεί το δεύτερο μέρος της παρουσίασης με τις ηχητικές εντυπώσεις έπειτα της ολοκλήρωσης της καμπίνας, τελικής συναρμολόγησης και στρώσιμο πολλών ωρών!

Χαρακτηριστικά κατασκευαστή:
Specifications Value
Drivers Crossoverless 10“ wideband drivers and 1“ horn- tweeters, coupled- in 6dB/oct. with a single cap, basshorn cabinets
Efficiency 94dB in 8Ohms
Recommended amp- power minimum 10W
Max. power- handling 300W
Dimensions when assembled (h x d x w) 111cm x 26cm x 30cm
Weight 27kg per speaker (plywood version)
45kg per speaker (lacquered version)

Official Web Site of Club-27 Speakers.

 

About HiEndNews

Golden Mag-Shunyata VIP
x

Check Also

Hiendnews 2020 Suggestions – Fidelity to die for [part 1/2]!

Best Audio Suggestions 2020 [Part 1/2]  by hiendnews.gr e-magazine Με μεγάλη διαφορά από τον κοντινό ...

Pro-Ject Debut Carbon Evo – 1st Greek Debut – Unboxing !

Pro-Ject Debut Carbon Evo Turntable The Greek Debut – Unboxing ! Η στιγμή επιτέλους έφτασε. ...

Orpheus Audio Group: EISA 2020-2021 Awards Offers !

H Orpheus Audio μιλά στις καρδιές των φίλων του ήχου υψηλής πιστότητας εδώ και τρεις ...