blog, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, shop/, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, wp, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30,
Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Expo VIP #2

The JBL Event at Heaven Audio ! [December 2022]

advertisers-banners-barcontact e-mail: abouthifi@gmail.com
care orchestra
 JBL EVENT στην ΗΕΑVEN AUDIO

Δεκέμβριος 2022

Το όνομα της δεν χρειάζεται συστάσεις. Όσοι ασχολούνται ευρύτερα με το θέμα “ηχείo” σίγουρα την γνωρίζουν, είτε πρόκειται για home-theater & higher-fidelity εφαρμογές, είτε φορητές συσκευές, επαγγελματικές εγκαταστάσεις ήχου, ακουστικών ή αυτοκινήτου. Για την ιστορία, η JBL ιδρύθηκε από τον James Bullough Lansing (1902–1949), έναν Αμερικανό μηχανικό ήχου και σχεδιαστή μεγαφώνων, γνωστότερο για την έναρξη συνολικά δύο audio εταιρειών που φέρουν το όνομά του, τις θρυλικές Altec Lansing και JBL. Η Αμερικανική πρωτοπόρος είναι από τις λιγοστές στον πλανήτη με τόσες δεκαετίες παρουσίας και κατασκευής, εντός εργοστασίου της, μονάδων ηχείων. Εμείς την θυμόμαστε ως το ‘σήμα κατατεθέν’ μουσικόφιλων και χαϊφιντελιστών που έψαχναν αισθαντικό ήχο και ταυτοχρόνως τα best-buy στα ’80s & ’90s, ενώ στο σήμερα συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον και δημιουργικότητα!  Ψυχαγώγησε και ψυχαγωγεί επί γενεές γενεών μέσα από μια πλούσια και ενημερωμένη γκάμα, φθάνοντας στο τώρα με την σημαία και τον ήχο της πολύ ψηλά. Η Heaven Audio ανοίγοντας τις πόρτες της, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, προσκάλεσε και υποδέχθηκε πλήθος επισκεπτών με στόχο την ενημέρωση και την ακρόαση εξαιρετικών προτάσεων ηχείων μα και ενισχυτή του brand, όπου και -ως οφείλουμε- σας παρουσιάζουμε αναλυτικότερα στο hiendnews. Απολαύστε την αγαπημένη σας μουσική με πυγμή, χορταστική έκταση χαμηλών και σώματα σε απολύτως δελεαστικές τιμές. Ναι, η JBL μπορεί να τις προσφέρει!

Ξεκινώντας, στην υποδοχή μας περίμεναν τα πολύ προσιτά και προσοδοφόρα JBL της σειράς Stage. Η σειρά αυτή περιλαμβάνει μοντέλα βάσης (μεταξύ άλλων το Stage 130 δίδρομο των 295,-€ που προσέξαμε σε κάθε του λεπτομέρεια) και δαπέδου (μοντέλα Α170Β,Α180Β,Α190Β από 690,-€ έως 1060,-€) σε δύο φινιρίσματα. Η σειρά Stage διαθέτει και εξαιρετικά, οικονομικά υπογούφερς με μονάδες 10 ή 12 ιντσών όπως και κεντρικό ηχείο.

Κέντρο στην υποδοχή, τα δίδρομα ενεργά ηχεία – παράδειγμα ‘σχολής’ της JBL σειράς Studio 4305P. Ενεργά, ασύρματα και γεμάτα σε όλο το συχνοτικό φάσμα έρχονται ως αυτόνομη all-in-one λύση, χωρίς κάποια ανάγκη ενισχυτή. Διαθέτουν ενσωματωμένο Tάξης Δ που παρέχει 25 Watts σε κάθε tweeter & 125 Watts σε κάθε woofer αλλά και ψηφιακό μετατροπέα (DAC) υψηλής ανάλυσης 24 bit / 192 kHz φέροντας έξι εισόδους για την σύνδεση ψηφιακών και αναλογικών πηγών. Αρχική τιμή διάθεσης 2.160 € για το ζεύγος. Τα απολαύσαμε εναλλάξ, μαζί και με την ψηφιακή πηγή-digital to analog της Chord .

Στην ‘μεγάλη εικόνα’ και στο κυρίως μενού της Heaven Audio βρεθήκαμε παρέα με τα ανώτερα και πληθωρικά σε ήχο JBL 4349 (δαπέδου, αριστερά). Η τεράστια κόρνα των υψηλών και το 12άιντσο woofer αντέχουν σε πολλά decibel όπως διαπιστώσαμε και μάλιστα απροβλημάτιστα. Ο ήχος των 4349, ρωμαλέος και γιγαντιαίος σε σώματα ειδώλων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το γεμάτο χαμηλό και μια σπάνια ‘κινηματογραφική’ έκφραση. Δεξιότερα, χωρίς το χαρακτηριστικό πορτοκαλί ηχοπερατό κάλυμμα, τα JBL L82 Classic δίδρομα που επιστρατεύουν -όπως λέει και το όνομα- ότι πιο κλασσικό έχει να επιδείξει σήμερα ο κατασκευαστής. Απόγονος του L100, ενός επιτυχημένου τρίδρομου ηχείου που παρουσιάστηκε στην αγορά το 1970, η JBL αποφασίζει να επενδύσει τα τελευταία χρόνια και στην vintage πλευρά της. Τα ‘L100’ σημείωσαν άλλωστε μεγάλη επιτυχία στην εποχή τους και το σημερινό L82 Classic μοντέλο (των 2.600,-€ ανα ζεύγος) προχωρά τον ήχο στον γνωστό δρόμο, βασισμένο στην συνολική αισθητική και χαρακτήρα του αρχικού ‘L’, αλλά με μονάδες και tech-specs των ημερών μας. Ξεκάθαρο, με tweeter θόλου τιτανίου σε φόρτιση τύπου waveguide, οκτώ ιντσών woofer και bass reflex εκτόνωση στην μπροστινή πλευρά, καθώς και δυνατότητα ρύθμισης της απόκρισης του ηχείου στις υψηλές (στην πίσω πλευρά μέσω ποτενσιόμετρου) έχουμε ένα ακουστικό αποτέλεσμα με έμφαση στο μέγεθος, τον παλμό και την διατήρηση της δραματικότητας σε μεσαίες ή υψηλές στάθμες – μην τις φοβάστε και εδώ!

Δεξί ‘προφίλ’ των JBL 4349 (δεξιά) και L82 Classic (αριστερά). Θα παρατηρήσατε στον χώρο και τα high-end πικάπ της Acoustics Signature.

Σε στατική θέα, ένα μικρότερο δείγμα που ανήκει στην σειρά Classic, το μοντέλο JBL L52 με 5άιντσο woofer, δύο δρόμων βάσης (με bass reflex και αυτό). Τιμή 1.000,-€ (ανά ζεύγος) και πολύ κοντινές επιδόσεις με το μεγαλύτερο Classic, εξοπλισμένο με επίσης κώνου επεξεργασμένου χαρτιού μικρότερο woofer των πέντε και ενός τετάρτου ιντσών.

Ενδιάμεσο αλλά απαραίτητο διάλειμμα από την JBL, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα και μια κορυφαία high-end αναλογική πηγή του event. Πρόκειται για το πικάπ και βραχίονα της Acoustic Signature μοντέλο Typhoon NEO, σταθερός πρέσβης ανώτερων επιδόσεων στην έδρα της Heaven Audio. Φορά κεφαλή κινητού πηνίου της Ιαπωνικής Luxman LMC-5 και -εδώ- εξοπλίζεται με εννέα ιντσών βραχίονα (ενώ δέχεται έως και δώδεκα ιντσών). Η Acoustic Signature απλόχερα δίνει δεκαπέντε χρόνια εγγύηση (!) άριστης λειτουργίας από την ημερομηνία αγοράς. Ακούγοντας κυρίως γνωστές rock & jazz παραγωγές, με περάσματα κλασσικής μουσικής ή και ακουστικής solo κιθάρας, τα μεγάλα JBL έβγαλαν έναν όγκο και μια σκηνική ‘επιφάνεια’ που άλλα ηχεία θα απορούσαν από που πηγάζει.

Επιστρέφοντας στα της JBL, γνωριστήκαμε και με το απόλυτο “κελεπούρι” κατά την κρίση μας, μέσα από την τωρινή της γκάμα. Δεν είναι άλλο από το στιβαρό και επιβλητικό δαπέδου με απίθανη ποιότητα κατασκευής μοντέλο JBL Studio 968 (τιμής μόλις 2.080,-€ το ζεύγος). Τριών δρόμων και καθόλου απαιτητικό στην οδήγηση, 90dB ευαισθησίας (@ 1M, 2.83V) με συχνοτική απόκριση 36Hz έως 40kHz, τύπου bass reflex, φορά δύο οκτάιντσα woofers, ένα εξάιντσο midrange και tweeter μιας ίντσας σε φόρτιση κόρνας. Από κοντά, η ποιότητα κατασκευής εκπλήσσει ευχάριστα και το καθιστά ‘έρωτα με την πρώτη ματιά’. Σύντομα θα το …απομονώσουμε ώστε να ακούσουμε και εμπεδώσουμε προσεκτικά την κλάση του όπως και το σπάνιο δείκτη value-for-money !

Δίπλα στο δαπέδου Studio 968 ξεκουράζεται και το μοντέλο 4309 της σειράς Studio Monitor. Δυναμικό και αναλυτικό όπως ήδη ξέρουμε, αποτελεί μια ενδιάμεση οδό για δίδρομο βάσης της JBL με κόστος 2.160,-€ (το ζεύγος). Ευαισθησίας 87dB και δυνατότητα για διπλοκαλωδίωση (ή διπλοενίσχυση), δώστε του έναν λαμπάτο ή solid-state ενισχυτή που να τοποθετεί την σκηνή λίγο πιο πίσω στον οριζόντιο άξονα και θα σας αποζημιώσει. Οι διαχρονικοί ολοκληρωμένοι της Cyrus Audio μα και λοιπές προσιτές υβριδικές προτάσεις που βρίσκονται στον χώρο της Heaven, σίγουρα του πηγαίνουν και αυτές ‘γάντι’!

Πρωτοπαρουσιάζεται στο JBL Event ο ολοκληρωμένος ενισχυτής του κατασκευαστή μοντέλο SA 750 Anniversary Edition Streaming Integrated. Εμπνέεται από τις γραμμές του κλασσικού μοντέλου των ’60s JBL SA600 ενώ αναφέρεται ως Class G τεχνολογίας. Ότι και να ζητήσει κανείς το ‘μπορεί’: συμβατός με DIRAC Live room correction, Roon, MQA αρχεία και ανάλυση μέσω Tidal, Full IP έλεγχος (Control4 & Crestron), με ενσωματωμένο προενισχυτή για πικάπ, έξοδο της ενεργής προενίσχυσής του κ.α.

Ακούγοντάς τον με τα μεγάλα JBL 4349 και L82 Classic, η ισχύς των 220W στα 4Ω αντίστασης ηχείου κρίθηκε ιδανική για την απροβλημάτιστη και πολύ καθαρή ανάπτυξη υψηλής στάθμης στον εκθεσιακό χώρο. Εντάσεις που πιθανότατα να μην απαιτηθούν μέσα σε ένα οικιακό σαλόνι, απέδειξαν τελικά πως τα ηχεία της JBL με το εδώ ενισχυτικό ταίρι τους μπορούν να αναπαράγουν αυτό που αποκαλούμε ‘wall of sound’. Ένα γεμάτο ζωή μεγάλο μουσικό τοπίο μπροστά μας, με καθαρά είδωλα ερμηνευτών και ελεγχόμενες, ‘live-sized’ χαμηλές νότες.

Λίγο πριν τελειώσουμε την φωτογράφηση, τα ηνία του ήχου έλαβε και πάλι το 4305P. Με τέτοιες …πλάτες… το ενεργό δίδρομο βάσης αυτό δεν μπορεί και δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τον τομέα της συνδεσιμότητας (και δη ψηφιακών εισόδων)

Πληρέστατη η παρουσία της σειράς L-Classic στον χώρο. Και το μεγάλο της “L” μοντέλο με το ιστορικό όνομα JBL L100, τρίδρομο όπως και τότε (μα στην σημερινή του έκδοση) βρίσκεται και θα βρίσκεται εδώ προς επίδειξη. Η τιμή του κοντά στα 4.600 ευρώ.

JBL L75ms Music System. Ακόμη μια μεσαίου μεγέθους λύση, κυρίως όπου απαιτείται ασύρματη σύνδεση και ένα all-in-one ηχοσύνολο με μικρό πάτημα. Στόχος του να κοσμεί το περιβάλλον φιλοξενίας του. Ευγενικός, καθαρός και πυκνός ήχος ακόμη και σε αυτή την πρόταση της JBL, φυσικά τηλεχειριζόμενο και wireless, με ενσωματωμένο digital to analog μετατροπέα και phono-stage είσοδο για πικάπ ! Το απολαυστικότερο combo της σημερινής γκάμας.

Κατά την έξοδο μας από το ενημερωτικό, γιορτινό JBL Event στον χώρο της Heaven Audio, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν τελευταίο, απρόσμενο πειρασμό. Αυτόν του ηχείου βάσης JBL μοντέλου HDI 1600 (τιμής 1.690,-€ το ζεύγος) με τον ολοκληρωμένο ενισχυτή της επίσης διαχρονικής Cyrus Audio model. Η «αειθαλής» ετούτη σύμπραξη μας εντυπωσίασε με την αβίαστη διάρκεια νότας και την αρμονική πληρότητα κάθε γνώριμου κομματιού σε αναπαραγωγή. Προσθέστε χορταστικό σώμα και την παρουσία των μουσικών ειδώλων να δραπετεύουν εκτός των πλαισιών της καμπίνας με τρόπο που ανήκει σε πολύ ακριβότερα setups. Δεν το περιμέναμε, το ομολογούμε πως δεν είχαμε ξανακούσει ποτέ το συγκεκριμένο μοντέλο ούτε γνωρίζαμε πως μπορεί να ‘πετάξει’ μουσικά μόλις οδηγηθεί από τον Cyrus model One ολοκληρωμένο. Όλα τα μοντέλα της JBL και των ενισχυτών της παρουσίασης-εκδήλωσης θα βρίσκονται το εορταστικό διάστημα στο showroom της Heaven. Αξίζει μια επίσκεψη χωρίς άγχος και με ‘ξεκούραστα’ αυτιά. Θα σας οδηγήσει καθαρά στον δρόμο της σωστής και άρτιας επιλογής, μιας επιλογής βασισμένης πάνω από όλα στο γούστο σας.


Τα μοντέλα JBL της παρουσίασης θα παρευρίσκονται στην έδρα και e-shop της:

HEAVEN AUDIO

advertisers-banners-barcontact e-mail: abouthifi@gmail.com
care orchestra
About HiEndNews

HXODOMI JADIS vip top 2
x

Check Also

High-End Show at the MOC 2023 [Highlights] Part Two !

HIGH-END AUDIO MUNICH MOC SHOW 2023 Highlights της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής Έκθεσης Home Audio Μέρος Δεύτερο ...

High-End Show at the MOC 2023 [Highlights] Part One !

HIGH-END AUDIO MUNICH MOC SHOW 2023 Highlights της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής Έκθεσης Home Audio (Μόναχο, 18-21 ...

Luxman Has A New Flagship: PD-191A Turntable !

H Luxman παρουσίασε το νέο της κορυφαίο Πικάπ μοντέλο PD-191A Οι ταγοί του βινυλίου έχουν ...