Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
LAB 12 EXCLUSIVE AUDIO 2023

Tellurium Q Ultra Blue Speakers Cable & SOtM sHP-100 DAC/Headphones Amp

advertisers-banners-bar


telluriumQ-1180X180-banner







———————–

Με την Tellurium Q γνωριστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα με δείγματα από την κορυφαία της σειρά Silver Diamond Edition, τόσο σε καλωδιώσεις ηχείων όσο και interconnects. Η συμβολή των καλωδίων αυτών σε συστήματα όπου η συνολική αξία τους ξεπερνούσε τις πενήντα χιλιάδες ευρώ ήταν πραγματικά εθιστική και μας απέδειξε πως o κ. Geoff Merrigan (CEO και σχεδιαστής τους) δικαίως απέσπασε εκτός των πολλών βραβεύσεων από τον τύπο και το Επιχειρηματικό Βραβείο Καινοτομίας του Μπάκιγχαμ (εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό αφιέρωμα που δημοσιεύσαμε το 2018: Tellurium Q invited to Buckingham Palace!) . Όπως μαντέψατε, η σειρά Silver Diamond απευθύνεται σε όσους μπορούν να διαθέσουν πλέον των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ για συνολικές καλωδιώσεις και λαμβάνοντας πράγματι εξαιρετικές επιδόσεις σε συστήματα που τον ήχο τους γνωρίζουμε καλά, το εύλογο ερώτημα που προέκυψε στις μέρες μας είναι αν υπάρχει ακολουθία στην σχέση τιμής ως προς απόδοση και στο άλλο άκρο: την οικονομικότερη πλευρά της Tellurium Q. Εκείνη δηλαδή που αγγίζει τα μόλις 225 ευρώ για 2.5 μέτρα ηχείων ή κοντά στα τριακόσια ευρώ για interconnects! Αυτή η σειρά ονομάζεται Ultra Blue και έχουμε πλέον την χαρά να σας την παρουσιάσουμε, όχι ακριβώς υπό μορφή αναλυτικής δοκιμής αλλά κυρίως χαρακτηριστικών ήχου με μόνιμο παρτενέρ έναν σοβαρό αλλά οικονομικό ψηφιακό μετατροπέα της Κορεάτικης SOtM, το μοντέλο sHP-100. Τόσο τα Tellurium Q Ultra Blue όσο και το ψηφιακό αυτό διαμαντάκι παραλάβαμε τον Δεκέμβρη του ’19 από την αντιπροσωπεία Chameleon Audio και στρώσαμε επιμελώς. Τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τον χαλκό των καλωδίων, διατομή κτλ. δεν γνωρίζουμε σε βάθος, όχι μόνον εμείς αλλά και ο διεθνής τύπος, εκτός του ότι αναφέρονται ως τύπου ταινίας (ribbon) και καθαρότατου χαλκού. Ok, δεν θα τα “κόψουμε” ή θα μετρήσουμε προς το παρόν χωρητικότητες και αυτεπαγωγή, προχωράμε πιο κάτω στην παρουσίαση. Προϊδεάζοντας για την συνέχεια… η γλώσσα μας τρέχει και αξίζει να αναφέρουμε πως αγοράσαμε το καλώδιο των ηχείων χωρίς δεύτερη σκέψη, μετά από πολύωρες μουσικές απολαύσεις, αγνοώντας παντελώς το ψυχολογικό προσδόκιμο όταν ξέρεις την τόσο χαμηλή τιμή του και τοποθετώντας το σε ένα σύστημα τριανταπλάσιας αξίας!

Ας δούμε, όμως, το έως που μπορεί να φτάσει ένα καλώδιο ηχείων των ~225 ευρώ περνώντας τα εκλεκτά ρεύματα ενισχυτών της Jadis, Tsakiridis Devices και Plinius σε ηχεία της ProAc, Magnepan και της Klipsch. Οι ψηφιακές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν κατά κανόνα ήταν εκτός του sHP-100 (με και χωρίς την εξωτερική τροφοδοσία του), μετατροπείς της Cambridge Audio, Metrum & Oppo.

Τί βρήκαμε σπάνιο, εξαιρετικά γουστόζικο και αξιόλογο στο πακετάκι αυτό… καθώς και άξιον απορίας; Ο ακροατής καταλαβαίνει ότι έχει απέναντί του μια καλωδίωση που συνδράμει τα μέγιστα στο να παρουσιάσει το πρόγραμμα δίνοντας σάρκα και οστά από συχνοτικό άκρο σε άκρο. Παντρεύοντας για χειροκρότημα την ευανάγνωστη απόδοση λεπτομερειών με την ευγενική, πλέον οργανική και μεγαλειώδη παρουσίαση των ειδώλων διατηρείται μπροστά μας μια ορθάνοικτη σκηνή. Τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος. Αφήνοντας στο “αγνότερο δυνατόν” την μελωδικότητα και πολύ μεγάλο μέρος εκείνης της ακαταμάχητης ηχοχρωματικής πληρότητας,ροής και υγρασίας που ξεκλειδώνουν οι πολύ ακριβές καλωδιώσεις, αποφέρουν κέρδη. Κέρδη που μόνο έτσι αναγνωρίζεις ότι κατέχουν τα συνοδά σου, πράγματι δεν αναπληρώνονται από κανένα (από μνήμης) καλώδιο σε τέτοια τιμολόγηση και έρχονται στην επιφάνεια για πρώτη φορά υπαρκτά και ζυγισμένα σε σωστές δώσεις ώστε να γίνουν σταθμός και κορυφαία πρόταση. Υπάρχει βαθύ και αρκούντως ταχύ πέρασμα των χαμηλών συχνοτήτων, περιγραφή με άνετη έως ανώτερη λεπτομέρεια ανεξαρτήτως κατηγορίας. Σε ότι άλλο συγκρίσιμο στα χρήματα διαπιστώσαμε εντονότερες τάσεις. Μερικά από τον ανταγωνισμό σε άμεση σύγκριση αποκλίνουν προς το αδιάφορο, πολλά προς το σκληρότερο και λιγότερα προς το ακόμη πιο μαλακό, τοποθετώντας όμως τον εαυτό τους (και το σύστημά μας) αρκετές θέσεις πίσω σε ισορροπία, δυναμικές δυνατότητες ή/και διαφάνεια.

Η μεσαία περιοχή με τα Tellurium Q Ultra Blue σε όλα τα συστήματα της δοκιμής αποδόθηκε γεμάτα και χορταστικά. Το αποτέλεσμα σε αλλαγές Α/Β ανά δύο ή τρία μουσικά θέματα ήταν εύκολα διακριτό με όποιο άλλο ηχείων και ταυτοχρόνως ψηφιακή πηγή στην διάθεση μας, έως και τριπλάσιας αξίας. Δημιουργώντας ένα νέο αξίωμα, κυρίως αναφέροντας το καλώδιο, άνοιξε τα μεγέθη, εισάγοντας έτσι μια ηχητική άποψη που όντως αποκλίνει από το υπεραναλυτικό και στοχευμένα ουδέτερο δέσιμο, αλλά κορυφώνει την ρεαλιστική παρουσία ερμηνευτών και διαπρέπει στην ανάπλαση μιας σκηνής με μια πανταχού παρούσα αίσθηση ευγένειας και ηρεμίας. Έχοντας αυτό ως ακλόνητο δεδομένο, αρχίσαμε να παρατηρούμε άμεσα τι συμβαίνει και με την απόδοση λεπτομερειών. Εδώ το TelluriumQ κάνει κυριολεκτικά αίσθηση προχωρώντας και σε αυτό τον τομέα με αξιώσεις. Παραθέτει άνετα τις λεπτομέρειες χωρίς να κυνηγά με μονομανία διαφάνεια και μακροδυναμικές, αποβάλλοντας με τη δική του τέχνη τάσεις περίσσιας φωτεινότητας και τέλος εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα με το πως περνά τις μικροδυναμικές από τα ενισχυτικά και πηγές μας – ταλέντο το οποίο επέδειξε μόλις στρώθηκε πλήρως (πέραν των 120 ωρών) . Επειδή τα καλώδια είναι σαν ‘κλειδιά’ που όταν ταιριάξουν ανοίγουν τις περισσότερες πόρτες δυνατοτήτων του ηχοσυστήματός σας, μα ταυτοχρόνως μας αφήνουν να φέρουμε ‘με το αυτί μας’ τον ήχο και προς το προσωπικό μας ζητούμενο (πιο φωτεινό/σκοτεινό, παίζοντας με την συνολική υγρασία, ουδετερότητα ή και ταχύτητες του συστήματος κ.α.), το κόστος των περισσοτέρων κορυφαίων που πραγματικά καταλήγουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ηχοσυνόλου είναι απαγορευτικό για πολλούς. Να εδώ και κάτι σπάνια εθιστικό που θα μας μείνει στην μνήμη (αλλά και στη παρέα, μιας που το προμηθευτήκαμε) ως η τιμιότερη συνολικά πρόταση των τελευταίων ετών. Αν από την άλλη, ψάχνετε να ‘ερεθίσετε’ ένα και μόνο στοιχείο του ήχου σας με κάποιο καλώδιο, για παράδειγμα τις μακροδυναμικές, φωτεινότητα ή την ανάλυση, κοιτάξτε αλλού. Το Ultra Blue ήρθε να συμβάλει συνολικά σε όλους τους τομείς, δαμάζοντας ελαφρότατα αιχμές μεσαίων και υψηλών περιοχών, αν πιθανώς και κάτι τέτοιο επηρέαζε το μουσικό σας ταξίδι.

Θεωρούμε το καλώδιο ηχείων ως σταθμός αναφοράς στην θέση του, όπου έδεσε ακριβά και πολύ ακριβά σύνολα βασισμένα τόσο σε λαμπάτους όσο και τρανζιστοράτους ενισχυτές. Είναι χαρά μας να μπορούμε να ανιχνεύουμε και να προτείνουμε οτι καλύτερο και σε αυτή την κατηγορία τιμής, επιτρέποντας έτσι να εγγυηθείς την υπέρμετρη ικανοποίηση όσων προσπαθούν να συγκεντρώσουν πρώτα χρήματα για την αγορά ηχείων ή πηγών/ενισχυτών αφήνοντας πιο πίσω το σημαντικότατο κομμάτι των καλωδιώσεων.

Ο δεύτερος και μικρός στο μάτι συντελεστής των εδώ συμπερασμάτων, ήταν το digital to analog που χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά ως πηγή των ενισχυτών μας και όχι ως οδηγό ακουστικών, μοντέλο sHP-100 της περίφημης Κορεάτικης SOtM. Ο λιλιπούτειος κονβέρτορας και ενισχυτής ακουστικών χρησιμοποιεί το AK4113 DIR chipset της AKM (για την οπτική και ομοαξονική ψηφιακή είσοδο) ενώ το multi core RISC για την αποκωδικοποίηση από USB η οποία δύναται να μετατρέψει έως 24bit/192KHz PCM και DSDx64, x128 ανάλυσης αρχεία. Την μετατροπή αναλαμβάνει το κορυφαίων επιδόσεων CS4398 της Cirrus Logic ενώ στο αναλογικό στάδιο εξόδου συναντάμε τα ιδιαίτερα καλόηχα LME49720 & TPA6120A2.To ποτενσιόμετρο (ALPS) στάθμης ακουστικών λειτουργεί και ως επιλογέας ψηφιακής εισόδου, ενώ στην κάτω πλευρά του sHP-100 βρίσκουμε ακόμη έναν επιλογέα, αυτόν της προτεινόμενης αντίστασης των ακουστικών.

Παραμένοντας πιστοί σε αυτό το δίδυμο, δηλαδή τον κονβέρτορα και το καλώδιο ηχείων καθώς και ένα επίσης interconnect RCA Ultra Blue της Tellurium Q, αφού όπως προαναφέραμε τα πάντα έστρωσαν πλέον των εκατό και κάτι ωρών, διαπιστώσαμε τις ίδιες ακριβώς διαφορές σε όλα τα συστήματα δοκιμής. Το ηχητικό αποτέλεσμα κέρδισε ή διατήρησε άνω έκταση και απέκτησε/δεν ζημιώθηκε χάρη σε αυτό γρανιτένιο χαμηλό. Σε αντιπαράθεση με ψηφιακά περασμένης επταετίας στο ρακ, μια νέα πνοή άνεσης και αέρα – αν κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται στα ζητούμενά σας – έρχεται στην μουσική ερμηνεία. Η μεσαία περιοχή με αυτή τη σύμπραξη παραμένει εθιστικά ευγενική και η όλη σκηνή πάλλεται ανεμπόδιστη. Στα χρήματα του sHP-100, που δεν ξεπερνούν τα οκτακόσια περίπου ευρώ, θα λάβετε ευελιξία μεταβατικών για βράβευση, διακριτότητα ανάμεσα στους ερμηνευτές, εστίαση και πενταδιάφανο χαμηλό. Η μεσαία και η πολύ εκτεταμένη υψηλή συχνοτική κινείται προς το αναλυτικό και λεπτομερές, με καμία μα καμία διάθεση προκλητικότητας ή στρυφνότητας – τουλάχιστον στα συστήματά μας και πάντα με τα Tellurium Q στην θέση του δρόμου των σημάτων. Με την προσθήκη και της εξτρά εξωτερικής τροφοδοσίας, sPS-500 (που είχαμε στην διάθεσή μας την τελευταία εβδομάδα των ακροάσεων), φυσικό επακόλουθο ήταν ένα ακόμη πιο έντονο-πλούσιο ηχοχρωματικό κοντράστ μέσα σε μια βεβαιότατα πιο ήσυχη & ελάχιστα θερμότερη απόδοση της σκηνής των ηχογραφημάτων.

Τώρα πιο να διαλέξετε από τα δυο; Εξαρτάται από την πρώτη ανάγκη του συστήματός σας. Πάντως και τα δύο είναι κορυφή στα χρήματα, με το ψηφιακό της SOtM να έρχεται αεράτο, ταχύ, ακριβέστατο σε εικόνα και χαμηλό, ευέλικτο σαν μια ηχητική Lotus Elise ενώ το Ultra Blue ηχείων σαν τον “από μηχανής θεό”, ανοίγοντας μεγαλύτερο δρόμο για ακόμη πιο απολαυστικά, άνετα και ξάστερα μουσικά ταξίδια. Σε άμεση σχέση με ότι “κινείται” σήμερα στην αγορά καλωδίων στα λιγότερα από πεντακόσια ευρώ, το εισιτήριο είναι διαρκείας και οικονομικό όσο ποτέ.


Ακουστικά Συμπεράσματα:

Tellurium Q Blue Ultra Speakers Cable 2.5 μ.

Το γενικό συμπέρασμα που αποκομίσαμε είναι αυτό μιας πολύ επιτυχημένης πρότασης, πρακτικά η καλύτερη δυνατή/συμβατή λύση που έχουμε δοκιμάσει σε όλα μας τα συστήματα τα τελευταία τρία χρόνια, σε αυτά τα χρήματα. Όλα τα ηχεία της δοκιμής απέδωσαν πολύ καλά, με μεγάλη και καθαρή εικόνα όπως και ομοιογένεια, με λιγότερες αιχμές και άριστη λεπτομέρεια. Από συχνοτικό άκρο σε άκρο, το καλώδιο προσφέρει χορταστικό σώμα και έκταση ταυτοχρόνως με αριστοτεχνικό δέσιμο ταχύτητας και παράδοσης λεπτομέρειας. Άψογο.

SOtM sHP-100 DAC & Headphones Amplifier

Αν θέλαμε να το προσομοιάσουμε με κάποιο αυτοκίνητο, αυτό θα ήταν σίγουρα ένα μικρό, ιδιαίτερο μοντέλο επιδόσεων πίστας με λίγα κιλά. Το SOtM sHP είναι ταχύτατο, πεντακάθαρο, λεπτομερέστατο και το πιο σημαντικό, γεμάτο σε ήχο. Το χαμηλό του γρανιτένιο. Μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του, στο εύρος έως τα οκτακόσια ευρώ. Σε ταίρι με κάποιον πολύ αξιόλογο ολοκληρωμένο, ίσως λαμπάτο, χάνεις τα ίχνη του και ακούς μια ψηφιακή πηγή που πριν μερικά χρόνια θα ήταν πανάκριβη. 

Ακροάσεις – Αντιπροσωπεία:

 

 

 

About HiEndNews

PROFYRA 3 VIP 2023
x

Check Also

Alto Extremo model “Lyd II” Tuning Feets [Review].

Alto-Extremo “Lyd II” Audio Equipment Feets Δοκιμή Audio Tuning Feets της Alto-Extremo. Η στήριξη που ...

CUSTOM SONIC LINE AUDIOPHILE AC FUSES [Review].

Δοκιμή Audiophile AC Ασφαλειών Custom Sonic Line AC fuses   Κάτι ξεχωριστό! Η πρώτη μου ...

The Greatness of Acoustic Energy 2024: Corinium Speakers !

Παρουσίαση Ηχείων Δαπέδου Acoustic Energy UK model ‘Corinium’ Το μοντέλο Corinium, μια σημερινή νέα κορυφή ...