Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
CHAMELEON AUDIO TOP 2

Steljes Audio SA60 – Streaming Portable Radio Review.

advertisers-banners-bar
Steljes Audio SA60 all-in-one, Streaming Portable Radio Review

Ένα φορητό-απόλαυση σε τιμή σοκαριστικά χαμηλή για τον ήχο του.

by hiendnews team

Steljes UK στην Diapason!

H Steljes Audio από το Nιούπορτ της νότιας Ουαλίας, έχει καταφέρει να εμψυχώσει τον Βρετανικό ήχο σε κυρίως φορητές ηχοπροτάσεις όπως και στα μικρά δίδρομα ενεργά ηχεία. Η γκάμα της εκτείνεται με βάση τα net music streamers αλλά εμπλουτίζεται και με ηχόμπαρα τηλεοράσεως όπως και έναν, προς το παρόν, μικρό υβριδικό ενισχυτή ισχύος (και ακουστικών με ενσωματωμένο digital to analog μετατροπέα & bluetooth δέκτη). Καθόλου τυχαίος ο ενθουσιασμός της αντιπροσωπείας Diapason Studio HiFi για τον ήχο τους, όταν προ δύο περίπου μηνών μας παρέδωσε το φορητό all-in-one μοντέλο SA60 της δοκιμής με ένα πλατύ χαμόγελο σιγουριάς. Δεν σας κρύβουμε ότι από τις πρώτες του νότες βρεθήκαμε και εμείς σε αντίστοιχο κλίμα εφορίας, διαπιστώνοντας πόσο απολαυστικό αλλά και συνολικά ποιοτικό είναι.

Η βασική σχεδιαστική στόχευση του SA60 ως το ανώτερο μοντέλο της portable σειράς, είναι φυσικά το μονοφωνικό streaming, spotify και DAB+ DAB+/FM radio με πολύ-πολύ θελκτικό, καθαρό ήχο. Ξεκινώντας την περιγραφή, στεκόμαστε  στην κομψή παρουσία του σε ξύλινη δρύινη, λευκή ή καρυδιάς επένδυση και δερμάτινο λουράκι λαβής σε επίσης καφέ ή μαύρο χρώμα, με την 2.8 ιντσών οθόνη του να πληροφορεί για τα πάντα. Η ποιότητα κατασκευής είναι έκδηλη από τα πρώτα δευτερόλεπτα του ‘unboxing’. Όπου σχεδόν και να το τοποθετήσεις δένει αισθητικά και κοσμεί το δωμάτιο, μα το σημαντικότερο, δεν ‘πιάνει χώρο’. Μέσα του κρύβεται ένας ενισχυτής ισχύος των επτά watts, υπεραρκετός να οδηγήσει το τριών ιντσών μονόδρομο (full-range) ηχείο του. Δέχεται εντολές τόσο από τα πλήκτρα χειρισμού-επιλογών που βρίσκονται στην πάνω του πλευρά όσο και ασύρματα από το android ή iOS μέσω της εφαρμογής UNDOK App Control. Και φυσικά ‘ακούει’ το Spotify και τις remote εντολές του μέσω του spotify connect optimization.

Υποστηρίζει επίσης και δικό του firmware με αυτόματη αναβάθμιση εκδόσεων μέσω WiFi ή Ethernet σύνδεσης. Οι διαστάσεις του είναι 208 x 130 x 120 χιλ. (Υ x Π x Β) με βάρος μόλις ενάμιση κιλό ενώ η μπαταρία του παρέχει αυτονομία έως και δέκα ώρες συνεχούς χρήσης. Σημαντικό να τελειώσουμε την περιγραφή μας με τις εισόδους/εξόδους ήχου του που είναι τρεις αναλογικές στο σύνολο, μια για ακουστικά, μια line-out και μια aux-in των 3.5 χιλ. Χρησιμοποιώντας την έξοδο ήχου line-out μπορούμε να το συνδέσουμε ως στερεοφωνική πηγή με όλες του τις επιλογές διαθέσιμες (streamer, spotify, fm/net radio κτλ.) σε οποιονδήποτε high-fidelity ενισχυτή. Τέλος, παρέχει διασύνδεση bluetooth και net-setted pcs/macs servers, θύρα LAN, Spotify Connect, λειτουργία μουσικού ξυπνητηριού & ενδείξεων ώρας-ημερολογίου. Στην πίσω πλευρά του βρίσκεται και η είσοδος του τροφοδοτικού ρεύματος.

Με το Startup Wizard του που μας κάνει την ζωή εύκολη κατά την ταχύτατη πρώτη εκκίνησή του, το εργαλειάκι σεταρίσματος θέτει τις απαραίτητες ‘ερωτήσεις’ και ανιχνεύσεις ώστε σε σύντομο χρόνο οδηγούμαστε στην απλή διαδικασία επιλογής κομματιών και του ‘first play’. Στο pc μας τώρα, με ένα δεξί κλικ σε μεμονωμένο μουσικό αρχείο ή λίστα κομματιών και έπειτα επιλογή ‘Play-To’, βλέποντας το δίκτυο, το streaming ξεκινά! Οι περισσότερες ακροάσεις, για να είμαστε ξεκάθαροι, έγιναν κυρίως με Spotify Premium ελεγχόμενο από το android κινητό μας και στην θέση flat στο equalizer του – και βέβαια διαθέτει και τέτοιο όπως το πειράξαμε ανάλογα με το μουσικό είδος και το σημείο τοποθέτησής του στην βιβλιοθήκη μας… όμως μετά την δοκιμή!

 

Ηχητικά και mono.

Ο ήχος πολλών μονοφωνικών φορητών streaming & net radios της κατηγορίας έως και τα πεντακόσια ευρώ που έχουμε λάβει τα τελευταία δύο χρόνια κινείται κυρίως σε δύο άκρα: το ένα της “κάποιας” νευρικότητας, επιθετικότητας και ρηχότητας στην απόδοση, κυρίως σε μεσαία και μεσοϋψηλή περιοχή, και (είτε) το άλλο, εκείνο της προσπάθειας να παρουσιασθούν εντυπωσιακά μεγάλα σώματα από μια απίθανα μικρή μονάδα ηχείου ‘full-range’ (εννοείται χωρίς το βαθύ χαμηλό) κυρίως «φουσκώνοντας» τις μεσοχαμηλές. Καταλήγοντας προς το μαλακό και ‘ρομαντικό’ διαπιστώνοντας στην πορεία ότι τα ακούσματα χάνουν τον ρυθμό τους και γίνονται βαρετά έως και πολύ θαμπά.

Τι αποφεύγει και τι καταφέρνει εδώ η Steljes στον ήχο, που για εμάς είναι και το πλέον σημαντικό; Ενώ οι μεσαίες και υψηλές συχνότητες είναι από τις πλέον ξεκούραστες στην αγορά των λιλιπούτειων φορητών, αποδίδονται πενταδιάφανες. Στον βαθμό που απολαύσαμε όσο κανένα άλλο αντίστοιχο σε αυτό το πλαίσιο κόστους. Έπειτα από ένα απαραίτητο για όλες τις συσκευές ήχου πρωταρχικό στρώσιμο των πενήντα (εδώ) ωρών, τα πράγματα είναι εντυπωσιακότερα. Κυριότερο από αυτά που έρχονται, η πιστότητα χροιάς των οργάνων, ιδίως της ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας. Ναι, μας κέντρισε ως κάτι το ιδιαίτερα απολαυστικό και σε σωστό δρόμο. Τα μπάσα, επίσης ήταν επαρκή και σε ποσότητα και σε ταχύτητα δένοντας με το υπόλοιπο φάσμα μια χαρά. Η κάτω έκταση δεν έρχεται με αφύσικο τρόπο ως απαίτηση κάποιων κατασκευαστών από ένα ηχείο των τριών-τεσσάρων ιντσών στο να μεταμορφωθεί σε κάτι ικανότερο-μεγαλύτερο. Αποφεύγονται τέτοιες τεχνοτροπίες στον ήχο του, ώστε τελικά να ακουστεί δεμένο και εκτεταμένο με τον πλέον φυσικό τρόπο, με σώμα και καθαρότητα σε όλο το φάσμα που όμως δεν προέρχεται από κάποια τονική ανισορροπία. Η Steljes κατάφερε να μας δώσει και έναν αέρινο και υπερθετικά διάφανο ήχο χωρίς λαμπρότητα, χωρίς να μιμηθεί την ταυτότητα του ενός ή του πιο γνωστού ανταγωνιστή. Δεν θα χαρακτηρίζαμε την συσκευή ότι παίζει καλύτερα το τάδε ή το άλλο είδος μουσικής, αυτό όμως που την υπογράφει είναι η ευελιξία της και η ελευθερία του ήχου της. Η μουσική δραπετεύει από το μικρό αυτό κουτάκι με τρόπο καθαρόαιμα audiophile, επιτρέποντας να ευχαριστηθούμε και λεπτομέρεια και ανάλυση και ηχόχρωμα. Όσο η ένταση ανεβαίνει έως τα 4/5 της, διαπιστώνουμε πως η συσκευή ‘μεγαλώνει’ καθώς ταυτόχρονα δεν σκληραίνει στις υψηλές, κάτι που ως γνώρισμα απουσιάζει εντελώς στα πλαίσια του κοντινού ανταγωνισμού των ζητούμενων στα διακόσια ογδόντα ευρώ (!).

Τελικά στα υπέρ του, εκτός της τιμής και αξιοπιστίας, η ευκολία διασύνδεσης & καθημερινής χρήσης όπως φυσικά και η αποκαλυπτική μα καθόλου σκληρή μεσαία περιοχή του. Εντυπωσιακά για το πάτημά του επίσης στοιχεία είναι η ανάλυση, ο ρυθμός και η ανοικτοσύνη του με “ευανάγνωστο” μπασάκι που προτιμά να μην το παρακάνει. Τί άλλο να ζητούσαμε από ένα ασύρματο μονόδρομο στα χρήματα; Πραγματικά δεν τολμούμε να υποθέσουμε ή και να αναφέρουμε εδώ κάτι ως ελλιπές, τουλάχιστον ως προς τα ηχητικά του. Δεν το επιτρέπουν τα ρεαλιστικά κατασκευαστικά πλαίσια κόστους υλικών,συναρμολόγησης και έπειτα διάθεσης! Σας περιμένει στην περίοπτη θέση του, στον χώρο της Diapason Studio HiFi και ευελπιστεί να σας κατακτήσει από το πρώτο λεπτό του αγαπημένου σας κομματιού.

Συμπέρασμα

Αν οι προτεραιότητες σας στοχεύουν στην πλέον διάφανη και εντυπωσιακή σε πειστικότητα χροιών μεσαία και υψηλή περιοχή, με μουσικότητα που σπανίζει σε τόσο μικρές φορητές συσκευές, τότε σίγουρα έχετε μπροστά σας την καλύτερη πρόταση στα χρήματα. Αποφεύγει όσο κανένα άλλο να ακουστεί βαρετό ή βαρύ-θαμπό στις μεσοχαμηλές. Ο ήχος του φινετσάτος, ξεκάθαρος και γρήγορος, ενώ κατέχει να παρουσιάζει την λεπτομέρεια με άνεση. Ξανακοιτώντας την τιμή του, διαπιστώνουμε πως μιλάμε για το καλύτερο στα χρήματα streaming portable net & radio player του 2021.

Τιμή Steljes SA60:

279,-€

Διάθεση – Ακροάσεις:

advertisers-banners-bar 

About HiEndNews

GOLDEN 2 VIP
x

Check Also

Nordost New Flagship: Odin 2 Tonearm Cable +

Η Nordost Cables επιστρέφει τελειοποιώντας την κορυφαία της πρόταση, όσον αφορά το καλώδιο βραχίονα. Στην ...

New & hot audiophile products at Chameleon Audio!

Τα πλέον πρόσφατα μοντέλα καλωδιώσεων της Tellurium Q όπως και ενισχυτών της Audio Hungary σας ...

LINN INTERNATIONAL distribution by Orpheus Audio

Η Βρετανική Linn στην Orpheus Audio ! Linn Audio 2021: Το απόλυτα κλασσικό συναντά το ...