Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
LYRE VIP1

Skyanalog G1 – Moving Coil Cartridge Review.

advertisers-banners-bar

contact e-mail: abouthifi@gmail.com
Skyanalog model G-1 Moving Coil

Cartridge Review / Δοκιμή Κεφαλής Κιν. Πηνίου

Απίθανο Value-For-Money, το μεγαλύτερο κομπλιμέντο

 κεφαλή πικάπ κινητού πηνίου

 

by Thanasis Moraitis

Με τη Skyanalog G1 παίρνεις κυριολεκτικά αυτό που πληρώνεις. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορώ να δώσω σε αυτή την κεφαλή. Πόσοι από εμάς μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο για τις περισσότερες συσκευές που έχουμε αγοράσει;

Τεχνολογικά πρόκειται για μια κεφαλή κινητού πηνίου, σχετικά χαμηλής εξόδου 0,35mV/3,54cm/s, με μαγνητικό σύστημα iron cross, στέλεχος από βόριο και βελόνα με προφίλ Super Line Contact. Το σώμα της είναι κατασκευασμένο από ένα μασίφ κομμάτι αλουμινίου, με όμορφες γραμμές (που βοηθούν τη γεωμετρική ρύθμιση) και σικ χρώμα. Ακόμα ένα προτέρημα του σώματός της, το ότι φέρει και τις πολύ χρήσιμες οπές με βόλτες που διευκολύνουν αφάνταστα την εγκατάσταση στο βραχίονα. Η απόκριση συχνότητας είναι φυσιολογική με όρια 20Ηz-25kHz (±1dB), το ίδιο και ο διαχωρισμός των καναλιών (30dB/1kHz), η ισορροπία των καναλιών κυμαίνεται σε άριστα επίπεδα (<0,5dB), ενώ η ενδοτικότητα αγγίζει τα 10μm/mN, γεγονός που την κάνει συμβατή με βραχίονες μέτριας μάζας. Τέλος η μάζα της κεφαλής είναι 10gr, και η δύναμη ανάγνωσης συνίσταται στα 1,8gr.

Perpetuum Ebner model 1010.

Η κεφαλή συνοδευόταν, για την παρούσα δοκιμή, από το πικάπ PE1010 (Perpetuum Ebner) της εταιρίας WE AUDIO SYSTEMS, μια πολύ ενδιαφέρουσα, ελκυστική και ιδιαίτερα ποιοτική κατασκευή. Και ναι, ξέρω ότι πλέον είναι διαθέσιμη η έκδοση MkII, που προσφέρει μικρομετρική ρύθμιση των στροφών και ένα καλύτερο τροφοδοτικό (που με το τελευταίο περιμένω ακόμη καλύτερη ποιότητα ήχου) αλλά για τη δοκιμή της κεφαλής αυτό ήταν που ήρθε στα χέρια μου, με αυτό την άκουσα και από το συνδυασμό αυτό είναι και οι εντυπώσεις που σας μεταφέρω. Το δε κόστος του πικάπ (2500 ευρώ με ΦΠΑ) ανάλογο ως την πρέπουσα υποδοχή της κεφαλής Skyanalog G-1 (1000 ευρώ με ΦΠΑ). Τον συνδυασμό συνόδευε, εκτός από το στάνταρ εξωτερικό καλώδιο του βραχίονα, με το οποίο έγιναν οι πρώτες ακροάσεις, και ένα αναβαθμισμένο καλώδιο (κατασκευής Franz Raab από τη Γερμανία) με πολύ χαμηλή χωρητικότητα κι επίχρυσα βύσματα της Amphenol (με συνολικό κόστος 220 ευρώ) που προτίμησα εύκολα καθώς έδωσε πιο ποιοτικό ήχο και αποτελεί μια σοβαρότατη αναβάθμιση για κάποιον που ενδιαφέρεται να πάρει τα μέγιστα από το πικάπ του.

Στον βραχίονα του PE-1010 υποδειγματικά σεταρισμένη η κεφαλή της δοκιμής μας.

Ο ήχος του συνδυασμού, λοιπόν, αγγίζει το χαρακτήρα του ουδέτερου (ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από που επιθυμούν οι περισσότεροι λάτρεις του βινίλιου, αλλά που σίγουρα προτιμώ εγώ), ενώ η ιχνηλάτηση του 95% των δίσκων γίνεται με πολύ άνετο τρόπο, τέτοιο όπου αφήνει τον ακροατή να ηρεμήσει και να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική. Ο πολύ ισορροπημένος (τονικά) χαρακτήρας της, που περιλαμβάνει κάτω από αυτό τον ορισμό την άνετη απόδοση των δυναμικών, την αρκετά άνω του μετρίου αναλυτική (δείτε: διάφανη) απόδοση όλων των λεπτομερειών αλλά και μια μεγάλη, σταθερή και τρισδιάστατη εικόνα που δημιουργεί, δείχνει την πολύ ώριμη σχεδίασή της. Σε αυτό βοηθάει και η σιγουριά που αναδύει το ηχητικό «πάτημά» της, κάτι -κατά την ταπεινή γνώμη μου- ιδιαίτερα εντυπωσιακό για κεφαλή της κατηγορίας (και σ’ αυτό βοηθάει τα μάλα το πολύ καλό πικάπ που τη συνόδευε μαζί με το ενδιαφέρον καλώδιο phono που δίνει ο αντιπρόσωπος ως αναβάθμιση) γεγονός που την ανεβάζει ακόμη πιο πολύ στην εκτίμησή μου. Ναι, θα ήθελα (συνηθισμένος από κεφαλές κινητού πηνίου πολλαπλάσιας τιμής) λίγο περισσότερο χαρακτήρα στην μεσοϋψηλή περιοχή (κάτι που δικαιολογείται με βάση τις μετρήσεις που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο) και λίγο πιο έντονη προσωπικότητα, αλλά τότε δεν θα συζητούσαμε για μια κεφαλή που δικαιολογεί το κόστος της αλλά για μια αποκάλυψη (που, εν μέρει, είναι). Εξ άλλου γι’ αυτό υπάρχουν τα ανώτερα μοντέλα της σειράς με κόστος 1.500 και 2.000 ευρώ και πιο «ακριβά» στελέχη.

(0,35mV/3,54cm/s, με μαγνητικό σύστημα iron cross, στέλεχος από βόριο και βελόνα με προφίλ Super Line Contact)

Συμπέρασμα

Τελικά, η G1 είναι ξεκάθαρα μια από τις καλύτερες κεφαλές της κατηγορίας της, που με το κατάλληλο πικάπ (όπως αυτό που τη συνόδευε στη δοκιμή) θα δώσει στον κάτοχό της πολλές ώρες πιστής και ευχάριστης απόδοσης του μουσικού και ηχητικού περιεχόμενου των δίσκων του. Διατηρεί το στοιχείο της ουδετερότητας και της εξαιρετικής πληροφόρησης, ενώ οι επιδόσεις της ξεφεύγουν εντυπωσιακά προς τα άνω, σε σχέση με το ότι προϊδεάζει η τιμή της. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): PE model 1010 (Perpetuum Ebner), E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Kuzma Stabi S, Origin Live Silver κ.α. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista, Goldmund Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black 250-LVB & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Kuzma CAR-50, Skyanalog MCs, Dynavector κ.α. Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio, Metronome Audio, Jadis κ.α. Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): Pathos Classic One MkIII edition, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

Τιμή Skyanalog μοντέλο G-1:

999,00 €

Διάθεση – Ακροάσεις – Αντιπροσωπεία:

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

 

About HiEndNews

Care Orchestra VIP
x

Check Also

Pro-Ject Audio “X1-B” Turntable & Phono-Stage “Box S3B” [ Part One – Review ]

Δοκιμή Πικάπ Pro-Ject Audio Model “X1-B” & Προενισχυτή κεφαλής Pro-Ject Audio Model “Phono Box S3B” ...

ELAC Alchemy DPA-2 Stereo Amplifier & DDP-2 Preamplifier/DAC [Review].

ELAC Alchemy DPA-2 Stereo Amplifier & DDP-2 Preamplifier/DAC [Review] Δοκιμή Προενισχυτή (με DAC Μετατροπέα, Roon ...

Zesto Audio Andros II Phono-Stage [Review in English].

Zesto Audio Andros II Phono-Stage [Review in English] Review of Tubed Phono MM/MC Stage   ...