High Interest

Shunyata Research technology class-leading Venom Ethernet digital cable ! [Review]

advertisers-banners-bar







contact e-mail: abouthifi@gmail.com




 

Shunyata Research VENOM Digitals: HDMI, USB & Venom Ethernet Cables.

Η αναθεώρηση στην συμβολή των ψηφιακών καλωδίων και δη των Ethernet για κατόχους Streamer.

 

by hiendnews team

Shunyata Research (Washington State, USA). Η εταιρεία εδώ και δύο περίπου δεκαετίες έγινε γνωστή για τα εξαιρετικά φίλτρα και διανομείς ρεύματος όπως και τα καλώδια AC τροφοδοσίας, υψηλής ηχητικής εκτίμησης παγκοσμίως. Στην πολύ επιτυχημένη πορεία της, η Shunyata Research αποφάσισε να περάσει δυναμικά και στα audio και ultra-audio καλώδια σήματος (ηχείων, interconnects) όπως και σε ότι έχει να κάνει με τις ψηφιακές διασυνδέσεις. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην γκάμα της και ειδικότερες προτάσεις όπως καλώδια γείωσης, ανυψωτήρες καλωδίων και βάσεις υποστήριξης μηχανημάτων. Κέρδισε από νωρίς τον διεθνή ειδικό τύπο και φιλοξενείται πλέον ‘στα καλύτερα σπίτια’ μα και σε κορυφαία studio ηχογραφήσεων ανά τον κόσμο, όσα από αυτά προσέχουν και τα θέματα θορύβων στο ρεύμα τους.

Η αντιπροσωπεία Golden Acoustics μας διέθεσε δύο δείγματα γραφής των ψηφιακών καλωδιώσεων και ξεκινάμε μόλις με το πρώτο από αυτά, το μοντέλο σειράς Venom δικτύων Ethernet. Θα καλύψουμε μερικά από τα τεχνολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ευθύς αμέσως, αλλά επιτρέψτε μας πριν προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα να προσυπογράψουμε το εξής: ευρύτερα τα φίλτρα ρεύματος της Shunyata προσφέρουν πάρα πολύ υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας, βελτιώνοντας παντού και πάντα τον ήχο, τουλάχιστον στα συστήματά μας. Ρίχνουν, ή καλύτερα εξαφανίζουν τα επίπεδα νοθείας του σήματος εξ αιτίας θορύβων στο ρεύμα από τις γνωστές-άγνωστες παρεμβολές στο δίκτυο και προασπίζουν την ακεραιότητα του ήχου που θα έπρεπε να απορρέει από τις επιλογές της κάθε αξιόλογης ηχοσύνθεσης. Και το κάνουν χωρίς να επηρεάζουν την ταχύτητα μεταβατικών, χωρίς να παίζουν με την φωτεινότητα του φάσματος και δίχως να επιβάλλουν κάποιον έντονο χαρακτήρα – με όλα τα προηγούμενα δύσκολα μα αληθινά για όσους ψάχνονται καιρό με τα AC Conditioners. Τα μοντέλα Hydra (φίλτρα ρεύματος) πιο συγκεκριμένα, μείωσαν τόσο αισθητά τον θόρυβο και άφησαν το σύστημά μας να αποδώσει ελεύθερα όσα είχε να δώσει, σε βαθμό που έπρεπε να επανεκτιμήσουμε τι ήταν δυνατό και τι καταστροφικό χωρίς αυτά. Τα ίδια αποτελέσματα είδαμε με τα μάτια μας, στην βελτίωση της εικόνας σε τηλεοράσεις και home-theater projectors, αλλά ας μην πλατειάσουμε και ας μείνουμε στα του ήχου και στο νέο κεφάλαιο του σχεδιαστή, τα digital ethernet cables που τοποθετήσαμε μεταξύ του router και των net-streaming transports μας.

 

Τα χαρακτηριστικά του Venom Ethernet.

Ακροδέκτες – connectors κατασκευής Belden (έκδοση Rj45). Ένας εκλεκτός τρόπος τερματισμού καλωδίων δικτύου με στόχο ηχητικές επιδόσεις. Επιχρύσωση πάνω από βάση μετάλλων Palladium/Nickel [Παλλάδιο/Νίκελ]. Η ίδια η Shunyata Research αναφέρει πως η συγκεκριμένη επιλογή ακροδεκτών είναι η πιο ποιοτική στην αγορά και μπορεί να ξεπερασθεί μόνον από τον κατά πολύ πιο ακριβό αντίστοιχο ‘ανταγωνιστή’, αυτόν της εταιρείας German Telegartner. Μια τέτοια δήλωση του κατασκευαστή, με ειλικρίνεια ως προς τις προτιμήσεις και διάθεση για συζήτηση εμπειριών, ανεβάζει αισθητά την εκτίμηση μας. Πολύ σημαντικό ακόμη το να γνωρίζουμε πως όλα τα καλώδια, σε όλες τις σειρές, στρώνονται για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες μέσω της διαδικασίας Kinetic Phase Inversion Process και το αποτέλεσμα ακούγεται εύκολα στην έπειτα σύγκριση: μια πιο stress-free και διευρυμένη συχνοτική απόκριση με ανώτερη ομοιογένεια και ακρίβεια εικόνας, όπως άλλωστε ότι audio καλώδιο ‘στρώσει’ και παραμείνει στην θέση του, χωρίς έντονη κινητικότητα.


.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην video-συνέντευξη που έδωσε πριν μερικά χρόνια ο κ. Brandon Lauer (Sales Director της Shunyata Research) στον εκλιπόντα αρθρογράφο μας κ.Τηλέμαχο Κατσένη:



Η ψηφιακή ροή με υπογραφή Shunyata Research στον ήχο.

Έχει περάσει πλέον η εποχή κατά την οποία το internet streaming αποτελούσε κάτι το φθηνό ηχητικά και απορριπταίο. Οι αφιερωμένες στο audio streaming υπηρεσίες έχουν περάσει σε επόμενα στάδια επιδόσεων, με επακόλουθο και οι audiophile ‘hardware’ συσκευές όπως για παράδειγμα (βάση δοκιμών μας) της Metronome Technologies, της Ελληνικής Ideon Audio αλλά και της κατά πολύ πιο προσιτής Audiolab UK να εκπλήσσουν τους πάντες με τις επιδόσεις τους – κάθε μια στα πλαίσιά της. Το Tidal και άλλες υπηρεσίες ‘internet δισκοθήκης’ ακολουθούν τις hi-res επιταγές της εποχής και πλέον το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Μπορεί πολλοί από τους απαιτητικούς ακροατές να μην αισθάνονται ακόμη και τώρα έτοιμοι, αλλά ας μας πιστέψουν, με την σωστή επιλογή και επιμέλεια σε κάθε σημείο του streaming θα πάψουν να έχουν αντιρρήσεις και θα έρθουν πάρα πολύ κοντά στο σημείο να μην ξεχωρίζουν αν ακούν ένα compact disc στο cd-transport τους ή τις διαδικτυακές μουσικές πλατφόρμες του σήμερα! Έχοντας αποδείξει περίτρανα ότι αν ξέρεις τι κάνεις και τι να επιλέξεις, σε κάθε κατηγορία χρημάτων, το αποτέλεσμα θα έρθει με χαμόγελα επιτυχίας και πληρότητας.

Ναι, είναι λογικό. ‘Πιστεύετε’ λιγότερο σε ουσιαστικές αλλαγές που μπορεί να φέρει ένα ψηφιακό καλώδιο και μάλιστα Ethernet στην τελική ηχητική έκφραση του συστήματός σας, όσο ας πούμε ένα interconnect ή ένα καλώδιο ηχείων. Η δυσπιστία δικαιολογείται άνετα, πρωτίστως και πιθανότατα γιατί δεν έχετε εισάγει ποτέ ένα τόσο υψηλής ποιότητας στην αλυσίδα του net router προς streamer ή server & DAC σας. Εν τω μεταξύ, το Venom θεωρείται και η ‘προσιτή’ επιλογή της Shunyata Research στην έκδοση του 1.5 μέτρου. Μπορούμε με αυτό να διαπιστώσουμε σημαντικές διαφορές να φθάνουν στα ηχεία μας; Το Venom Ethernet είναι, λοιπόν, από τα ψηφιακά καλώδια που όταν περάσει στην αλυσίδα του ήχου βελτιώνει ξεκάθαρα τα πάντα. Σε σχέση με τα καλύτερα της ‘σειράς’ τύπου cat-6 σε κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικών ή υπολογιστών, κυριολεκτικά δεν υπάρχει επαφή στα ηχητικά οφέλη. Επίσης και το HDMI καλώδιο της Shunyata Reaserch που μας παρέδωσε μαζί η αντιπροσωπεία Golden Acoustics έφερε τα πάνω-κάτω στην εικόνα των 4K monitor μας και τηλεοράσεων, και στον ήχο όπου χρειάσθηκε, μα για αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενη παρουσίαση. Με την χρήση του Venom στην διασύνδεση router & Audiolab UK 6000N streamer όπως και ενός custom κατασκευασμένου streamer & DAC all-in-one (βασισμένο σε μετατροπείς Sabre ES9068) μας είπε ‘πολλά’, παρά της οικονομικής κατηγορίας όπου ανήκει κυρίως ο streamer της Audiolab. Φυσικά, ο ψηφιακός μετατροπέας και το υπόλοιπο σύστημα πρέπει να στέκονται σε ένα ύψος τέτοιο ώστε να ακουστούν άνετα οι διαφορές και να εκτιμηθεί η τελική συνεισφορά.

Jan Garbarek jazz saxophonist live in Athens 2010.

Οι υπηρεσίες Tidal αλλά και Spotify premium στην θέση τους και το πρόγραμμα αρχίζει με ονόματα όπως Eric Dolphy, Jan Garbarek (και το εκπληκτικό Concert Live In Athens 2010), πολλές επιλογές jazz/blues των 90s και έπειτα προχωρά στους Pearl Jam (με το άλμπουμ Ten) σε ροκ διάθεση όπως φυσικά και σε οπερετικά & κλασσικής έργα. Η πρώτη, έντονα ακουστή διαφορά ήρθε από το κατώτερο μέρος του φάσματος όπου απέκτησε καλύτερη ταχύτητα, δέσιμο και διαφάνεια. Η αίσθηση του όγκου και ελέγχου της κάθε νότας βελτιώθηκε κάθαρα, με αυτές να έρχονται πλέον αναλυτικότερα και φυσικότερα σε ροή. Η τακτοποίηση και το σφρίγος που έφερε στις χαμηλές και μεσοχαμηλές περιοχές ήταν πολύ κοντινή με εκείνη που διαπιστώσαμε όταν ενσωματώθηκε στα συστήματα (προ περίπου δεκαετίας) – και παρέμεινε – το φίλτρο ρεύματος Shunyata Research Hydra 6 με τα καλώδια AC της σειράς Venom. Ερχόμενοι στην μεσαία περιοχή πάλι, αυτή κέρδισε αμέσως σε λεπτομέρεια και σε σώμα, με την αίσθηση του αρμονικού περιεχομένου στις υψηλότερες περιοχές να σε πείθει ευκολότερα, περνώντας σε πιο σοφιστικέ επίπεδα ‘πλέξης’ και ανάλυσης. Τόσο και η στερεοφωνική εικόνα που διέθετε καλό βάθος-πλάτος, αν όχι αυτό που παίρνει κανείς από τα καλύτερα cd-players των τελευταίων χρόνων, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, ανοίγοντας ιδιαίτερα στο πλάτος της, με μια πιο αέρινη αίσθηση ατμόσφαιρας που προσθέτει επίσης σε ρεαλισμό. Σε όλα τα μουσικά είδη, με το Venom να μεσολαβεί στις υπηρεσίες ροής του internet, η σκηνή μετατοπίσθηκε σε σχέση με πριν ελάχιστα πιο πίσω, κάνοντας ταυτόχρονα τα ακούσματα αγνότερα, πιο ευγενικά και πλουσιότερα. Τέλος, την εκτίμησή μας κέρδισε και η μικρή αλλά ουσιαστική βελτίωση της πειστικότητας χροιάς των οργάνων μα και η πληρότητα στην απόδοση φωνητικών έργων που ήρθε κυρίως λόγω του καλύτερου όγκου και αγνότητας στις μεσαίες. Λες και είναι κομμένο και ραμμένο από το ίδιο ηχητικό ‘ύφασμα’ των Venom AC ρεύματος και s/pdif καλωδίων.

 

Συμπέρασμα

Η επιλογή και εγκατάσταση των Shunyata Research πάντα φέρνει σημαντικές αλλαγές στα συστήματα δοκιμών μας. Ειδικότερα εδώ, το προσιτό στον κατάλογο Ethernet της σειράς Venom, παραδίδει την συντριπτική πλειοψηφία ηχητικών κερδών που θα αμφισβητούσε κανείς πως θα λάβει από μια τέτοια καλωδίωση. Πολύ γρήγορα, ο κάτοχος ενός αρκούντως αποκαλυπτικού ψηφιακού μετατροπέα σε ‘τροφοδοσία μουσικής’ μέσω ενός dedicated audio streamer (ή ακόμα και μιας all-in-one συσκευής), θα συνειδητοποιήσει ότι ένα τόσο στοχευμένο και ποιοτικό καλώδιο πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας του ήχου, μεγιστοποιώντας την μουσική απόλαυση μέσω των διαδυκτιακών υπηρεσιών δισκοθήκης. Εμείς, γνωρίζοντας πλέον τον λόγο ύπαρξης των audio ethernet digital cables και κρατώντας σταθερή την εμπιστοσύνη που χρόνια τώρα μας αποπνέει το μεγάλο όνομα της Shunyata Research στα φίλτρα ρεύματος αναφοράς και καλωδίων, θα σας προτείναμε να …μην το δοκιμάσετε (!) αν δεν είστε έτοιμοι. Διότι πρώτον, εφόσον ψάχνετε κάθε σημείο βελτιστοποίησης της net-streaming μουσικής η αναβάθμιση αυτή περνώντας το κατώφλι σας αποτελεί ‘μη επιστρεπτέο’ εθισμό και δεύτερον, γιατί πριν καλά-καλά περάσετε σε ακροάσεις θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα με εύκαιρο το ποσόν για την αγορά του.  Μιλάμε για απρόσμενες, κραυγαλέες συνολικά διαφορές προς το καλύτερο.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Kuzma Stabi S, Origin Live Silver κ.α. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista, Goldmund Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black 250-LVB & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Kuzma CAR-50, Skyanalog MCs, Dynavector κ.α. Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές, Streamers/Servers & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio, Metronome Audio, Jadis κ.α. Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): Pathos Classic One MkIII edition, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

Διάθεση – Ακροάσεις – Αντιπροσωπεία:

About HiEndNews

x

Check Also

DarTZeel LHC-208 Integrated Amplifier & Streaming DAC [Review].

  darTZeel  LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].   Musical Umami! Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή ...

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review].

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review] English Edition. RT-Audio Design from Bulgaria has developed ...

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review].

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review]. Το πιο καλόβολο και μαζί διάφανο ηχείο στα ‘κυβικά’ του ...