blog, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, shop/, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, wp, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30,
Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Orpheus 1

Sendy Audio Apollo – Planar Magnetic Headphones [Review]

advertisers-banners-bar

contact e-mail: abouthifi@gmail.com
care orchestraΔοκιμή Ακουστικών Sendy Audio ‘Apollo’

Open-Back Magnetic Planar Headphones για ώριμες ακροάσεις.

.

by Thanasis Moraitis

Δεν θα σας το κρύψω, θα σας το πω από την αρχή. Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου ακουστικού εκτείνονται πολύ περισσότερο από ότι θα περίμενε ο μέσος  χρήστης. Ναι, είναι ένα ακουστικό που η τιμή του σε προδιαθέτει για περισσότερα από κάτι το «τυπικό», αλλά εκείνο που δεν περιμένει κανείς είναι η δυνατότητά του να αναδεικνύει τα φυσικά όργανα με ένα τόσο αληθοφανή τρόπο ώστε να κάνει αρκετά high end συστήματα να κοκκινίζουν από τη ντροπή τους (κυρίως στο δύσκολο τομέα των χροιών). Ναι, το Apollo είναι ένα πολύ ευχάριστο στη χρήση, εξαιρετικά ρεαλιστικό σε χροιές και ιδιαίτερα ευκολοφόρετο ακουστικό που θα προσφέρει πολλές ώρες ευχαρίστησης στον ιδιοκτήτη του.

Ανώτερης κλάσης κατασκευή

Ξεκινάμε με το μεγάλο (στη δική μου περίπτωση) θέμα της ενόχλησης των ακουστικών σε μεγάλης διάρκειας ακροάσεις. Τα Apollo είναι σχετικά βαριά (395 γρ. τα οποία βέβαια σε σχέση με άλλα ακουστικά είναι σε αίσθηση αρκετά ελαφριά!) αλλά εξαιτίας του μηχανισμού στήριξης των πολύ ποιοτικών και  μαλακών υλικών και στη στέκα αλλά και στα μαξιλαράκια,  η συνεχής ακρόαση για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και πάνω από 1 ώρα) δεν με ενόχλησε καθόλου. Για να καταλάβετε τι εννοώ σας αναφέρω ότι άλλα ακουστικά τα βγάζω μετά από 1 λεπτό έως και 10 λεπτά από την μέτρια αίσθηση που νιώθω. Επίσης, στην άνεση της χρήσης συμβάλει η σχεδόν μηδαμινή εφίδρωση που επιφέρουν τα Sendy σε σχέση με άλλα (κυρίως αυτά του κλειστού τύπου). Για να πω την αλήθεια… δεν ξέρω πως το καταφέρνουν. Προσθέστε σε αυτό και την πολύ καλή συμβατότητα με γυαλιά (που φοράω όταν διαβάζω ή κάθομαι στον υπολογιστή) και έχουμε ένα πάρα πολύ βολικό ακουστικό, όπως άλλωστε διαπίστωσαν και όσοι το δοκίμασαν στην έκθεση HxosEikona Show που έγινε πρόσφατα και πρωτοπαρουσιάστηκε με ενισχυτή ακουστικών της Musical Fidelity.

 

Τα ακουστικά συνοδεύονται από όχι πολύ μακρύ καλώδιο, ιδιαίτερα όμως εύκαμπτο, πολύ υψηλής ποιότητας (POCC 6N χαλκός) με βύσματα αρίστης ποιότητας επίσης. Όπως και σε άλλα ακουστικά υψηλών προδιαγραφών με αποσπώμενο καλώδιο, απαιτείται προσοχή για να μη καταστραφούν τόσο η είσοδος όσο και οι αγωγοί από απροσεξία. Τα μαξιλαράκια είναι κατασκευασμένα από πολύ μαλακό επενδεδυμένο memory foam και αγκαλιάζουν  το αυτί του χρήστη αντί να το πιέζουν. Τα κανάλια είναι σημειωμένα με μεγάλα γράμματα πάνω στο εσωτερικό των ακουστικών (μεγάλη ευκολία) ενώ τα ίδια τα ακουστικά είναι τύπου planar με μεμβράνη διαμέτρου 68 χιλιοστών (αναλυτική περιγραφή  για την τεχνολογία και την κατασκευή τους μπορείτε να βρείτε στο site της εταιρίας Sendy Audio). Η ευαισθησία τους φτάνει τα 95dB και η σύνθετη αντίστασή τους τα 16Ω, γεγονός που τα κατατάσσει στα εύκολα σε οδήγηση φορτία.

Τέλος τα ακουστικά συνοδεύονται από μια πολύ καλής ποιότητας θήκη που τα προστατεύει από σκόνη και χτυπήματα ενώ διευκολύνει της μεταφορά τους.

Ηχητικές εντυπώσεις

Παρόλα αυτά τα Apollo απαιτούν έναν υψηλής έως πολύ υψηλής ποιότητας ενισχυτή ακουστικών (και πηγή φυσικά) για να ακουστούν με βάση τις δυνατότητές τους και για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω ως ηχητικό αποτέλεσμα. Ένας ενισχυτής (σχεδίαση Nelson Pass) που χρησιμοποιώ αλλά και ο ενισχυτής MX-HPA της Musical Fidelity (που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση Ήχος και Είκονα 2022) έφεραν σε πέρας  τη συγκεκριμένη δουλειά με μεγάλη επιτυχία.

Το ακουστικό απαιτεί αρκετές ώρες παίξιμο (δείτε «στρώσιμο») για να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του. Μιλάμε για γύρω στις 200 ώρες, με κάποια στιγμή περίπου στο μέσο αυτής της διαδικασίας να ακούγεται ιδιαίτερα ενοχλητικό (έως σχεδόν απωθητικό!). Υπομονή και στο τέλος, όταν οι αναρτήσεις μαλακώσουν,  θα σας ανταμείψει μονίμως με υπέροχο ήχο. Αυτό άλλωστε σας το επαληθεύω γράφοντας εδώ πως αγόρασα το Apollo για την προσωπική μου συλλογή ακουστικών ως μια απίθανη value-for-money ευκαιρία στην όχι και τόσο ‘πολυπληθή’ κατηγορία των magnetic planar μοντέλων.

Τά βασικά ηχητικά χαρακτηριστικά τους είναι η εντυπωσιακή ευγένεια, η άριστη λεπτομέρεια, η φυσικότητα των χροιών και τα αληθοφανή μικροδυναμικά (κυρίως). Καθώς ο ήχος τους (σε σχέση πάντα με τις άλλες περιοχές) χαρακτηρίζεται με μικρότερη παρουσία στις ανώτερες μεσαίες και κατώτερες υψηλές συχνότητες , τα Apollo «ακούγονται» σχεδόν  ευγενικά, χωρίς όμως  να τους λείπει –κυρίως όταν στρώσουν καλά- το απαραίτητο νεύρο. Και γι’ αυτό «τοποθετούν» τις φωνές λίγο πιο πίσω σε σχέση με το επίπεδο των υπόλοιπων οργάνων, πάντα σε σύγκριση  με αρκετά άλλα ακουστικά που έχουν πιο μόνιτορ χαρακτήρα. Αλλά αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό τους είναι και που με κέρδισε, διότι ο ήχος έτσι είναι πιο ξεκούραστος και ευχάριστος, και (ευτυχώς) σε πάρα πολλές μέτριες έως κακές ηχογραφήσεις πολύ πιο υποφερτός. Η έκταση του φάσματος και στα δύο άκρα είναι πλήρης και απολύτως απροβλημάτιστη, αν και δεν συνιστώ («περί ορέξεως» βέβαια…) τη χρήση τους για πολύ μοντέρνα (μπιτάτα) ακούσματα. Με blues, jazz, ethnic και κλασική όμως, που ακούω εγώ, σκίζουν!

Τώρα στο θέμα της στερεοφωνικής εικόνας. Διαβάζω σε διάφορα forums αλλά και σε sites με δοκιμές που κριτικάρουν θετικά η αρνητικά τις επιδόσεις ακουστικών σχετικά με το θέμα της στερεοφωνικής εικόνας. Κυρίες και κύριοι, λυπάμαι, εδώ θα διαφωνήσω κάθετα με την αναφορά και μόνο της στερεοφωνικής εικόνας από ακουστικά. Και θα συμφωνούσατε κι εσείς μαζί μου αν είχατε ακούσει σωστά στημένα κορυφαία συστήματα με ηχεία σε σωστά δωμάτια, πάντα ως προς το συγκεκριμένο αυτό τομέα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για στερεοφωνική εικόνα ακουστικών όταν έχουμε ζήσει την εμπειρία αυτού του φαινομένου με κορυφαία ηχεία. Και μόνο που αναφέρω “των ακουστικών” αισθάνομαι ότι κοροϊδεύω τους αναγνώστες. Πρώτα απ’ όλα στα ακουστικά δεν υπάρχει ιδιαίτερη αίσθηση βάθους, μόνο πλάτους κι αυτό περιορισμένο, δεύτερον καθώς τα αυτιά του καθενός μας είναι μοναδικά σε σχέδιο ο καθένας μας ακούει κυρίως με ακουστικά που δημιουργούν κοιλότητες διαφορετικά, ειδικά στο συγκεκριμένο τομέα.  Τρίτο, όλα συμβαίνουν (με τα ακουστικά) “μέσα” στο κεφάλι μας, ας μου επιτραπεί η έκφραση και φαντάζομαι γίνεται κατανοητό. Οπότε, όχι, δεν θα σχολιάσω τον τομέα της στερεοφωνικής εικόνας.


.

 

Πιστέψτε με, το να γράψω μια δοκιμή σε δύο μέρη δεν το έχω ξανακάνει ποτέ στα σχεδόν 30 χρόνια που είμαι στο χώρο (απ’ όσο θυμάμαι). Η διαφορά όμως ήταν τόσο μεγάλη με μια αλλαγή που έκανα στον ενισχυτή ακουστικών με το αποτέλεσμα ουσιαστικά να ανατρέπει αρκετά απ’ όσα βίωσα κατά το πρώτο μέρος,  που δεν άντεξα και ξαναέπιασα το πληκτρολόγιο.

Τι συνέβη, δηλαδή, που άλλαξε τόσο εντυπωσιακά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα; Η αλλαγή του ποτενσιόμετρου της έντασης στον ενισχυτή ακουστικών μου, με κάποιο που είχα φέρει από το εξωτερικό αλλά δεν το χρησιμοποιούσα πια για προσωπικούς λόγους (βαριόμουν να γυρίζω δύο ποτενσιόμετρα κάθε φορά που ήθελα να αλλάξω ένταση). Τι χρησιμοποιούσα μέχρι πρότινος; Ένα TKD, που κατέληξα σε αυτό αφού το σύγκρινα με ένα μπλε ALPS. Το συγκεκριμένο ποτενσιόμετρο θεωρείται από πολλούς (και από εμένα) ένα πολύ καλό ποτενσιόμετρο, που δεν έχει βασικά θέματα με την ποιότητα του ήχου (και πολύ λιγότερα απ’ όσο ένα μπλε ALPS). Κι όμως αλλάζοντάς το με ένα ζευγάρι Shallco (διακοπτικά 48 θέσεων, με ασημένιες μασίφ επαφές και αντιστάσεις Holco –γενιά από τις  πρώτες που έδωσαν και στο συγκεκριμένο υλικό τη φήμη του- σε διάταξη ladder) το αποτέλεσμα κυριολεκτικά με συγκλόνισε.

Πρώτα απ’ όλα πάει εκείνο το σχετικά laid back ανώτερο μεσαίο και κατώτερο πρίμο που έριχνε τις φωνές πιο πίσω και έδινε ένα πιο ευγενικό χαρακτήρα (από το φυσιολογικό) στη μουσική. Όλα πλέον αναδεικνύονται ισόποσα, ξεκάθαρα και πολύ δυναμικά. Δεύτερον, η ανάδειξη της λεπτομέρειας έφτασε επίπεδα που δεν μπορώ ακόμη και τώρα να πιστέψω ότι ακούω, τρίτον, οι χροιές έγιναν ακόμη πιο ευχάριστες και φυσικές. Τελικά, απ’ ότι φαίνεται  τα Apollo είναι πάρα, μα πάρα, πολύ διάφανα ακουστικά και έως τώρα μου έδειχναν τι υπάρχει πιο πίσω στην αλυσίδα της αναπαραγωγής.

Με άλλα λόγια αν ακούσετε κάτι που δεν σας ενθουσιάσει με τα Apollo, δεν φταίνε τα ακουστικά αλλά ότι υπάρχει πίσω από αυτά. Να το έχετε στο νου σας. Αλλά αυτά έχει το high end…

 

Συμπέρασμα

…ναι, τα Apollo με εντυπωσίασαν (στην αρχή) και με κέρδισαν (σε βάθος χρόνου) με αποτέλεσμα να τα αγοράσω. Η κατασκευή τους είναι εξαιρετικά ποιοτική, έχουν ιδιαίτερα ευχάριστο και περιγραφικό ήχο με ρυθμό, ροή και λεπτομέρεια και διαθέτουν υπέροχη χροιά. Τέλος, είναι πολύ ξεκούραστα στη χρήση και πολύ όμορφα στην όψη. Ακούστε τα και δεν θα χάσετε.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Pro-Ject T1, Kuzma Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL 2.5, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity, Conrad-Johnson, EAR-Yoshino PhonoBox MM/MC Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Blue & 2M Red, EMT & Benz μοντέλο ACE (M), Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko κ.α. Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio, Metronome Audio, Jadis κ.α. Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): VTL, Audiolab UK model 6000A, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state various) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost Blue Heaven Phono Cable, Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Dynavox, Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

 

Τιμή Sendy Audio Apollo Planar Magnetic: 620,- €

 

Αντιπροσωπεία Sendy Audio & Ακροάσεις:

 

About HiEndNews

Care Orchestra VIP
x

Check Also

EAR-Yoshino PhonoBox Phono MM/MC Preamplifier [Review].

Δοκιμή EAR-Yoshino Phonobox Προενισχυτής Κεφαλών (MM/MC) Λυχνίας    Mε την μεγάλη υπογραφή και φυσικότητα στον ...

Dynavox TPR-1 Budget Tube Preamplifier [Review].

Δοκιμή Dynavox TPR-1 Προενισχυτής Λυχνίας Κάνει τα αδύνατα-δυνατά να σας βάλει με 399,-€ (!) για ...

Unison Research S6 Tube Integrated [Review]

  UNISON RESEARCH S6 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ  Αξεπέραστες, κλασσικές αξίες στον χώρο των λαμπάτων με EL34 Ιταλικών ...