Schiit Audio model MODI 3+ Digital to Analog (DAC) Review
Digital to Analog converter
Part One:
Τι να γράψει κανείς για ένα DAC με είσοδο USB, ομοαξονική και Toslink (οπτική) που κοστίζει 150 ευρώ; Τι μπορεί κανείς να προσάψει, ακόμη κι αν του βρει μειονεκτήματα, όταν το κόστος του τα εξαφανίζει; Σε αυτή τη θέση βρέθηκα πριν μερικές βδομάδες όταν ήρθε στα χέρια μου το βασικό (πιο οικονομικό) μοντέλο της αμερικάνικης Schiit.
Το DAC είναι ένα γκρι μεταλλικό κουτάκι πολύ μικρών διαστάσεων (13x9x3.1 cm, ΠΒΥ) που έχει το ελάχιστο βάρος των 450 γραμμαρίων και προορίζεται για τη βελτίωση κάθε είδους φορητής ψηφιακή πηγής (με βασική χρήση του για μένα ένα φορητό υπολογιστή) που διαθέτει ψηφιακή έξοδο. Η επιλογή των εισόδων γίνεται με ένα διακόπτη, ενώ στη συσκευασία περιλαμβάνονται ένα καλώδιο usb (Type C to Type B) για τη σύνδεση της συσκευής σε υπολογιστή. Δεν περιλαμβάνεται εξωτερικό τροφοδοτικό καθώς η συσκευή παίρνει ρεύμα από την είσοδο USB. Αν όμως επιθυμείτε να του δώσετε σήμα S/PDIF (ομοαξονική και οπτική είσοδο) τότε χρειάζεται να του βάλετε εξωτερική τροφοδοσία.
Η συσκευή είναι καλοκατασκευασμένη με ποιοτικά υλικά (μέσα κι έξω) και με βάση τις προδιαγραφές του είναι συμβατό με σήματα 44.1kHz-192kHz (16-24 bit). Δεν είναι συμβατό με σήματα DSD (που προσωπικά μου είναι αδιάφορα). Αν χρειαστείτε drivers για συσκευές με Windows θα τα βρείτε στο site της εταιρίας. Το DAC chip είναι της ΑΚΜ ΑΚ4490, το USB receiver είναι το C-Media CM6631A και το S/PDIF receiver είναι το AKM4113.
Το Modi3 συνδέθηκε με ένα Windows 10 tablet και λειτούργησε άψογα. Ο ήχος που πρόσφερε σε σχέση με αυτόν από την αναλογική έξοδο ακουστικών του tablet ήταν πολύ, πολύ καλύτερος, σε όλες τις παραμέτρους του με αποτέλεσμα να ευχαριστηθώ κάθε τι που άκουγα μέσω αυτού. Μια πιο αυστηρή κριτική μιας συσκευής που κοστίζει τόσο λίγα χρήματα θα είχε νόημα αν παρουσίαζε προβλήματα στη χρήση ή ήταν τόσο συμβιβασμένο ως προς την τελική του ποιότητα ήχου που δεν είχε νόημα η αγορά του. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη με το Modi3, ήταν με μια λέξη, άψογο! Με βάση λοιπόν την εμπειρία μου κατά τη σύντομη γνωριμία μου με αυτό έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος και γι’ αυτό το λόγο το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσους επιθυμούν καλύτερο ήχο από αυτόν που προσφέρει η φορητή τους συσκευή.
.
Part Two:
Είναι πραγματικά απίθανο το τι μπορεί να συναντήσει και να αποκτήσει κανείς στην αγορά των ψηφιακών πηγών τα τελευταία χρόνια, δαπανώντας τα λιγότερα δυνατά χρήματα.Ποιοτικές και ουσιώδεις σε ήχο ‘budget’ προτάσεις που προ ετών δεν θα μπορούσες να υποθέσεις πως θα περίμεναν έναν μουσικόφιλο – χαϊφιντελιστή στα (πιο έμπειρα και higher-end audio) καταστήματα ζητώντας του, βάση επιδόσεων, κάτι λιγότερο των χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Σημειώστε μερικά ονόματα κατασκευαστών με σημερινές προτάσεις που συναρπάζουν στα ευρώ τους: Schiit Audio, Pro-Ject Audio, Musical Fidelity, Vincent Tube Audio, Dynavox και θα μας θυμηθείτε.
Εξαρχής λοιπόν, έριξα το Modi 3+ όπου μας παραχώρησε για την δοκιμή η εταιρία Golden Acoustics, στα βαθιά. Και μάλιστα στα πολύ βαθιά. Σε δύο συστήματα των περίπου οκτώ χιλιάδων ευρώ, έτσι για να δω τι ‘ψάρια’ πιάνει. Το ένα περιελάμβανε ηχεία της Triangle Antal & Magnepan με εναλλάξ ενισχυτές τον λαμπάτο ολοκληρωμένο -και αυτόν υπό δοκιμή- της VTL μοντέλο IT-85 ή υβριδικό SV 237MK της Vincent, ενώ το δεύτερο μια σταθερή αξία μικρών & μεσαίων διαστάσεων χώρων με ηχεία της ProAc από την σειρά Studio και ολοκληρωμένους ενισχυτές της Musical Fidelity αλλά και Conrad-Johnson παλαιότερης γκάμας. Λοιπόν, δεν το περίμενα. Ήχος πεντακάθαρος και λεπτομερέστατος απαλλαγμένος από πολλές δυστροπίες, με απαλή έως πολύ απαλή και απίθανα αποκαλυπτική μεσαία περιοχή. Το σώμα και η συνοχή σε όλο το φάσμα με ηχογραφήσεις παιγμένες και από Spotify ή Youtube δεν αφήνει κανέναν ανικανοποίητο σκεπτόμενος την εκταμίευση που έκανε (και όχι κάποιο ψηφιακό τριάντα φορές επάνω σε τιμή). Οι αντηχήσεις του χώρου ηχογράφησης, η καθαρότητα και η χροιά των εγχόρδων μιας συμφωνικής μα και τα τύμπανα ενός ροκ γκρουπ μεταβαίνουν στα ηχεία πιο ρεαλιστικά και απτά από ότι επιτρέπεται κανείς να φανταστεί στα εκατόν πενήντα ευρώ. Φυσικά το χάρηκα για ώρες, διότι και τα δύο συστήματα αυτά κυριολεκτικά θα το ‘έδιωχναν’ ζητώντας πολύ σύντομα και πάλι να επιστρέψουν τα ψηφιακά όπου προϋπήρχαν. Κάποια έντονη λαμπρότητα ή σκληράδα δεν υπήρξε ποτέ ως χαρακτηριστικό του Modi 3+ τουλάχιστον στα μουσικά προγράμματά μας. Μια μικρή βελτίωση σε συνολική αίσθηση ομοιογένειας ήρθε και με την στήριξη ενός ξύλινου rack μα φυσικά και με το καταπληκτικό interconnect της Oyaide μοντέλο DR-510 (ομοαξονικό 5N ασήμι) που κατασκευάσαμε σε έκδοση rca, αλλά βέβαια κοστίζει περισσότερα από το ίδιο το Modi 3+ , ξεκλειδώνοντας ιδανικά τον ανώτερο εαυτό του. Δυνατότητα αναβάθμισης με ένα καλύτερο καλώδιο ρεύματος αφέθηκε εκτός φαντασίας γιατί λαμβάνει ρεύμα από το usb. Εκεί μας συνοδεύουν τόσο τα αξιόλογα οικονομικά Supra όσο και τα εξαιρετικά Nordost audio usb. Αν το συνδέσετε με S/PDIF τότε απαιτείται ένα εξωτερικό μικρό τροφοδοτικό. Με στερεοφωνική εικόνα ικανοποιητικά μεγάλη, καμία ανεπιθύμητη τάση επιθετικότητας στις υψηλές-μεσαίες και καθαρότητα σε όλο το συχνοτικό για βράβευση, δεν θα πιστεύετε τι μουσική παρέα θα σας κάνει στα περίπου 150 ευρώ όπου σας ζητά ! Και ας μου επιτρέψετε, ότι βγαίνει από τον κ. Mike Moffat, ιδρυτή της τότε θρυλικής Theta Digital και τον κ. Jason Stoddard της επίσης θρυλικής Sumo Audio με την σημερινή φίρμα Schiit Audio made in California να το χαρακτηρίζω μια γνήσια audiophile προσέγγιση. Το απέδειξε άλλωστε πέρισυ το Yggdrasil, το μεγάλο ψηφιακό της Schiit. Σκέτη απόλαυση στα χρήματα.
Schiit Audio model MODI 3+ DAC ψηφιακή πηγή
Τιμή: ~ 150,- €
Διάθεση – Ακροάσεις:
Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου