Golden Acoustics
Rega P1 (Planar One) Turntable
(with Carbon MM cartridge)
The UK Entry-Level Giant Killer Analog Source
Photography by: Nick Sotiropoulos
Στα προσιτά πικάπ η ποιότητα και η αξιοπιστία ήταν πάντα συνώνυμη με το όνομα της βρετανικής Rega. Τα Rega Planar 3 και Rega Planar 2 μεσουράνησαν στην αγορά επί δεκαετίες (το Planar 3 για περισσότερο από 40 χρόνια) θέτοντας τα στάνταρ βάσει των οποίων κρίνονταν τα πικάπ της χαμηλής κατηγορίας τιμής.
Η Rega δεν αναπαύθηκε βέβαια στις δάφνες του Planar 2 και του Planar 3, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την έννοια του προσιτού, δημιουργώντας το φτηνότερο πικάπ της το RP1. Ανατρέχοντας στα αρχεία μας βρήκαμε ότι το RP1 κόστιζε το 2010 περί τις 230 λίρες Αγγλίας, φόραγε τον βραχίονα Rega RB101 και μια Ortofon κεφαλή, την OMB5.
Ωστόσο η εταιρεία ποτέ «δεν κάθεται στα αυγά της» οπότε το RP1 πέρασε και αυτό το φρεσκάρισμα των Planar 2 & 3, όπως και τα υπόλοιπα σημερινά πικάπ της (περιμένουμε πως και πως να δοκιμάσουμε το Planar 6 που αντικαθιστά το RP6). Έτσι από RP1 έγινε Planar 1 με αρκετές σημαντικές και ουσιαστικές βελτιώσεις. Ο βραχίονας είναι πλέον ο Rega RB110 και η κεφαλή η Rega Carbon (moving magnet) που η εταιρεία χρησιμοποιεί και στο Planar 2. Επιπλέον το νέο πικάπ φοράει (για πρώτη φορά στο πιο προσιτό μοντέλο της εταιρείας) σύγχρονο μοτέρ 24V το οποίο μειώνει τους κραδασμούς και το θόρυβο, ενώ αναβαθμισμένο είναι και το plinth από thermoset, που είναι και πιο αδρανές ακουστικά, αλλά και πιο όμορφο με το γυαλιστερό και αψεγάδιαστο μαύρο ή άσπρο φινίρισμα του. Το πηγάδι έχει και αυτό αναβαθμιστεί με χαμηλότερες τριβές και ως εκ τούτου καλύτερη ηχητική απόδοση και αυξημένη αξιοπιστία, ενώ το πλατώ έχει με τη σειρά του βελτιωθεί σε ένα βαρύτερο (πάχους 23mm) από φενολική ρητίνη που λόγω αυξημένης μάζας συντελεί και στην βελτίωση της ακρίβειας περιστροφής. Ουσιαστικά τα μοναδικά κοινά στοιχεία του Planar 1 με το RP1 είναι το υποπλατώ, ο ιμάντας και το ακρυλικό καπάκι για τη σκόνη. Τα ελαστικά πόδια του πικάπ επίσης είναι βελτιωμένα παρέχοντας καλύτερη απομόνωση από τους κραδασμούς και υψηλότερη απόσβεση, ενώ επίσης ανώτερης ποιότητας είναι το μεταλλικό motor pulley αλλά και το αντίβαρο του βραχίονα.
Έτσι η Rega έχει βελτιώσει εκ βάθρων το φτηνότερο της πικάπ κάνοντάς το ακόμα πιο καλό και αξιόπιστο, χωρίς όμως να αυξήσει την τιμή η οποία παραμένει στα 380 ευρώ με βραχίονα και κεφαλή. Επιπλέον, το πικάπ είναι τόσο εύκολο στο σετάρισμα και τη χρήση ώστε να μπορεί να αποτελέσει το πρώτο πικάπ ακόμα και των πλέον αρχάριων στο μαγικό αναλογικό κόσμο των βινυλίων.
Plug n’ Play !
Το Planar 1 είναι το πιο plug n’ play πικάπ που έχουμε πιάσει ποτέ στα χέρια μας και αυτό είναι βέβαια και το ζητούμενο στην κατηγορία τιμής του. Αφού το αποσυσκευάσουμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να κουμπώσουμε το μικροσκοπικό υποπλατώ στο πηγάδι του αποσύροντας μια προστασία από χαρτόνι, να του φορέσουμε τον ιμάντα, να τοποθετήσουμε το πλατώ επάνω στο υποπλατώ και να το ντύσουμε με το τσόχινο μαύρο ματ που το συνοδεύει. Οι δε ρυθμίσεις που χρειάζεται ο βραχίονας είναι ουσιαστικά μηδενικές, απλά τοποθετούμε το αντίβαρο φροντίζοντας να τερματίσει της διαδρομής του και αυτό μεταφράζεται σε αυτόματη ρύθμιση του βάρους της κεφαλής στα 2 gr, ενώ το antiskating είναι αυτόματο, δεν υπάρχει καν ρύθμιση για αυτό ώστε να μας μπερδέψει εάν δεν γνωρίζουμε. Το Planar 1 δεν διαθέτει ενσωματωμένο phonο ούτε έξοδο USB, όπως κάποια από τα πικάπ της κατηγορίας αυτής. Η Rega έχει ξοδέψει όλο το κόστος του πικάπ στο να το κάνει όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό και αξιόπιστο για την τιμή του. Δηλαδή δεν κόβει ένα κομμάτι του συνολικού budget για να προσθέσει ένα phono stage. Ούτως ή άλλως ο αγοραστής μπορεί ήδη να διαθέτει phono stage ή ενισχυτή με phono MM στάδιο, οπότε γιατί να το αγοράσει ξανά ενσωματωμένο στο πιο προσιτό πικάπ της βρετανικής εταιρίας; Επίσης τα καλώδια σύνδεσης είναι ενσωματωμένα στον βραχίονα, αλλά δεν υπάρχει καλώδιο γείωσης όπως συνηθίζεται.
Ο βραχίονας είναι της Rega (πως θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο;) ο RB110, ο οποίος έχει σαφώς καλύτερης ποιότητας έδρανα από ότι οι ανταγωνιστικοί βραχίονες της κατηγορίας του, με πολύ χαμηλές τριβές και πιο σταθερή συμπεριφορά, χωρίς ανοχές και παιξίματα, ενώ το antiskating ρυθμίζεται αυτόματα, ο χρήστης δεν χρειάζεται να ασχοληθεί καθόλου με αυτό.
Το πικάπ και ο βραχίονας συμπληρώνονται από την πιο προσιτή κεφαλή της Rega, την Carbon, για την οποία ο χρήστης χρειάζεται μόνον να τοποθετήσει το αντίβαρο στο βραχίονα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης ώστε να πετύχει το επιθυμητό βάρος ανάγνωσης των 2gr.
Χρησιμοποιώντας το Planar 1 πραγματικά μας έκανε εντύπωση η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής όλων των υποσυστημάτων του, από τη στιβαρή και χωρίς τζόγο αίσθηση του βραχίονα, έως την αθόρυβη περιστροφή του πλατώ και την απουσία θορύβου του μοτέρ, ενώ η αίσθηση αυτή συμπληρώνεται ιδανικά από το πολύ όμορφο και φροντισμένο φινρίσμα, που παραπέμπει σε πικάπ υψηλότερης κατηγορίας τιμής.
Απίστευτος ήχος στα 380 ευρώ (με την Carbon MM κεφαλή)!
Πώς παίζει λοιπόν η πρόταση της Rega στα 380 ευρώ; Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι σε αυτό το κόστος θα άκουγα ένα πικάπ το οποίο όχι μόνον να το «ανεχτώ» για όσες ώρες και ημέρες διαρκούσε το review, αλλά θα έβαζα και αγαπημένους μου δίσκους για να τους απολαύσω, ξεχνώντας το κόστος αλλά και παραβλέποντας τα όποια του προβλήματα. Αυτό ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν των πικάπ της εταιρείας, ειδικά του θρυλικού Planar 3, ότι δηλαδή παίζουν μουσική και μας αφήνουν να απολαύσουμε τους αγαπημένους μας δίσκους, βάζοντας σε μια παρένθεση τα μειονεκτήματά τους (απολύτως αναμενόμενα σε αυτές τις τιμές). Αυτά τα αρνητικά είναι ευδιάκριτα και άμεσα ακουστά αλλά με έναν «μαγικό τρόπο» δεν ενοχλούν, δεν μειώνουν την ηχητική απόλαυση. Επίσης δεν περίμενα ότι ένα πικάπ αυτής της κατηγορίας τιμής θα μπορέσει να διαβάσει το θρυλικό Cantate Domino αλλά και το υπέροχο Kabi Laretei plays Beethoven (και τα δύο audiophile διαμάντια της Proprius) που συχνά πυκνά οδηγούν σε mistracking και τραγικές παραμορφώσεις πικάπ, βραχίονες και κεφαλές πενταψήφιου κόστους.
Ε ναι λοιπόν, το Planarάκι έπαιξε τόσο καλά αυτά τα ιερά τέρατα του κόσμου των βινυλίων, με αξιοθαύμαστη ακρίβεια περιστροφής (κάτι που στο πιάνο φαίνεται πάντα), πλούσιο σώμα, μουσικά ηχοχρώματα και ευρύχωρη μουσική σκηνή, ώστε προς στιγμής ξέχασα ότι δοκιμάζω ένα πάμφθηνο πικάπ με χίλια προβλήματα (που επιβάλλουν οι περιορισμοί κόστους του) και αφέθηκα στην μαγεία των αγαπημένων μου ηχογραφήσεων. Το Planar 1 ακούστηκε λοιπόν και με αξιοπρεπέστατο σώμα, ειδικά στις χαμηλές και μεσοχαμηλές που είναι το υπόβαθρο της μουσικής και με πλούσιες -μα πάνω από όλα ευγενέστατες και … με ροκ διαθέσεις- μεσαίες και αέρινες υψηλές, χωρίς ποτέ να με ενοχλήσει, να με ωθήσει να βγάλω το δίσκο από το πλατώ, ή να μου υπενθυμίζει διαρκώς πόσο χαμηλή είναι η τιμή του, ειδικά της κεφαλής που δεν κοστίζει πάνω από 50 ευρώ.
Οι φωνές στις γνώριμες καλές παραγωγές είχαν μια απίστευτη για τα χρήματα ευγένεια αλλά και διαφάνεια, κάτι που σε ξενίζει ρίχνοντας μια ματιά και πάλι στην κεφαλή και το κόστος της. Το ίδιο και οι κιθάρες, ηλεκτρικές μα και κλασσικές, σου προσφέρουν ηχοχρώματα και μεγέθη που δεν έχουμε ξανακούσει σε αυτό το ‘ύψος’ τιμής και αφορίζουν αμέσως την ύπαρξη αντιστοίχως οικονομικών ψηφιακών πηγών made in 2017 που προσπαθούν να αναπαράγουν το ίδιο μουσικό πρόγραμμα. Τελικά καταλαβαίνει κανείς ότι αυτά οφείλονται στο όλο δέσιμο της πηγής.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πάντοτε μουσικό, ισορροπημένο, ξεκούραστο και ευχάριστο, το πικάπ παίζει μουσική και θα απογειώσει ως αναλογική πηγή ακόμα και το πιο «ταπεινό» ηχοσύστημα. Και για όσους ετοιμάζονται να ρωτήσουν εάν ένα καλό CD Player θα ακουστεί καλύτερα, να σας προλάβω, απαντώντας ότι ένα ψηφιακό μηχανάκι θα πρέπει να κοστίζει 10 φορές όσο το Planar 1 για να ακουστεί εξίσου καλά ή καλύτερα. Κατά συνέπεια το πικαπάκι της Rega αμέσως – αμέσως αποκτά μέγα νόημα ύπαρξης στο σύστημα μας, είτε είμαστε αρχάριοι στο βινύλιο είτε ψάχνουμε την πιο προσιτή, αλλά αξιοπρεπή και καλόηχη λύση για να απολαύσουμε τους δίσκους που κληρονομήσαμε, ή αρχίσαμε σιγά – σιγά και ευλαβικά να αγοράζουμε.
Εννοείται ότι το Planar 1 έχει αρνητικά που πηγάζουν από την τιμή του, άλλωστε η εταιρεία κατασκευάζει το καλύτερο Planar 2, το ακόμα καλύτερο Planar 3 και το εξαιρετικότατο Planar 6 (που επίσης περιμένουμε για review). Άκουσα δηλαδή τραχύτητα στις μεσαίες και υψηλές, το soundstage δεν είχε και ατελείωτο βάθος και πλάτος, ούτε άψογη ευκρίνεια τοποθέτησης των οργάνων, τα ηχοχρώματα ήταν λιγότερο ρευστά και λαμπερά από ότι των ακριβότερων πικάπ, και τα δυναμικά ελαφρά συμπιεσμένα σε σχέση με το Planar 3 και την ανώτερη κεφαλή που το συνοδεύει.
Ωστόσο το Rega Planar 1 είναι ίσως το πρώτο (δεν θα πούμε το μοναδικό για να μην γκρινιάξουν οι ανταγωνιστές, αλλά μπορεί και να είναι και το μοναδικό) πολύ φτηνό πικάπ που ήρθε στα χέρια μου ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ μουσική. Αξιοποιεί τους audiophile δίσκους μου (καταπληκτικές κόπιες που έχουν τεράστιες απαιτήσεις) σε εντυπωσιακό βαθμό, και πάνω από όλα διαβάζει ακόμα και πιο δύσκολα αυλάκια χωρίς mistracking και παραμορφώσεις, ανασύρει τεράστιο όγκο πληροφοριών από τα αυλάκια, ντροπιάζοντας πικάπ πολλαπλασίου κόστους.
Ο πρώτος δίσκος που τοποθετήθηκε στο πλατώ ήταν το διαβόητο Cantate Domino, που έχει στείλει πολλά πικάπ «αδιάβαστα» λόγω των απαιτήσεων του σε δυναμικό και συχνοτικό εύρος αλλά και σε αναγνωσιμότητα της κεφαλής. Μετά την ακρόαση της πρώτης πλευράς του δίσκου είχα ήδη πειστεί ότι στα 380 ευρώ η Rega έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να φτιάξει μια πηγή που σέβεται τη μουσική και τους δίσκους μας και μας αφήνει να τους απολαύσουμε χωρίς να μας υπενθυμίζει διαρκώς τους εγγενείς περιορισμούς που οφείλονται στο πολύ χαμηλό του κόστος.
Ακολούθησαν φυσικά αμέτρητοι ακόμη δίσκοι – ιδίως κατα την διάρκεια μιας Αυγουστιάτικης εβδομάδας στα γραφεία – ανάμεσά τους οι Van Halen (I & II), Led Zeppelin (200 gram), various Analogue Productions, Nathal Milstein (180 gram Analogphonic) και ο εξαιρετικός A Space Journey by Spyros Xenos (σύντομα στο μουσικό θεματολόγιο MUSIC της ιστοσελίδας μας). Ιδίως στο setup με τον ιταλικό λαμπάτο MasterSound Class-A 20watts (με EL34) DueVenti και τα Klispchorns ηχεία, το σκηνικό εύρος αλλά και ύψος απλά δεν γίνεται πιστευτό με λόγια, αν γνωρίζεις εκ των προτέρων το κόστος του αναλογικού σεταπ (!). Επίσης στα όρια της τρέλας: με τα ηχεία της GoldenEar Triton Two και ενισχυτή τον ‘ταπεινό & ώριμο’ Rega Brio ολοκληρωμένο / phono-stage Rega MM το μέγεθος της σκηνής που αναδείχθηκε μπροστά μας “έφερε απελπιστικά κοντά” τις διαστάσεις και την ελευθερία ροής του συνδυασμού λαμπάτων και κόρνας….
Χωρίς να θέλω να «διαβαστώ» υπερβολικός είναι το πρώτο πλήρες και αξιοπρεπές πολύ φτηνό πικάπ που δοκιμάζω (ίσως το μόνο) και αυτό είναι το καλύτερο νέο που μπορώ να δώσω στους απανταχού λάτρεις του βινυλίου με περιορισμένο budget. Όσοι λοιπόν αγαπάτε το βινύλιο και δεν σας περισσεύουν χιλιάρικα, ή θέλετε να το γνωρίσετε και να το απολαύσετε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος μόλις ανακαλύψατε το πικάπ που χρειάζεστε. Εύγε Rega!
Συμπέρασμα
Το ανανεωμένο Planar 1 εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα καλύτερα πικάπ της χαμηλής κατηγορίας (ίσως το καλύτερο), με προσεγμένη κατασκευή και πολύ φροντισμένο φινίρισμα, έναν αξιοπρεπέστατο βραχίονα με μια επίσης καλή κεφαλή κινητού μαγνήτη, ενώ ακούγεται απίστευτα καλά για την τιμή του.
Rega Planar 2, πικάπ πλατώ/υποπλατώ, κίνηση με ιμάντα, απόσβεση με ελαστικά πόδια, ταχύτητες 33 1/3, 45RPM, βραχίονας Rega RB110, κεφαλή ΜΜ Rega Carbon, έξοδος κεφαλής 2,5mV. Τιμή: 380,-€ εξοπλισμένο με την κεφαλή Carbon MM.
Διάθεση – Ακροάσεις:
Σύστημα δοκιμής: Ηχεία: Golden Ear Triton Reference, ProAc Response & Studio Series, Klipschorns, Magnepan MG1.7i, Ενισχυτικά: Conrad Johnson, MasterSound, Rowland Research, VTL, Tsakiridis Devices, Phono Stage: Rega MM, Einstein, Tsakiridis Devices, MyTech Brooklyn, Acoustic Signature, Καλωδιώσεις: (line, ηχείων και ρεύματος): Cardas, Shunyata Research, ViaBlue, Nordost.