Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
50 Cambridge Audio

Quadral’s 2021 model SIGNUM 20 speakers Review.

advertisers-banners-bar


Quadral’s model ‘Signum 20’ Speakers Review

Το χέρι του “Ευρωπαϊκού Ήχου” κρατά ένα νέο, υποδειγματικά αξιόλογο & οικονομικό ηχείο βάσης.

 

Η Quadral είναι Γερμανική εταιρεία με έδρα το Ανόβερο, που εδώ και πάνω από 40 χρόνια είναι γνωστή κυρίως για τα ηχεία της. Το 1981 παρουσίασε για πρώτη φορά την κορυφαία της σειρά Aurum ως πρόταση στη HiEnd κατηγορία, που ακόμα τότε βρισκόταν στα σπάργανά της. Η σειρά αυτή εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα, εξελισσόμενη διαρκώς. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο προχωρημένη ήταν η αρχική σχεδίαση για την εποχή της,  ώστε να μην έχει χρειαστεί αλλαγές εκ βάθρων παρά μόνο βελτιώσεις και προσαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία. Η Quadral ίσως δεν είναι τόσο γνωστή στην Ελλάδα όσο άλλες μάρκες αλλά αυτό είναι κυρίως θέμα marketing και όχι ουσίας, μιας και τα ηχεία της είναι τόσο καλά που η επιλογή ή απόρριψή τους είναι θέμα γούστου και όχι ποιότητας.

by George Chatzakos

Ο κατασκευαστής είναι σχετικά λιτός στις πληροφορίες που δίνει για τα χαρακτηριστικά του ηχείου. To Signum 20 είναι ένα μικρό ηχείο τύπου βιβλιοθήκης, δύο δρόμων, με αυλό ανάκλασης των χαμηλών συχνοτήτων (bass reflex). Είναι μέλος της σειράς Signum που περιλαμβάνει και δύο μοντέλα δαπέδου καθώς και ένα κεντρικό ώστε να μπορούν να σεταριστούν ως σύστημα οικιακού κινηματογράφου. Το ζευγάρι της δοκιμής μας ήρθε σε μαύρο χρώμα με ‘piano black’ πρόσοψη η οποία είναι στάνταρ και δεν ανεβάζει επιπλέον την τιμή. Το υπόλοιπο μέρος του κουτιού έχει μαύρο ματ φινίρισμα που δένει αρμονικά με την πρόσοψη δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση με αέρα πολυτέλειας. Διατίθεται επίσης και σε λευκό. Γενικά το φινίρισμα και η αίσθηση ποιότητας του ηχείου βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από το συνηθισμένο στην κατηγορία τιμής του.

Από τις διαστάσεις του 20 εκτιμούμε ότι ο εσωτερικός του όγκος δεν  ξεπερνά τα 8-9 λίτρα. Ανακοινώνεται ευαισθησία 85dB/W/m και ελάχιστη εμπέδηση 4Ω. Στην πράξη δεν θα δυσκολέψει ιδιαίτερα κανέναν από τους ενισχυτές της κατηγορίας τιμής του και θα τα πάει μια χαρά και με λαμπάτους, τουλάχιστον τους push-pull. Ανακοινώνεται απόκριση συχνοτήτων 42-32.000Hz, εντυπωσιακή για τον όγκο και την κατηγορία τιμής, η οποία όμως αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή και στις ακροάσεις.

Οι μονάδες των μεγαφώνων είναι της ίδιας της Quadral. Αυτή των μεσοχαμηλών έχει διάμετρο 155mm (περίπου 6’) και χρησιμοποιεί διάφραγμα από πολυπροπυλένιο, επιστρωμένο με μία πολύ λεπτή στρώση τιτανίου, που του δίνει τη μεταλλική του όψη και προφανώς βρίσκεται εκεί κυρίως για ηχητικούς λόγους και λιγότερο για λόγους εμφάνισης (αν και με το σύγχρονο marketing ποτέ δεν ξέρεις).

Ricom Σ silk tweeter by Quadral – simply smooth & fantastic !

Το tweeter, που η Quadral ονομάζει RiCom Σ, είναι από μετάξι, δακτυλιοειδές (ring radiator), με βύσμα διόρθωσης της φάσης (phase plug), μέσα σε μια ρηχή χοάνη ενώ στην πλάκα στήριξής του φέρει μοτίβο με βαθουλώματα, τα οποία βρίσκονται εκεί προφανώς για την εξάλειψη των περιθλάσεων, τουλάχιστον στο οριζόντιο επίπεδο. Ειδικά το tweeter αποτελεί μια εντυπωσιακή και μη αναμενόμενη μονάδα για την κατηγορία τιμής του ηχείου μιας και στο παρελθόν η Quadral χρησιμοποιούσε μια έκδοσή του στις ακριβότερες σειρές της.

Αλλά και το mid-woofer είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή. Οι μεμβράνες δύο (ή περισσότερων) υλικών είναι φυσικά ακριβότερες αλλά συνήθως έχουν καλύτερη συμπεριφορά επειδή τα υλικά που τις αποτελούν, έχουν μεταξύ τους διαφορετικές συχνότητες συντονισμού καθώς και σημεία «θραύσης» της ομοιογενούς κίνησης του κώνου (break ups), με αποτέλεσμα το ένα να ακυρώνει τα προβλήματα του άλλου σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, το πολυπροπυλένιο είναι γνωστό για τα πολύ καλά ως εξαιρετικά αποτελέσματά του σε αυτή τη χρήση αλλά το τιτάνιο του προσδίδει, εκτός των προαναφερθέντων και επιπλέον ακαμψία, με ελάχιστη προσθήκη μάζας. Είναι φανερό ότι η Quadral έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να προσφέρει σοβαρή τεχνολογία και σχεδίαση σε πολύ προσιτή τιμή. Έχοντας ακούσει στο παρελθόν ηχεία της από ακριβότερες σειρές της όπως και από την κορυφαία σειρά Aurum, γνωρίζαμε ότι η εταιρία έχει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες, γεγονός που ζέστανε την περιέργειά μας και ανέβασε τις προσδοκίες μας για το πώς μπορεί να παίζει το προσιτό «μωρό» της σε στερεοφωνικό σύστημα απαιτήσεων.

 

Ακούγοντας.

Το Signum 20 στήθηκε σε δύο χώρους ακροάσεων του περιοδικού, περίπου είκοσι τετραγωνικών μέτρων και αφέθηκε να ‘στρώσει’ για περίπου 60 ώρες, προτού ξεκινήσει η ηχητική αξιολόγηση. Οι ακροάσεις έγιναν κυρίως με τη βοήθεια του γνωστού και μη εξαιρετέου, πολύ οικονομικού σετ του λαμπάτου προενισχυτή TPR3 και του chipamp τελικού ET-100 της Dynavox, δοκιμή του οποίου δημοσιεύεται στο hiendnews.gr e-magazine εδώ: [https://www.hiendnews.gr/dynavox-tpr-3-et-100-pre-power-amplifiers-review/] και παρουσιάσαμε πρώτοι. Αποτελεί σημείο αναφοράς του e-περιοδικού μας στα ελάχιστα δυνατά χρήματα. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν και αρκετά άλλα ενισχυτικά, υψηλότερων και πολύ υψηλότερων κατηγοριών, σε αναζήτηση των ορίων των ηχείων.

Από τα πρώτα λεπτά των ακροάσεων έγινε σαφές πως το Signum 20 είναι ένα ηχείο ιδιαίτερα ικανό και ταυτόχρονα άριστα ζυγισμένο, που αντικατοπτρίζει τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τη φιλοσοφία του κατασκευαστή του. Σου μεταδίδει μια σπάνια αίσθηση ομοιογένειας. Κανένα σημείο του φάσματος δεν φωνάζει ώστε να τραβήξει την προσοχή επάνω του ενώ ταυτόχρονα τα πάντα είναι εκεί, ακόμα και οι χαμηλές συχνότητες στην περιοχή των 45 Hz, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι περιμένεις από το μέγεθος του ηχείου. Ίσως το πρώτο πράγμα που προξενεί εντύπωση είναι οι πολύ χαμηλές παραμορφώσεις των πρίμων, τα οποία, ενώ είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα, γρήγορα και αναλυτικά για την κατηγορία, δεν προβάλλονται ούτε σκληραίνουν ποτέ, καθιστώντας ανεκτές ακόμα και κακές ηχογραφήσεις σ’ αυτό τον τομέα. Μάλιστα σε πρώτη ακρόαση κινδυνεύεις να το χαρακτηρήσεις συγκρατημένο στα πρίμα. Μα μετά από λίγη ώρα και περισσότερη μουσική, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό δεν ισχύει και ότι αυτό που λείπει είναι μια αφύσικη έμφαση, κυρίως στη μεσοϋψηλή περιοχή και μικρές έστω παραμορφώσεις που είναι συνηθισμένες σε αυτή την κατηγορία (και πολύ πιο πάνω). Είναι προς τιμήν της Quadral που αποφεύγει να «μαγειρέψει» την απόκριση συχνότητας, με σκοπό τον εύκολο εντυπωσιασμό. Στην πραγματικότητα το πιθανότερο είναι ότι αν επιλέξεις αυτό το ηχείο, δύσκολα θα το αλλάξεις επειδή τα περισσότερα άλλα της κατηγορίας του θα σου ακούγονται είτε ανεπαρκή σε κάποιο τομέα είτε λιγότερο ισορροπημένα. Προφανώς, εκτός από την ποιότητα του tweeter, είναι και η σχεδίαση του crossover που εξασφαλίζει στο ηχείο αυτή την ευγενή συμπεριφορά, πράγμα που εκτιμήσαμε πάρα πολύ. Το επόμενο που σίγουρα παρατηρεί κάποιος στο Signum 20 είναι η έκταση αλλά και ο εξαιρετικός έλεγχος των χαμηλών συχνοτήτων, με πλήρη απουσία εμφάσεων ή θολώσεων, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για το μέγεθος και την κατηγορία τιμής του ηχείου. Ασφαλώς λείπει το βαθύ χαμηλό των μεγάλων καμπινών και μεγαφώνων αλλά το ηχείο αναπαράγει με πληρότητα το κοντραμπάσο, σε όλη του την έκταση και η μπότα των ντράμς δεν ακούγεται στεγνή και ρηχή αλλά με σαφώς περισσότερο όγκο απ’ ότι περιμένεις. Η μονάδα των μεσοχαμηλών, σε συνδυασμό με το crossover, την καμπίνα και το bass reflex, κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά.

Μιλήσαμε πρώτα για τις υψηλές και τις χαμηλές συχνότητες επειδή τα άκρα είναι συνήθως αυτά που λίγο-πολύ παρουσιάζουν αδυναμίες σε αυτή την κατηγορία και προκαλούν τα πρώτα αρνητικά σχόλια. Το Signum 20, αντί για μικρο-ελλείψεις και μικρο-προβλήματα μας παρέδωσε αψεγάδιαστη ηχητική ποιότητα που δύσκολα τη συναντάς ακόμα και στο χιλιάρικο. Κι εκεί όχι αυτονόητα αλλά μετά από ψάξιμο.

Η μεσαία περιοχή, απαλλαγμένη από προβλήματα στα άκρα, αποδίδεται με ιδιαίτερη φυσικότητα και ταυτόχρονα σοβαρή ανάλυση και περιγραφή. Επιτρέπει στον ακροατή να απολαύσει όργανα που αποδίδονται δύσκολα όπως το βιολί και η ανθρώπινη φωνή, χωρίς αλλοιώσεις που θα μπορούσαν να του αποσπάσουν την προσοχή. Τα ηχεία εξαφανίζονται εντελώς από το χώρο ακρόασης,  δημιουργώντας μια μεγάλη πειστική σκηνή, με φυσικούς όγκους και αποστάσεις μεταξύ των οργάνων. Τέλος, ο κρίσιμος τομέας ταχύτητα-δυναμικά και κατά συνέπεια η απόδοση του ρυθμού, βρίσκονται επίσης σε κορυφαίο για την κατηγορία επίπεδο, συνεισφέροντας ώστε ένα τόσο ισορροπημένο ηχείο να μην ακούγεται ποτέ βαρετό. Πολύ καλή εντύπωση μας άφησε και η απόδοση των μικροδυναμικών αντιθέσεων, ιδιαίτερα δε των πρίμων που έκαναν μικρές ηχητικές λεπτομέρειες της περιοχής αυτής αλλά και των μεσαίων, να αποκτούν σχεδόν ισότιμη υπόσταση με τους μεγαλύτερης έντασης ήχους, δίνοντας μια πλούσια σε ανάλυση ερμηνεία, χωρίς όμως ποτέ να μας δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό προκύπτει από κάποιου είδους υπερβολή.

Tip προς DIY κοινότητα: Μία απ’ τις καλύτερες βάσεις για “απογείωση” με επιλεγμένα υλικά στο crossover και στην εσωτερική καλωδίωση.

Συμπέρασμα

Οι Γερμανοί τελικά δεν αστειεύονται. Όταν το θελήσουν είναι σε θέση να ταρακουνήσουν  τον ανταγωνισμό. Η νέα και προσιτή σειρά Signum 2021 της Quadral έρχεται με πραγματικά εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και φινίρισμα για την κατηγορία, αποτελώντας κόσμημα για κάθε οικιακό χώρο. Το Signum 20 της δοκιμής ακούγεται πιο γεμάτο, καθαρό, ελεγχόμενο και ισορροπημένο από την πλειοψηφία των ανταγωνιστών του, αποτελώντας ένα ξεκάθαρο νικητή. Η υψηλή πιστότητα στα πεντακόσια περίπου ευρώ ξεκινά εδώ, μιας που το ηχείο θα συνεργαστεί χωρίς κόμπλεξ ακόμα και με ενισχυτές & πηγές πολύ μεγαλύτερης τιμής. Εξαιρετικό από κάθε άποψη, ίσως το πιο ώριμο ηχείο αυτού του μεγέθους στην κατηγορία του. Άριστη αγορά.

 

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές):  Clearaudio Concept, E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO κ.α. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Nagaoka MP-300 Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL 2.5, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various)  Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): Pathos Classic One MkIII edition, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1.

Τιμή διάθεσης: 480,-€ (piano black/black finish)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Design: 2-way
Housing type: Bass reflex
Continuous / music power (W): 60/90
Frequency response (Hz): 42-32000
Efficiency (dB / 1W / 1m): 85
Impedance (Ω) minimum : 4
Tweeter: RiCom Sigma
Mid-bass: 155 mm / Titanium – PP
Dimensions (HxWxD in cm): 30 x 17 x26
Finish: Black / white, high gloss front, black grill (magnets)

Αντιπροσωπεία – Ακροάσεις:

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

 

About HiEndNews

Nagaoka Exclusive
x

Check Also

Audiolab 6000N ‘Play’ Audio Streaming Player Review.

Audiolab 6000N ‘Play’ Streaming Player Review. Οικονομικός ψηφιακός ‘οικοδεσπότης’ για …ακόμη ένα βραβείο. Audiolab UK ...

Thivan Labs P10/ST10 Phono Stage & Step-Up Transformer Review.

Thivan Labs P10/ST10 Phono Stage & Step-Up Transformer Review. Χειροποίητος λαμπάτος προενισχυτής κεφαλών πικάπ… …από ...

VTL IT-85 Tube Integrated Amplifier Review.

VTL IT-85 Tube Integrated Review.   Χειροποίητος ‘made in USA’ ολοκληρωμένος λαμπάτος ενισχυτής …που ξέρει ...