Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
CHAMELEON AUDIO TOP 3

Project Audio Tube Box DS2 Review

advertisers-banners-bar


Pro-Ject Audio Tube Box DS-2 Review

«Πολυμορφικός» προενισχυτής phono

Προενισχυτής κεφαλών κινητού μαγνήτη (mm) & κινητού πηνίου (mc) με λυχνίες.

by Thanasis Moraitis

Με τιμή (στη μορφή που ήρθε στα χέρια μου) αρκετά κάτω των 1.000 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει ξύλινα πλαϊνά, το αρκετά συμμαζεμένων διαστάσεων (240 x 93 x 227 mm ΠxYxB) χαμηλομεσαίας κατηγορίας phono stage από την γνωστή πλέον σε όλους Αυστριακή Project Audio αποτελεί μια σημαντική παρουσία για πολλούς λόγους. Πρώτα απ΄ όλα διότι περιλαμβάνει στο κύκλωμα ενίσχυσης λυχνίες (από μία διπλοτρίοδο 12ΑΧ7-ECC83 σε κάθε κανάλι), δυνατότητα επιλογής φορτίου (ωμικό και πυκνωτικό) μέσα από μια πολύ μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων που του επιτρέπει να ταιριάζει πρακτικά με κάθε κεφαλή εκεί έξω, δύο εισόδους ώστε να μπορεί να «βολέψει» και τα δύο πικάπ ενός χρήστη, δύο εξόδους (μέσω επιλογέα) ώστε να δύναται να συνδεθεί σε δύο συστήματα (ή σε ένα σύστημα και ένα μέσο εγγραφής χωρίς τις ενοχλητικές αλλαγές καλωδίων) και εξωτερικό τροφοδοτικό (παλμοτροφοδοτικό) που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να το αναβαθμίσει με ένα κλασσικό (γραμμικό) χωρίς ιδιαίτερο κόπο, όταν το θελήσει.

Η κατασκευή του είναι πολύ ποιοτική (μέσα κι έξω, ειδικά με τα ξύλινα πλαϊνά) με αποτέλεσμα να μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε μηχανήματα πολλαπλάσιας τιμής. Στην πίσω όψη βρίσκουμε όπως είπα επίχρυσα RCA τυπικά καλής ποιότητας (δύο εισόδους και δύο εξόδους), μια γείωση, την είσοδο του τροφοδοτικού και θύρες αυτοματισμού. Στο εσωτερικό του βρίσκουμε καλά έως πολύ καλά υλικά που δείχνουν ότι η σκέψη της Project Audio για μια ποιοτική κατασκευή συνεχίστηκε και εδώ με μεγάλο κέρδος σε ήχο.

Όλα τα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεκτών και των πυκνωτών πολυπροπυλενίου, είναι audiophile-grade και εγγυώνται μια εκπληκτική εμπειρία ήχου. Μια τέλεια αναβάθμιση για τους λάτρεις του βινυλίου. Λυχνίες που χρησιμοποιεί : 2 Χ ECC 83 ( 12AX7 ). Δύο εισόδους phono σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικά πικάπ ή συνδυασμούς βραχίονα / κεφαλής με διαφορετικά χαρακτηριστικά ήχου για να ταιριάζει απόλυτα με τον προτιμώμενο τύπο μουσικής σας. Διατίθεται σε πολλούς διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Εντυπώσεις ακροάσεων

Το Tube Box DS2 τοποθετήθηκε σε δύο συστήματα για κριτική ακρόαση και σε δύο άλλα για γενικότερες εντυπώσεις. Το πρώτο από τα δύο συστήματα αναφοράς διαθέτει πικάπ δικής μου κατασκευής με κινητήρα και κυκλώματα ελέγχου από ένα JVC Direct Drive Quartz μοντέλο του παρελθόντος (με βραχίονα Origin Live μοντέλο ‘Silver’ και κεφαλή Van den Hul ‘The Frog’) και το δεύτερο είναι το Ε.Α.Τ. [European Audio Team] μοντέλο ‘Forte S’ (με βραχίονα E.A.T. ‘C-Sharp’ και επίσης κεφαλή van den Hul ‘The Frog’). Τα δύο άλλα συστήματα με τα οποία επίσης δοκιμάστηκε είναι εξοπλισμένα με πικάπ με ιμάντα (Merrill & CJ Walker πλατό, Rega RB900 & Alphason Xenon βραχίονες) με κεφαλές Dynavector DV20XV και van den Hul Grasshopper III-GLA αντίστοιχα. Οι εντυπώσεις μου και από τα τέσσερα αναλογικά συστήματα συμφώνησαν τόσο όσο να θεωρήσω ότι αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού που θα πάρετε σε δικά σας (εφ’ όσον είναι σωστά ρυθμισμένα) και σε προσεγμένο περιβάλλον. Και στα τέσσερα αυτά σύνολα δόθηκε μεγάλη έμφαση ως προς τη στήριξη του phono stage καθώς οι λυχνίες που ενσωματώνει αλλά και το χαμηλό του βάρος το καθιστούν ευάλωτο σε κραδασμούς όπου το επηρεάζουν αρκετά έτσι ώστε να συστήσω προσοχή στο συγκεκριμένο τομέα. Στην περίπτωσή μας χρησιμοποίησα με επιτυχία Finite Elemente αλλά και Aktyna βάσεις (audiophile tuning feets), φέροντας ελαφρώς διαφορετικό αλλά εξ ίσου πετυχημένο ηχητικό αποτέλεσμα.

Με δύο λυχνίες 12AX7 και ενδεχομένως την μελλοντική αντικατάστασή τους με άλλες, μέσα από μια γκάμα πολλών διαφορετικών εταιριών στην σημερινή αγορά [JJ, Gold-Lion, Mullard, Electroharmonix κα.], μπορείτε να φέρετε τον ήχο του -αν ξέρετε τι ζητάτε από κάθε μια- πιο κοντά στο δικό σας ‘απόλυτο’ και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Με το DS2 στη θέση του phono, αντί για το Bonnec Fono στην πρώτη περίπτωση και το Musical Fidelity Nu-Vista Vinyl στη δεύτερη των κριτικών ακροάσεων, διαπίστωσα τα εξής: Πρώτον ότι η ποιότητα της αναπαραγωγής μειώθηκε (ειδικά με το, 8πλάσιας τιμής αν πουλιόταν σήμερα, Bonnec) αλλά η κεντρική ιδέα της μουσικής παρέμεινε βασικά η ίδια. Η ροή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ο ρυθμός επίσης, η συνολική τονική ισορροπία μαλάκωσε λίγο, στρογγύλεψε λίγο αλλά η ένταση της αναπαραγόμενης ενέργειας και η δυναμική της περιοχή παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Και η λεπτομέρεια κρατήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα (πρακτικά κορυφαία για την κατηγορία τιμής του) με ικανοποιητικότατη περιγραφή όλων εκείνων των στοιχείων που κάνουν μια καλή ηχογράφηση απολαυστική. Μάλιστα η ήπια φύση του (ίσως λόγω λυχνίας στο σήμα) θα βοηθήσει πολλά συστήματα με οικονομικές κεφαλές να δώσουν ήχο πιο εύπεπτο, πιο ευχάριστο, πιο φυσικό και ας μου επιτραπεί και η λέξη πιο ‘πλούσιο’ σε όλο το φάσμα, σε σχέση με κάποιο phono με ημιαγωγούς που μάλλον (αν είναι υψηλής ποιότητας) θα αποκαλύψει τους περιορισμούς του υπόλοιπου αναλογικού συστήματος.

Αν, μάλιστα, βάλουμε στην εξίσωση την λογική τιμή του μαζί με το υψηλότατο επίπεδο εργονομίας (με όλες τις δυνατές ρυθμίσεις να είναι διαθέσιμες στην πρόσοψη αλλά και τις δύο εισόδους και εξόδους, κάτι εντυπωσιακό για την κατηγορία του), τότε το πακέτο της Project Audio κατακτά μάλλον τον ορισμό του ‘Best Buy’ για το μέσο χρήστη, όπου και βάση της κοστολόγησής του εκεί και απευθύνεται τελικά.

Συμπέρασμα

…το αρκετά προσιτό σε κόστος, εξαιρετικά εργονομικό λαμπάτο phono stage της Project Audio αποτελεί μια πάρα πολύ καλή λύση για κάποιον που έχει ένα μέτριο ως καλό πικάπ, για κάποιον που έχει δύο πικάπ, για κάποιον που επιθυμεί να εγγράφει τα LP του και δεν αρέσκεται σε αλλαγές καλωδίων κάθε λίγο και λιγάκι καθώς το μόνο σετ εξόδου ενός τυπικού phono stage τον περιορίζει. Επίσης και για κάποιον που η παρουσία μιας λυχνίας αποτελεί πόλο έλξης αισθητικά και ηχητικά, σε τελική ανάλυση, κάποιον που ψάχνει ένα σοβαρό phono stage σε λογική τιμή. Συστήνεται άνετα (φυσικά μετά από ακρόαση).

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Origin Live Silver κ.α. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Kuzma CAR-50 Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): Pathos Classic One MkIII edition, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

Τιμή: 829,00 €


Σημεία Διάθεσης & Ακροάσεων:

 

 

About HiEndNews

Aphrodites VIP Total brands
x

Check Also

Pro-Ject Audio Pre Box S2 Digital [Review]

Δοκιμή: Ψηφιακός προενισχυτής / Ενισχυτής ακουστικών & DAC Βραβευμένος με EISA Award Προενισχυτής, Ενισχυτής ακουστικών ...

Luxman L-550AX Mark II Class-A Integrated Amplifier [Review]

Δοκιμή: Luxman L-550AXII Ολοκληρωμένος Ενισχυτής σε Τάξη Α Οι εκλεκτικοί Ιάπωνες ανεβάζουν (διακριτικά) τον πήχη ...

RT-Audio Design MM/MC RIAA phono battery preamplifier Orpheus Review [English].

  Passive MM/MC RIAA phono-preamplifier Orpheus A battery-powered seductive sounding phono-preamp. Mr. Tsvetan Tsenko & ...