Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Nagaoka Exclusive

Pro-Ject Audio “X1-B” Turntable & Phono-Stage “Box S3-B” [ Part Two – Review ]

advertisers-banners-barΔοκιμή Πικάπ Pro-Ject Audio Model “X1-B” &

Προενισχυτή κεφαλής Pro-Ject Audio Model “Phono Box S3B”

(Μέρος B’)

 

by Thanasis Moraitis

Συνέχεια & Βελτιώσεις σε κάθε σημείο.

Όπως σας υποσχέθηκα, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το Β’ μέρος της δοκιμής του πικάπ της Pro-Ject Audio X1-B. Εδώ πλέον ‘παίζουμε’ με πιο ποιοτικές κεφαλές κινητού πηνίου (MC) που μου δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσω και το αποτέλεσμα με ισορροπημένη (Balanced) σύνδεση της κεφαλής, ενώ δοκιμάζω επίσης το πιο ακριβό phono-stage της εταιρίας (μοντέλο Phono Box DS3B). Επιπροσθέτως, εισάγεται και ένα έξτρα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό αντί για, απευθείας, τα ‘πακάκια’ (switching τροφοδοτικά) με τα οποία έρχονται τα μηχανήματα (πικάπ όσο και phono stage) ενώ δοκιμάζω και μια αναβάθμιση στο υποπλατό του Χ1-Β, που προσδίδει στο σύστημα μεγαλύτερη μάζα και ακόμη πιο σταθερή ταχύτητα περιστροφής. Το πιο σημαντικό όμως προσόν όλων αυτών των αναβαθμίσεων είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψετε πολλά χρήματα εξ αρχής για να φτάσετε εδώ, μπορείτε να τις κάνετε σταδιακά και να κερδίσετε τα σημαντικά αυτά οφέλη (όπως θα διαβάσετε).

Pro-Ject Audio Sub-Platter για τα μοντέλα X1 & X2 (και Balanced μοντέλα). Στα 149,-€ αυτή η αναβάθμιση στο υπολατό δίνει ηχητικά κέρδη που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να υποθέσει εύκολα!

Το πρώτο στάδιο της δοκιμής περιλαμβάνει την αντικατάσταση του συνθετικού υποπλατό με ένα αλουμινένιο, κατασκευασμένο με πολύ μικρότερες ανοχές (και στο ίδιο το πλατό και στον άξονα περιστροφής). Η τοποθέτησή του έγινε πανεύκολα (αλλά πολύ προσεκτικά για να μη δημιουργηθούν αμυχές στον άξονα κατά την εισαγωγή του στο ‘πηγάδι’) αφού τον επάλειψα με ελάχιστες σταγόνες πολύ ψιλό λάδι για τη λίπανσή του. Μην παραπλανηθείτε, ακόμη και κατασκευές αυτής της ακρίβειας χρειάζονται «στρώσιμο» όπως όλα τα μηχανικά μέρη που κινούνται. Γι’ αυτό και άφησα το πικάπ σε περιστροφή για 48 ώρες πριν ασχοληθώ μαζί του. Μετά από αυτό το χρόνο η αίσθηση που πήρα από τη μουσική που έπαιζε ήταν αυτή της μεγαλύτερης ησυχίας, ανώτερης ροής και… σιγουριάς. Ναι, ήταν σαν τα πατήματα των μουσικών να είναι πιο σταθερά και πιο συγκεκριμένα. Η αναβάθμιση αυτή κοστίζει μόλις 149 ευρώ και αποτελεί σημαντικό βήμα προς το καλύτερο.

Καλώδιο Χάλκινων αγωγών για τα πικάπ Pro-Ject X-Series Balanced. Connect it DS – True Balanced – Pro-Ject Audio Systems.

Μετά πέρασα στην αλλαγή της κεφαλής. Καλή η βασική ΜΜ που έρχεται με το πικάπ, «διασκεδαστικό» το αποτέλεσμα με αυτή, αλλά τι θα γίνει αν μπει στη θέση της μια τυπικά υψηλής ποιότητας κεφαλή κινητού πηνίου της ίδιας εταιρίας; Στη θέση λοιπόν της Pick it S2 μπήκε η Quintet Red MC (329 ευρώ), μια κεφαλή κινητού πηνίου με έξοδο 0.5 mV (συχνή έξοδος για κεφαλή κινητού πηνίου), πηνία από χαλκό, βελόνα με προφίλ ελλειπτικό, μάλλον αλουμινένιο cantilever και σώμα από συνθετικό υλικό και αλουμίνιο. Η κεφαλή αυτή διαθέτει σύμφωνα με την Ortofon ήχο καθαρό, δυναμικό με πιο ζεστό χαρακτήρα. Και έτσι είναι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με πρακτικά διπλάσια τιμή (σε σχέση με τη βασική συνοδευτική κεφαλή) η συγκεκριμένη Ortofon κινητού πηνίου ανεβάζει το επίπεδο του Χ1-Β ψηλότερα και το τοποθετεί σίγουρα σε σχεδόν high-end audio κατηγορία ποιότητας. Η μουσική, πλέον, έχει χαρακτήρα που συνδυάζει ανώτερη ροή και δυναμισμό, καθαρότητα και λεπτομέρεια μα και ζωντάνια. Ναι, δεν φτάνει σε αυτό το υψηλό που παίρνω από κεφαλές των 1000 ευρώ και σε σαφώς πιο ποιοτικά-ακριβά πικάπ, αλλά πλησιάζει αρκετά τόσο που να σε βάζει σε σκέψεις… Κι αυτό ενισχύεται περισσότερο με την τοποθέτηση του καλωδίου Pro-Ject Balanced Cooper Cable (Mini XLR σε Mini XLR) που με κόστος μόλις 59 ευρώ αποτελεί άλλη μια ουσιαστική αναβάθμιση που δεν τινάζει τον προϋπολογισμό μας στον αέρα (από τη στιγμή που διαθέτουμε το κατάλληλο balanced phono stage)! Με την εισαγωγή του καλωδίου αυτού και επιλεγμένη την ισορροπημένη είσοδο στον προενισχυτή κεφαλής Phono Box S3-B (επιλογή φορτίου 47kΩ, χωρητικότητα 150pF και κέρδος 60dB) ο ήχος του προσιτού αυτού πικάπ έγινε ακόμη υψηλότερης ποιότητας, δηλαδή ακόμη πιο λείος, πιο δυναμικός, πιο ανοιχτός, πιο φυσικός. Ακόμη κι έτσι πάντως (δηλαδή με κόστος που το σύνολο πλέον αγγίζει τα 1.650 ευρώ, συν το όποιο για τον balanced  προενισχυτή) όταν συγκρίθηκε με πικάπ που εξ αρχής είχε κόστος κοντά στα 2000 ευρώ με κεφαλή των 700 περίπου ευρώ, έδειξε ότι είναι μια σχεδόν κλάση πιο κάτω (γεγονός εντελώς αναμενόμενο). Μην απογοητεύεστε όμως, η ποιότητα του ήχου του συγκεκριμένου αναβαθμισμένου συνδυασμού ήταν τόσο ικανοποιητική που πιστεύω ότι θα είναι ικανή να ευχαριστήσει πλήρως και για πολύ καιρό (που είναι το πιο σημαντικό) πάνω από το 70% των οπαδών του βινυλίου εκεί έξω.

Αναβάθμιση τροφοδοσίας phono-προενισχυτή & πικάπ Power Box S3 Phono. “Clean power for your phono setup! Double power for turntable and phono preamp!” – Pro-Ject Audio

Προσθέτοντας στο συνδυασμό και το τροφοδοτικό (σταθεροποιητή) Power Box S3 Phono (με κόστος 199 ευρώ) να τροφοδοτεί τον προενισχυτή phono (αλλά όχι και το πικάπ που έχει τη δυνατότητα) ο ήχος έγινε ακόμη πιο συμπαγής, πιο συγκεκριμένος, πιο δυναμικός και με καλύτερη στερεοφωνική εικόνα. Εισάγοντας εδώ και το μοτέρ του πικάπ δεν ενθουσιάστηκα τόσο σε σχέση, οπότε το συστήνω κυρίως και πρωτίστως για αναβάθμιση του προενισχυτή κεφαλών.

Ortofon σειρά Quintet ( κεφαλή Quintet Red στην φωτό ). Μια κινητού πηνίου με κόστος μόλις 349,-€ που θα ξεκλειδώσει την δυνατότητα συνδεσμολογίας balanced του μοντέλου πικάπ της Pro-Ject X1-B. Πολύ καλές επιδόσεις & συνδυασμός.

Με το X1-B πικάπ η αντιπροσωπεία Orpheus Audio έστειλε και μια κεφαλή κινητού πηνίου Clearaudio Concept, με κόστος 1.059 ευρώ. Δηλαδή από μόνη της, κοστίζει σχεδόν όσο όλο το βασικό πικάπ. Φυσικά και τη δοκίμασα στο μοντέλο της δοκιμής, αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα (που θα διαβάσετε σε μια χωριστή δοκιμή) ότι η Clearaudio δεν έδωσε σε αυτό το μέγιστο των δυνατοτήτων της, σίγουρα περιοριζόμενη από κυρίως την ποιότητα του βραχίονα. Προορίζεται για κάποιο ακριβότερο σαφέστατα βραχίονα. Οπότε δεν συστήνεται για χρήση με το συνδυασμό αυτό, θα κινούμουν βάση όσων άκουσα, από την Quintet Red έως μια σειράς Quintet υψηλότερης κατηγορίας της Ortofon.

Τώρα, αν με ρωτήσετε ποιος ήταν ο συνδυασμός που άκουσα το πιο μεγάλο χρονικό διάστημα και ευχαριστήθηκα πολύ τη συμβίωση, αυτός δεν ήταν άλλος από τον ακόλουθο: Πικάπ Pro-Ject Audio X1-B με το αλουμινένιο υποπλατό, κεφαλή Ortofon Quintet Red, σύνδεση φυσικά Balanced, phono-stage Pro-Ject Audio Phono Box DS3-B με τροφοδοσία από το Power Box S3 Phono. Με αυτόν, υπήρξαν πολλές στιγμές που ξεχάστηκα εντελώς και απόλαυσα τη μουσική, κάτι που δείχνει επίσης ότι η αναβάθμιση ή η αρχική επιλογή του συγκεκριμένου phono-stage σε σχέση με το πιο οικονομικό (699 ευρώ σε σχέση με 479 ευρώ) έχει νόημα. Αν και η ανωτερότητά του (περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων, πιο μεγάλο σασί/κουτί, ποιοτικότερα υλικά) δεν γίνεται αντιληπτή τόσο άμεσα αλλά με τη χρήση σε βάθος χρόνου.

Συνολικά τα παραπάνω αποτελούν ένα λογικό δρόμο επιλογών και αναβαθμίσεων που μπορεί να βοηθήσει όλους εμάς όπου δεν έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε πράγματι υψηλής ποιότητας και φυσικότητας αναλογικό ήχο, σε κυριολεκτικά μέτριο κόστος.


Αντιπροσωπεία, Διάθεση & Ακροάσεις Pro-Ject Audio

Orpheus Audio Distribution

Pro-Ject Audio Σημεία Διάθεσης & Ακροάσεων

About HiEndNews

IXOEPILOGI 2023 VIP
x

Check Also

ELAC Alchemy DPA-2 Stereo Amplifier & DDP-2 Preamplifier/DAC [Review].

ELAC Alchemy DPA-2 Stereo Amplifier & DDP-2 Preamplifier/DAC [Review] Δοκιμή Προενισχυτή (με DAC Μετατροπέα, Roon ...

Zesto Audio Andros II Phono-Stage [Review in English].

Zesto Audio Andros II Phono-Stage [Review in English] Review of Tubed Phono MM/MC Stage   ...

Zesto Audio Andros II Phono-Stage [Review].

Zesto Audio Andros II Phono-Stage [Review] Tubed Phono MM/MC Stage Δοκιμή λαμπάτου προενισχυτή κεφαλών πικάπ ...