Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
CHAMELEON AUDIO TOP 3

Primare CD 15 Prisma (CD & Network Player) Review

advertisers-banners-barPrimare CD 15 PRISMA CD & Network Media Player Review

Midi Sensation Μεσαίο σε μέγεθος, μεγάλο σε απόλαυση.

 

by Christos Tsiatis

Πόσες φορές έχουμε εντυπωσιαστεί από την πληθωρικότητα της εξωτερικής εμφάνισης μίας συσκευής; Η προδιάθεση που δημιουργεί ο όγκος, τα εμφανή στοιχεία, η λάμψη λόγω φινιρίσματος, πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να προσελκύσουν την προσοχή μας και να κερδίσουν άμεσα χρόνο ασχολίας μαζί τους. Πόσες φορές στον αντίποδα έχουμε παραβλέψει ή προσπεράσει αδιάφορα διακριτικές παρουσίες, που παρότι δεν τραβάνε άμεσα την  προσοχή  ή ενδιαφέρον μας, εμπεριέχουν υπεραξία βάσει απόδοσης και προδιαγραφών. Από στιγμής που μπαίνει ως μεταβλητή στην εξίσωση η προσωπική θεώρηση, είμαι της σχολής του «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Ήμουν και παραμένω θιασώτης της διακριτικότητας και κομψότητας, ειδικά όταν πρόκειται για συσκευή που θα πρέπει να ενσωματώσω, όσο πιο ανώδυνα γίνεται σε οικιακό περιβάλλον και σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις μίας καθημερινότητας που ενέχει και άλλα πρόσωπα. Οπότε – όπως ενδεχομένως συμπεράνατε, η πρώτη επαφή δημιούργησε θετική προδιάθεση στον υποφαινόμενο ως προς την αξιολόγηση του CD 15 – λόγω διαστάσεων. Ας μην προτρέχουμε όμως και ας ξεκινήσω πιο ορθολογικά, παραθέτοντας κάποια στοιχεία όσον αφορά την εταιρεία.

Ιδρύθηκε το 1985 στην Δανία ως Primare Systems AB από τον βιομηχανικό σχεδιαστή/audiophile Bo Christensen και συνεργάτες, που περιελάμβανε τον μηχανικό Bent Nielsen. Σε συνδυασμό με το επιτελείο του, δημιούργησαν προϊόντα τα οποία ενσωμάτωναν λειτουργικότητα, απόδοση και εμφάνιση – με την χαρακτηριστική σκανδιναβική λιτότητα. Αν ανατρέξετε στο εταιρικό site, θα αντιληφθείτε καλύτερα σε τι αναφέρομαι, καθότι οι εικόνες αναδεικνύουν την πρωτοπορία που πρεσβεύουν εδώ και 35 χρόνια. Το 1993 προχώρησε σε συνεργασία με την Xena (μητρική των Copland & QLN) – εκ Σουηδίας ορμώμενη –  και το 1994 μετά την παρουσίαση της σειράς 300, που έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση του αισθητικού προφίλ της εταιρείας μέχρι σήμερα, ο Christensen αποχώρησε. Έκτοτε ο συνδυασμός του σχεδιαστικού ταλέντου του κυρίου Nielsen με το επιχειρηματικό ταλέντο του κυρίου Pedersen (της Xena) ώθησαν την εταιρεία στον 21ο αιώνα, πάντοτε με πρωτοποριακή σχεδίαση και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών με άριστα αποτελέσματα. Προσφέρονται τρεις σειρές προϊόντων, η 15, 25 και 35, όπως επίσης και to X5, συσκευή τεχνολογίας PRISMA της εταιρείας που ενσωματώνεται σε όποιο σύστημα – διασυνδέεται ψηφιακά – για δυνατότητα υπηρεσιών streaming, διαχείρισης δικτύου, πολυζωνική διανομή σήματος και DSP επεξεργασίας. Η συσκευή προς αξιολόγηση είναι το CD 15 PRISMA που ανήκει στην εισαγωγική σειρά.

CD15 Prisma is a compact digital music media player, providing high end CD disc, stored and streamed digital media music playback, with wired and wireless connectivity and control capabilities provided by the Prisma network player technology.

Περιγραφή

Εξετάζοντας εξωτερικά την συσκευή, παρατηρούμε μία λιτή και καλαίσθητη, μινιμαλιστική κατασκευή. Η οποία έχει και το επιπλέον προσόν του μικρότερου ίχνους καθότι το μέγεθος της είναι στα ¾ της νόρμας που ισχύει για την πλειοψηφία των κατασκευαστών. Το φινίρισμα είναι είτε μαύρου χρώματος είτε απόχρωσης τιτανίου και αφορά την πρόσοψη της συσκευής, καθότι το κυρίως σασί είναι μαύρου χρώματος – πλην της εσοχής που δημιουργείται μεταξύ πρόσοψης και λοιπού σώματος της συσκευής και τις ξεχωρίζει, η οποία και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ως προς το αισθητικό κομμάτι. Η ποιότητα βαψίματος είναι εξαιρετική και δεν επιτρέπει να μένουν σημάδια από την χρήση. Παρατηρώντας την πρόσοψη, εξ’αριστερών υπάρχει πιεστικό πλήκτρο έναυσης, στο μεσαίο και ανώτερο κομμάτι η θύρα φόρτωσης ψηφιακών δίσκων (αποκλειστικά CD’s) και από κάτω ικανού μεγέθους οθόνη OLED. Στα δεξιά δύο επιπλέον πλήκτρα που ενσωματώνουν 4 λειτουργίες – play/next & stop/eject. Είναι τυπωμένο επίσης το όνομα της εταιρείας, το μοντέλο της συσκευής και στην δεξιά γωνία χαραγμένο το εταιρικό λογότυπο. Προχωρώντας προς τα πίσω, ακριβώς επί της άνω επιφανείας, είναι χαραγμένο ακόμα μία φορά το λογότυπο.

Prisma is a bundle of technologies that provide the broadest range of network music player features and functionality. Essentially created to be a streamer that would allow everyone, and everywhere, in the household to explore, discover, and share the deeply satisfying experience of high-performance music playback – Prisma provides multi-room/multi-zone connectivity and control of stored and streamed media, whether wired or wireless, all managed from mobile devices through the dedicated Prisma system control app. In addition to AirPlay 2, Bluetooth®, Roon Ready*, and Spotify Connect®, Prisma features Chromecast built-in, a unique streaming portal allowing effortless direct connection to hundreds of streaming applications and services, including voice control, for the best possible performance and user experience.

Περνώντας στην οπίσθια όψη, παρατηρούμε τις εισόδους/εξόδους του CD 15. Ζεύγος μη ισορροπημένων εξόδου επινικελωμένες, οπτική/ομοαξονική εξόδου για δυνατότητα διασύνδεσης σε εξωτερικό μετατροπέα, θύρες ETHERNET & USB – για σύνδεση στο δίκτυο και αναπαραγωγή μουσικής από εξωτερική μονάδα αποθήκευσης/υπολογιστή/music server, RS232 – για μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού, είσοδοι/έξοδοι για επικοινωνία με άλλες ομόσταυλες συσκευές και τέλος IEC υποδοχή καλωδίου ρεύματος, με μηχανικό διακόπτη έναυσης παραπλεύρως. Εδώ να σημειώσω μία λεπτομέρεια που μου άρεσε ιδιαιτέρως και τονίζει την σοβαρότητα του κατασκευαστή. Στο εγχειρίδιο χρήσεως επισημαίνεται ρητά ότι πρέπει να συνδεθεί με την σωστή πολικότητα – η οποία και υποδεικνύεται, και επιπλέον παρέχεται στον χρήστη δοκιμαστικό ελέγχου της. Τέλος υπάρχει ζεύγος αποσπώμενων βιδωτών κεραιών, που αφορούν τις ασύρματες διασυνδέσεις δικτύου και Bluetooth. Η εταιρεία προτείνει να βρίσκονται υπό γωνία μεταξύ τους για καλύτερη λήψη σήματος. Η συσκευή στηρίζεται σε τρία αλουμινένια ποιοτικά πόδια – τα δύο εμπρός και το τρίτο πίσω, ακολουθώντας της λογική του τριγώνου στήριξης ως βέλτιστο. Παρέχεται τηλεχειριστήριο λειτουργίας, κοινό με άλλες συσκευές της εταιρείας, από πολύ καλό πλαστικό και ικανού βάρους, το οποίο δε λειτουργεί άψογα στην πράξη, ακόμα και από μεγάλη απόσταση ή ακόμα και με εμπόδια στην πορεία του σήματος.

Προχωρώντας στο εσωτερικό, παρατηρούμε μία πολύ καλής ποιότητας κατασκευή, απόλυτα τακτική στην υλοποίηση της, αρθρωτής κατασκευής. Τι εννοώ ακριβώς; Υπάρχει η βασική πλακέτα του κυκλώματος, στην οποία βάσει μοντέλου, προστίθενται στοιχεία – εν προκειμένω DAC & PRISMA module. Ο μετατροπέας είναι της ΑΚΜ (ΑΚ4490EQ), δύο καναλιών 32/768 PCM που υποστηρίζει επίσης 11.2 MHz DSD και ανήκει στην σειρά “Velvet Sound” της εταιρείας – βελούδινος ήχος σε ελεύθερη μετάφραση. Το αναλογικό κομμάτι μετατροπής στηρίζεται στα chips τριών διαφορετικών εταιρειών – Burr Brown/Texas Instruments/Comlinear. Το κύκλωμα του streamer είναι της Libre Wireless Technologies στις βασικές του προδιαγραφές, το οποίο αναλαμβάνει και ρυθμίζει/επανα-προγραμματίζει η PRIMARE. Ο μηχανισμός ανάγνωσης είναι ο Philips CDM-M10, ο οποίος προέρχεται από την αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να επιδεικνύει ακόμα καλύτερη συμπεριφορά στην διαχείριση κραδασμών λόγω σχεδίασης. Στηρίζεται δε σε δικό του πλαίσιο για ακόμα καλύτερη απομόνωση πριν στηριχθεί στην συσκευή. Η τροφοδοσία είναι μέσω διακοπτικού τροφοδοτικού με ενσωματωμένο φίλτρο προστασίας και απομονωμένη για να μην επηρεάζει τα υπόλοιπα κυκλώματα. Μιλάμε για ευλαβική προσοχή στην λεπτομέρεια υλοποίησης.

Ως προς την αναπαραγωγή διαχειρίζεται όλα σχεδόν τα file formats (WAV/LPCM/AIFF/FLAC/ALAC/WMA/OGG/MP3/MP4) μέχρι 192kHz/24bits – αναλόγως του αρχείου, όπως και DSD έως DSD128(5.6 Mhz). Σε επίπεδο ασύρματης συνδεσιμότητας συνεργάζεται μέσω Bluetooth, AirPlay2, Spotify Connect, Chromecast (ενσωματωμένο), DLNA/UPnP και δηλώνει Roon Ready – μελλοντική αναβάθμιση προφανώς. Το streaming ελέγχεται μέσω των εφαρμογών της εταιρείας Primare & Primare Air που κατεβάζετε στις συσκευές που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε – κινητό ή tablet συνήθως για την πλειοψηφία. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται το δίκτυο του σπιτιού που λειτουργεί ως κοινό σημείο αναφοράς. Η αρχική ρύθμιση άλλωστε γίνεται μέσω αυτού, με την χρήση της εφαρμογής Home της Google – δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή της ενσωμάτωσης του Chromecast. Γίνεται σχετικά εύκολα – αν και χρειάστηκαν μερικές προσπάθειες, πιθανότατα και από αποσυνδέσεις δικτύου όταν το επιχειρούσα – ας είναι καλά οι πάροχοι μας… Έτοιμοι πλέον για το διά ταύτα.

 

Ακουστική εκτίμηση

Το CD 15 διασυνδέθηκε στο σύστημα αναφοράς, αναπαράγοντας μουσική κυρίως μέσω Tidal & CD σε repeat mode για την εκτεταμένη περίοδο στρωσίματος όπως αποδείχθηκε. Φυσικά προσέχθηκε η πολικότητα στην ρευματοληψία, βάσει υπόδειξης κατασκευαστή. Εδώ παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο φαινόμενο, το οποίο σαφώς δεν είναι σπάνιο αλλά είχα πολύ καιρό να το βιώσω τόσο έντονα. Στις αρχικές ακροάσεις – πριν στρωθεί, απευθείας από την συσκευασία του, το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο των όποιων προσδοκιών. Άνευρο, υποτονικό, στρογγυλεμένο και σκοτεινό. Περισσότερο εμφατικό δε στο CD και λιγότερο στο streaming. Η σταδιακή του μεταμόρφωση συντελέστηκε με αργό ρυθμό – θα έλεγα τουλάχιστον 100 ώρες. Όταν ολοκληρώθηκε όμως η περίοδος αυτή, είχα στην διάθεση μου μία πολύ καλή πηγή για την αναπαραγωγή της ψηφιακής δισκοθήκης μου – είτε ως αρχεία, είτε ως streaming, είτε ως hard copy media. Η ποιότητα αναπαραγωγής ήταν εξαρτώμενη της ποιότητας του format. Σαν γενική αποτύπωση της ηχητικής του ταυτότητας θα έλεγα ότι είναι ουδέτερο, με πολιτισμένο ήχο – λόγω και του pedigree του. Δεν προσθέτει ‘πυροτεχνήματα’ ή στοιχεία που δεν υπάρχουν στην ίδια την μουσική. Έχει ικανοποιητική έκταση στα άκρα του φάσματος συχνοτήτων, με έλεγχο που του προσδίδει ποιότητα στην αναπαραγωγή, με ‘ευγενικό’ στρογγύλεμα στις υψηλές – το πιθανότερο από επιλογή για καλύτερη ενσωμάτωση σε υποδεέστερα συστήματα. Το χαμηλό αποδίδεται με επαρκή ζωντάνια – τόσο όσο χρειάζεται άλλωστε. Οι χρωματισμοί λείπουν και η τοποθέτηση συντελεστών επί σκηνής γίνεται με πειστικό τρόπο σε μαύρο καμβά και ακριβή τοποθέτηση – ελαφρά πίσω του νοητού εμπρόσθιου άξονα. Η αποτύπωση της λεπτομέρειας απόλυτα ακριβής, οπότε βοηθάει στο χτίσιμο της αληθοφάνειας. Οι διαστάσεις της μουσικής σκηνής είναι πολύ καλές και ως προς το ύψος και ως προς το πλάτος και βάθος, εντός λογικών πλαισίων και σύμφωνα με τον χώρο που ορίζουν τα ηχεία μας. Σίγουρα δεν θα εκλάβετε τον ήχο του ως ‘λαμπάτο’ σε καμία περίπτωση. Η μουσικότητα υπάρχει, τα σώματα είναι επαρκή αλλά πάντα κυριαρχεί η ακρίβεια. Δηλώνει δυναμικό παρών, απέχοντας από παρεμβατικές ενέργειες. Θυμίζει έντονα την Σκανδιναβική καταγωγή του, πάντα μετρημένο και αποτελεσματικό, μακριά από επίκτητα στοιχεία χάριν εντυπωσιασμού. Αν υπάρχει η πληροφορία, θα την λάβετε ατόφια – χωρίς πρόσθετα.

Ακολουθούν μερικές παρατηρήσεις από χρηστικής απόψεως. Η πρώτη αφορά την αποτύπωση πληροφορίας στην οθόνη OLED στην αναπαραγωγή CD. Από κοντά η ευκρίνεια είναι πολύ καλή αλλά μειώνεται όσο αυξάνεται η πληροφορία, προσθέτοντας γραμμές απεικόνισης καθότι οι χαρακτήρες μικραίνουν κατά πολύ. Από μακριά η κατάσταση δυσχεραίνει περαιτέρω. Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει όταν ακούμε μέσω streaming καθότι η πληροφορία υπάρχει στην εξωτερική συσκευή ελέγχου. Η δεύτερη αφορά την χρήση του ως ψηφιακό προενισχυτή. Η έξοδος ρυθμίζεται είτε ως fixed είτε ως variable. Στην δεύτερη θέση ελέγχεται σε ψηφιακό επίπεδο το κέρδος. Μπορεί να συνδεθεί με ενεργά ηχεία ή με τελικό ενισχυτή και να αποτελέσει την δομική βάση αυτοτελούς συστήματος. Μολονότι είναι απόλυτα αξιοπρεπής η απόδοση του, προσωπική προτίμηση ήταν η διασύνδεση του ως πηγή με fixed output.

Συμπέρασμα

Λειτουργώντας απολογιστικά, θα δηλώσω ότι μου άρεσε η πρόταση της Primare. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ως προς την αισθητική της,  λόγω μεγέθους, εξωτερικής σχεδίασης, άψογης υλοποίησης και συνολικής απόδοσης. Είναι μία πολύ καλή εισαγωγική high end πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει το ψηφιακό κέντρο αναπαραγωγής σε πολλά συστήματα, ενσωματώνοντας όλες τις λειτουργίες σε μία συσκευή. Με τις όποιες δε μελλοντικές αναβαθμίσεις δεχθεί για ακόμα μεγαλύτερη συμβατότητα (Roon, αναπαραγωγή MQA αρχείων), θεωρώ ότι αποτελεί μία ορθολογιστική επιλογή που θα εξασφαλίσει πολλά χρόνια μουσικής απόλαυσης σε όποιον την επιλέξει. Tak, Primare!

Σύστημα Δοκιμής:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): AVID Diva II SP/ SME 309/ Phasemation PP-300, Technics SL-1500c/ Hana SL/ VDH Integration, Clearaudio Concept, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): Lejonklou Slipsik 7, Pass Labs XP-15, Exposure XM30, Lab 12 Melto 2, Musical Fidelity MX-VYNL Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon, Kuzma CAR, Shelter MM, Nagaoka MM, Benz MC (various) Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, Holo Audio Spring Kitsune’ Level 3 Edition, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio 3R Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): Pass Labs XP-10, Audio Hungary Qualiton APR204 (MM phono), VTL Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): MastersounD Compact 845, Pathos Classic One MkIII edition, Jadis (ολοκληρωμένοι), RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Audio Hungary ,Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Harbeth P3SR/REL S510,Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle Various Cables (Καλωδιώσεις): Nordost & TelluriumQ ηχείων & Analysis Plus ψηφιακά, Supra & Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Pure Silver Cables, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): IsoTek, Oyaide Tunami, Shunyata Research,Tellurium Q Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1.

Τιμή: 1830,-€

Διάθεση – Ακροάσεις – E-Shop

Orpheus Audio – Central Distribution – Athens

Heaven Audio – Orpheus Petroupolis

Studio Hi-Fi DIAPASON

LyRe Audio – Orpheus Thessaloniki

 

About HiEndNews

CHAMELEON AUDIO TOP 2
x

Check Also

Vertere Mystic (Moving Coil) Phono Cartridge Review. [English]

Vertere Mystic (Moving Coil) Phono Cartridge Review [English] …will pretty much give you everything is ...

Pro-Ject Debut Carbon EVO Turntable Review [English].

Pro-Ject Audio Debut Carbon EVO Review [English] Valuable experience, know-how & generous approach of turntables ...

European Audio Team (E.A.T.) B-Sharp Turntable Review.

European Audio Team model B-Sharp Review Serious value for money, design and class-leading performance. Την ...