Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
LYRE VIP BIG

Neotech NEP-3200 Power AC Cable (Schuko EU)

advertisers-banners-bar


 

AC Power Cable Review of Neotech NEP-3200

neotech-cover-review-power-3200

7N Copper Power Cable Reviewed !

 

Δοκιμή καλωδίου ρεύματος EU Version (Schuko)

thanasis_moraitis

by Thanasis Moraitis

Η Neotech κατασκευάζει καλώδια από το 1980, δηλαδή εδώ και 38 χρόνια, χρόνο που πρέπει να αποτελεί για τη βιομηχανία κάποιο ρεκόρ – όπως και να το κάνουμε. Μάλιστα είναι από τις κύριες εταιρίες παραγωγής όχι μόνο καλωδίων αλλά και πρωτογενούς υλικού όπως ο χαλκός UP-OCC (Ultra-Pure, Ohno Continuous Casting), που είναι τουλάχιστον 99,99998% καθαρός και έχει κρυσταλλική δομή που έχει μέσο μήκος 125 μέτρα! Η συγκεκριμένη τεχνική για την παραγωγή τέτοιου μονοκρυσταλλικού μετάλλου έχει εφευρεθεί από τον καθηγητή Ohno στο Chiba Institute της Ιαπωνίας. Σε σύγκριση ο συνηθισμένος OF (Oxygen Free) χαλκός που έχουμε όλοι στα καλώδιά μας έχει κρυσταλλική δομή μήκους 2 εκατοστών. Τι σημασία έχει αυτό; Ο UP-OCC και το αντίστοιχης κατασκευής ασήμι θεωρούνται ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η μεταλλουργία σήμερα από απόψεως καθαρότητας αλλά και ικανότητας μετάδοσης του ηλεκτρικού σήματος. Φυσικά άλλο ή θεωρία κι άλλο η πράξη. Ας δούμε λοιπόν τι έχει καταφέρει η Neotech με το ΝΕΡ-3200, το καλώδιο που δοκιμάζουμε σήμερα.

Το ΝΕΡ-3200 είναι το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας με κόστος (τερματισμένο με βύσματα επίσης της Neotech με αντίστοιχης ποιότητας χαλκό, επιχρυσωμένο) 1090 ευρώ (+ ΦΠΑ) τα 2 μέτρα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσω από την αρχή. To NEP-3200 III είναι ακόμη και για μένα (που είμαι στο χώρο πάνω από 25 χρόνια και έχω μάθει να …καταπίνω, αν όχι και να χωνεύω, το υψηλό κόστος των περισσοτέρων συσκευών και αξεσουάρ αν η απόδοση είναι η κατάλληλη) ένα ακριβό καλώδιο ρεύματος αφού αγγίζει το άνω όριο κόστους που θεωρώ «λογικό» για ένα 2μετρο καλώδιο ρεύματος (σε τελική ανάλυση σύρματα είναι… ή μήπως όχι;). Ευτυχώς για όλους όσους επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο Neotech σε χαμηλότερη τιμή και πιάνουν τα χέρια τους υπάρχει  διαθέσιμο και ατερμάτιστο με κόστος 225 ευρώ / μέτρο όπως και τα βύσματα (60 ευρώ έκαστο) για να κατασκευάσει ο καθείς το δικό του στο μήκος που τον βολεύει.

neo_nep3200_review-fruit-oftheloom

NEP-3200 Schuko EU Edition – Neotech.

Το ΝΕΡ-3200 είναι, λοιπόν, ένα Schuko ρεύματος με UP-OCC (Ohno Continuous Cast) χάλκινους αγωγούς συνολικής διατομής 6,6 τετραγωνικών χιλιοστών ή διαμέτρου 2,9 χιλιοστών ανά πλευρά. Συνολικά το καλώδιο αποτελείται από 16 μονόκλωνους αγωγούς (διαμέτρου 1,15 χιλιοστών) που είναι χωριστά μονωμένοι με FEP (fluoropolymer) μόνωση. Ο κάθε ένας από αυτούς τους αγωγούς είναι τυλιγμένος γύρω από ένα κυλινδρικό πυρήνα από PVC και ίνες ώστε να διατηρείται αμετάβλητη η δομική ακεραιότητα του καλωδίου ελαχιστοποιώντας τις μικρο-κινήσεις των αγωγών. Από τους 16 αυτούς αγωγούς οι 6 (κόκκινο) χρησιμοποιούνται για τη φάση, άλλοι 6 (μπλε) χρησιμοποιούνται για τον ουδέτερο και τέλος οι 4 μαύροι για τη γείωση. Συνολικά το καλώδιο, μαζί με την εξωτερική θωράκιση και το προστατευτικό κάλυμμα έχει διάμετρο 15,6 χιλιοστά.

neotechreview-3200-fruitofthetubes

The Neotech Revealed !

Εντυπώσεις ακροάσεων

 

Το καλώδιο ρεύματος της Neotech το δοκίμασα στο DAC της Ideon Audio, Ayazi MK2 SE, καθώς εκεί είχα πιο άνετη πρόσβαση, αλλά και διότι στην πηγή οι διαφορές έχουν συνήθως (αν υπάρχουν) μεγαλύτερο αντίκτυπο, οπότε πρέπει να είναι πιο εύκολο να «συμβεί» κάτι αν είναι να συμβεί. Μέχρι τότε στη θέση αυτή χρησιμοποιούσα εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα 2μετρο καλώδιο ρεύματος της Analysis Plus, το Oval 10 και της Supra – και τα δύο πολύ καλά σε επιδόσεις καλώδια, πολύ εύκαμπτα, όχι ιδιαίτερα βαριά και μέτρια σε κόστος (~100 ευρώ / μέτρο για το Analysis), τερματισμένο με ποιοτικά βύσματα Furutech. Το καλώδιο της Neotech ήρθε μεν «στρωμένο» από τον αντιπρόσωπο αλλά τελικά (και μάλλον εξ αιτίας και χρόνου που δεν ήταν στην πρίζα) χρειάστηκε κι άλλο για να «πιάσει» το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Το 3200 είναι ένα σχετικά άκαμπτο (όταν όμως το λυγίσεις διατηρεί το σχήμα που του έδωσες) και σχετικά βαρύ καλώδιο άρα είναι σχετικά βολικό (αν οι συσκευές που θα το συνδέσεις διαθέτουν τη μάζα που θα τις κρατήσει στη θέση τους όταν συνδεθεί το καλώδιο) ώστε τελικά να μην δυσκολεύει ιδιαίτερα τη ζωή μας κατά την τοποθέτησή του (έχω βάλει ήδη βάρος 1,5 κιλά επάνω στο Ayazi MK2 SE που χρησιμοποιώ οπότε με αυτό δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα).

Στην αρχή, λοιπόν, οι διαφορές με το 3200 συνδεδεμένο με το DAC μου ήταν οι εξής: Μεγαλύτερα σώματα (πολύ), πιο μουντός, σκοτεινός ήχος (αρκετά έως πολύ), λιγότερη λεπτομέρεια (αρκετά), τρομερό χαμηλό σε όγκο αλλά και έλεγχο, «ψωμωμένο και πυκνό» μεσαίο (πολύ). Αλλά αυτά και μόνο. Κι αυτό κράτησε για μερικές ημέρες με αποτέλεσμα στο τέλος άρχισα να πιστεύω ότι αυτό που άκουγα ήταν αντιπροσωπευτικό του ήχου του 3200 και για να σας πω την αλήθεια ήμουν μάλλον απογοητευμένος με τις επιδόσεις του. Αφού έφτασα να επικοινωνήσω με τον αντιπρόσωπο για να ρωτήσω αν το καλώδιο ήταν τελικά «στρωμένο»! Καθώς η απάντηση ήταν καταφατική το άφησα κι άλλο επάνω στο σύστημα για να δω αν βελτιωθεί και πιάσει τις επιδόσεις που περίμενα με βάση όλα όσα μου είχε πει.

neotech-top-ac-shuko

Excellent Quality , Rewarding Results !

Ευτυχώς που επέμενα. Μια μέρα, πέμπτη ή έκτη στη σειρά, ο ήχος «άνοιξε», ο αέρας αποκαταστάθηκε, η σκηνή φώτισε, τα δυναμικά απελευθερώθηκαν! Πιο συγκεκριμένα οι χροιές έγιναν ακόμη πιο ομαλές, φυσικές και εκτεταμένες, τα συριστικά έφτασαν να αποδίδονται πάρα πολύ πιο φυσιολογικά, τα δυναμικά έγιναν πλέον εκρηκτικά, οι λεπτομέρειες του χώρου της εκάστοτε ηχογράφησης έκαναν γνωστή την παρουσία τους ακόμη όχι μόνο πιο ξεκάθαρα αλλά και με τρόπο πολύ πιο φυσιολογικά συνδυασμένο με την μουσική πληροφορία, οι χώροι εμφανίστηκαν ακόμη πιο μεγάλοι αλλά και με πολύ πιο διακριτά τα κενά ανάμεσα στα όργανα! Συνολικά το αποτέλεσμα έγινε πιο «στουντιακό» ως προς την αίσθηση της… «τηλεμεταφοράς» του ακροατή στο χώρο και το χρόνο της εκάστοτε ηχογράφησης (γιατί όλα όσα ακούμε μέσω των συστημάτων μας είναι αποτέλεσμα ηχογράφησης, δηλαδή όδευσης των ηχητικών κυμάτων στο χώρο μέχρι να φτάσουν σε κάποια μικρόφωνα, που μετατρέπουν αυτά τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα που μετά περνούν μέσα από καλώδια, φτάνουν στους προενισχυτές κλπ, κλπ). Η ικανότητα του 3200 να πετυχαίνει (όταν είναι άψογα στρωμένο) αυτό το επίπεδο φυσικότητας και απόδοσης της λεπτομέρειας με κάθε είδους μουσικής είναι χαρακτηριστικό που έχω μεν συναντήσει στο παρελθόν (αλλά σε ελάχιστα) καλώδια ρεύματος τα οποία όμως είχαν πολλαπλάσιο κόστος κτήσης, κάτι που θεωρούσα χρήσιμο μόνο για τους πάρα πολύ εύρωστους οικονομικά χομπιστες. Να που το 3200 κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για πολύ περισσότερους, αν και στις μέρες που ζούμε ακόμη και τα 1.300 ευρώ λιανική αποτελούν ένα ιδιαίτερα σεβαστό (εως και παράλογο για ένα καλώδια ρεύματος) ποσό για πάρα πολύ κόσμο. Μάλιστα ένας από τους συχνούς επισκέπτες του χώρου μου, όταν άκουσε το αποτέλεσμα με το Neotech είπε το εξής άκρως χαρακτηριστικό: «αυτό είναι το καλώδιο των «ΔΕΝ», δηλαδή δεν ενοχλεί, δεν επεμβαίνει, δεν περιορίζει, δεν σκληραίνει, δεν μαλακώνει, δεν κουκουλώνει, δεν ωραιοποιεί, δεν αλλάζει τη ροή, δεν χαλάει το ρυθμό, δεν, δεν δεν…». Δεν θα μπορούσα(με) να το πω πιο σωστά…

Προσοχή λοιπόν στην κατάσταση του καλωδίου αυτού πριν το ακούσετε. Στην αρχή -επαναλαμβάνω- το σύστημα έγινε πιο μπασάτο, πιο παχύ, πιο σκοτεινό, με πιο ήπια επίπεδα λεπτομέρειας και πιο περιορισμένη την αίσθηση της ροής και του ρυθμού. Αν δοκιμάζοντάς το διαπιστώσετε κάτι τέτοιο δώστε του περισσότερο χρόνο στο ρεύμα και όταν «στρώσει» καλά θα πάρετε ήχο φωτεινό αλλά όχι «καμένο», δυναμικό και λεπτομερή αλλά όχι «αποστειρωμένο», ρευστό και άκρως ρυθμικό με πολύ πλούσια απόδοση των ηχοχρωμάτων, με μεγάλα σώματα, με ουσιαστική παρουσία σε όλο το φάσμα. Θα το καταλάβετε όταν φτάσει σε αυτό το επίπεδο καθώς θα είναι σα να αναβαθμίσατε το σύστημά σας με μια πολύ πιο ποιοτική συσκευή. Τόσο έντονο είναι το φαινόμενο!

neotech-nep-3200-top2


Συμπέρασμα

Ο ήχος με το κορυφαίο καλώδιο ρεύματος της Neotech στο σύστημά μου βελτιώθηκε πάρα, μα πάρα πολύ. Ήταν τόσο δραματική η αλλαγή, που αρκετοί που γνωρίζουν καλά και τον ήχο από το σύστημά μου θεώρησαν ότι άλλαξα συσκευές. Κυρίως τα σχόλια ήταν για αλλαγή σε πολύ μεγαλύτερης ισχύος τελικό! Η αξία ενός καλωδίου ρεύματος δεν μετριέται μόνο σε ευρώ, αν και αυτό είναι που …πονάει, αλλά και σε ποιο βαθμό αφήνει τις συσκευές στις οποίες έχει συνδεθεί να αναπτύξουν τις αρετές τους. Με βάση αυτό το κριτήριο, το Neotech 3200 όχι απλώς πετυχαίνει το στόχο του αλλά αποτελεί μάλλον το καλύτερο, το πιο αποτελεσματικό και πιο προσιτό δείγμα στο είδος του που έχω δοκιμάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στην κατηγορία χρημάτων και αρκετά πιο “πάνω”! Συστήνεται ανεπιφύλακτα! Α, και κάτι άλλο (!), το 3200 δεν φεύγει πλέον από το DAC μου…


Διάθεση – Ακροάσεις – Αντιπροσωπεία:

Fruit Of The Tube (web site)

238 MONASTIRIOU STR., 54628, THESSALONIKI, GREECE

Call: +30 6977033333

E-mail: fruitofthetube@gmail.com


 Σύστημα ακρόασης: Προενισχυτής line: Conrad-Johnson (various)  DAC: Ideon Audio Ayazi MK2, Cyrus Audio, Ενισχυτές: Jadis DA88S 2018 model, Reymio KAP-777, various Class-D/T  Servers/Streamers: Antipodes, PC with Musichi & Fidelizer, Πλατώ/Βραχίονας/Κεφαλή: Reed /Shelter/ Audio Technica, ZYX Phono Stage: Various, Tsakiridis Devices, Ηχεία: Klipschorns,  ProAc, TAD, AudioSolution, various 2-way Καλωδιώσεις: TelluriumQ, Gekko UK Purple Haze Silver 2m interconnect RCA, Supra Cables top-line, USB/Speakers/AC, Van Den Hul, Audioquest, Accessories: LAB12 and Shunyata Research filters, Furuman Filters, Aktyna isolation tuning feets, Ideon 3R-mkII.


advertisers-banners-bar


Fruit Of The Tube


 

Golden Acoustics


Videorythmos


ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Chameleon Audio


A+ Audio


Exclusive Audio


ideon-banner-2018-inside

IDEON Audio


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


mastersoundbanner Audio Vision Art


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


Aphrodite’s Vision


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art

About HiEndNews

Orpheus 1
x

Check Also

Care Orchestra Deep Breath EVO speakers review [English]

Deep Breath EVO speakers from Care Orchestra [English] Bookshelf 2-way bass-reflex Speakers Review edited by ...

Ortofon’s 2M Black LVB-250 Moving Magnet Cartridge Review

Ortofon’s 2M Black LVB-250 Moving Magnet Cartridge Review / Δοκιμή Κεφαλής Κιν. Μαγνήτη Επετειακό μοντέλο ...

Project Audio Tube Box DS2 Review

Pro-Ject Audio Tube Box DS-2 Review «Πολυμορφικός» προενισχυτής phono Προενισχυτής κεφαλών κινητού μαγνήτη (mm) & ...