Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Golden Mag-Shunyata VIP

Neotech NEMOI-1220 RCA Silver Cable Review.

advertisers-banners-barNeotech Nemoi-1220 Silver RCA Interconnect Cable Review

High-End Interconnect με ασημένιους αγωγούς και ήχο που ανατρέπει τα δεδομένα τιμής.

 

by Thanasis Moraitis

Επιφυλάξεις…

Η δοκιμή ενός αναλογικού καλωδίου διασύνδεσης χαμηλής στάθμης σήματος (“ελληνιστί” interconnect) είναι πολύ πιο σύνθετη διαδικασία απ’ ότι φαίνεται. Κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω αυτή τη δοκιμή, αλλά μετά από αυτή την πρώτη φράση κόλλησα. Θέλετε διότι η απαρίθμηση όλων των αιτιών που κάνουν μια τέτοια δοκιμή δύσκολη θα μου έπαιρνε ώρα, θέλετε διότι ότι και να αναφέρω τελικά καταλήγω στο πιο σημαντικό ερώτημα που δεν είναι άλλα από το: «το αποτέλεσμα με αυτό το νέο καλώδιο στο σύστημά μου είχε νόημα;». Θέλετε διότι ένα καλόηχο σύστημα αποτελεί ένα συνδυασμό ταιριάσματος πολλών στοιχείων (που όλα έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα από μόνα τους) τα οποία ικανοποιούν ένα άτομο (τον ακροατή του συστήματος) ο οποίος έχει εξ ορισμού ιδιαίτερες απαιτήσεις (ως ξεχωριστό άτομο) οπότε άλλο τι αρέσει σε εκείνον κι άλλο τι αρέσει (ή τι ψάχνει να βρει) ο καθένας μας από το δικό του σύστημα… όλα τα παραπάνω κι άλλα πολλά κάνουν σχεδόν ανούσια τα όποια συμπεράσματα βγάζει κανείς από μια (έστω και προσεκτική) ακρόαση ενός τέτοιου καλωδίου από μόνο του. Κι άντε να την κάνω την ακρόαση, αυτό που ακούω με το καλώδιο σε σειρά με το σήμα στο σύστημά μου, είναι επίσης απόρροια α] της κόλλησης που έχει χρησιμοποιηθεί για τη συγκόλληση των αγωγών του καλωδίου με τα βύσματα που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής, β] των ίδιων των βυσμάτων που χρησιμοποιούνται και τέλος, γ] του μήκους του καλωδίου (καθώς διαφορετικά μήκη έχουν διαφορετικά ηλεκτρικά χαρακτηριστικά, κυρίως χωρητικότητα). Οπότε, οποιαδήποτε σύγκριση ενός καλωδίου με ένα άλλο, έτσι γενικά, στερείται σοβαρής επιστημονικής αξιοπιστίας. Εκτός κι αν έχουμε δύο ίσα μήκη καλωδίων, τα οποία είναι τερματισμένα με την ίδια κόλληση αλλά και τα ίδια βύσματα και τότε τα συγκρίνουμε. Τότε έχουμε κάτι. Αλλά και πάλι, αν χρειαστεί να βγάλουμε το ένα καλώδιο για να βάλουμε το άλλο βάζουμε ακόμη μερικούς αγνώστους στην εξίσωση που προσπαθούμε να λύσουμε, καθώς π.χ. απαιτείται χρόνος ώστε να «κάτσουν» ηλεκτρικά οι επαφές στα βύσματα, κάτι που σε συστήματα υψηλής ανάλυσης έχει σημασία. Δηλαδή κι άλλοι μπελάδες στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Καθώς όμως το hiendnews.gr με πληρώνει για να κάνω αυτή τη δοκιμή, θα κάνω μια προσπάθεια να σας δώσω μια γεύση από την αίσθηση που πήρα δοκιμάζοντας τα καλώδια της Neotech NEMOI 1220. Mε όλες όμως τις επιφυλάξεις για το πόσο θα ταιριάξει το συγκεκριμένο (όπως και κάθε άλλο, εδώ που τα λέμε) καλώδιο στο σύστημά σας (γι’ αυτό και τονίζω κάθε φορά που αντιμετωπίζω μια τέτοια ερώτηση πόσο σημαντική είναι η δοκιμή κάθε στοιχείου ενός συστήματος πριν την αγορά, ειδικά καλωδίων!), πόσο μάλιστα αν αυτά απλά αντικαταστήσουν άλλα καλώδια στο σύστημα, χωρίς να γίνει κάποια προσπάθεια ένταξής τους στο συγκεκριμένο.

Ασημένια καλώδια, έχουν νόημα;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι θιασώτης των καλωδίων από ασήμι (γενικά) καθώς η εμπειρία μου έχει δείξει ότι με αυτά (όταν οι αγωγοί είναι υψηλής ποιότητας και η γεωμετρία συνεργάζεται) παίρνω συνήθως πιο ζεστό, πιο γεμάτο, πιο λεπτομερή, πιο εκλεπτυσμένο και πιο τρισδιάστατο ήχο σε σχέση με καλώδια που έχουν ως κύριο συστατικό τους τον χαλκό (πάντα αντίστοιχα υψηλής καθαρότητας). Πιθανόν σε αυτό να βοηθά το γεγονός ότι έχω καλωδιώσει όλα τα μηχανήματά μου στο εσωτερικό τους με τέτοιους αγωγούς οπότε υπάρχει συνέργεια. Τώρα, στο συγκεκριμένο καλώδιο υπό δοκιμή, ή πιο σωστά στα καλώδια της συγκεκριμένης εταιρίας, στην εξίσωση μπαίνει και η UP-OCC (Ultra-Pure Ohno Continuous Casting) διαδικασία κατασκευής του κατά την οποία (απλοποιημένα) κάθε αγωγός έχει δημιουργηθεί από ένα και μόνο ένα κρύσταλλο υπερ-καθαρού μετάλλου (των οποίων το μήκος μπορεί να φτάσει έως τα 125 μέτρα). Κάτι τέτοιο -υποστηρίζει η εταιρία- έχει χονδρικά ως τελικό αποτέλεσμα, γιατί όλα γι’ αυτό γίνονται, την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου. Αλλά πέρα από αυτό, το ΝΕΜΟΙ-1220 διαθέτει μονόκλωνους αγωγούς σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου (ότι κι αν συνεισφέρει κάτι τέτοιο στον ήχο) και μια πολύ υψηλής ποιότητας συνολική κατασκευή (που αυτό σαφώς προσφέρει ανώτερη ποιότητα ήχου) αφού χρησιμοποιεί εξαιρετικής ποιότητας συνοδά υλικά (όπως Teflon μονωτικό απ’ ευθείας στους αγωγούς του σήματος, 100% θωράκιση τριπλού τύπου με φύλλο χαλκού, αγώγιμο PVC και επάργυρη πλεκτή χάλκινη στρώση) και κατασκευή που μειώνει τους κραδασμούς των αγωγών. Κι όλα αυτά υλοποιημένα με άριστη συναρμογή που έχει ως αποτέλεσμα ένα καλώδιο ικανοποιητικά ευλύγιστο και θα έλεγα και εμφανίσιμο.

 

Το καλώδιο που ήρθε στα χέρια μου χρησιμοποιούσε τα «βασικά» βύσματα RCA της Neotech με πάρα πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (μακάρι όλες οι εταιρίες να είχαν τόσο ποιοτικά βύσματα ως βασικό μοντέλο), με μηχανισμό που σφίγγει τη γείωση του βύσματος στο θηλυκό RCΑ για ακόμη μεγαλύτερη ακαμψία και ακινησία της επαφής, ενώ μπορεί να παραγγελθεί και με τα κορυφαία βύσματα RCA της Νeotech που όμως έχουν ως μέταλλο UP-OCC χαλκό, με προφανώς, πολύ καλύτερα (σε ποιότητα ήχου) αποτελέσματα. Δυστυχώς, δεν είχα τη δυνατότητα να ακούσω όλες τις εναλλακτικές τερματισμού.

Στο σύστημα που χρησιμοποίησα στη δοκιμή, τοποθέτησα το καλώδιο μεταξύ της πηγής (Ideon Audio Absolute DAC) και του προενισχυτή (μεταξύ άλλων και έναν βασισμένο σε σχέδιο του Nelson Pass single ended με ένα FET στο σήμα και αντιστάσεις Vishay και Audio Note non magnetic Tantalum & βύσματα σασί WBT Nextgen Cu). Η σύγκριση έγινε με άλλα καλώδια με αγωγούς από ασήμι που έχω καταλήξει ότι αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα πολύ ποιοτικών interconnect (πάντα με προσωπικές συγκρίσεις) και τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία του συστήματός μου (με βύσματα WBT Nextgen Cu και KLEI Absolute Harmony), εδώ και καιρό. Το δε καλώδιο της Neotech είχε μήκος 1,5 μέτρα, που στην περίπτωσή μου ήταν πιο μακρύ απ’ ότι συνηθίζω.

NEMOI 1220 inside-out !

Εντυπώσεις

Καθώς έχω εμπειρία από ιαπωνικής κατασκευής ασημένια καλώδια δεν ξαφνιάστηκα από τις επιδόσεις του 1220. Κινήθηκε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, μάλλον ασυνήθιστα, για το κόστος τους. Μην ξεχνάτε ότι εδώ δοκιμάζω ένα καλώδιο που τερματισμένο με τα συγκεκριμένα βύσματα έχει το πολύ λογικό (για high end καλώδιο) κόστος των 400 ευρώ το στέρεο μέτρο ή με τα κορυφαία Neotech βύσματα τα 590 ευρώ, κι όχι μερικές χιλιάδες ευρώ κάποιων άλλων κατασκευαστών. Με βάση λοιπόν την τιμολόγηση των συγκεκριμένων καλωδίων καταλήγω ότι εδώ έχουμε μάλλον μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για αναβάθμιση του συστήματός μας (αν φυσικά το ηχητικό αποτέλεσμα βολέψει τα προσωπικά μας γούστα) καθώς πέρα από μια πιο χρωματισμένη (κυρίως σε κορεσμό και πολύ λιγότερο σε απόχρωση) μεσαία περιοχή που είναι μάλλον σημείο προσωπικής προτίμησης κι όχι αντικειμενικής θέσης ως προς την ουδετερότητα του συγκεκριμένου χαρακτήρα, ελάχιστα πιο «χαλαρό» μπάσο από αυτό που έχω συνηθίσει, αλλά πιο σφικτό από κάποια άλλα καλώδια υψηλού επιπέδου που έχουν περάσει κατά καιρούς από το σύστημά μου, και ελαφρά πιο «σκοτεινά» πρίμα, το καλώδιο της Neotech μου άρεσε πολύ.

The XLR (Balanced) edition of NEMOI, terminated by Fruit Of The Tube.

Το απίστευτα λεπτομερές αλλά και διόλου λαμπρό φάσμα των υψηλών οφείλεται προφανώς στην σωστή σχεδίαση-υλοποίηση μα και στην καθαρότητα του ασημιού. Ο κατασκευαστής φημίζεται για αυτή και για το γεγονός ότι δεν κάνει προσμίξεις με άλλα μέταλλα. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το συμπεριλάβω στο σύστημά μου (ίσως και να πετύχω να ταιριάξει περισσότερο αν αλλάξω μερικές παραμέτρους στο σύστημά μου, κάτι που όμως απαιτεί χρόνο και πολλές δοκιμές που δεν είναι εύκολο να γίνουν στα στενά περιθώρια μιας τέτοιας δοκιμής). Μάλιστα το τελευταίο, δηλαδή το να δίνει κάποιος χρόνο και να κάνει προσπάθεια να ταιριάξει καλύτερα κάτι που πιθανολογεί ότι μπορεί να του προσφέρει μια σημαντική ηχητική αναβάθμιση το θεωρώ αυτονόητο. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις καθώς οι υποψήφιοι πελάτες περιμένουν να ακούσουν μεγάλες βελτιώσεις σε συστήματα που είναι ήδη αρκετά ταιριασμένα χωρίς να κοπιάσουν, απλώς «ρίχνοντας» το καλώδιο στο σύστημά τους, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν κάτι που με λίγη προσπάθεια θα είχε το αποτέλεσμα που αναζητούν. Κύριοι (και κυρίες μου) το high end θέλει χρόνο και προσεκτική προσέγγιση κι όχι άρπα-κόλλα. Ένα πετυχημένο ταίριασμα μπορεί και να συμβεί αλλά μόνο εντελώς τυχαία, κι εδώ παίζονται πολλά χρήματα για να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Κατά τα άλλα είναι λεπτομερέστατο, με άριστη τρισδιάστατη εικόνα και πολύ ικανοποιητικά δυναμικά – καθόλου λαμπρό σε σημεία. Και είναι λογικό, έτσι οφείλει να ακούγεται το καθαρό ασήμι σε καλοσχεδιασμένα interconnects χωρίς προσμίξεις: διάφανο, γεμάτο σώμα και λεπτομέρεια, καθόλου ενοχλητικό ή ενοχλητικά φωτεινό σε μεσαίες και υψηλές.

Και για του λόγου το αληθές το ίδιο καλώδιο σε ένα άλλο ηχοσύνολο ελαφρά κατώτερων προδιαγραφών (και με άλλα βασικά χαρακτηριστικά, δηλαδή κυρίως πιο στεγνό χαμηλό και πιο πλούσια πρίμα) που έχω στο γραφείο μου, ταίριασε λίγο καλύτερα από ένα από τα δύο ίδια καλώδια που χρησιμοποίησα στην ανωτέρω δοκιμή για σύγκριση. Άρα όλα, κυρίως στα καλώδια, είναι θέμα ταιριάσματος και προσεκτικής ακρόασης. Οπότε αν δοκιμάζετε, αφιερώστε χρόνο, αλλιώς μην γκρινιάζετε αν μετά από λίγο καιρό που θα έχει περάσει ο «έρωτας» για το καινούργιο σας -όχι και τόσο προσεκτικά- δοκιμασμένο παιχνίδι, βγήκατε πάλι στο ψάξιμο…

 

Συμπέρασμα

Το Neotech NEMOI-1220 είναι ένα πάρα πολύ καλό καλώδιο για το κόστος του και ένα πολύ καλό καλώδιο ανεξαρτήτως κόστους. Με το κατάλληλο ταίριασμα μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο για ένα ηχητικό σύστημα πολύ υψηλών προδιαγραφών και γι’ αυτό συστήνεται ανεπιφύλακτα (πάντα βέβαια μετά από εξαντλητική δοκιμή). Διαθέτει πολύ «όμορφο» ήχο που δεν ενοχλεί (στα τρία συστήματα που το δοκίμασα) οπότε αξίζει την προσοχή σας ενώ βγαίνει και σε άλλα μήκη σε συνεννόηση με τον αντιπρόσωπο. Ασήμι υψηλής καθαρότητας χωρίς προσμίξεις σημαίνει πεντακάθαρα, σωματώδη και ελαφρώς “σκοτεινά-βελούδινα” άνω συχνοτικά άκρα. Ο τερματισμός μπορεί να γίνει από την αντιπροσωπεία Fruit Of The Tube με ένα μικρό κόστος και δωρεάν το απαραίτητο (και πολύωρο) στρώσιμο του καλωδίου.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές):  Clearaudio Concept, E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO κ.α. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista, Goldmund phono Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Kuzma CAR-50, Vertere Mystic Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio Absolute DAC, Metronome LE DAC Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): Pass Labs XP-10, Audio Hungary Qualiton APR204 (MM phono), VTL 2.5, E.A.R.-Yoshino  Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): MastersounD Compact 845, Pathos Classic One MkIII edition, Jadis (various), RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various),Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1.

Τιμή Neotech NEMOI-1220:

400,-€ τερματισμένo 1 μέτρο ζεύγος.

590,-€ τερματισμένο 1 μέτρο ζεύγος (με βύσματα UP-OCC)

Αντιπροσωπεία – Διάθεση Bulk / Τερματισμένο:

Fruit Of The Tube

advertisers-banners-barAbout HiEndNews

THE MAESTROS VIP 2
x

Check Also

Vertere Mystic (Moving Coil) Phono Cartridge Review. [English]

Vertere Mystic (Moving Coil) Phono Cartridge Review [English] …will pretty much give you everything is ...

Pro-Ject Debut Carbon EVO Turntable Review [English].

Pro-Ject Audio Debut Carbon EVO Review [English] Valuable experience, know-how & generous approach of turntables ...

European Audio Team (E.A.T.) B-Sharp Turntable Review.

European Audio Team model B-Sharp Review Serious value for money, design and class-leading performance. Την ...