Mytek Brooklyn DAC (+Pre/Phono)
A Digital to Analog Converter That “Has It All” Review
Ψηφιακός ελβετικός σουγιάς.
Οι μουσικόφιλοι και audiophiles μπορεί να μην γνωρίζουν και πολύ καλά (έως καθόλου) την Mytek, η οποία μεσουρανεί εδώ και αρκετά χρόνια στον επαγγελματικό κόσμο. Ωστόσο η Αμερικάνικη εταιρεία κατασκευάζει και ψηφιακούς μετατροπείς (DAC) για consumer χρήση, όπως το κορυφαίο της Manhattan II και το μικρότερο Brooklyn που δοκιμάζουμε εδώ. To Manhattan II χρησιμοποιεί το κορυφαίο 9038 DAC της ESS, το καλύτερο Sabre που φτιάχνει η εταιρεία, ενώ εκτός από DAC είναι και αναλογικός προενισχυτής line και phono, αλλά και ενισχυτής ακουστικών όπως επιπλέον υποστηρίζει και το νέο ‘must format’ της Meridian που ακούει στα αρχικά MQA ! Κοστίζει όμως περί τα 7.000 δολάρια με όλες τις έξτρα κάρτες κουμπωμένες (phono, ακουστικών και Roon για streaming), οπότε απευθύνεται στους έχοντες και κατέχοντες.
Το Brooklyn που δοκιμάζουμε εδώ «πέφτει» στα 1850 ευρώ, έχει όμως όλες τις δυνατότητες και ευκολίες του μεγαλύτερου μοντέλου. Εκτός λοιπόν από DAC που υποστηρίζει και MQA (Master Quality Authenticated), έχει και αναλογική είσοδο για να χρησιμοποιηθεί ως αναλογικός προενισχυτής, αλλά και είσοδο phono και μάλιστα MC και MM, όπως επίσης και ενισχυτή ακουστικών, ενώ διαθέτει ακόμη ρυθμιζόμενη έξοδο αλλά και εξόδους balanced. Στην καρδιά του χτυπάει το 9018 τσιπάκι από την οικογένεια Sabre της ESS, ενώ το εξωφρενικά χαμηλό jitter του έχει ανατεθεί στο Mytek M-Clock. Το Brooklyn έχει πλήρη ψηφιακή συνδεσιμότητα, δηλαδή coaxial, Toslink, AES/EBU και USB, μπορεί να δεχτεί και είσοδο wordclock, ενώ έχει και έξοδο wordclock. Επιπλέον, οι είσοδοι S/PDIF μπορούν να ρυθμιστούν ως είσοδοι SDIF για να λάβουν σήμα DSD από συμβατές επαγγελματικές συσκευές, ενώ το εξωτερικό τροφοδοτικό 12V μπορεί να αντικατασταθεί από προαιρετικό τροφοδοτικό μπαταρίας. Για την αναβάθμιση του firmware της συσκευής η εταιρεία παρέχει την ειδική εφαρμογή Mytek Control Panel, διατίθενται επίσης και οδηγοί Windows για τη χρήση του ως USB DAC.
Στην περίπτωση που θελήσουμε να έχουμε πολυκάναλη ψηφιακή αναπαραγωγή μπορούμε να παντρέψουμε τρία Brooklyn μαζί για εξακάναλη ‘ανάληψη καθηκόντων’, ακόμα και DSD, ενώ και η έξοδος ακουστικών είναι διπλή, μπορεί να οδηγήσει δύο ακουστικά ακόμα και ταυτόχρονα.
Παρά την πληρότητα λειτουργιών, συνδέσεων και δυνατοτήτων το Brooklyn παραμένει ένα μικρό και ελαφρύ μεταλλικό κουτάκι με το χαρακτηριστικό πολυεδρικό σχέδιο στο φινίρισμα της πρόσοψης του, ενώ στο πάνω του τμήμα υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας σχηματισμένο από μικροσκοπικές τρύπες, όπου το διάτρητο αυτό σχέδιο εξυπηρετεί την ψύξη της συσκευής. Στην πρόσοψη του Brooklyn υπάρχει το volume control, μια έγχρωμη οθόνη ενδείξεων OLED και τέσσερα πιεστικά πλήκτρα που δίνουν πρόσβαση στα μενού του DAC. Από τα μενού μπορούμε να ρυθμίσουμε τα πάντα, από τον χρωματισμό του φωτιζόμενου λογότυπου, τη φωτεινότητα της οθόνης, τα φίλτρα της ψηφιακής επεξεργασίας, την επεξεργασία ή όχι MQA, την παράκαμψη του ρυθμιστικού στάθμης, αλλά και τον τρόπο ρύθμισης της στάθμης εξόδου. Δηλαδή το Brooklyn μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον τελικό μας ενισχυτή ή στα ενεργά μας ηχεία ρυθμίζοντας την στάθμη αναλογικά ή ψηφιακά, κάτι που μπορεί να το επιλέξει ο χρήστης ανάλογα με τις ανάγκες του ή με τον ήχο που θέλει να ταιριάξει στο σύστημα του, όπως θα δούμε παρακάτω. Οι δε διπλές έξοδοι ακουστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για να οδηγήσουν ένα ζευγάρι ακουστικών με ισορροπημένη σύνδεση χρησιμοποιώντας τον ειδικό αντάπτορα που διαθέτει προαιρετικά η εταιρεία. Το Brooklyn συνοδεύεται από το χειριστήριο της Apple (Apple remote) το οποίο ελέγχει τις βασικές του λειτουργίες (on/off, στάθμη και μενού), αλλά μπορεί να ρυθμιστεί για να ελέγχεται και από οποιοδήποτε συμβατό χειριστήριο επιλέγοντας από τα μενού του τον κατάλληλο RC code.
Το MQA or not to MQA?
Η Mytek έγινε γνωστή με τα καταναλωτικά της DAC γιατί ήταν τα πρώτα ψηφιακά που υποστήριζαν αποκωδικοποίηση MQA και δεν έγραφαν επάνω Meridian (τον ‘μέντορα & δημιουργό’ του Master Quality Authenticated). Ξεκινώντας λοιπόν τις ακροάσεις και την αξιολόγηση του Brooklyn πραγματικά δεν έβλεπα την ώρα να το συνδέσω στον υπολογιστή μου και να του στείλω αρχεία MQA μέσω USB ή από τα Masters του Tidal Net Music. Έπρεπε όμως πρώτα να ασχοληθώ με τις υπόλοιπές του ιδιότητες -ως προενισχυτή δηλαδή και ενισχυτή ακουστικών- και να μείνει για το τέλος η απόλαυση του MQA!
Ως ενισχυτής ακουστικών το Brooklyn λοιπόν είναι εξαιρετικό, δηλαδή έχει όλο τον ηχητικό πλούτο, την ευρεία δυναμική περιοχή, την καθαρότητα, το σώμα και την απόλυτη ησυχία που διαθέτουν οι καθαρόαιμοι hi-end ενισχυτές ακουστικών. Αξιοποίησε πλήρως κορυφαία ακουστικά όπως τα Sennheiser HD800S και τα Audeze LCD-3, αποδεικνύοντας περίτρανα τις σοβαρές επαγγελματικές καταβολές του. Ως αναλογικός προενισχυτής είναι επίσης πάρα, μα πάρα πολύ καλός. Ακόμα και τον βελούδινο & συγκλονιστικό ήχο του Bakoon DAC-21 (το οποίο φιλοξενήθηκε τον Αύγουστο στο πεδίο των δοκιμών του hiendnews για πρώτη φορά στην χώρα μας) δεν τον αλλοίωσε, δεν τον λέρωσε, δεν μείωσε τις εκρηκτικές δυναμικές αντιθέσεις του γιαπωνέζικου αυτού θαύματος, δεν ξέπλυνε τα πυκνά ηχοχρώματα, ούτε μείωσε τις ολογραφικές διαστάσεις της μουσικής σκηνής. Σίγουρα δεν ήταν τόσο ουδέτερος όσο ο παθητικός προενισχυτής Tsakiridis Sofia (ακολουθεί δοκιμή σύντομα), αλλά στάθηκε πάντα στο ύψος των περιστάσεων.
Συνδεδεμένος με πικάπ (Kuzma Stabi S/Stogi S 12 VTA/κεφαλή Car 50, αλλά και με το Rega Planar 3) o Brooklyn συνέχισε να μας εκπλήσσει με ήχο εντυπωσιακά ήσυχο, ρωμαλέο και μεστό, με εντυπωσιακό όγκο και ατάκα στις χαμηλές, πλούσια ηχοχρώματα στις μεσαίες και υπέροχο αέρα στις υψηλές. Ως phono ο μετατροπέας είναι τόσο ικανοποιητικός σε βαθμό που να αναρωτιόμαστε με ποιό τρόπο η Mytek έβγαλε τόσο καλό ήχο από ένα τόσο απαιτητικό κύκλωμα όπως ένα phono stage κινητού πηνίου σε μια συσκευή που δεν ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ και επιπλέον κάνει και τόσα άλλα, καθώς πλασάρεται κυρίως ως DAC με πολλές έξτρα λειτουργίες.
Ως ψηφιακός μετατροπέας λοιπόν, πώς ακούγεται (επιτέλους) το Brooklyn; Να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό πως ο σωστός τρόπος ρύθμισης της στάθμης είναι ο αναλογικός και όχι ο ψηφιακός. Με τον ψηφιακό τρόπο ρύθμισης της στάθμης ο ήχος γίνεται αισθητά πιο ψυχρός, περισσότερο υπεραναλυτικός και λαμπερός στις υψηλές και υπερελεγχόμενος στις χαμηλές, οπότε ο χρήστης θα επιλέξει την ψηφιακή ρύθμιση εάν θέλει να ταιριάξει το Mytek σε ένα σύστημα που είναι υπερβολικά γεμάτο και ζεστό, φέροντας έτσι την ηχητική ισορροπία στα μέτρα του.
Με τον αναλογικό τρόπο ρύθμισης της στάθμης το Mytek Brooklyn ξεδιπλώνει όλο το μεγαλείο που κρύβει στο μικροσκοπικό του σασί. Ο ήχος είναι εξαιρετικά μουσικός, ζεστός, βελούδινος και ξεκούραστος, κάνοντάς μας να θέλουμε να ακούσουμε για ώρες ατελείωτες τις αγαπημένες μας ηχογραφήσεις. Η ζεστασιά του συνοδεύεται όμως από λεπτομέρεια στερεοσκοπικού επιπέδου, σε βαθμό που παρατηρούμε λεπτομέρειες όπου με πολλά άλλα DAC περνούν απαρατήρητες. Η μουσική σκηνή είναι τρισδιάστατη και ολογραφική, με έξοχη ακρίβεια τοποθέτησης των οργάνων και πολύ καλή αίσθηση του αέρα και των αποστάσεων μεταξύ τους, όπως και καλή περιγραφή του όγκου και των διαστάσεων των μεμονωμένων οργάνων, ενώ η ψηφιακή βρωμιά και το γρέζι που ταλαιπωρεί τους περισσότερους ανταγωνιστές (ιδίως) της σχετικής κατηγορίας τιμής όπου κινείται, εδώ έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα δυναμικά είναι σχεδόν εκρηκτικά, με τα ξεσπάσματα να έχουν μεγαλειώδη επιβολή και τα μικροδυναμικά να χαρακτηρίζονται από αραχνούφαντη διαφάνεια. Για να αποδώσει έτσι βέβαια το Brooklyn απαιτεί το καλύτερο δυνατό υλικό οπότε η ποιότητα του είναι όπως την περιγράψαμε με αρχεία υψηλής ανάλυσης. Ειδικά τα «βαριά» αρχεία DSD256 και PCM 24bit/384kHz στις έξοχες εγγραφές της 2L μας καθήλωσαν κυριολεκτικά στη θέση ακρόασης. Με υλικό στάνταρ ανάλυσης δηλαδή αρχεία 16bit/44,1kHz ή σύνδεση με CD transport, το Brooklyn ξεσκεπάζει τους περιορισμούς του φορμά σε όλο τους το «μεγαλείο», αποκαλύπτοντας για ακόμα μια φορά τις επαγγελματικές του καταβολές. Δεν κρύβει, δεν «φτιασιδώνει» και δεν χρωματίζει τη μουσική, προσπαθώντας να «αμπαλάρει» τα CD μας ως κάτι καλύτερο. Είναι ένα DAC αναφοράς και παρουσιάζει το ψηφιακό υλικό που θα το τροφοδοτήσουμε με την μέγιστη δυνατή πιστότητα και ουδετερότητα, σε βαθμό που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως εργαλείο για να κρίνουμε την ποιότητα μιας ψηφιακής εγγραφής.
Με αρχεία MQA αλλά και με τα Masters του Tidal η ηχητική απόδοση του Brooklyn σκαρφαλώνει αρκετά σκαλοπάτια, όχι μόνον γιατί η ανάλυση του τελικού αρχείου ξεδιπλώνεται ως πολύ υψηλότερη, αλλά και γιατί η διαδικασία του MQA ακυρώνει τα προβλήματα σε επίπεδο ADC της αρχικής εγγραφής. Άκουσα Callas (Tosca με Prêtre) από τα Masters του Tidal και πραγματικά σάστισα πως αυτό το μικροσκοπικό κουτάκι (αλλά και η τεχνολογία της Meridian) έφεραν για πρώτη φορά τη μεγάλη ντίβα ανάμεσα στα ηχεία μου, με μια πιστότητα και αληθοφάνεια που ειλικρινά δεν πίστευα ποτέ ότι θα βιώσω από μια ηχογράφηση της Κάλας, αδιαμφισβήτητα της μεγαλύτερης υψίφωνου του αιώνα μας, που ποτέ όμως δεν ηχογραφήθηκε σωστά στο στούντιο. Μέχρι βέβαια τη στιγμή που η Warner έδωσε την αρχική εγγραφή της EMI στην Meridian για να γίνει MQA και εγώ να την απολαύσω με το Brooklyn DAC!
Ακόμα και μόνον για την αποκωδικοποίηση MQA και τον έξοχο ήχο που μπορεί να μας δώσει έτσι (οι δισκογραφικές αγκαλιάζουν το φορμά αυτό όλο και περισσότερο) το Brooklyn αξίζει τα λεφτά που ζητάει και ακόμα περισσότερα. Εάν προσθέσουμε σε αυτό του το μέγα προτέρημα – την εξαιρετική του γενική εικόνα ως DAC, την ποιοτική προενίσχυση γραμμής και phono MM/MC, τον άριστο ενισχυτή ακουστικών αλλά και τις μυριάδες ρυθμίσεις και ευκολίες, καταλαβαίνουμε ότι το Mytek αυτό οφείλει να γίνει ένα από τα best seller της αγοράς, καθώς αποτελεί ότι καλύτερο έχει να αγοράσει ο μουσικόφιλος στην συγκεκριμένη κατηγορίας τιμής.
Συμπέρασμα
Ένας πραγματικός ψηφιακός ελβετικός σουγιάς που εκτός από DAC, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναλογικός προενισχυτής phono (MM/MC) και line, αλλά και ως ισορροπημένος ενισχυτής ακουστικών, διαθέτοντας ρύθμιση στάθμης, υποστήριξη MQA, άριστη απόδοση σε όλους του τους ρόλους και πληθώρα ρυθμίσεων, δυνατοτήτων και ευκολιών.
Mytek Brooklyn DAC, ψηφιοαναλογικός μετατροπέας με υποστήριξη MQA, υποστήριξη αρχείων PCM 32bit/384kHz και DSD256, με ρύθμισης στάθμης εξόδου (αναλογικά ή ψηφιακά), balanced ενισχυτή ακουστικών, αναλογικό προενισχυτή line/MM/MC και balanced εξόδους γραμμής: Τιμή: 1850 ευρώ
Διάθεση – Ακροάσεις: ATHENS PRO AUDIO
Σύστημα δοκιμής: Ηχεία: Tannoy Precision 8D (ενεργά), Focal Scala V2, ProAc Response Series Ενισχυτικά: Tsakiridis Devices, Musical Fidelity, Mola-Mola, Mastersound Καλωδιώσεις: (line, ηχείων, USB και ρεύματος): Tellurium Q, Shunyata Research, Cardas, VDH Transport: Theta Voyager, Sony BDP S-790, DAC (Αναφοράς): Esoteric D-02, Theta Digital Generation VIII Series 3, Bakoon DAC-21 Πικάπ: Kuzma Stabi S/Stogi S 12 VTA/Car 50, Rega Planar 3 Ακουστικά: Sennheiser HD800S, Audeze LCD-3