High Interest

Musical Fidelity M5si Integrated Amplifier

soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


Racks Audio Design

 


ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece

 

goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house

Golden Acoustics


Obscure-VIP2

Obscure Audio


Audio Harmony


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


Videorythmos


musical-maestros-new-m6si

The Maestros


Athens Pro Audio


studio17-Croft-VIP-Big

Studio 17


MUSICAL FIDELITY M5si

Integrated Solid-State Amplifier Review

by Tilemachos Katsenis

Θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία τα πρώτα μηχανήματα της Musical Fidelity που έφτασαν σπίτι μας και τοποθετήθηκαν στο σύστημα του αείμνηστου Α.Τ. Κατσένη, περί τις αρχές της δεκαετίας του 80. Το πρώτο μηχάνημα ήταν ο θρυλικός προενισχυτής The Preamp και ο τελικός του, ο Dr. Thomas, ωστόσο το μεγάλο μπαμ το έκανε η εταιρεία με τις επόμενες της υλοποιήσεις, τους θηριώδεις τελικούς Α370 και A470, αλλά και τον προενισχυτή MVX. Οι κτηνώδεις τελικοί, ειδικά ο Α470, αλλά και ο προενισχυτής MVX (που χρησιμοποιούσε τρανζίστορ σε κύκλωμα λυχνίας), οδήγησαν τα «μαγικά» Apogee Duetta Signature καλύτερα από τα (πολύ ακριβότερα) Mark Levinson και τα Krell της εποχής.

Για αυτό ακριβώς το λόγο αγάπησα από την πρώτη κιόλας νότα τον Musical Fidelity M5Si, τον μοναδικό (μέχρι στιγμής) ολοκληρωμένο ενισχυτής της σειράς M5S. Ο γνώριμος, αγαπημένος ήχος της Musical Fidelity, που συνδυάζει τον έλεγχο, την λεπτομέρεια και τα δυναμικά των τρανζίστορ, με τη μαγεία, τη γλυκύτητα, τη βελούδινη χροιά και τα φωτεινά ηχοχρώματα των λυχνιών, έδωσε αμέσως το παρόν στον M5Si. Μας θύμισε τα ενισχυτικά της σειράς Nu-Vista που πρωτολανσαρίστηκαν το 1997, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές μεταλλικές λυχνίες nuvistor, τα οποία επίσης θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία και αγάπη. Για το λόγο αυτό το θεώρησα σκόπιμο να ξεκινήσω από την περιγραφή της ποιότητας ήχου του ενισχυτή και όχι από τα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά του στοιχεία, καθώς ξεκάθαρα δεν είναι ακόμα ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής από ακόμα μια αγγλική εταιρεία του χώρου.

musical-fidelity-m5SI-cover

mflogom5

Σε όλα τα είδη μουσικής λοιπόν, ο M5si επέδειξε ιδιαίτερα ρωμαλέες, πλούσιες και ογκώδεις χαμηλές με πολύ καλό έλεγχο, ατάκα και ελαστική απόσβεση. Διέκρινα βέβαια μια ελάχιστη πάχυνση, μια ρομαντική διάθεση που θυμίζει λάμπες και που προσθέτει όμως σώμα και αυθεντία στον ήχο, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα μπουμαρίσματος ή έλλειψης ελέγχου. Τις μεσαίες του ενισχυτή τις άκουσα πλούσιες και βελούδινες, μαγευτικές θα έλεγα, με ρεαλιστικά ηχοχρώματα, ενώ οι υψηλές είναι αέρινες, διάφανες και πεντακάθαρες. Για ενισχυτή τρανζίστορ και δεδομένης της κατηγορίας τιμής του, ο ήχος του M5Si έχει πραγματικά αμελητέο γρέζι, είναι εντυπωσιακά ρευστός και αγνός, σαν να ακούμε ένα πολύ ακριβότερο μηχάνημα.

Τα δυναμικά είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεταμένα, ειδικά στα μικροδυναμικά, όπου ο ενισχυτής έχει την αραχνοΰφαντη διαφάνεια και τη φινέτσα που πάντοτε διέθεταν τα ενισχυτικά της Musical Fidelity. Επιπλέον η μουσική σκηνή είναι τρισδιάστατη, με υπέροχο αέρα και ακριβέστατη τοποθέτηση των οργάνων, τα οποία έχουν μάλιστα αίσθηση μάζας. Ναι, ο ενισχυτής διαθέτει τη σπάνια εκείνη ικανότητα να προσδίδει στα μεμονωμένα όργανα την αίσθηση της φυσικής υπόστασης και των τριών διαστάσεων, πείθοντας τον ακροατή ότι είναι τοποθετημένα ενώπιον του ανάμεσα στα ηχεία του.

Μάλιστα ο M5Si όχι μόνον αξιοποίησε το αρκετά ακριβότερο Luxman D38u (CD Player) που χρησιμοποιήσαμε ως ψηφιακή πηγή για τις ακροάσεις μας, όπως και τον κορυφαίο server της Melco Audio (HA-N1ZH60/2, η δοκιμή θα ανέβει εντός των επομένων ημερών), αλλά και την πικαπάρα της Kuzma, το Stabi S με το βραχίονα Stogi S12 VTA και κεφαλή την κινητού μαγνήτη Audio Technica AT150Sa. Τον παντρέψαμε δε με τα Focal Chorus 926 αλλά και με τα ακριβότερα του Focal Aria 948.

Στα ενδότερα του ενισχυτή

Ας επιστρέψουμε όμως στα τεχνικά και κατασκευαστικά στοιχεία του M5Si, και στις δυνατότητες και λειτουργίες του ενισχυτή. O M5Si τοποθετείται ανάμεσα στην πιο προσιτή σειρά M3S και στην πιο ακριβή σειρά M6S. Σε αντίθεση πάντως με τις δύο αυτές σειρές, που περιλαμβάνουν δύο ολοκληρωμένους ενισχυτές η καθεμία όπως επίσης και ένα CD Player, η σειρά M5S περιλαμβάνει στην παρούσα φάση μονάχα έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή, το M5Si που δοκιμάζουμε εδώ. Ο M5Si μοιάζει πολύ με τον μικρότερο M3Si που δοκιμάσαμε προ καιρού, η ομοιότητα είναι μάλιστα τόσο μεγάλη, ώστε εύκολα μπορεί ο «αδιάβαστος» audiophile να μπερδέψει τον έναν με τον άλλο. O M5Si έχει μάλιστα ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με τον μικρότερο M3Si, εκτός από τα 5mm του μεγαλύτερου του βάθους, είναι όμως αρκετά βαρύτερος, στα 14,6kg, έναντι των 9,2kg του μικρότερου ενισχυτή.

mf-m5-inside

Inside the UK-made Musical Fidelity M5-si model.

Αυτό είναι βέβαια αναμενόμενο καθώς ο M5Si ανεβάζει την ισχύ του από τα 85W/8Ω στα 150W/8Ω, οπότε το έξτρα βάρος του ενισχυτή είναι μεγαλύτερη τροφοδοσία (ειδικά ο τοροειδής μετασχηματιστής), ισχυρότερα τελικά στάδια και μεγαλύτερες και βαρύτερες ψύκτρες. Σχεδιαστικά και κατασκευαστικά, (όπως είπαμε) ο M5Si είναι ίδιος με τον M3Si, με αρκετά καλοφτιαγμένο σασσί, με προσεγμένο φινίρισμα και πολύ καλής ποιότητας βύσματα. Στο κέντρο της πρόσοψης του ενισχυτή συναντούμε το μεγάλο και εντυπωσιακό ποτενσιόμετρο ρύθμισης της στάθμης, το οποίο πλαισιώνεται από έξι μικρά πιεστικά πλήκτρα για την επιλογή των πηγών. Στα δύο άκρα της πρόσοψης συναντούμε επίσης στα αριστερά τον διακόπτης λειτουργίας του ενισχυτή και τον αισθητήρα του τηλεχειρισμού.

Από πλευράς εισόδων ο M5Si, διατηρεί την επιτυχημένη συνταγή του M3Si, δηλαδή τέσσερις εισόδους γραμμής, είσοδο USB για λειτουργία ως USB DAC, αλλά και είσοδο φωνογραφικής κεφαλής, μόνον όμως για κεφαλές MM. Στο σημείο αυτό θα εκφράσουμε ένα «παράπονο», δηλαδή την απουσία συμβατικών ψηφιακών εισόδων, ομοαξονικής και οπτικής, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το ήδη ενσωματωμένο DAC. Επιπλέον ο M5Si διαθέτει και σταθερή έξοδο γραμμής, αλλά και έξοδο προενίσχυσης για την περίπτωση που θελήσουμε να αναβαθμίσουμε το σύστημα μας με την προσθήκη ενός ξεχωριστού τελικού ενισχυτή. Στο εσωτερικό του ενισχυτή αντικρύσαμε μια πολύ φροντισμένη εικόνα, με κεντρική πλακέτα πολύ καλής ποιότητας και εκτεταμένη χρήση εξαρτημάτων επιφανειακής στήριξης. Επιπλέον οι καλωδιώσεις σήματος έχουν περιορισμένο μήκος για την αποφυγή απωλειών, ενώ ο μετασχηματιστής ισχύος διαθέτει ανεξάρτητα τυλίγματα για τα αναλογικά και τα ψηφιακά στάδια, καθώς και για τα τελικά στάδια του ενισχυτή.

mf-m5si-review-musical-fidelity

Παρότι δε η σχεδίαση και το look ενός ενισχυτή αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων πολύ προσωπική υπόθεση, εμείς θεωρούμε ότι ο M5Si είναι ένας πανέμορφος ενισχυτής, ιδιαίτερα φροντισμένος κατασκευαστικά και σχεδιαστικά, ο οποίος ακούγεται επιπλέον τόσο καλά όσο δείχνει.

Συμπερασματικά

Ο M5Si είναι ένας άριστος ολοκληρωμένος ενισχυτής, με ισχύ και ρεύμα που του δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσει ηχεία που ξεπερνούν αρκετά την κατηγορία τιμής του, χωρίς ίχνος έλλειψης ελέγχου σε κάποιο σημείο του φάσματος. Επιπλέον διαθέτει ηχητική ποιότητα που συνήθως συναντούμε σε υλοποιήσεις της υψηλότερης κατηγορίας τιμής. Είναι πλήρης ευκολιών, καθώς εκτός από τις καθιερωμένες εισόδους γραμμής, διαθέτει και USB DAC για να αξιοποιήσουμε τον ενισχυτή με πηγή ήχου τον υπολογιστή μας, αλλά και phono για να αξιοποιήσουμε το πικάπ μας, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε στο setup (και στα έξοδα του ηχοσυστήματος) ένα ξεχωριστό phono stage MM. Εμείς τον λατρέψαμε με τα Focal Chorus 726 (που σημειωτέον είναι πιο προσιτά από τον ενισχυτή), ωστόσο ακόμα και τα ακριβότερα του Focal Aria 948 τα έκανε να τραγουδήσουν με μεγάλη άνεση και ευκολία.

a-black-m5si

M5si looks gorgeous either in silver or in black.

Ταιριάξτε τον λοιπόν με ένα ηχείο «αντάξιο» του, αλλά και με μια καλή ψηφιακή πηγή ή τον υπολογιστή σας, ή επίσης ένα πικάπ αντάξιο του, και θα απολαύσετε υπέροχη μουσική, χωρίς περιορισμούς στάθμης και χωρίς τα προβλήματα και τους ηχητικούς φραγμούς που οι περισσότεροι ενισχυτές της κατηγορίας τιμής του θέτουν μεταξύ του ακροατή και της μουσικής.

Εν ολίγοις ένα υπέροχο μηχάνημα που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του μοναδικού Anthony Michaelson, ενός θρυλικού σχεδιαστή, σπουδαίου audiophile και εξαίρετου κλαρινετίστα.

m5si-musicalfidelity-back

Also, you can see on the left the USB Input for the included Digital to Analog converter that comes inside M5si as a standard.


Συμπέρασμα

Στο επόμενο κοστολογικό σκαλί από τον άριστο Musical Fidelity M3Si, συναντούμε τον καλύτερο και ισχυρότερο Μ5Si, ο οποίος με διπλάσια σχεδόν ισχύ και αισθητά βελτιωμένη ηχητική απόδοση, θα οδηγήσει ακόμα πιο απαιτητικά ηχεία, προσφέροντας στους audiophiles μια πληρέστατη λύση που ξεπερνά την κατηγορία τιμής της.


Musical Fidelity M5SI ολοκληρωμένος ενισχυτής, σχεδιασμένος στην Μ.Βρετανία, ισχύς 150 watt (@8Ohms), ενσωματώνει USB Digital Receiver Είσοδο για σύνδεση με Η/Υ ή music server και phono stage (Moving Magnet). Τιμή: 2200€ 


exl-maestros-card

The Maestros

Διάθεση – Ακροάσεις: The Maestros by Exclusive Audio


Σύστημα δοκιμής:  Ηχεία: Focal Chorus 926, Focal Aria 948, Καλωδιώσεις: (line, ηχείων και ρεύματος): Shunyata, Viablue, Ψηφιακά: Luxman D38u , Πλατώ: Kuzma Stabi S/Stogi S12 VTA/ Audio Technica AT150Sa


 

soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


Racks Audio Design

 


ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece

 

goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house

Golden Acoustics


definitive_1170 x180(1)

Directed Audio


Obscure-VIP2

Obscure Audio


videorythm1

VideoRythmos SA


Audio Harmony


athens-pro-audio-banner1-big-vip

Athens Pro Audio


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


musical-maestros-new-m6si

The Maestros


About HiEndNews

x

Check Also

DarTZeel LHC-208 Integrated Amplifier & Streaming DAC [Review].

  darTZeel  LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].   Musical Umami! Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή ...

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review].

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review] English Edition. RT-Audio Design from Bulgaria has developed ...

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review].

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review]. Το πιο καλόβολο και μαζί διάφανο ηχείο στα ‘κυβικά’ του ...