Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Golden Mag-Shunyata VIP

Michaelson & Austin TVA-10 Historic Restoration and Upgrade!

advertisers-banners-bar
Michaelson & Austin TVA-10 amplifier Relives !

Μια ζωτική ανανέωση και άριστη αναβάθμιση από την Exclusive Audio.

Η αναδρομή, παρουσίαση και εξέλιξη από τον κ. Ιωνά Σακκή.

 

Δίνοντας ζωή σε κάτι πολύ αξιόλογο

Λίγους μήνες πριν, στο «In Memoriam – The Legend» που έγραψα για τον Tim de Paravicini στο e-περιοδικό hiendnews, αναφέρθηκα στους καρπούς της συνεργασίας του με τον Antony Michaelson, παρότι ο δεύτερος δημιούργησε την Musical Fidelity. Αυτοί ήταν οι τελικοί ενισχυτές TVA 1, TVA 10 και TVP ο συνοδός προενισχυτής. Φαντάζεστε λοιπόν την χαρά μας, τόσο του γράφοντος όσο και του επίσης κ. Θ. Μωραϊτη, όταν ο ιδιοκτήτης του (νομίζω) μοναδικού TVA-10 στην χώρα μας, μας τον έφερε για γενικό service και αναβάθμιση.

TVA-10, ιστορικός τελικός ενισχυτής με λυχνίες 6L6.

Έχω ήδη αναφέρει ότι το μηχάνημα είναι γνωστό και σε γενικές γραμμές πολύ πρωτοποριακό, ακόμα και σήμερα, πάνω από 45 χρόνια μετά την παρουσίαση του κυκλώματος Unitygain Coupling με bootstrap, πολύ μπροστά από τους McIntosh, με λυχνίες 2x6L6/KT77/EL34 στο κανάλι για 50 περίπου watt, ζυγισμένη αντιστροφή & προενίσχυση (δεν εννοώ balanced εισόδους) με αυτορύθμιση των ανισορροπιών των διπλοτριόδων προενισχυτριών λυχνιών & αντιστρόφως.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα: Έχοντας γραμμικοποίηση τόσο πολύ στο στάδιο εξόδου, δεν απαιτείται καθόλου υψηλό ρεύμα ηρεμίας ! Έχει κοντά στα 20mA, διότι δεν προσδοκά γραμμικότητα λόγω προσέγγισης σε τάξη Α, αλλά λόγω πολύ ευφυούς σχεδίασης. Αποτέλεσμα: απρόσμενα μεγάλη ζωή λυχνιών εξόδου.

Holistic upgrade by Exclusive Audio: Mundorf & Clarity caps, Vishay resistors, Oyaide IEC input, sliver WBT speakers terminal etc. modifications.

Ο κάτοχος του, ήξερε ότι το μηχάνημα είναι πολύ ιδιαίτερο και έτσι μας  χάρισε μια από τις (όχι και πολύ συχνές) ευχάριστες ευκαιρίες να ασχοληθούμε με κάτι πάρα πολύ καλό και όχι πολύ συνηθισμένο. Tα ‘συστατικά’ της αναβάθμισης δεν είναι άλλα από τα εξαιρετικά Mundorf και Kemet ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές, Clarity Caps και WIMA στις συζεύξεις, Vishay και Holco αντιστάσεις, Vishay fast δίοδοι στις τροφοδοσίες, Silver WBT RCA εισόδου και μπόρνες εξόδου προς τα ηχεία, Van den Hul εσωτερική καλωδίωση και Oyaide IEC στην είσοδο του ρεύματος. Μερικές τιμές αντιστάσεων άλλαξαν για διάφορους πολύ τεχνικούς λόγους και για το ηχητικό αποτέλεσμα , ας μιλήσει καλύτερα το hiendnews για τις ακροάσεις…

Το σύστημα που φιλοξένησε τον ανανεωμένο τελικό ενισχυτή TVA-10 περιελάμβανε ηχείο της Βρετανικής ProAc, πιο συγκεκριμένα το μεγάλο μοντέλο δαπέδου Response 4 [πρωτοκυκλοφόρησε το 1994, η τιμή στην εποχή του περί των 15.000 ευρώ], τα τωρινά high-end ψηφιακά της πασίγνωστης Γαλλικής Metronome, καλωδιώσεις της επίσης Γαλλικής Esprit και προενισχυτή τον Musical Fidelity kW-Pre. Μη γνωρίζοντας ούτε προσεγγιστικά τον ήχο του ενισχυτή, αρκούμαστε σε σύντομη περιγραφή στο τί ακούσαμε σήμερα, μετά την σημαντική αναβίωση/μετατροπή του. Στα μεγάλα ηχεία της ProAc λοιπόν, ανακαλύψαμε ότι έχουμε μια φυσικότητα και όγκο στην παρουσία του μπάσου όπως ‘πρέπει’ και θα πρέπει, αν απαιτεί κανείς να συνδυάσει την λυχνία 6L6 στην οδήγηση ενός 8Ω & ευαισθησίας 89dB πολύδρομου. Η αρτιότητα αυτή μας επέτρεψε να απολαύσουμε, έως τις μέτριες εντάσεις του δωματίου, μια αψεγάδιαστη μεσαία περιοχή που τιμά τον τύπο αυτό της Αμερικάνικης ‘κιθαριστικής’ σχολής 6L6 λυχνιών. Με υγρασία φωνής και οργάνων που θύμιζε περισσότερο κορυφαία υλοποίηση βασισμένη σε EL34, ο ενισχυτής μας ακούστηκε τόσο ‘φρέσκος’, δροσερός και απίθανα ουσιαστικός σαν το σχέδιο και η διάθεση να ήταν της τρέχουσας χρονιάς, μέσα από μια γκάμα κάποιου πολύ σοβαρού κατασκευαστή. Πράγματι, το αποτέλεσμα ήταν αξιοζήλευτης διαφάνειας και ταχυτήτων (ακόμη και σε σύγκριση, στα ίδια ηχεία, με μοντέλα πανάκριβων ενισχυτών όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε) και με όλο το ανώτερο φάσμα να αποδίδεται άριστα τόσο σε σώμα μα κυρίως σε απαλότητα. Αν το καλοσκεφτούμε μαζί με τον ιδιοκτήτη του, δεν υπάρχει κανένας κοντινός λόγος αλλαγής του άριστου αυτού -πλέον- και ιστορικού τελικού. Δεν θα βρούμε ενισχυτή τάξης λειτουργίας Α/’αν και περισσότερο’ Β σχεδίου push-pull με τέτοια αξιοπιστία, πάνω από όλα ήχο και μακροημέρευση λυχνιών εξόδου αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αγγίξουμε το tier των οκτώ και πλέον χιλιάδων ευρώ και με ερωτηματικό. Εγκάρδια συγχαρητήρια στην τεχνική επιμέλεια του κ. Ιωνά Σακκή που ανέβασε τον TVA-10 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ηχητικής απόλαυσης μα και του τυχερού κατόχου  του που επέλεξε να τον κρατήσει αναβαθμίζοντας τον στα σωστά χέρια.

hiendnews.gr 

Michaelson & Austin TVA-10 Power Tube Amplifier resurrected …and lives on! Excellent sonics & drive, in par with Musical Fidelity kW Hybrid Line reference-level Preamplifier.

Από πλευράς μου, οφείλω να πω ότι αν «συνεννοηθώ» με τον κάτοχό του για το τι (κατά την εμπειρία μου) αξίζει και πρέπει να γίνει σε ένα Vintage -και όχι μόνον- μηχάνημα, με υψηλού όμως επιπέδου σχεδίαση & σύλληψη και ο κάτοχος συμφωνήσει να πληρώσει το (απόλυτα αιτιολογημένο) ποσό  που θα προκύψει ως αντίτιμο, τότε μου προσφέρει και του προσφέρω πολύ μεγάλη χαρά!

Specifications: Power output: 50 watts per channel into 8Ω (stereo), Frequency response: 14Hz to 25kHz, Total harmonic distortion: 0.1%, Input sensitivity: 0.75V, Signal to noise ratio: 95dB,Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω, Valve complement: 4 x KT77/6L6GC/EL34, 4 x ECC83, 2 x ECC81, Dimensions: 450 x 210 x 170mm, Weight: 18kg

 

– Ιωνάς Σακκής.

Τεχνικές πληροφορίες  & high-end αναβαθμίσεις:

 

 

 

 

 

 

About HiEndNews

Orpheus 1
x

Check Also

Pro-Ject Debut PRO ! What a great offer for the 30th of Pro-Ject Audio!

  Pro-Ject “Debut PRO” Coming This August at Orpheus Audio ! Μεγάλα νέα από την ...

Four upgrade ‘Aces’ for your Pro-Ject Carbon Debut EVO turntable!

Τέσσερις ουσιαστικές αναβαθμίσεις για το κορυφαίο audiophile budget πικάπ του 2021! Τέσσερις δεδομένες αναβαθμίσεις για ...

Hiend News 1st digital-EXPO 2021 is OPEN ! Enjoy: Part One of Showrooms !

Η ώρα έφτασε για την πληρέστατη παρουσίαση των φετινών εκθεσιακών χώρων προϊόντων ‘Ηχου Υψηλής Πιστότητας ...