High Interest

Melco Audio N1ZH60/2 Audiophile Network & Music Files Player

Obscure-VIP2

Obscure Audio


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house

Golden Acoustics


Racks Audio Design

 


ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece


Audio Harmony


studio17-Croft-VIP-Big

Studio 17


soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


Videorythmos


Athens Pro Audio


The Maestros


Melco Audio N1ZH60/2

An Audiophile Network Music Library Server Review


by Tilemachos Katsenis

Την Melco Audio δεν την γνώριζα καλά για να είμαι ειλικρινής. Ψάχνοντας όμως (με αφορμή τη δοκιμή του N1ZH60/2) ανακάλυψα ότι αποτελεί το hi-end κομμάτι της Buffalo Technologies, εταιρείας που κατασκευάζει αποθηκευτικές λύσεις, δηλαδή NAS για business, consumer και audio χρήση, σκληρούς δίσκους αλλά και παντός είδους routers, switches και optical drives.Τα NAS για αποκλειστική χρήση σε audio και μάλιστα με φουλαρισμένες hi-end προδιαγραφές είναι τα προϊόντα της Melco, τα οποία το παρακλάδι της Buffalo Technologies, τα ονομάζει Audiophile Network Music Libraries.

Δηλαδή είναι συσκευές που ενσωματώνουν μπόλικο αποθηκευτικό χώρο (SSD ή HDD ανάλογα με το μοντέλο), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως audiophile NAS ή ως hi-end transport σε συνεργασία με ένα εξωτερικό USB DAC.

H Melco έχει τρεις σειρές προϊόντων, την κορυφαία N1ZS που χρησιμοποιεί SSD για αποθήκευση των αρχείων μας και μάλιστα ‘audio grade’ όπως τους ονομάζει, την μεσαία (που δοκιμάζουμε εδώ), δηλαδή την N1ZH60 που αντικαθιστά τους SSD με συμβατικούς HDD, βελτιστοποιημένους όμως για αναπαραγωγή audio (ως προς το firmware που ελέγχει τους δίσκους), και την πιο προσιτή N1A. Και οι τρεις σειρές αναβαθμίστηκαν πρόσφατα σε MKII, ενώ ενσωματώνουν αρκετές ενδιαφέρουσες τεχνολογίες τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε επίπεδο software.

melco-n1zh-1-1-review

Στο Ν1ZH60/2 που δοκιμάσαμε λοιπόν, η Melco έχει βάλει όλη της την τέχνη στην κατασκευή της συσκευής. Το σασί είναι κατασκευασμένο σαν τανκς και με άψογο, πολυτελέστατο φινίρισμα. Εσωτερικά υπάρχει ένα μεταλλικό δέσιμο σχήματος “Η” που μειώνει τους κραδασμούς και ιδιοσυντονισμούς της συσκευής, αλλά και απομονώνει τα επιμέρους τμήματα μεταξύ τους. Υπάρχουν διπλά τροφοδοτικά, ξεχωριστά για τους σκληρούς δίσκους και ξεχωριστά για το data processing, με audio grade πυκνωτές, αλλά και πολλαπλά στάδια σταθεροποίησης για να μειωθεί ο ηλεκτρονικός θόρυβος στο ελάχιστο δυνατόν. Το ρολόι χρονισμού είναι υψηλής ακριβείας, χρονίζοντας με πολύ χαμηλό jitter τη ροή δεδομένων, είτε αυτή κατευθύνεται μέσω της εξόδου USB στο DAC μας, είτε μέσω της ειδικής εξόδου ethernet στο streamer μας, ενώ ο συνολικός αποθηκευτικός χώρος είναι 6TB, δηλαδή δύο σκληροί δίσκοι των 3ΤΒ έκαστος.

Στην περίπτωση δηλαδή που χρησιμοποιήσουμε το Melco σαν ένα hi-end NAS, σαν μια τοπική μουσική βιβλιοθήκη σε συνεργασία με κάποιο streamer που έχουμε στο σύστημα μας, τότε το Melco θα συνδεθεί στο router μας και θα αναλάβει να φιλτράρει όλο το θόρυβο και τη βρωμιά που περνάει από το router (στο οποίο συνδέονται και άλλες συσκευές που δεν αναπαράγουν ήχο), δίνοντας στο streamer μας μια πεντακάθαρη έξοδο Ethernet, απαλλαγμένη από θόρυβο και παρεμβολές και χρονισμένη με μεγάλη ακρίβεια. Εάν πάλι χρησιμοποιήσουμε το Melco σαν hi-end transport πάλι θα πάρουμε στο DAC μας μια πεντακάθαρη έξοδο USB και μάλιστα από ένα εξαιρετικής ποιότητας βύσμα Neutrik USB.

Ως προς τις λειτουργίες της συσκευής, πέρα από τη διττή της φύση ως NAS και transport, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε backup την μουσική μας βιβλιοθήκη σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, να επεκτείνουμε τον αποθηκευτικό χώρο με προσθήκη εξωτερικού δίσκου USB, αλλά και να ριπάρουμε τα CD μας συνδέοντας εξωτερικό USB CD Drive.

Ο χειρισμός του N1ZH60/2 είναι πολύ εύκολος από την ενσωματωμένη οθόνη OLED αλλά και από εφαρμογή UPNP για φορητές συσκευές (για Android & iOS), ενώ το μηχάνημα μπορεί ακόμα και να κατεβάσει μουσική από το διαδίκτυο, μόνον όμως (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) από την ιστοσελίδα www.highresaudio.com.

Στο εσωτερικό της συσκευής διατηρείται η ίδια εξαιρετική εικόνα που αποκομίσαμε και από το «περιτύλιγμα». Οι σκληροί δίσκοι είναι τοποθετημένοι σε παχιά μπρούτζινη αντικραδασμική βάση, το μηχάνημα είναι «τίγκα» σε τροφοδοτικά, πυκνωτές audio grade και σταθεροποιήσεις, ενώ τα επιμέρους τμήματα είναι απομονωμένα μεταξύ τους με μεταλλικά χωρίσματα. Επιπλέον το N1ZH60/2 υιοθετεί ειδικό firmware για τη λειτουργία των δίσκων, δηλαδή το γράψιμο και η αναπαραγωγή στους δύο σκληρούς των 3TB (συνολική χωρητικότητα 6TB) είναι βελτιστοποιημένες για αναπαραγωγή ήχου. Η εταιρεία έχει «γράψει» δηλαδή κώδικα που διαχειρίζεται τους σκληρούς δίσκους σας αποθήκες μουσικής, firmware που γράφει και διαβάζει τη μουσική από τους δίσκους διαφορετικά από ότι σε έναν συμβατικό υπολογιστή, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του jitter και τη μείωση των θορύβων και των παρεμβολών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Το Melco or not to Melco

Ως προς αυτή καθεαυτή την ύπαρξη συσκευών σαν αυτές της Melco στην αγορά, οι απόψεις είναι ιδιαίτερα αντιφατικές. Υπάρχουν λοιπόν οι σκληροπυρηνικοί των υπολογιστών που ορκίζονται ότι ένα καλοστημένο MacBookPro με το σωστό sofware (Audirvana Plus για παράδειγμα) και ένα καλό USB DAC δεν έχει λόγο να έχει διαφορά από μια λύση σαν το N1ZH60/2, δηλαδή bits are bits. Υπάρχουν όμως και αυτοί που μαγεύονται από τις hi-end υλοποιήσεις της Aurender, της Antipodes Audio και της Melco και στην πορεία όχι μόνον ανακαλύπτουν την υπεροχή της λύσης αυτής, αλλά απολαμβάνουν και την διαφορά στην ηχητική ποιότητα. Τελικά όμως τί από τα δύο ισχύει; Είναι οι λύσεις αυτές, δηλαδή οι audiophile συσκευές αποθήκευσης και σερβιρίσματος ή αναπαραγωγής μουσικής (κάποιες λύσεις έχουν και ενσωματωμένο DAC, όπως το κορυφαίο αλλά κατά πολύ-πολύ ακριβότερο Aurender A10) καλύτερες από τον υπολογιστή μας με ένα USB DAC και εάν ναι, γιατί;

Βεβαιότατα λοιπόν, οι λύσεις αυτές αφήνουν το laptop μας έτη φωτός πίσω σε ποιότητα ήχου, ακόμα και εάν χρησιμοποιούνται σαν αποθηκευτικός χώρος και όχι σαν transport, απλούστατα γιατί έχουν λύσει το θέμα το θορύβου, των παρεμβολών, της κακής τροφοδοσίας και του jitter που αντιμετωπίζει κάθε υπολογιστής. Βλέπετε, οι υπολογιστές μας δεν έχουν φτιαχτεί για να κάνουν καλά μια συγκεκριμένη δουλειά, στην προκειμένη περίπτωση την αναπαραγωγή ήχου, οπότε οι higher end audio έννοιες που προαναφέραμε είναι άγνωστες λέξεις στον κόσμο των personal computers. Μονάχα εάν μια συσκευή είναι στην ουσία ένα υπολογιστής φτιαγμένος για να παίζει καλή μουσική (όπως οι λύσεις της Antipodes Audio) ή μια made in Japan hi-end λύση αποθήκευσης και αναπαραγωγής όπως αυτές της Melco, μπορούμε να έχουμε hi-end απαιτήσεις και hi-end αποτελέσματα.

To Melco N1ZH60/2

Με την τελευταία αναβάθμιση firmware η συσκευή μπορεί να αναπαράγει πλέον και ροές DSD όχι μόνον ως DoP αλλά και ως markerless (δηλαδή χωρίς το αρχείο να φέρει PCM flag), ενώ μπορεί να στριμάρει και από τις διαδικτυακές υπηρεσίες Tidal και Qobuz, χρησιμοποιώντας όμως φορητή συσκευή Android ή iPad (iOS) η οποία θα στέλνει τη ροή μέσω της αντίστοιχής εφαρμογής της επιλογής σας (πχ. Bubble καθώς πολλές ακόμη αξιόλογες). Εννοείται ότι το πλήρες σύστημα Melco και USB DAC μπορεί να ελεγχθεί από μια εφαρμογή UPNP, ενώ το N1ZH60/2 μπορεί να βλέπει στο τοπικό μας δίκτυο και άλλες μουσικές βιβλιοθήκες τις οποίες έχουμε μοιράσει μέσω του δικτύου μας. Επιπλέον η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή των αρχείων στο USB DAC μας, υποστηρίζει αρχεία έως 32bit/384kHz και DSD έως 11,3ΜΗΖ (Quad DSD) αρκεί βέβαια να είναι συμβατό με αυτές τις αναλύσεις και το USB DAC μας. Επιπλέον η συσκευή χρησιμοποιεί το λογισμικό SongKong για την οργάνωση της μουσικής μας βιβλιοθήκης, ενώ ως πρωτόκολλο δικτύωσης βασίζεται στο Ravenna, το ίδιο που χρησιμοποιούν και οι συσκευές της Merging + NADAC.

Επιτέλους όμως…. πώς παίζει το  Ν1ΖΗ60/2; Πόσο καλύτερο είναι από ένα απλό laptop συνδεδεμένο με ένα USB DAC; Στην περίπτωση που το χρησιμοποιήσουμε ως ένα απλό NAS, ένα audiophile NAS βέβαια, οι διαφορές συγκριτικά με μια συμβατική λύση NAS είναι υπαρκτές, αλλά όχι δραματικές. Στην προκειμένη περίπτωση τη διαφορά την κάνει η απομόνωση από το router της συσκευής που θα αναλάβει το streaming και την ψηφιοαναλογική μετατροπή, καθώς το Melco θα συνδεθεί (στο router μας) και θα στείλει στο streamer μια φιλτραρισμένη ροή δεδομένων. Ακόμα όμως και εάν κάνουμε το ίδιο στο συμβατικό μας NAS, δηλαδή το συνδέσουμε σε ένα δεύτερο switch που το απομονώνει από το router και πάλι το Melco υπερέχει.

Η μουσική ξεπηδάει από το N1ZH60/2 με καλύτερη ροή, αρκετά χαμηλότερο κατώφλι θορύβου, ‘υγιέστερες-καθαρότερες’ αντιθέσεις και πιο πλούσια ηχοχρώματα, σαν να έχει αφαιρεθεί ένα πέπλο που πριν παρεμβαλλόταν μεταξύ της μουσικής και του ακροατή.

Όταν δε, αντικαταστήσουμε με το Ν1ZH60/2 τον υπολογιστή μας (ακόμα και αν αυτός είναι ένας MacBook Pro με το εξαιρετικό software Audirvana Plus) σε σύμπραξη με το USB DAC μας, τα πράγματα πραγματικά «ξεφεύγουν».

Εδώ η μείωση του θορύβου και του ψηφιακού γρεζιού είναι τουλάχιστον δραματική. Από την ησυχία ξεπροβάλλει υπέροχη μουσική με σαφώς ευρύτερες δυναμικές αντιθέσεις, πυκνότερα ηχοχρώματα, πιο ολογραφική μουσική σκηνή και σημαντικά αυξημένη διαφάνεια και λεπτομέρεια. Μάλιστα η διαφορά του Melco διαπιστώθηκε με όλα τα DAC που το δοκιμάσαμε. Και μάλιστα όσο πιο προσιτό ήταν το DAC αυτό, τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά – σημείο στο οποίο οι συνάδελφοι από το HiEnd News συμφωνούν μαζί μας. Δηλαδή η δραματική μείωση του jitter και του θορύβου απελευθέρωσε ακόμα και τα προσιτά DAC, αφήνοντάς τα να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους. Η διαφορά με το Audioquest DargonFly portable ήταν εντυπωσιακή, ενώ εξίσου μεγάλη ήταν και η διαφορά με το Ideon Audio Ayazi DAC & 3R. Βέβαια μια συσκευή αυτού τους κόστους, όπως το Melco, δεν θα χρησιμοποιηθεί με αυτά τα ψηφιακά κατά κανόνα, αλλά με τα θηρία της Esoteric, της Theta Digital και της Luxman με τα οποία επίσης δοκιμάσαμε το N1ZH60/2. Και με αυτά τα ψηφιακά world-class ονόματα η διαφορά ήταν εντυπωσιακή συγκριτικά με έναν συμβατικό υπολογιστή, υπό την έννοια ότι παρέχει στο κάθε DAC που θα συνδέσουμε επάνω του τις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας, δίνοντάς μας έτσι τον καλύτερο ηχητικό εαυτό του συγκεκριμένου μετατροπέα. Και δίνοντας και στο USB DAC μας τη δυνατότητα να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, ουσιαστικά απελευθερώνουμε και τα ψηφιακά μας αρχεία από τους περιορισμούς των υπολογιστών, αποκαλύπτοντας όλην την πιστότητα που εμπεριέχουν.

Μπορεί λοιπόν το Melco N1ZH60/2 να στέκεται σε μια μέση για τα δεδομένα κόστους κατηγορία, το θέλγητρο όμως της audiophile αποθήκευσης και αναπαραγωγής όλης της μουσικής μας βιβλιοθήκης, εύκολα και απλά, αλλά και με την καλύτερη δυνατή ηχητική πιστότητα είναι αντίστοιχα υψηλό. Ωστόσο να μην αγνοήσουμε την ύπαρξη του μικρότερου μοντέλου με ονομασία  Ν1ΑΗ60/2, αρκετά οικονομικότερο ως επιλογή (2500,-€) στο οποίο διακρίνουμε μια υποβάθμιση της ποιότητας κυρίως στο θέμα της τροφοδοσίας. Ακόμα και εκεί όπου ξεκινά η γκάμα της σημερινής Melco προσφέρονται πραγματικά πολλά σε ήχο και δυνατότητες.


Συμπέρασμα

Μια audiophile λύση αποθήκευσης, διαχείρισης και αναπαραγωγής της μουσικής μας βιβλιοθήκης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως hiend NAS είτε ως hiend transport, αναδεικνύοντας στον υπερθετικό βαθμό τα προτερήματα του USB DAC  του συστήματός μας.

melco-review-back-n1zh2

Melco design & build made in Japan.


Melco N1ZH60/2 audiophile network music library (για χρήση ως NAS ή transport), με αποθηκευτικό χώρο HDD 6TB, έξοδο USB (για USB DAC), Ethernet (για streamer), θύρες USB για expansion, backup και σύνδεση εξωτερικού USB CD Drive. Τιμή: 5000,-€


Αντιπροσώπευση – Ακροάσεις: Obscure Audio

obscure card


Σύστημα δοκιμής:  Ηχεία: Tannoy Precision 8D (ενεργά), Focal Scala V2, ProAc Studio & Response Series Ενισχυτικά: Tsakiridis Devices Aeolos Ultra, Conrad Johnson CAV45, Jeff Rowland, Audio Note Καλωδιώσεις: (line, ηχείων, USB και ρεύματος): Shunyata Research, Viablue DAC: Esoteric D-02, Theta Digital Generation VIII Series 3, Ideon Audio Ayazi DAC, Audioquest DragonFly Red, Bakoon DAC-21 Battery Powered (review coming soon).


goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house

Golden Acoustics


Racks Audio Design

 


ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece

Obscure-VIP2

Obscure Audio


Audio Harmony


musical-maestros-new-m6si

The Maestros


studio17-Croft-VIP-Big

Studio 17


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


Athens Pro Audio


Videorythmos


About HiEndNews

x

Check Also

DarTZeel LHC-208 Integrated Amplifier & Streaming DAC [Review].

  darTZeel  LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].   Musical Umami! Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή ...

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review].

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review] English Edition. RT-Audio Design from Bulgaria has developed ...

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review].

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review]. Το πιο καλόβολο και μαζί διάφανο ηχείο στα ‘κυβικά’ του ...