High Interest

Magnepan MG.7 Planar Dipole ‘Quasi’ Ribbon Speakers

advertisers-banners-bar


Videorythmos


Athens Pro Audio


hxoepilogi-banner1

ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


banner-horizontal-porfyra-audio-correct

Porfyra Audio


Exclusive Audio


soundgallery_mini_promo Sound Gallery Of Athens


mastersoundbanner Audio Vision Art


Obscure Audio


goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house Golden Acoustics


Chameleon Audio


ihodomi-banner-1170x180px-01-1 ΗΧΟΔΟΜΗ


Aphrodite’s Vision


 

Magnepan Panels USA

Magnepan MG.7 speakers Review

magnepan-logo-1

H μικρή Maggie.

tilemaxos_katsenis

by Tilemachos Katsenis

Το γεγονός ότι σήμερα απολαμβάνουμε τη μαγεία των μαγνητοστατικών ηχείων, που συνδυάζουν την απαράμιλλη διαφάνεια των ηλεκτροστατικών με τις υψηλές στάθμες και το έξοχο χαμηλών των καλών κώνων, το οφείλουμε στο χαρισματικό Jim Winey, ιδρυτή της Magnepan. Το πρώτο του μαγνητοστατικό ηχείο γεννήθηκε στο σπίτι του, καθώς πειραματιζόταν με μια μεμβράνη mylar στην οποία κόλλησε μεταλλικούς οδηγούς με το όλο σύστημα να οδηγείται από λωρίδες από ελαστικούς μαγνήτες (σαν αυτούς που έχουν τα ψυγεία μας!). Τότε ο Jim Winey εργαζόταν ως μηχανικός στην 3M, οπότε ο πρόεδρος της εταιρείας ενδιαφέρθηκε να αγοράσει από τον πολυμήχανο Jim την πατέντα, χωρίς όμως να θέλει να πληρώσει και τα απαραίτητα πνευματικά δικαιώματα, προφασιζόμενος μάλιστα ότι το προϊόν είχε κατασκευαστεί με υλικά της εταιρείας του, αλλά και στις εργάσιμες ώρες για τις οποίες ο Winey πληρωνόταν από την 3Μ. Ευτυχώς που ο πρόεδρος της εν λόγω εταιρίας ήταν άπληστος, διαφορετικά σήμερα μπορεί να μην είχαμε τα εξαιρετικά ηχεία της Magnepan!

magnepan07-1.

Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή. Ο Jim Winey αποχώρησε από την 3Μ και άρχισε να κατασκευάζει τα πρώτα του καλά μαγνητοστατικά. Μάλιστα στην αρχή, λόγω έλλειψης κεφαλαίων, τον χρηματοδότησε η Audio Research και τα πρώτα του εμπορικά ηχεία, έφεραν την μάρκα της ARC και όχι της Magnepan! Αργότερα βέβαια με την οικονομική βοήθεια του θρυλικού Mike Kay (του δικού μας Μιχάλη Κακαδέλη, που βοήθησε πολλούς στα πρώτα τους βήματα, μεταξύ των οποίων ο Johnson της Audio Research, ο Mark Levinson, ο Saul Marantz και βέβαια ο Jim Winey) ίδρυσε την Magnepan Inc. στις αρχές της δεκαετίας του 70. Έτσι γεννήθηκαν και τα θρυλικά Magneplanar (Magnepan+planar), τα planar ηχεία που πολλοί από εμάς αποκαλούσαμε όλα αυτά τα χρόνια χαϊδευτικά Maggies!

Μετά από 40 χρόνια, η εταιρεία έχει εδραιωθεί στο πάνθεον των μεγάλων εταιρειών Hi-End κατασκευάζοντας μερικά από τα καλύτερα ηχεία πάνελ της αγοράς – ανεξαρτήτως τεχνολογίας ή τιμής – και με κύριο γνώμονα όλων των μοντέλων την εξαιρετικά υψηλή απόδοση προς τιμή. Όλα τα μοντέλα της κοστίζουν πολύ λιγότερο από ότι παίζουν (συγκριτικά με τον ανταγωνισμό) αποτελώντας για τους μουσικόφιλους, πάντα, την πλέον σίγουρη και ενδεδειγμένη λύση για ακροάσεις υψηλού επιπέδου. Θέλουν βέβαια ποιοτικούς χώρους, προσεκτική τοποθέτηση και ισχυρά ενισχυτικά για να τραγουδήσουν, όταν όμως τραγουδούν αυτό που λαμβάνει ο ακροατής τον μεταφέρει στον έβδομο ουρανό της ηχητικής νιρβάνα.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία βελτιώνει τα ηχεία της αδιάκοπα, κάνοντάς τα ακόμα καλύτερα στα λεφτά τους και προκαλώντας στους ανταγωνιστές της μεγάλο πονοκέφαλο. Το πρώτο ηχείο στο οποίο το συμβατικό planar magnetic τουίτερ με συμβατικούς κυλινδρικούς αγωγούς, αντικαταστάθηκε με μεμβράνη quasi-ribbon με πλακέ αγωγούς ribbon ήταν το MG1.6/QR (1999), ενώ το 2010 είδαμε το MG1.7 με τεχνολογία quasi-ribbon και στο μίντ και γούφερ του. Αργότερα η τεχνολογία πέρασε και στα μεγάλα MG3.7i και MG20.7, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε και νέα ναυαρχίδα, το MG30.7 με τέσσερα πάνελ, όπως ένα από τα πρώτα της μοντέλα, το θρυλικό Tympani IV! Αυτό ήδη, πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει ευρύτερα στην Ευρώπη, έχει τιμηθεί ως το καλύτερο σε επιδόσεις και ρεαλισμό μεγέθους σκηνής planar όπου πέρασε από τα χέρια των συντακτών του περιοδικού The Absolute Sound (2017).

Tο MG.7 είναι και αυτό νέο μοντέλο της γκάμας της εταιρείας και αποτελεί το πιο προσιτό που χρησιμοποιεί τεχνολογία quasi-ribbon και για το γούφερ και το μίντ-τουίτερ του, ενώ έρχεται να αντικαταστήσει το θρυλικό MG12, που μεσουράνησε επί δεκαετίες. Το MG.7 δεν είναι βέβαια το πιο μικρό Magnepan, υπάρχει και το MMG που χρησιμοποιεί συμβατική τεχνολογία planar magnetic, είναι όμως το πιο προσιτό Magnepan με μονάδες quasi-ribbon. Σχεδίαση δύο δρόμων, με ευαισθησία 86dB/W/m και ονομαστική αντίσταση 4Ω, ενώ λόγω μαζεμένων διαστάσεων μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε μικρούς χώρους και να οδηγηθεί ικανοποιητικά από οποιοδήποτε ποιοτικό ενισχυτή με ισχύ πάνω από 50WRMS και ικανοποιητική παροχή ρεύματος.

magnepan-vinteorythmos5

Magnepan .7 at Videorythmos SA company, the distributor of Maggies in Greece, combined with Electrocompaniet & Boulder amplification & sources.

 

Ακούγοντας τα MG.7

To ΜG .7 συνδυάστηκε για τις ακροάσεις μας με τον ολοκληρωμένο ενισχυτή Electrocompaniet EC5 mkII (120WRMS) και το κορυφαίο CD Player της εταιρείας EMC1 mkIV, ενώ για να το ακούσουμε σωστά επισκεφθήκαμε τα ειδικά διαμορφωμένα studio της εταιρείας Βιντεορυθμός, της αντιπροσωπείας της Magnepan στην Ελλάδα. Το μικρό Magnepan δεν μας δυσκόλεψε στην τοποθέτηση, με απόσταση περί το ένα μέτρο από τους πίσω τοίχους, τοποθέτηση του τουίτερ στην εξωτερική πλευρά των ηχείων (για ευρεία στερεοφωνική εικόνα) και ελαφρά κλίση προς τον ακροατή. Έτσι ακούσαμε τα MG.7 στο ιδανικό τους στήσιμο στον χώρο.

Το πρώτο πράγμα που θαυμάσαμε είναι η εξαιρετική ομοιογένεια, γνώρισμα που διέπει πλέον όλες τις υλοποιήσεις της εταιρείας, από τις πιο μικρές έως τις κορυφαίες της. Το σημείο διαχωρισμού είναι παντελώς αόρατο ηχητικά, ακόμα και ο πιο έμπειρος ακροατής εύκολα μπορεί να πιστέψει ότι ακούει ένα πάνελ πλήρους φάσματος. Επιπλέον ηχοχρωματικά το ηχείο δεν αλλάζει καθώς περνάμε συχνοτικά από το γούφερ στο τουίτερ, αλλά διατηρεί την έξοχη διαφάνεια και εξαιρετική αληθοφάνεια που αποτελεί σήμα κατατεθέν των ηχείων της εταιρείας. Μιλώντας για χροιές, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το MG.7 ισοπεδώνει στο σημείο αυτό πολλά ηχεία κώνου της κατηγορίας τιμής του, οι χροιές οργάνων και φωνών θυμίζουν το αληθινό και όχι μια ρέπλικα που αναπαράγεται από ένα προσιτό ηχείο.

Όχι βέβαια ότι το μικρό μοντέλο της εταιρείας φέρνει τους μουσικούς ανάμεσα στα ηχεία μας, ή μας μεταφέρει στην αίθουσα, αυτό είναι χάρισμα των μεγάλων Magnepan. Ωστόσο με το MG.7 το πιάνο ακούγεται σαν πιάνο, τα βιολιά σαν βιολιά, και οι φωνές σαν άνθρωποι (σε φυσικό ύψος) όπου τραγουδούν. Με τα κατάλληλα συνοδά λοιπόν (καθώς το ηχείο είναι και αποκαλυπτικό και απαιτητικό), το MG.7 θα σας χαρίσει μια απαράμιλλα ρεαλιστική σκηνή, εντυπωσιακά καλή δεδομένου του κόστους και του μεγέθους του ηχείου.

magnepan7-hiendnews-review

The beautiful and not-so-small .7 quasi ribbon speakers ! Made in USA.

Στην αναδημιουργία αυτής της ρεαλιστικής μουσικής εικόνας, συντελεί σε μεγάλο βαθμό και η άριστη στερεοφωνική εικόνα που διαθέτει το ‘Maggie’. Σε εγγραφές αναφοράς το μικρό πανελ χτίζει μια ιδιαίτερα μεγάλη μουσική σκηνή, με ικανό βάθος, πλάτος και ύψος, ενώ τα όργανα και οι φωνές τοποθετούνται πάνω στο soundstage με κορυφαία ευκρίνεια. Υπάρχουν αποστάσεις και αέρας γύρω από τα όργανα, τομέας που και πάλι το MG.7 «σβήνει» τα ηχεία κώνου της κατηγορίας του.

Όπως όλα τα καλά μαγνητοστατικά, έτσι και το MG.7 επενδύει τη μουσική με εξαιρετική διαφάνεια, λεπτομέρεια και ευκρίνεια σε όλο το φάσμα, με ταχύτατα μεταβατικά και αμελητέους χρωματισμούς, ξεπερνώντας και εδώ κατά πολύ τις συμβατικές ηλεκτροδυναμικές υλοποιήσεις.

Συχνοτικά και στην σημερινή πολύ βελτιωμένη εκδοχή του, το ηχείο τα καταφέρνει εξίσου καλά, με αέρινα, πεντακάθαρα και εκτεταμένα πρίμα, γεμάτες, μεστές και βελούδινες μεσαίες και αρκετά εκτεταμένες και ογκώδεις χαμηλές, δεδομένου του μεγέθους της μεμβράνης του. Κάτω από τους 100 κύκλους το ηχείο διαθέτει λοιπόν πολύ καλό σώμα, ικανοποιητική έκταση και παρουσία και εξαιρετικά ταχεία και φυσική απόσβεση και ατάκα. Παίζει αρκετά δυνατά, ικανοποιώντας ακόμα και τα μεγάλα συμφωνικά έργα, αρκεί να μην έχουμε απαιτήσεις να μας ξεκουφάνει σε μουσική ροκ ή να γεμίσει μεγάλους χώρους, εκεί οι περιορισμοί της μικρής επιφάνειας της μεμβράνης κάνουν την εμφάνιση τους.

Πάντως μέσα στα λειτουργικά του όρια, το MG.7 οικοδομεί ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για τις υπέροχες μεσαίες και υψηλές του, δεν απογοητεύει σε ροκ μουσική (αρκεί να μην το παρακάνουμε), ενώ μπορεί να ζευγαρωθεί και με μεγάλους ενισχυτές χωρίς πρόβλημα να τινάξουμε τις ασφάλειές του. Μάλιστα, συνάδελφοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το έπαιξαν με 300άρηδες τελικούς χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα! Ευνόητο είναι ότι σε μουσική ροκ και ποπ, και γενικά στα είδη που έχουν τεράστιες απαιτήσεις στις χαμηλές συχνότητες η μικρή Maggie δεν έχει την ατάκα και το γκάζι που μπορεί να έχει ένα ηχείο κώνου της κατηγορίας τιμής, μας αποζημιώνει όμως με ρεαλιστικό και φυσικό ήχο που κανένας κώνος δεν επιτυγχάνει στα χρήματα αυτά.

To MG.7 είναι το καλύτερο μικρό ηχείο που έχει κατασκευάσει έως σήμερα η Magnepan, περί αυτού δεν χωρεί η παραμικρή αμφιβολία! Διαθέτει μακράν καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο και φυσικό ήχο από ότι επιτύγχαναν έως σήμερα τα μικρά μοντέλα της εταιρείας, ενώ αφήνει έτη φωτός πίσω τα συμβατικά ηχεία κώνου ως προς τη διαφάνεια, τη μουσικότητα και το ρεαλισμό που μπορεί να χαρίσει στον audiophile στα χρήματα αυτά.

Εντός των λειτουργικών του ορίων, ως προς το χαμηλό και τη μέγιστη του στάθμη, το MG.7 θα προσφέρει στο μουσικόφιλο έναν υπέροχα ρεαλιστικό ήχο, χωρίς να απαιτεί ένα σκασμό χρήματα, ενώ θα οδηγηθεί ικανοποιητικότατα ακόμα και από ένα καλό 50αρη ενισχυτή. Με την πληρέστατη οδήγηση των Electrocompaniet αλλά και του (άριστου αλλά πολύ πιο ακριβού) ολοκληρωμένου της Boulder, κατά στιγμές αισθανθήκαμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα αρκετά μεγαλύτερο σε μέγεθος planar.   Τί παραπάνω να επιθυμήσουμε;


Συμπέρασμα

Για εσάς που ονειρεύεστε ένα ηχείο πάνελ που να μην κοστίζει μια περιουσία, η Magnepan δημιούργησε το εξαιρετικό MG.7. Μαζεμένο, «φτηνό» και εύκολο στην τοποθέτηση και οδήγηση, το ‘εφτάρι’ διαθέτει φυσικό και διάφανο ήχο που αφήνει έτη φωτός πίσω ακόμα και τους καλύτερους κώνους της κατηγορίας τιμής του.


Συστήματα Δοκιμών

Ενισχυτικά: Electrocompaniet EC5 mkII κ.α., Boulder 865 Integrated, Πηγές: CD Player Electrocompaniet EMC1 mkIV, REGA (various), πλατό Michell Engineering με βραχίονα SME και κεφαλές Audio Technica (MC) / Rega (MM).  Καλώδια: Chord XLR, Φίλτρα Ρεύματος: Furman


Magnepan MG.7: Μαγνητοστατικό ηχείο δύο δρόμων, με μίντ-γούφερ quasi-ribbon και οδήγηση single ended, μαγνητοστατικό τουίτερ quasi-ribbon και οδήγηση single ended. Ευαισθησία: 86dB/W/m, ονομαστική αντίσταση: 4Ω, απόκριση συχνότητας: 45 Hz – 22 kHz. Τιμή: 2.400 ευρώ.


Αντιπροσωπεία – Ακροάσεις:

videorythm

Videorythmos SA


 

advertisers-banners-bar


Videorythmos


Exclusive Audio


soundgallery_mini_promo Sound Gallery Of Athens


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


Athens Pro Audio


ihodomi-banner-1170x180px-01-1 ΗΧΟΔΟΜΗ


mastersoundbanner Audio Vision Art


Obscure Audio


hxoepilogi-banner1

ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


banner-horizontal-porfyra-audio-correct

Porfyra Audio


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


Chameleon Audio


Aphrodites-Banner_dartzeel

Aphrodite’s Vision


goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house Golden Acoustics

About HiEndNews

x

Check Also

DarTZeel LHC-208 Integrated Amplifier & Streaming DAC [Review].

  darTZeel  LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].   Musical Umami! Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή ...

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review].

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review] English Edition. RT-Audio Design from Bulgaria has developed ...

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review].

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review]. Το πιο καλόβολο και μαζί διάφανο ηχείο στα ‘κυβικά’ του ...