High Interest

PATHOS ACOUSTICS “LOGOS MKII” AMPLIFIER [REVIEW].

advertisers-banners-bar










Pathos Acoustics “Logos MKII” Integrated Amplifier

Δοκιμή Ολοκληρωμένου Υβριδικού Ενισχυτή.

Διαχρονική Ιταλική φινέτσα με υβριδικές επιδόσεις… παντός καιρού !

by hiendnews.gr team

Οι Ιταλοί έχουν σοβαρή παράδοση στο high-end audio, μια δική τους κορυφαίας αισθητικής σχολή ήχου εδώ και δεκαετίες, τόσο στον τομέα των ηχείων όσο και στους ενισχυτές. Μεγάλο παράδειγμα, η Pathos Acoustics όπου κατά κανόνα ασχολείται με το κομμάτι της ενίσχυσης αλλά και ψηφιακών πηγών, σχεδιάζει πράγματι πανέμορφα μοντέλα σε ήχο και design. Υβριδικές απόψεις, που δικαιώνουν όσους τάσσονται με φανατισμό υπέρ του κατασκευαστή. H προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, συντηρεί την πολύ θετική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον κύκλο των audiophiles, ένας ακόμη λόγος επιστροφής στα rack μας με το κλασσικό –πλέον- μοντέλο ολοκληρωμένου ενισχυτή Logos MkII.

Ο Logos MkII αλλά και ευρύτερα τα περισσότερα μοντέλα της Pathos Acoustics είναι συσκευές που, πάντοτε, τραβούν τα βλέμματα και την προσοχή. Το κύκλωμά τους φιλοξενείται σε ένα πανέμορφο σασί η πρόσοψη του οποίου περιλαμβάνει δύο buttons και μια οθόνη δύο ψηφίων. Ακόμη και το τηλεχειριστήριο, ξύλινης επένδυσης και μίνιμαλ, αποτελεί χαρά να το βλέπεις και να το χρησιμοποιείς (από εκεί ελέγχεις εκτός από την στάθμη και εισόδους, όχι όμως το on-off). Με τέτοια εμφάνιση, ίσως επιβάλλεται η τοποθέτηση του ολοκληρωμένου ενισχυτή στο πρώτο ράφι του ρακ! Οι λυχνίες του κυκλώματος είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες στην πρόσοψη. Απλά, για την μελλοντική αντικατάστασή τους απαιτείται να βγάλετε πρώτα ένα προστατευτικό και διακοσμητικό μεταλλικό πλαίσιο, προσφέροντας τη δυνατότητα εναλλαγής τους χωρίς την ανάγκη να ψάξουμε εντός του σασί. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να αφαιρέσει το προστατευτικό, λοιπόν, κάθε προενισχύτριας 6922 λυχνίας και να την τραβήξει έξω από την έδρα της, όταν επιθυμήσει.

O ολοκληρωμένος υβριδικός ενισχυτής, που είναι διαθέσιμος προαιρετικά και με ενσωματωμένη μονάδα DAC, σίγουρα συγκαταλέγεται στους ισχυρούς της κατηγορίας του, ικανούς να οδηγήσουν πλήθος ηχείων αξιοπρεπώς. Συνδυάζει λαμπάτο προενισχυτή σε λειτουργία τάξης Α πλήρως balanced, με δύο στο σύνολο λυχνίες ECC88/6922 και τελικό στάδιο-ενισχυτή εξόδου που βασίζει τον ήχο του σε Mosfets, τάξης A-B και ισχύος 110W/220W watts ανά κανάλι σε φορτίο ηχείων αντιστοίχως 8/4Ω. Χωρίς χρήση ανάδρασης, επιτυγχάνει απόκριση στα 5Hz-140kHz (±0.5dB απόκλιση). Για τον έλεγχο της έντασης, χρησιμοποιείται ένα ψηφιακά ελεγχόμενο ποτενσιόμετρο με ενδείξεις από το μηδέν έως το ενενήντα εννέα. Στην ξύλινης επένδυσης πρόσοψη, στην οθόνη δύο ψηφίων, αναφέρονται η επιλεγμένη είσοδος και φυσικά η στάθμη. Πίσω, υπάρχουν 2 εισόδοι XLR-Balanced και 5 RCA, καθώς και μια μεταβλητή και μια σταθερή έξοδος. To ψηφιακό προαιρετικό του μέρος διαθέτει 2 εισόδους S/PDIF (coaxial) και 1 θύρα USB τύπου ‘Β’ 2.0 για συμβατότητα με αναλύσεις αρχείων εως 24bit/192kHz. Στην έκδοση MkII της δοκιμής, έχουμε επίσης  δυο pre-outs εξόδους του λαμπάτου προενισχυτή του (RCA). Οι διαστάσεις του Logos Mk2 είναι 42 x 42 x 17 εκατοστά (ΒxΠxΥ) και βάρος στα 28 κιλά.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Η εδραίωση και αρχική χρήση του Logos MkII δεν κρύβει κάποια σχετική δυσκολία ή ιδιαιτερότητα. Ο ενισχυτής απέδωσε αθόρυβα στα ηχεία μας (ευαισθησίας έως 94db/w/m) και ως ήδη “στρωμένος” με πάνω από τριακόσιες ώρες λειτουργίας, ακούστηκε εξαιρετικός εξ’ αρχής. Επίσης σημαντικό, παρά τις πολύωρες ακροάσεις δεν σημειώσαμε προβλήματα μεγάλης θερμότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, γνωρίζοντας την Pathos Acoustics εδώ και δεκαετίες, δηλαδή τις πολύ επιτυχημένες προτάσεις συνδυασμού λυχνιών στην προενίσχυση με solid-state τελικό ενισχυτή, μια ανώτερη ηχοχρωματική απόδοση και σεβασμός στην μεσαία περιοχή πέρασε κατευθείαν στα ηχεία μας. Η τήρηση μεγαλύτερης απόστασης του μουσικού σκηνικού από τον ακροατή σε σχέση με λοιπούς τρανζιστοράτους ολοκληρωμένους ήταν αντιληπτή, όχι όμως σε βαθμό που συγκρίνεται με μερικούς προ & τελικούς push-pull λαμπάτους ενισχυτές (στην τοποθέτηση δηλαδή της μουσικής σκηνής ακόμη πιο πίσω, πιο ‘laid-back’ που λέμε). Με καλές δυνατότητες και ‘απαλό άγγιγμα’ στην περιγραφή των φωνών, οι οποίες διακρίνονται να περνούν με άριστα στις αξιόλογες παραγωγές, μα και πολύ καλή αίσθηση του αέρα συν της λεπτομέρειας στην περιγραφή τους, έχουμε έναν ενισχυτή που παρά τα χρόνια της ύπαρξής του βαθμολογείται ξανά σήμερα από εμάς ως κορυφή στο είδος του.

Με καλωδιώσεις της Nordost (Blue Heaven ηχείων) και εναλλάξ της Ludic Audio (ανώτερες σειρές interconnect & ηχείων) ακούστηκε ελάχιστα πιο φωτεινός σε σχέση με τον ολοκληρωμένο καθαρά λαμπάτο της Jadis Orchestra Reference (με ΚΤ88 λυχνίες), σημειώνοντας εξίσου επιδόσεις στην περιγραφή του αρμονικού περιεχομένου, χωρίς ποτέ να γίνεται επιθετικός ή τραχύς ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Αντιθέτως, σε μεσαίες και υψηλές στάθμες απέδωσε ως ακόμη πιο ευγενικός και καλλιεργημένος, καθώς και πολύ ικανότερος στην οδήγηση μα και στις δυναμικές διακυμάνσεις. Ο Logos MkII ανοίγεται στις λεπτομέρειες με εξαιρετικό ταλέντο και εδώ έχουμε την εντύπωση ότι θα εκθέσει πολύ ακριβότερες προτάσεις σε σύγκριση. Δίνοντας παλμό και ζωντάνια στις jazz κλασσικές ηχογραφήσεις περιόδου ’65 έως ’82 ως βασικό πρόγραμμα ακροάσεων της δοκιμής, αυτές οι άρτιες παραγωγές (θρυλικών ονομάτων όπως Chick Corea, John McLaughlin, Pat Methe, Ella Fitzgerald, Thelonious Monk κ.α.)  ακούστηκαν κατά κανόνα “φρεσκότερες” και μάλιστα χωρίς να ντυθούν από κάποιο παραπάνω -πιθανώς- περιττό ‘ζεστό’ κλίμα. Αν ψάχνετε μια ηχητική ταυτότητα που θα “διορθώνει” κάνοντας τα πάντα κάπως πιο ευχάριστα, ναι αυτή υπάρχει τόσο-όσο εδώ, ενώ αλλάζει σημαντικά προς κάθε κατεύθυνση, είτε προς το πιο ουδέτερο είτε και προς το πιο θερμό, εάν πειραματιστείτε με τις λυχνίες του προενισχυτή του Pathos αναζητώντας μια καταλληλότερη επιλογή για την ηχητικά ‘παντρέματα’ σας με τα υπόλοιπα συνοδά.

Η κλασσική μουσική επίσης αναδείκνυε τις ικανότητες αναπαραγωγής ήχου και εικόνας του Pathos. Ο ενισχυτής κατέχει να μεταδώσει τη μεγάλη κλίμακα μιας καταξιωμένης (και καλοηχογραφήμενης πάντοτε) ορχήστρας με την αίσθηση όπου “ανθίζει” μέσα στον χώρο μας. Ιδίως με συμβατά ηχεία όπως της Audio Physic, ProAc αλλά ακόμη και με τα αρκετά πιο οικονομικά ως επιλογή (και ευκολότερα στην οδήγηση) Klipsch δαπέδου κατηγορίας έως 2.000 ευρώ, οι μουσικοί κατέλαβαν ένα ευρύ, βαθύ σκηνικό, ενώ οι εικόνες των σολίστ που βρίσκονταν μέσα στην ορχήστρα απεικονίστηκαν με πολύ καλή ακρίβεια και καθαρότητα. Τα Klipsch ειδικά, ακούστηκαν λες και ανέβηκαν κατηγορία τιμής! Κατά τη διάρκεια μιας νυκτερινής ακρόασης, με τα φώτα κλειστά, εύκολα φαντάζομαι τους μελλοντικούς κατόχους του Logos MkΙΙ να χαμογελούν από πληρότητα και να μην μπορούν να κλείσουν τον ενισχυτή χωρίς να τον απολαύσουν για όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουν. Όσον αφορά την έκφραση, τέλος, με βινύλια σε πιο rock & metal καταστάσεις, διατήρησε απολύτως τις σημαντικές-βασικές αρετές, προβάλλοντας με σθένος τόσο το καλό σώμα-όγκο που απαιτείται στις ηλεκτρικές κιθάρες όσο και αρμονικό πλούτο. Μάλιστα και από πικάπ/phono-stage/κεφαλές καλοταιριασμένα για “σκληρές μουσικές” που όμως, δεν ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες ευρώ στο σύνολο. O ακροατής θα βρεθεί απέναντι από ένα μεγάλο, πλατύ σκηνικό με πλήθος μικρών λεπτομερειών να ξεπηδούν από τα ηχεία και το πιο βασικό, με μια πολύ ευχάριστη αίσθηση μιας ηχητικής ‘αύρας’, αυτής που ξέρουν να εξάγουν πολύ εκλεκτά ενισχυτικά. Βέβαια υπάρχουν και ανώτερα, πολύ ανώτερα, ή πολύ ιδιαίτερα μοντέλα (βλέπε single ended τριοδικοί ολοκληρωμένοι με λιγοστά watts ισχύος, πχ. της KR-Audio 300B ή της Line Magnetic με λυχνίες 845), στάδια επιδόσεων που θα σε φέρουν μια σκάλα πιο κοντά στην νιρβάνα. Mα όλα αυτά που θα τον ξεπεράσουν σημαντικά (για να είμαστε ειλικρινείς κυρίως seperates προ-τελικών ενισχυτών ή ultra ολοκληρωμένων ενισχυτών) σίγουρα απαιτούν υψηλότερα ποσά και διάθεση για ακριβά ψαξίματα. Στο ύψος του πάντως, ο Logos MkII θα σας φτιάχνει την διάθεση όπως και εμάς, για δεκαετίες και μάλιστα απροβλημάτιστα, με μια θελκτική μεσαία περιοχή, ευγενικές υψηλές και πολύ καλό έλεγχο των χαμηλών συχνοτήτων.

Σε σχέση με τον Pathos Classic One MkIII

Δεν θα κρύψουμε την συμπάθεια μας για το μικρότερο μοντέλο της Ιταλικής εταιρίας, τον Pathos Classic One, τον οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά και είχαμε στο παρελθόν αγοράσει τις δύο πρώτες του εκδόσεις (MkI+MkII). Ο εντυπωσιασμός μας, από τότε μεγάλος, ως ήταν ο πρώτος –και πιο όμορφος- ολοκληρωμένος υβριδικός ενισχυτής στην κατοχή μας. Συνυπήρξε στα συστήματα μας αρχές και μέσα της δεκαετίας 2000 και μας παρέδωσε, με λίγη προσοχή για ταιριαστά ηχεία, απολαυστική ροή, πιστότητα χροιών με ευγένεια, ακρίβεια τοποθέτησης των μουσικών στην σκηνή καθώς και πολύ υψηλή για τα δεδομένα τιμής, παράδοση λεπτομερειών. Η παρουσία των λυχνιών προσέφερε φινέτσα χωρίς να υπερχρωματίζει με τον τρόπο κάποιων λαμπάτων προ-τελικών το ηχητικό φάσμα. Ερχόμενοι δίπλα-δίπλα με την τελευταία έκδοση και των δύο μοντέλων της Pathos, εύκολα σημειώνουμε πως ο Logos MkII υπερτερεί σε σώμα και σε δυναμική διάθεση, καθώς και στην οδήγηση των περισσότερων 4Ω ηχείων όταν μάλιστα η στάθμη το απαιτεί. Διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την Ιταλική Pathos Acoustics αξιαγάπητη και προβάλει έναν χαρακτήρα όπου σε σχέση με τον Classic One MkIII διακρίνεται για μια ακόμη καλύτερη σκηνική «διαστρωμάτωση» και ακόμη πιο ανάγλυφη, αυτό που λέμε τρισδιάστατη, αναπαράσταση των μουσικών στον χώρο. Τέλος, και οι χαμηλές συχνότητες με τον Logos MkII δείχνουν να έχουν περισσότερο όγκο και ανώτερο έλεγχο.

Συμπέρασμα

Έχουμε να προτείνουμε μια κλασσική συνταγή, που άξιζε να την ξανακούσουμε φέτος, αρχικά με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και εντυπωσιακή εμφάνιση. Σε ήχο, ο υβριδικός Logos MkII φέροντας προενισχυτή λαμπάτο όπου δεν εξάγει έντονο χρωματικό χαρακτήρα, δείχνοντας ακριβής και ευχάριστος, απευθύνεται σε όσους θέλουν να ψαχτούν πολύ παραπάνω με το σύνολό τους, χωρίς να ξεπεράσουν τα όρια της μεσαίας high-end home audio κατηγορίας τιμής. Με επίπεδο που εντυπωσιάζει σε κάθε τομέα, μα και εύκολη μελλοντική αντικατάσταση των λυχνιών, θα ακούσετε απέναντί σας μια συσκευή ιδιαίτερα ελκυστική και απόλυτα χορταστική. Σε κάθε αναζήτηση ολοκληρωμένου ενισχυτή υψηλών επιδόσεων χωρίς τελικό -όμως- στάδιο λυχνιών, θα πρέπει να τον συναντήσετε στα σίγουρα. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα, είτε στο μουσικό πρόγραμμα έρθουν οι Pink Floyd, είτε ακούσματα Jazz & Κλασσικής, αν και δεν θα πει όχι και σε πιο rock καταστάσεις !

Pathos Acoustics model LOGOS MKII Ολοκληρωμένος Ενισχυτής

Τιμή: 5.789,00 €

Αντιπροσωπεία – Διάθεση – Ακροάσεις

Orpheus Audio

 

Διάθεση – Ακροάσεις Pathos Acoustics

LyRe Audio

Studio Hi-Fi Diapason

Heaven Audio

About HiEndNews

x

Check Also

Audiolab UK model 7000A Integrated Amplifier [Review].

Audiolab UK model 7000A Ολοκληρωμένος Ενισχυτής [ Δοκιμή ]. Ενσωματώνει Digital To Analog στάδιο, Bluetooth ...

Cambridge Audio Melomania P100 Headphones [Review].

  Cambridge Audio Melomania P-100 Ακουστικά [ Δοκιμή ] Στρωτός δρόμος για ασύρματα ή ενσύρματα ...

YBA Genesis PH1 Phono-Stage MM/MC [Review].

YBA Genesis PH1 προενισχυτής κεφαλών MM & MC. [ Δοκιμή ] Γαλλικό “κλασσικό” high-end phono-stage ...

Please disable your adblocker or whitelist this site!