Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Hxodomi Jadis Banner

Living with plug-and-play Pro-Ject T1 SB Turntable on a 30K System !

advertisers-banners-barcontact e-mail: abouthifi@gmail.com

Introducing Pro-Ject T1 SB as the analog source on a higher-end, ~30k euros audiophile system.

Παρουσίαση Δαβίδ και Γολιάθ, σε αντίστοιχους ρόλους μιας αναλογικής πηγής και λοιπού audio συνόλου!

 

by hiendnews.gr & D. Dravopoulos

Η αναφορά ως plug-and-play πικάπ το σίγουρο είναι πως προδιαθέτει απαλλαγή από προβλήματα διάθεσης χρόνου ενασχόλησης μαζί τους μα και όποιων κρίσιμων αμφιβολιών σεταρίσματος ελλείψει τεχνικών γνώσεων, είτε και βασικής εργαλειοθήκης. Υπάρχουν ως ευκαιρία μάλιστα, όταν υπάρχει και ο υποψήφιος αγοραστής τους που σίγουρα δεν κατέχει αλλά και δεν θέλει να ασχοληθεί με τίποτε ‘τεχνικά περίπλοκο’ προς αυτόν παρά ψάχνει μόνο την οικονομική (ίσως) λύση για άμεση ακρόαση βινυλίων. Πολλά προσφέρουν ένα προμελετημένο εργοστασιακό σετάρισμα & προενισχυτή κεφαλής, ποιά διαθέτουν όμως και κάποια έστω βασική ηχητική ετοιμότητα ώστε να ενσωματωθούν ακόμη και σε ένα σύστημα συνολικής αξίας περί των τριάντα χιλιάδων ευρώ; Ένα νέο ίσως κριτήριο ευρύτερης αποδοχής, όταν μάλιστα φέρουν προσιτή τιμή σαν αυτή καταλόγου του Pro-Ject T1 SB της παρουσίασης; Τηρώντας τα βασικά και κάτι επιπλέον,  από όσα τουλάχιστον διαπιστώσαμε σε παλαιότερη δοκιμή μας, φέραμε επαναληπτικά το μοντέλο αυτό για να πάμε ένα ανορθόδοξο βήμα πιο πέρα. Το επιλέξαμε γιατί κατείχε ωριμότητα και ικανότητα στην απόδοση λεπτομερειών, ώστε πιθανώς να μην αποτελέσει τον αποδιοπομπαίο τράγο ως πηγή μέσα σε ένα πολύ ανώτερο σύστημα.

‘Εύκολα’ μοντέλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Pro-Ject Audio και έρχονται πιο κοντά σε μια τέτοια φιλοσοφία ταχύτητας στησίματος & απλούστευσης, είναι το T1 SB το οποίο ενσωματώνει και phono-stage (προενίσχυση της κεφαλής), τα Τ1 standard ή ΒΤ bluetooth edition και το νέο φετινό στην γκάμα της Automat A1 (ελάχιστα ανώτερο σε τιμή από το T1 SB, περίπου στα τετρακόσια ογδόντα ευρώ και επιπλέον αυτόματο ως start/stop.). Πρακτικά, όπως αναλύουμε και σε παλαιότερο άρθρο, το μόνο που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει τις ακροάσεις δίσκων είναι η πανεύκολη τοποθέτηση του υποπλατό/πλατό, του ιμάντα κίνησης στο υποπλατό και η παροχή ρεύματος. Τέλος και ένα τυπικό leveling ώστε το πικάπ μας να έρθει σε ευθεία και την σύνδεση με τα παρεχόμενα καλώδια. Ούτε βιδώματα & ζυγίσματα κεφαλής, ούτε τοποθετήσεις και ρυθμίσεις σχετικές με το βάρος ανάγνωσης και αντιολίσθησης (antiskating).

H πασίγνωστη πλέον Αυστριακή εταιρεία ξεκινώντας έργο από το 1991 συνεχίζει πιστή και ακάθεκτη να προσφέρει ποιοτικό, βραβευμένο ήχο σε κάθε κατηγορία και πρόταση της. Έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο της (Αγγλικής) δοκιμής μας όσον αφορά το μοντέλο T1 SB είχαμε την ιδέα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε κάτι ομολογουμένως παρατραβηγμένο. Μια δεύτερη παρουσίαση και εξαγωγή συμπερασμάτων του πικάπ σε ένα higher-end σύστημα υπολογίσιμης αξίας (εξαιρουμένης φυσικά της προσιτής αναλογικής πηγής). Μη τηρουμένων των αναλογιών, πάντα υπάρχει η περιέργεια και η όρεξη από εμάς να δούμε τί έχουν να μας πουν και τα πολύ προσιτά μα αξιοπρόσεκτα audio προϊόντα …έξω από τα νερά της κατηγορίας τους. Για την επαναληπτική, διαφορετική σε ζητούμενα ευκαιρία αξιολόγησης η πόρτα μας βρέθηκε και πάλι ανοικτή.

Το σύστημα της παρουσίασης: Pathos Classic One Mk3 υβριδικός ολοκληρωμένος ενισχυτής [με λυχνίες 6922 στο στάδιο προενίσχυσης και … πολλά περιττά watts (!) για τα εδώ ηχεία], ο οικονομικός πρωταγωνιστής-πικάπ των ακροάσεων μοντέλο T1 SB της Pro-Ject Audio, μια κεφαλή Benz Ace (M) τύπου κινητού πηνίου, το πικάπ Carbon EVO επίσης της Pro-Ject Audio, το κλασσικό, βαρύ και διαχρονικό ‘μεγάλο’ ηχείο τύπου κόρνας που φέρει το ιστορικό όνομα Klipschorn, οι Nordost καλωδιώσεις σειράς TYR 2, interconnects RCA Blue Heaven & επίσης της Oyaide, το Rega πικάπ / πλατό-βραχίονας σειράς P3 και η εισαγωγική κεφαλή Ortofon 5E που φορά εργοστασιακά το T1 SB με τον ενσωματωμένο προενισχυτή phono σε αυτή την έκδοση. Κοντά μας επίσης οι προενισχυτές phono της Lejonklu Slipsik ver.7, RT-Audio Design Orpheus Battery 2022 και το λαμπάτο Pro-Ject Tube Box S!

Τα χαρακτηριστικά του.

Έχουμε προαναφέρει πως η κίνηση του πλατό γίνεται με χρήση ιμάντα σιλικόνης (ως belt-driven) και ότι το μοντέλο “SB” ενσωματώνει προενισχυτή κεφαλής κινητού μαγνήτη στο κάτω μέρος του, ο οποίος μπορεί να παρακαμφθεί μέσω διακόπτη.  Έρχεται με την Ortofon 5E κεφαλή κινητού μαγνήτη (moving magnet) εργοστασιακά τοποθετημένη και σεταρισμένη. Διαθέτει γυάλινο αρκούντως παχύ & βαρύ πλατό, κάτι το οποίο συναντάμε σε ακριβότερες προτάσεις στην αγορά (ή και ως αναβάθμιση στα επίσης τωρινά και πολύ επιτυχημένα μοντέλα της Pro-Ject Debut Carbon EVO & PRO) και αλουμινένιο βραχίονα 8.6 ιντσών. Στην συσκευασία του βρίσκει κανείς επιπλέον ένα ματ σε μαύρο χρώμα, το οποίο δεν είναι και απαραίτητης εφαρμογής στις περιπτώσεις των γυάλινων-ακρυλικών πλατό όπως εδώ, το προστατευτικό διάφανο καπάκι του πικάπ καθώς επίσης ένα καλώδιο interconnect rca. Ένας επιλογέας μέσω διακόπτη τύπου button (μόνον στην εδώ έκδοση SB) προσδιορίζει τις 33 1/3 ή 44 στροφές. Η συνολική ποιότητα και φινίρισμα είναι υπεράνω σχολίων στα πλαίσια της κοστολόγησης, κερδίζοντας από την πρώτη όψη και επαφή. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στην αρχική δοκιμή μας.

 

Υπεραπλουστευμένη Αξία.

Όσο μελετημένες και να είναι οι διάφορες αναλογικές plug-and-play πηγές αυτής της εποχής στην αγορά, η Pro-Ject απαιτεί το κάτι παραπάνω τόσο σε κατασκευαστική ποιότητα όσο κυρίως σε ήχο. Αποφασίσαμε λοιπόν να παίξουμε δίπλα-δίπλα με δύο όχι και πολύ μακρινούς μα αισθητά ακριβότερους αστέρες του αναλογικού στερεώματος (Rega P3 & Pro-Ject Debut EVO με κεφαλές Ortofon & Benz) ώστε να διαπιστώσουμε ευθύς εξαρχής την εξαιρετική ‘ησυχία’ του. Αυτή κυρίως προέρχεται από το ‘εντός’ και ταιριαστό ηχητικά phono-stage που φορά το μοντέλο καθώς ευθύνεται για την άμεση απαλλαγή από πιθανότατα προβλήματα θορύβων/γειώσεων προερχόμενων από κάποιον τυχόν ‘βασανιστικό’ άγνωστο Χ προς εντοπισμό μεταξύ εξωτερικών προενισχυτών κεφαλής, λάθος επιλογής καλωδίων και ίσως άλλων ακόμη παραγόντων. Μην αγνοούμε την ύπαρξη τέτοιων θεμάτων που στον κόσμο των πικάπ εμφανίζονται και στα …καλύτερα σπίτια. Εντός ενός τόσο αποκαλυπτικού συστήματος αξίας περίπου τριάντα χιλιάδων ευρώ να το φιλοξενεί, ας  πάρουμε τα πράγματα αντίστροφα. Οι διαφορές οι οποίες χαρακτηρίζουν τα πιο ακριβά μοντέλα κεφαλής και πλατό-βραχίονα της παρουσίασης, έρχονται ως αίσθηση κυρίως της ανακάλυψης περισσότερων λεπτομερειών και σημείων παρατήρησης στη σκηνή του ηχογραφήματος όπως και το μέγεθος αυτής. Αυτές οι διαφορές ως παράδοξο διατηρήθηκαν σε αξιοπερίεργα χαμηλότερο επίπεδο από ότι θα αναμέναμε. Προχωρώντας σε επόμενες εντυπώσεις, το άκουσμα δεν θα το χαρακτηρίζαμε με τίποτα σκληρό ή αποτρεπτικό για πολύωρες ακροάσεις, μα φανερό είναι πως δεν ανήκει ούτε στην πλευρά του ευφωνικού. Τόσο ο ενισχυτής Classic One της Pathos που διαθέτει μια Ιταλική αύρα και φινέτσα, όσο και τα ηχεία που έχουν την δική τους πολύ έντονη προσωπικότητα, υποδέχθηκαν την πηγή αυτή ¨καλόκαρδα¨ και φιλικά στον βαθμό μεγάλης έκπληξης. Άφησαν το T1 SB να επιδείξει μέχρι και το τελευταίο ίχνος ικανότητας σκηνικού εύρους και συχνοτικής άνεσης, με σοβαρή έκταση χαμηλά, θαυμάσιες δυναμικές επιδόσεις και πλούσιο σώμα. Με αυτές τις διαπιστώσεις και μια συνολική ισορροπία που εδώ επισφραγίζεται με την ανώτερη εκτίμησή μας,  στο προσεχές μέλλον έχουμε την πρόθεση να κάνουμε τα ίδια (και χειρότερα..) φέρνοντας το ολοκαίνουργιο & ελάχιστα πιο ακριβό Automat A1 του 2022!

Τοποθετώντας το Τ1 SB δίπλα-δίπλα στα Rega P3 & Debut Carbon EVO με ανώτερη κεφαλή της Benz (Ace) εδώ, οι μικρές λεπτομέρειες τραβούν μια χαρά την προσοχή χωρίς να εξέχουν άκομψα. Η (αντι)παράθεση αυτή δεν απέχει και τόσο πολύ όσο θα φανταζόταν κανείς από τα έως και τετραπλάσιας αξίας (με την κεφαλή στην τιμή) γειτονικά πικάπ και το εξωτερικό λαμπάτο phono-stage της Pro-Ject Tube Box S, κάτι που ήρθε να προσθέσει κομψότητα αφήνοντας την ακρόαση πάντα ενδιαφέρουσα και ζωντανή. Ακούγοντας πλήθος δίσκων, μέσα σε αυτούς εγχώρια ροκ, jazz και ‘έντεχνη’ σκηνή (για παράδειγμα πρώτα βινύλια από Υπόγεια Ρεύματα, Τάνια Τσανακλίδου έως το πρόσφατο του Γιάννη Παπαδόπουλου Mirrorself LP κ.α.) διαπιστώνουμε και εδώ πως τα εισαγωγικά της Pro-Ject με κεφαλές της Ortofon διαθέτουν πάντα ιδανική δόση φωτεινότητας και θέρμης, όχι και το πιο εύκολο να βρεις στα χρήματα συνδυαστικά. Μπορεί να ανεβάσαμε το T1 SB αισθητά παρέχοντάς του μια κατά πολύ ανώτερης κατηγορίας καλωδίωση της Nordost & Oyaide αλλά το τελικό αποτέλεσμα επιβράβευσε με την διαφάνεια και καλλιέργειά του, με την εικόνα των ειδώλων να γίνεται ακόμα πιο ψηλή, ρεαλιστική και δεμένη συχνοτικά. Εξάγοντας δε εκτεταμένο, πλούσιο μα καθαρό (!) χαμηλό, τα μεγάλα Klipschorns ηχεία απέδωσαν μια χαρά τα όσα είχαν να πουν καλά ηχογραφήματα και απαιτητικά περάσματα στα αυλάκια.

Συμπερασματικά και συνολικά, λοιπόν, με τον ενσωματωμένο προενισχυτή κεφαλών κινητού μαγνήτη καθώς και εναλλακτικά με τον λαμπάτο, φιλικό σε τιμή και ταιριαστό Tube-Box S της Pro-Ject πέφτει η αυλαία σε μια παρουσίαση που μας άφησε να ακούσουμε μουσική για ώρες. Το κυριότερο, μέσα σε ένα θερμό και κατά τα άλλα πολύ ζυγισμένο-καθαρό συχνοτικά περιβάλλον αρχής γενομένης από τόσο εισαγωγική πηγή. Το υπόλοιπο απαιτητικό και δυσανάλογα ακριβό σύστημα εκτόξευσε το Τ1 SB πικάπ σε νέο ηχητικό ύψος, παρά το ότι κάποιοι θα περίμεναν να το διώξει στον βαθμό μιας άμεσης τάσης επιστροφής στις ακριβότερες διαθέσιμες αναλογικές επιλογές. Και αυτό κυρίως λόγω της ικανότητας της Pro-Ject να προσφέρει αρκετά παραπάνω των βασικών αξιών του playback βινυλίων στις εισαγωγικές κατατάξεις. Η απλούστευση και ξεγνοιασιά αυτή που προσφέρει συνδυαστικά με τον ήχο που θα δώσει τόσο στον νέο όσο και σε έναν χρόνια-τώρα συλλέκτη δίσκων σε αναζήτηση πικάπ προσιτής τιμής είναι αποστομωτικά απολαυστική. Θα κρατήσει περισσότερο από όσο φαντάζεστε την παρουσία του στο σημερινό σας σύστημα όσο και θα εκτιμηθεί πολύ θετικά εντός των μελλοντικών βλέψεων-αναβαθμίσεων σας.

 

Τιμή διάθεσης Pro-Ject T1 SB : 449,- έως 499,- €

(σε λευκό, μαύρο piano-black και ξύλινης επένδυσης καρυδιάς εκδόσεις)

 

Αντιπροσωπεία Pro-Ject Audio και Διάθεση:

Διάθεση – Ακροάσεις :
About HiEndNews

Golden vip top 3
x

Check Also

Mid-Year Audiophile Hiendnews Choices: On A Serious Note ! [Part 1/2]

2022 Mid-Year Audiophile Hiendnews Choices: On A Serious Note ! Ένα συνεπές update των προϊόντων ...

Dominus Orchestra LP: The Tribute to Paice Ashton Lord’s, “Malice In Wonderland” 180 gram. LP & Video – Live in Athens, December 9, 2018

(αναδημοσίευση: ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ / VINYLMINE, 2022) DOMINUS ORCHESTRA Eλληνικό tribute στο “Malice in Wonderland” των Paice ...

Metronome DSS Streamer / Server Presentation ! [Part Two]

Metronome’s Audio DSS Streamer/Server Presentation …as the center of a buttery smooth, superb sounding system ...