High Interest

JBL MA-310 5.2/2.1 AVR Integrated Amplifier [Review].









 

JBL MA-310 5.2/2.2 AVR Ολοκληρωμένος Ενισχυτής [ Δοκιμή ]

Το εισιτήριο στην προσιτή πληρότητα .

 

by Hiendnews Team & D. Dravopoulos

Πιστεύουμε ότι σχεδόν όλοι οι αναγνώστες του audiophile e-περιοδικού μας θα έχουν με τον καιρό αντιληφθεί πως η ομάδα μας αρέσκεται τόσο στα πιο ακριβά όσο και στα προσιτά, ελπιδοφόρα νέα μοντέλα. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται εδώ και πάνω από εννέα χρόνια δοκιμών, παρουσιάσεων και καλύψεων στις διαδικτυακές σελίδες του hiendnews. Μακριά από εμάς οι σνομπισμοί εισαγωγικών προτάσεων που αξίζουν σε ήχο και θα φέρουν χαμόγελα μουσικής απόλαυσης σε ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό. Δεδομένης λοιπόν της ευκαιρίας που μας έδωσε το κατάστημα-showroom και σημείο μεταπώλησης της JBL “Heaven Audio” στην περιοχή Ίλιον, εντάξαμε τον νέο ολοκληρωμένο ενισχυτή MA-310 στις ακροάσεις μας, τον μικρότερο δηλαδή της οικογενείας MA.

Η σειρά JBL MA A/V ενισχυτών (integrated A/V receivers) περιλαμβάνει πέντε προτάσεις που βασίζονται σε μια πλατφόρμα βασικής συνδεσιμότητας με τις πιο σύγχρονες λειτουργίες για hi-res βίντεο και μουσική, ενώ προστίθενται επιπλέον προηγμένες (πχ. streaming & DSP) δυνατότητες στα υψηλότερα μοντέλα της σειράς. Όλα διαθέτουν παρόμοιες τεχνολογίες όπως το στάδιο ενίσχυσης τάξης-Δ για την τροφοδότηση των καναλιών ήχου και ενσωματώνουν μετατροπείς DAC, 4K HDMI εισόδους-εξόδους, υποστήριξη Dolby & DTS πρωτοκόλλων, 5.1 Βluetooth streaming, on-screen setup.  Εμείς θα αφιερώσουμε το χρόνο μας μόνον στις δικάναλες δυνατότητες και επιδόσεις του MA-310. Σε αντίθεση με την desktop all-in-one τάση της εποχής στην εισαγωγική κατηγορία ενισχυτών όπου ανήκει το μοντέλο της δοκιμής, η ‘μεγάλη’ JBL δείχνει και ‘μεγάλη’ στα σασί της. Κρατώντας αποστάσεις από τις πιο compact στο μάτι προτάσεις εισαγωγικών μοντέλων άλλων κατασκευαστών, τα MA προσφέρουν ευελιξία χάρη στην πλούσια παροχή εισόδων/εξόδων και λειτουργιών ακρόασης τόσο σε πλαίσια 2.1 όσο και πολυκάναλων audio/video εφαρμογών. Ο κάτοχος τους μπορεί να απολαύσει μια βεντάλια επιλογών δυνατοτήτων γρήγορα και εύκολα με τον ελάχιστο αριθμό βημάτων, όλα μέσα από μια συσκευή με ποιοτική και ‘χορταστική’ εμφάνιση.

Τα τρία πρώτα μοντέλα στη γκάμα των νέων ολοκληρωμένων ενισχυτών JBL ενσωματώνουν τμήμα digital to analog μετατροπέα της αγαπητής Burr-Brown, διαθέτουν HDMI σήματος 4Κ/120Hz (χωρίς upscaler) και εξοπλίζονται με διακοπτικό τροφοδοτικό για τα τελικά στάδια ισχύος Τάξης Δ. Οι δύο πρώτοι JBL της σειράς “ΜΑ” μοντέλα MA-310 και MA-510 υποστηρίζουν 5.2 κανάλια ενίσχυσης χωρίς Dolby Atmos, ενώ ο μεγαλύτερος MA-710 υποστηρίζει 7.2 κανάλια με Dolby Atmos παρ’ όλο που φοράνε τον ίδιο επεξεργαστή DSP. Ο M-A310 δεν είναι δικτυακός, όπως τα επόμενα μοντέλα, ενώ οι ΜΑ-510 και MA-710 υποστηρίζουν δικτυακές συνδέσεις με την χρήση της εξαιρετικής εφαρμογής «JBL Premium Audio» για κάθε ανάγκη του “έξω κόσμου”  όπως AirPlay 2, Chromecast, UPnP, Tidal Connect, Roon, Internet Radio Stations κ.ά. Οι ενισχυτές υποστηρίζουν και αυτόματο σύστημα διόρθωσης χώρου μέσω της εφαρμογής «EZ Set EQ» που για να λειτουργήσει χρειάζεται καλιμπραρισμένο μικρόφωνο USB C (δεν συνοδεύει εργοστασιακά το μοντέλο της δοκιμής). Kαι τα τρία ολοκληρωμένα ‘καμάρια’ της JBL εξοπλίζονται επίσης με Bluetooth, ενώ ο μεγάλος MA-710 εκτός από aptx HD που απουσιάζει στους μικρότερους, ανοίγει την πόρτα και στα πικάπ ενσωματώνοντας phono-stage κεφαλών κινητού μαγνήτη και μερικές ακόμη ίσως ‘πολυτέλειες’ (που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε). Το σασί του M-310 μας άρεσε περισσότερο από κάθε άλλη πρόσφατη πρόταση ολοκληρωμένου στα περίπου εξακόσια ευρώ. Αποπνέει μια ποιότητα και στιβαρότητα που δεν συναντάς εύκολα σε αυτή την τιμή. Τέλος, κάθε μενού επιλογών μπορεί να εμφανισθεί και στην οθόνη της τηλεόρασης σας, αν και οι περισσότερες επιλογές παρουσιάζονται ευανάγνωστα στην ενσωματωμένη οθόνη των JBL, στο κέντρο της διάφανης πρόσοψης. Εμείς, μέσα σε λιγότερο από τριάντα δευτερόλεπτα τον σετάραμε στα γούστα μας και επιλέξαμε την 2.1 έξοδο του καθώς και την απόσταση μεταξύ των ηχείων μας, για καθαρές μουσικές εκτιμήσεις δύο δρόμων (συν ένα υπογούφερ).

Όπως βλέπετε, η JBL ακόμη και στο πιο προσιτό της εδώ μοντέλο, έχει πλούσια τα ελέη ! Δύο αναλογικές εισόδους (πχ. για κάποιο πικάπ ή για οποιαδήποτε εξωτερική πηγή DAC/Streaming ή CD-Player), Οπτική & S-P/DIF Είσοδο, πολλές HDMI IN και μια OUT, USB είσοδο και φυσικά έξοδο RCA για Subwoofers (εως 2 υπογούφερς, μάλιστα).

Το σασί ξεφεύγει πολύ από τα δεδομένα κατηγορίας τιμής του. Μας εξέπληξε θετικά και μας ταξίδεψε σε προηγούμενες δεκαετίες, τότε που αρκετοί δημοφιλείς κατασκευαστές δεν έκαναν ‘τσιγκουνιές’ στην εμφάνιση και ποιότητα σασί των εισαγωγικών μοντέλων. Ο JBL MA-310 είναι διαθέσιμος τόσο σε μαύρο όσο και σε λευκό χρώμα.

Πώς ακούγεται ;

Για το μεγαλύτερο διάστημα των ακροάσεων μας, ο JBL MA-310 ισχύος 2x60W ή 2x100W (σε 8Ω & 4Ω φορτίο ηχείων αντιστοίχως) συνδυάστηκε με τα ηχεία βάσης της Γαλλικής Triangle Borea BR03 κοντινής αξίας (η σειρά Borea να θυμίσουμε πως έχει κερδίσει με το σπαθί της EISA Awards). Στον ίδιο χώρο ενεργά, το υπογούφερ της Klipsch μοντέλο R-120SW (12 ιντσών μονάδα), καλώδια της Nordost σειράς Blue Heaven και πηγές μεταξύ άλλων από την Pro-Ject Audio τόσο πικάπ Debut με 2M Blue κεφαλή όσο και cd-player το CD-BOX S3. Φυσικά,για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, ο ολοκληρωμένος κλήθηκε να οδηγήσει και με μερικά ακόμη ηχεία μεταξύ αυτών της JBL αλλά και της ProAc Studio (στο περίπου πενταπλάσιο της αξίας του!). Τον ακούσαμε αποκλειστικά σε λειτουργία 2.1 (stereo + subwoofer), μιας που η περιέργεια μας επικεντρώθηκε μόνον στο δικάναλο περιβάλλον μουσικής και όχι στα εφέ-διαλόγους σε κάποιο home theater σετάπ.

Ο ηχητικός χαρακτήρας του MA-310 ξεχωρίζει έντονα μέσα στα πλαίσια της κατηγορίας του. Όπως και η ομορφιά του! Θα μου πείτε, εδώ περιγράφουμε πως ακούγεται, τι μας ξαναλέτε για την εξωτερική του εμφάνιση. Επιτρέψτε μας, πριν περάσουμε στο ‘ζουμί’ να τονίσουμε ότι τέτοιο καλαίσθητο και ποιοτικό σασί & πρόσοψη μας θύμισε τις παλιές-καλές εποχές των ολοκληρωμένων της Musical Fidelity (τότε μοντέλα σειράς 308 ή έπειτα Α5, με τα μεγάλα ποτενσιόμετρα έντασης) κάτι που σίγουρα τραβά τα βλέμματα επάνω του, σε σχέση με όσες πιο compact-desktop προτάσεις μικρότερων διαστάσεων στην σημερινή αγορά. Αλλά τί είναι τα κάλλη μπρος στις ηχητικές επιδόσεις; Από τα πρώτα ακούσματα μέσα σε μισή ώρα, κέρδισε τον θαυμασμό μας κυρίως για την ικανότητά του να δημιουργεί μια ατμοσφαιρική εμπειρία. Το ηχητικό πεδίο που εξάγει ακόμη και στα εισαγωγικά ηχεία εντυπωσιάζει με την πάρα πολύ καλή σκηνική ανάπτυξη τόσο στον οριζόντιο άξονα όσο και στο υπαρκτό βάθος. Στις πρώτες-πρώτες σημειώσεις μας καταγράφηκε η απόδοση καλής λεπτομέρειας, τοποθετώντας τον ακροατή σε μια μικρή αλλά αισθητή απόσταση από τη σκηνή. Παρότι η αισθητική του δεν θυμίζει τον κατά εποχές εξωστρεφή ή και πιο rock-school ήχο της JBL, ένας θερμός και φιλόξενος χαρακτήρας είναι συναρπαστικός και δυσεύρετος μαζί στην τιμή του.

Η μεσαία περιοχή είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, με ισορροπημένο χαρακτήρα που διατηρεί παντού μια ελαφρά ζεστασιά και τη συνέπεια μιας ωριμότητας ήχου, χωρίς όμως να θυσιάζει την καλή ακρίβεια. Οι υψηλές του ακούστηκαν από τις πιο στρωτές και ευγενικές σε αυτό το ύψος προτάσεων, γεγονός όπου θα ευχαριστήσει στα σίγουρα όσους κατόχους πολύ οικονομικών ηχείων με προβολικές ή επιθετικές τάσεις στο άνω άκρο. Στις εξίσου σημαντικές χαμηλές συχνότητες τώρα, ο MA-310 εκφράζεται παντού και πάντα με έκταση και όγκο. Η κατώτερη οκτάβα διαθέτει τον καλύτερο έλεγχο που έχουμε ακούσει στα χρήματα, και μαζί παραδόξως και σεβασμό στην φυσικότητα και περίγραμμα κάθε νότας ενός καλά ηχογραφημένου ηλεκτρικού ή ακουστικού μπάσου. Σπάνια πράγματα. Με την παρουσία υπογούφερ όπως της JBL ή της Klipsch, το σύστημα γεμίζει το χώρο εντυπωσιακά και τραβά την προσοχή με την παρουσία του.

Ο MA-310 φαίνεται να έχει επαρκείς δυνατότητες οδήγησης. Θα προτιμήσει ένα τυπικής ευαισθησίας ηχείο ώστε να καλύψει άνετα κάποιο μικρό ή και μέτριο χώρο χωρίς προβλήματα. Διατηρεί πάντοτε τον πολύ καλό του έλεγχο και κάνει τα πάντα για να παραμείνει εντυπωσιακός σε σώματα και σκηνικό μέγεθος ακόμη και στις υψηλότερες εντάσεις, όσο μπορεί, χωρίς να ‘ιδρώνει’ στη μέση της διαδρομής (JBL το DNA του, τι περιμένατε!). Αν και υπαρκτή μια τάση ωραιοποίησης που ειλικρινά δεν περιμέναμε, μαζί και μιας περιληπτικής ανάλυσης της σκηνής (διαφαίνεται εντονότερα στο ακριβότερο μοντέλο ηχείων της δοκιμής μας), το αποτέλεσμα εξάγεται ευτυχώς ήπιο και ευχάριστο. Με σωστή επιλογή στάθμης, ο ακροατής μπορεί να απολαμβάνει μουσική για ώρες, παρασυρόμενος από το πολύ καλό σώμα και μέγεθος της εικόνας των μουσικών, χωρίς να σκέφτεται τις τεχνικές λεπτομέρειες. Θα πρέπει στο φινάλε να προσθέσουμε ότι σε έργα συμφωνικής μουσικής μα εξίσου και στα απαιτητικά προγράμματα hard rock, μπορεί να κρατήσει υψηλά τον δείκτη διασκέδασης χωρίς να κουράσει τον ακροατή, εφόσον βέβαια και το ηχείο δεν τον εκτροχιάσει. Έως εδώ, βαθμολογούμε με λίαν καλώς. Για να περάσετε στο επόμενο επίπεδο επιδόσεων, σε αισθητά υψηλότερη ικανότητα ανάδειξης λεπτομερειών, πλουσιότερο και φυσικότερο περιεχόμενο αρμονικών όπως και αέρα μεταξύ των μουσικών, θα πρέπει να ανατρέξετε στους λίγο ακριβότερους αγαπημένους μας ολοκληρωμένους ενισχυτές Audiolab 6000A (999,- €) ή Cambridge Audio CXA61 (798,- €). Τα τωρινά ενισχυτικά της JBL, της θελκτικής ηχητικής προσωπικότητας και big-size αισθητικής τους, θα βρουν στα σίγουρα πολλούς νέους οπαδούς.

Συμπέρασμα

Μια από τις φετινές εκπλήξεις στην οικονομική κατηγορία (μαζί με αυτές των επερχόμενων δοκιμών ολοκληρωμένων της Audiolab 7000A και Cambridge Audio AXA35)! Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για όποιον αναζητά συνάμα και συμβατότητα με home theater 5.2 σύστημα, με καλές δυνατότητες οδήγησης, μουσικότατο ενσωματωμένο ψηφιακό μετατροπέα και θερμό ηχητικό χαρακτήρα. Αν και ο JBL MA-310 δεν προσφέρει δικτυακές λειτουργίες (streaming), κάτι που διαθέτουν τα μεγαλύτερα μοντέλα MA-510 & MA-710, μας υπενθύμισε πως ο κατασκευαστής του μας περνά στην εποχή της αφθονίας. Ο συγκεκριμένος A/V ενισχυτής σχεδιάστηκε για να προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις, ιδίως μέσα σε τόσο ανταγωνισμό. Προτείνεται ανεπιφύλακτα στο σύγχρονο μουσικόφιλο που (ίσως και στο μέλλον) επιθυμεί και τα 5.2 κανάλια οδήγησης (χωρίς όμως Dolby Atmos). Και για το κοινό των audiophiles “on-a-budget”, αποτελεί μια άριστη επιλογή στα χρήματα. Παίζει κάθε μουσικό είδος χωρίς ενστάσεις, παραδίδει μεγάλη και τρισδιάστατη σκηνή που δεν πιστέψαμε ότι προέρχεται από μια τόσο οικονομική ενίσχυση, εξαιρετικές σε έκταση και ταχύτητα χαμηλές μαζί με ξεκούραστες υψηλές. Επίσης σημαντικό, δέχεται απροβλημάτιστα και την συμμετοχή του σε εντάσεις για party! Στο stereo 2.1 περιβάλλον τόσο με ηχεία της Triangle σειράς Borea όσο και με JBL & ProAc μας εξέπληξε συνολικά με την ηχητική ωριμότητα του. Ακούστε τον, και το πιο πιθανό να ξεκινήσετε μαζί για το σπίτι !

Τιμή Ολοκληρωμένου Ενισχυτή JBL MA-310 5.2/2.1 :  589,- ευρώ

JBL Audio     Διάθεση – Ακροάσεις

[ το μοντέλο JBL MA-310 μας διέθεσε για τις ακροάσεις η εταιρεία Heaven Audio ]

About HiEndNews

x

Check Also

DarTZeel LHC-208 Integrated Amplifier & Streaming DAC [Review].

  darTZeel  LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].   Musical Umami! Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή ...

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review].

RT-AUDIO R2R Multibit “Orpheus” Battery DAC [Review] English Edition. RT-Audio Design from Bulgaria has developed ...

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review].

Epos ES-7N Bookshelf Speakers [Review]. Το πιο καλόβολο και μαζί διάφανο ηχείο στα ‘κυβικά’ του ...

Please disable your adblocker or whitelist this site!