Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Exclusive EAT VIP

Ideon Audio model Absolute Stream Review .

advertisers-banners-bar


contact e-mail: abouthifi@gmail.comIdeon Audio Absolute Stream Review.

High-end digital audio Streamer & Server

Για όσους αναζητούν το απαράμιλλο κάλλος στον ήχο, απαιτώντας την παρουσία ενός cost-no-object net streaming διαχειριστή.

 

by hiendnews.gr & Thanasis Moraitis

Απόλυτη λύση;

Το Absolute Stream είναι η καλύτερη δυνατή λύση ψηφιακής πηγής που δίνει η μία εκ των κορυφαίων εταιριών (πλέον αναγνωρισμένη παγκοσμίως) στον τομέα αυτό, η ελληνική Ideon Audio. Δεν ξέρετε πόσο περήφανο με κάνει αυτό! Πρόκειται για μια προσπάθεια από μια μικρή ομάδα ατόμων που το καθένα ξεχωρίζει στον τομέα του, με βασικά μέλη τον Βασίλη Τούνα (σχεδιαστή) και τον Γιώργο Λυγεράκη (γενικό μάνατζερ) όπου έχουν, στην προσπάθειά τους να κάνουν κάτι σημαντικό, υπερβεί τεράστια εμπόδια μέχρι να καταφέρουν να φέρουν την εταιρία τους εκεί που είναι τώρα. Η Ideon Audio κατασκευάζει (στην Ελλάδα) ψηφιακές συσκευές κάθε τύπου (DAC, USB & S/PDIF reclockers, Streamer) εκτός από CD transports.  Η ποιότητα των συσκευών της είναι (πάντα στην κατηγορία τους) υψηλότατη, όπως θα μπορέσετε να διαπιστώσετε και από το streamer που δοκιμάζουμε αυτή τη φορά.

Ideon Audio’s “heart’n’soul” digital team ! Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη των δημιουργών της Ideon Audio εδώ: Ideon Audio Interview hiendnews.gr e-magazine

Absolute Stream

Κατασκευασμένο με τα ίδια υψηλά στάνταρ που έθεσε το πρώτο μέλος της Absolute οικογένειας (το DAC – ψηφιακός μετατροπέας), δηλαδή με σασί που διαμορφώνεται από ένα μασίφ κομμάτι αλουμίνιο (22 κιλών παρακαλώ) αποτελεί μια πολύ στιβαρή και εν τέλει, επιβλητική παρουσία.  Η πρόσοψή του περιλαμβάνει ένα διακόπτη για την έναυση και παύση λειτουργίας της συσκευής, όπως και ένα ενδεικτικό LED. Στην πίσω όψη βρίσκουμε δύο ψηφιακές εξόδους ήχου μέσω βυσμάτων USB (ένα με δυνατότητα παροχής 5V και ένα χωρίς) όπου εκεί συνδέουμε το DAC μας, μαζί με μια θύρα επικοινωνίας RJ45 (για σύνδεση στο δίκτυο) και δύο θύρες USB για τη σύνδεση εξωτερικών δίσκων αποθήκευσης μουσικής. Μαζί με τον εσωτερικό επιπλέον σκληρό δίσκο που μπορεί να προμηθευτεί, προαιρετικά, ο χρήστης δημιουργεί ένα αποθηκευτικό περιβάλλον που μπορεί να καλύψει πρακτικά κάθε ανάγκη μας. Να αναφέρω ότι μέσω δικτύου το Absolute Stream μπορεί να «δει» και να διαχειριστεί μουσική αποθηκευμένη σε NAS, αλλά και μέσω κάθε είδους streaming service (TIDAL, Qobuz, Spotify κλπ.) ή και ιντερνετικού ραδιοφώνου, ενώ είναι και συμβατό με την πλατφόρμα του ROON. Στη δική μου περίπτωση (πέρα από μια μικρή χρήση μέσω TIDAL), οι ακροάσεις έγιναν με μουσική αποθηκευμένη σε εξωτερικό σκληρό δίσκο μέσω USB.

Η διαχείριση της συσκευής γίνεται μέσω λογισμικού που μπορεί κανείς να ελέγξει με οποιοδήποτε μέσο (υπολογιστή, tablet, smart phone) που έχει πρόσβαση στο δίκτυο του χώρου όπου είναι συνδεδεμένη, πολύ εύκολα και απλά, αφού το λογισμικό είναι μέρος του Absolute Stream (δημιουργημένο από την ίδια την Ideon Audio κι όχι μια «τσάμπα» εφαρμογή από αυτές που κυκλοφορούν εκεί έξω). Αποτέλεσμα να έχει ο χειριστής ένα «περιβάλλον» όπου μπορεί να δει και διαχειριστεί τις βιβλιοθήκες του με άνεση. Για περισσότερες πληροφορίες σας προτρέπω να μεταβείτε στο site της εταιρίας Ideon Audio official web για μια πλήρη παρουσίαση των δυνατοτήτων. Η συσκευή είναι συμβατή με κάθε είδους ψηφιακό φορμά (44.1kHzto 384kHz PCM έως 32 bits, DSD (έως 8xDSD).

Στο εσωτερικό του τώρα βρίσκουμε μια, αρκετά «πειραγμένη» σε καίρια σημεία, motherboard με CPU πολύ χαμηλού θορύβου, που υποστηρίζεται από κορυφαίας ποιότητας (παραγεμισμένες με αντίστοιχης ποιότητας boutique υλικά)  πλακέτες  τροφοδοσίας, επαναχρονισμού και αναγέννησης του σήματος, με τις τελευταίες να είναι όλες αποκλειστικές σχεδιάσεις της Ideon. Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός μετασχηματιστής τροφοδοσίας (ελληνικής κατασκευής κι αυτός, στον οποίο η εταιρία κατέληξε μετά από εξαντλητικές δοκιμές για την ασυνήθιστα «ζωντανή» αίσθηση που δίνει στη μουσική) είναι ειδικά σχεδιασμένος για χρήση σε streamer, ενώ υπάρχει και άλλος ένας πολύ μικρότερης ισχύος για το κύκλωμα stand-by. Η βασική πλακέτα τροφοδοσίας, άλλη μια εξ ολοκλήρου σχεδίαση και υλοποίηση in-house της Ideon Audio, περιλαμβάνει τρία χωριστά αναλογικά τροφοδοτικά πολύ χαμηλού θορύβου, με πρώτα απ’ όλα τη χρήση αντί για συμβατικής γέφυρας ανόρθωσης ενός Ideal Bridge Rectifier, μιας διάταξης που χρησιμοποιεί ειδικά FET αντί για διόδους με αποτέλεσμα την πλήρη εξαφάνιση κάθε είδους υψίσυχνου θορύβου που προκαλείται από τις, οποιουδήποτε είδους διόδους ανόρθωσης. Πριν το σήμα περάσει στο εξωτερικό DAC, περνά πρώτα από μια πλακέτα επαναχρονισμού/αναγέννησης του σήματος που βασίζεται στην πολύ μεγάλη, πλέον, πείρα της εταιρίας γύρω από το θέμα (με βραβευμένα παγκοσμίως δημιουργήματα όπως τα 3R, Master Time & Absolute Time). Τέλος, πέρα από το βασικό SSD δίσκο που περιλαμβάνει το λειτουργικό της συσκευής (σε LINUX), στο εσωτερικό βρίσκουμε και μια ακόμη θέση για άλλο ένα σκληρό δίσκο (2,5’’) για την αποθήκευση μουσικής, όπως προαναφέραμε.  Η δε αναπαραγωγή γίνεται μ’ αυτό που η Ideon ονομάζει  Live Core Playback: η μουσική αναπαράγεται κατευθείαν από το core του Linux kernel,  δηλαδή  είναι όλο το rendering engine εντελώς αφιερωμένο στην αναπαραγωγή της  μουσικής, εξαφανίζοντας οτιδήποτε περιττό που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση, δίνοντας τελικά πολύ βελτιωμένο ηχητικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου streamer κατά πολύ από σχεδόν όλα τα linux based streamers. Είναι φανερό ότι η κατασκευή του Absolute Server έχει γίνει δίχως ουσιαστικούς συμβιβασμούς, κάτι που αντανακλάται στον ήχο του. Αλλά γι’ αυτό διαβάστε παρακάτω.

Δύσκολα τα πράγματα…

Συνήθως όταν μια συσκευή μπει σε ένα σύστημα (του οποίου τον χαρακτήρα γνωρίζουμε αλλά και έχουμε μάθει να ρυθμίζουμε με κατάλληλο τρόπο ώστε να ενσωματώνουμε την κάθε φορά την εκάστοτε νέα συσκευή με τον πιο ταιριαστό τρόπο) φέρνει κάποιες αλλαγές στο συνολικό ήχο που με προσοχή παρατηρούμε. Αυτές τις παρατηρήσεις μαζί με το τελικό αποτέλεσμα το οποίο προκύπτει μέσω των κατάλληλων κινήσεων από μέρους μας, ώστε να καταλήξει να είναι όσο περισσότερο γίνεται του γούστου μας, αναφέρουμε ως δοκιμή. Τι κάνουμε όμως όταν αυτή η υπό δοκιμή συσκευή, με πολύ λίγα λόγια, βελτιώσει όλες τις παραμέτρους του τελικού ηχητικού αποτελέσματος του συστήματός μας; Τι λέμε στο κοινό που μας διαβάζει ώστε να του κρατήσουμε και την προσοχή, μέσα από ένα διασκεδαστικό κείμενο,  χωρίς να επαναλαμβανόμαστε με υπερθετικά σχόλια, με κοινότυπες εκφράσεις; Πως περιγράφουμε τη «μαγεία» που βιώνουμε για όσο καιρό εκείνη η συσκευή βρίσκεται στο σύστημά μας χωρίς να κάνουμε τον αναγνώστη να βαρεθεί; Όπως σας είπα, δύσκολα τα πράγματα…

Με την εισαγωγή του Ideon Absolute Streamer & Server στο σύστημα της δοκιμής (που περιλάμβανε ως βασική ψηφιακή πηγή το CD Transport Kalista Reference Special Edition με σύνδεση και AES/EBU με καλώδιο van den Hul & ομοαξονική με καλώδιο Goldmund) χρήση ως DAC φυσικά το Ideon Audio Absolute, (με τα δύο Ideon Audio να συνδέονται μεταξύ τους με ένα ειδικής κατασκευής USB καλώδιο που έχω δημιουργήσει μετά από 5 έτη έρευνας, από την έξοδο του Stream δίχως τα 5V) η μουσική πληρότητα που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ, μα πολύ ψηλά στην κλίμακα ανέβηκε ακόμη παραπάνω, αλλά με τρόπο όχι συνηθισμένο. Εξίσου όμως επιβλητικό. Τι εννοώ; Αν και οι διαστάσεις της σκηνής αυξήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, αυτό που δημιούργησε μια άλλη, πιο «αληθινή» εικονική  πραγματικότητα ήταν ότι αυξήθηκε η βαρύτητα των σωμάτων των οργάνων και ερμηνευτών, οι αποστάσεις μεταξύ των ερμηνευτών έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες με ταυτόχρονη, όμως,  πιο «πυκνή», αν μπορεί κανείς να το περιγράψει με λόγια,  απόδοση του ίδιου του αέρα μεταξύ των προαναφερθέντων, κάνοντας το περιγραφόμενο γεγονός ακόμη πιο πιστευτό. Με άλλα λόγια ήταν σαν να πήγαμε από τα γραφικά ενός Sony PS4 σε εκείνα του PS5, τουλάχιστον!

Και σα να μην έφτανε αυτό, το τονικό αποτέλεσμα έγινε ακόμη λιγότερο «ψηφιακό», όχι αναλογικό με την κλασική έννοια που επιμένουν οι περισσότεροι ότι είναι το σωστό, αλλά πιο φυσικό, με καλύτερη ροή, με πιο εστιασμένα τα πάντα στη σκηνή, με πιο ζεστό αλλά και ζωντανό (δυναμικό) χαρακτήρα, με πιο άρτια και φυσικά φωτισμένες όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε παρόντες στο γεγονός. Και ναι δοκίμασα, καθώς μόνο αυτό είχα διαθέσιμο τον καιρό της δοκιμής, και ένα Master Time (αντί για Absolute Time) μεταξύ των δύο και είδα ακόμη πιο δυναμικό, πιο ζωντανό, πιο λεπτομερή και φυσικό σε χροιές ήχο, κάτι που έχω επιβεβαιώσει και στο προσωπικό μου σύστημα όπου χρησιμοποιώ πλέον δύο Master Time σε σειρά με αντίστοιχα εξαιρετικό  αποτέλεσμα.

Αυτό όμως που κάνει τον συνδυασμό των Absolute συσκευών της Ideon Audio πρακτικά ακαταμάχητο (για την υψηλή ομολογουμένως τιμή τους, που όμως ωχριά απέναντι στο κόστος υλοποιήσεων του ανταγωνισμού στην κατηγορία ποιότητας που ανήκουν) είναι η απόδοση του ρυθμού. Δεν είναι ότι αυτό το πολύ δύσκολο χαρακτηριστικό αποδίδεται με ακρίβεια μετρονόμου αλλά το ότι αυτό που συνοδεύει τη μουσική και όλα όσα ακούγονται είναι άψογα τακτοποιημένα, όλα εκεί που πρέπει, με τη σειρά που πρέπει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ήχος να έχει έντονα το πολύ γνώριμο «άρωμα» αυτού που βιώνουμε κάθε μέρα στην πραγματικότητα κι όχι σε κάποια υπέροχη, μεν, αλλά τελικά «εικονική» παραλλαγή της!

 

Συμπέρασμα

Πιθανότατα θα παρατηρήσατε ότι δεν αφιερώσαμε καθόλου χώρο στην (κλασσική για εμάς που δοκιμάζουμε συσκευές επί καθημερινής βάσης) περιγραφή της φυσικότητα των χροιών, στην τονική ισορροπία που προκύπτει μέσα από τον συνδυασμό του Absolute Stream με το ταίρι του Absolute DAC. Γι’ αυτό θα σας προτρέψουμε να κανονίσετε μια προσεκτική ακρόαση των δύο Ideon Audio ‘Απόλυτων’ ψηφιακών ώστε να καταλάβετε το παρακάτω: δεν θα απαιτούσαμε τίποτε άλλο από μια digital πηγή του σήμερα, πόσο μάλλον αυτής της κατηγορίας. Με άλλα λόγια είναι για εμάς υπεράνω παρατηρήσεων κριτικής. Οπότε αν ζητάτε μια ψηφιακή πηγή που μπορεί να «παίξει» κάθε τι εκεί έξω από απόψεως streaming, που μπορεί να παίξει κάθε τι εκεί έξω από απόψεως αποθηκευτικού μέσου, που χρησιμοποιεί ένα λειτουργικό που βοηθά (αντί να εκνευρίζει) το χρήστη να ακούσει και διαχειρισθεί όλη τη μουσική του απ’ όπου και να προέρχεται, καθώς έχει σχεδιαστεί από την εταιρία in-house (δεν είναι άλλη μια «δωρεάν» UPnP εφαρμογή με όλους τους περιορισμούς που αυτό ενέχει), τότε δεν έχετε παρά να βάλετε πρώτο στη λίστα των επιλογών σας το Ideon Audio Absolute Stream. Θα μας θυμηθείτε, όπως προβλέπεται να παραμείνει στην ακουστική μνήμη σας ως μια από τις καλύτερες ψηφιακές προτάσεις στον κόσμο, ιδίως σε συνδυασμό με το Absolute DAC. Αποτελεί αναμφίβολα μια κορυφαία λύση στο θέμα του streaming & digital music-serving απαράμιλλης ηχητικής προσέγγισης σε φυσικότητα και ‘αγνότητα’, μεταμορφώνοντας ακόμη και τις διαδικτυακές υπηρεσίες Tidal & Spotify σε κάτι αφάνταστα ποιοτικό.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): Kuzma Stabi-M, Pro-Ject RPM 3, E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): Thivan Labs, VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista, Goldmund Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black 250-LVB & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Kuzma CAR-50, Skyanalog MCs, Dynavector κ.α. Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Ideon Audio Mastertime, Ideon Audio Absolute DAC, Metronome Audio transports, Jadis κ.α. Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): VTL, Audiolab UK model 6000A, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost Blue Heaven Phono Cable, Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

Τιμή: 17.100 ευρώ.

 

Διάθεση και Ακροάσεις:

Exclusive Audio, τηλ.: 210 6710851.


Ideon Audio

About HiEndNews

GOLDEN 2 VIP
x

Check Also

RT-Audio Design MM/MC RIAA phono battery preamplifier Orpheus Review [English].

  Passive MM/MC RIAA phono-preamplifier Orpheus A battery-powered seductive sounding phono-preamp. Mr. Tsvetan Tsenko & ...

Unison Research model Simply Italy Integrated Amplifier [Review]

  UNISON RESEARCH SIMPLY ITALY  Η επιστροφή στους κλασσικούς, λαμπάτους ολοκληρωμένους Ιταλικούς ενισχυτές ! . ...

Shunyata Research technology class-leading Venom Ethernet digital cable ! [Review]

  Shunyata Research VENOM Digitals: HDMI, USB & Venom Ethernet Cables. Η αναθεώρηση στην συμβολή ...