Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Expo VIP #2

Hiendnews 2020 Suggestions – Fidelity to die for [part 1/2]!

advertisers-banners-bar

telluriumQ-1180X180-banner

Best Audio Suggestions 2020 [Part 1/2]

 by hiendnews.gr e-magazine

Pro-Ject Debut Carbon EVO DC Πικάπ – Κεφαλή – Βραχίονας

Με μεγάλη διαφορά από τον κοντινό ανταγωνισμό, ομολογουμένως το πλέον καλόηχο, ώριμο και ολοκληρωμένο ηχητικά και ποιοτικά πικάπ (με carbon βραχίονα & κεφαλή mm) που έχουμε ακούσει έως τα εξακόσια ευρώ μέσα στην τελευταία επταετία. Κάθε σημείο στην επίκαιρη αυτή επιστροφή του Debut της Pro-Ject έρχεται βελτιωμένο και συμβάλει σε μουσικότητα και ροή, κάνοντας εν τέλει μια σούμα που προσφέρει έναν κυριολεκτικά άπιαστο ήχο στα χρήματα. Με μεγάλη, πυκνή αλλά δυναμική εικόνα, εξαιρετική λεπτομέρεια και ανάλυση όπως και απίθανη απόδοση διαστάσεων σκηνής στην κατηγορία του (αλλά και αρκετά πιο πάνω), ειλικρινά δεν ελπίζουμε σε περισσότερα! Δικαίως τα εύσημα στο Debut Carbon EVO DC. Κάναμε το πρώτο unboxing στην Ελλάδα και δηλώνουμε εν συντομία: απίστευτο κι όμως αληθινό. Σύντομα σε αναλυτικότερη video-δοκιμή.

TelluriumQ ‘σειρά Blue έκδοση Ultra’ Καλώδια Ηχείων & Interconnect

Ένα σετ καλωδίων ηχείων και interconnects (rca ή balanced) που αναπροσδιορίζει το τι μπορεί κανείς να λάβει σε επιδόσεις αναζητώντας, εντός audiophile κριτηρίων, στην σημερινή χαοτική κατηγορία. Ίσως σημαντικό για πολλούς αναγνώστες, χωρίς να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. To Ultra Blue interconnect αποδίδει την ταχύτητα, ροή και τις δυναμικές σε ανώτερα επίπεδα χωρίς να λεπταίνει κάποιο συχνοτικό άκρο ενώ το ηχείων προσδίδει ένα βελούδινο, αρεστό και σωματώδες μεσαίο και άνω φάσμα με πολύ καλό έλεγχο στο χαμηλό και πρωτοκλασάτη ομοιογένεια. Ένας συνδυασμός για βραβείο, που πάντως οδεύει τον ήχο ενός συστήματος προς το θερμό και ευγενικό χωρίς όμως να στερείται λεπτομέρειας.

Metronome Le DAC Ψηφιακός Μετατροπέας

Η Γαλλική Metronome με την εξαίρετη, διαχρονική φήμη στον τομέα των ψηφιακών, δηλώνει και φέτος παρούσα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ήχο που κερδίζει με ευκολία την πρωτιά σε χροιές και υπογράφει εγγύηση σπάνιου ρεαλισμού στην απόδοση μουσικών συνόλων, μέσα από ηχογραφήσεις που νομίζαμε έως τώρα ότι τις έχουμε απολαύσει. Ναι, η Γαλλική φινέτσα καλά κρατεί, όπως και τα μεγάλα τρισδιάστατα είδωλα, η εθιστική απόδοση αρμονικών και το εντελώς πειστικό ηχόχρωμα ακουστικών οργάνων. Το όλο αποτέλεσμα υπερτερεί κατά κανόνα από τα πρώτα ακούσματα, σε άμεση σύγκριση με κοντινής αξίας high-end πηγές των τελευταίων ετών. Αρετές πολύ ακριβών αναλογικών περνούν ατόφιες στο ψηφιακό. Ένας από τους μετατροπείς της καρδιάς μας, που μπορείτε να αγοράσετε με ασφάλεια αν σας ενδιαφέρει η ουσία. Εφόσον κινηθείτε σε αυτή την κλάση, μην επενδύσετε σε ήχο αν πρώτα δεν ακούσετε το Le DAC.

Schiit Yggdrasil Ψηφιακός Μετατροπέας

Με την εμπειρία και την “kill-competition” διάθεση των σχεδιαστών της Schiit Audio, λάβαμε παραδείγματα ψηφιακών -κυρίως- μετατροπέων που βρίσκονται μια ανάσα από ότι καλύτερο στον κόσμο στους επιμέρους τομείς ροής, διαφάνειας & ανάλυσης παραμένοντας προσγειωμένα σε κόστος. Πιο συγκεκριμένα, το Yggdrasil που δοκιμάσαμε σχεδόν πριν από ένα έτος, δεν είναι μια συνηθισμένη συσκευή. Δεν είναι απλά το καλύτερο DAC της Schiit Audio, αλλά το καλύτερο ψηφιακό που μπορεί να φτιάξει στην παρούσα φάση και σε λογικά χρήματα ο θρυλικός Mike Moffat της τότε Theta, όπως ο ίδιος δηλώνει, και αυτό σίγουρα λέει πολλά. Με την ανώτερη εδώ πρόταση της Schiit Audio και σε συστήματα αξίας πλέον των είκοσι χιλιάδων ευρώ, λάβαμε μεγάλες δόσεις διαφάνειας και άριστης περιγραφής χωρίς ίχνος στρες και σκληρότητας στα γνώριμα προγράμματα jazz, soul, κλασσικής.

Cardeas 30

Γερμανική υπεροχή με δυναμικές, τρισδιάστατη παρουσία των μουσικών και ανάλυση για χειροκρότημα. Ο συνδυασμός αυτού του μοναδικού high-end δημιουργήματος με λαμπάτα ενισχυτικά μονομπλόκ τελικών της VTL, χωρίς ίχνος υπερβολής, στήνει ολογράμματα των μουσικών στο σαλόνι σας. Επιβλητικό, θερμό, θηριώδες και κατά κανόνα συγκλονιστικό, θα ενθουσιάσει με το μεγαλείο των διαστάσεων σκηνής και απτής φυσικότητας. Παραδειγματική παρακολούθηση λεπτομερειών και κινήσεων στον χώρο, χωρίς να ξεφεύγει από το γήινο και ομοιογενές. Μια επιτυχημένη άσκηση κατάκτησης της κορυφής. Ίσως εδώ και να σταματά η αναζήτηση πολλών φίλων της υψηλής πιστότητας στο θέμα ηλεκτροδυναμικό πολύδρομο ηχείο αναφοράς. Στη σημερινή του μορφή και προς όσους διαθέτουν το αντίτιμο, εγγυόμαστε σαγηνευτικές ώρες μουσικής ευτυχίας και προτείνουμε να ζήσετε την εμπειρία που προσφέρει, έστω και για λίγα λεπτά επίδειξης. Η εμπειρία του ήχου της Audio Physic είναι από μόνη της ένα κέρδος.

Dynavox σετ λαμπάτου προενισχυτή & τελικού ενισχυτή

Η Dynavox έχει εδώ και καιρό επιτεθεί σιωπηλά στον ανταγωνισμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και διαφήμιση, καταφέρνοντας όμως να προσφέρει για 540 € ήχο που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στο παρελθόν πουλιόταν για πολύ πάνω από τα χίλια ευρώ. Δοκιμασμένες σχεδιάσεις, λάμπες στην προενίσχυση, chip amp τελικός, αξιόλογη είσοδος κεφαλών πικάπ κινητού μαγνήτη, στιβαρή κατασκευή και άνεση στο εσωτερικό που προκαλεί για εύκολες D.I.Y. βελτιώσεις, τι άλλο να ζητήσεις χωρίς να γίνεις γραφικός; Το σετ αποτελεί μια εξαιρετική ενισχυτική βάση για τον απαιτητικό μουσικόφιλο που ο προϋπολογισμός του είναι σφικτός αλλά τα όνειρά του μεγάλα. Ακούστε τον συνδυασμό οπωσδήποτε, εάν ψάχνετε ‘διαμαντάκια’ στην εισαγωγική κατηγορία. Αν δεν προσέξεις μέχρι που μπορεί να φτάσει το σετάκι, με ποιοτικά ηχεία, δεν μπορεί απλά να το φανταστείς. Στα ατού του κυρίως η απόδοση πολύ μεγάλων διαστάσεων σκηνής, κάτι που γνωρίζουν καλά τα καθαρόαιμα λαμπάτα, καθώς και τα ευγενικά πρίμα. Διαβάστε προσεκτικά την πρόσφατη δοκιμή μας.

European Audio Team ‘B-Sharp’ πικάπ-βραχίονας-κεφαλή

Μιλώντας για τιμιότητα σε ποιότητα κατασκευής όσο και σπουδή σε ήχο, η European Audio Team (E.A.T.) προσφέρει κοντά στα χίλια πεντακόσια ευρώ μια σπάνια ευκαιρία. Εμπνευσμένο από το πολυβραβευμένο μεγαλύτερο μοντέλο C-Major, το πανέμορφο B-Sharp μας δίνει την δυνατότητα να απολαύσουμε την συλλογή βινυλίων μας μέσα από την ησυχία και διεισδυτικότητα ενός κορυφαίου Carbon βραχνίονα και μάλιστα εξοπλισμένου -για αρχή έστω- με την ξεκάθαρη και ταχύτατη Ortofon 2M Blue κινητού μαγνήτη. Αυτές τις μέρες τελειώνουμε το άρθρο της δοκιμής και εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Ξεχωρίζει για τις ταχύτητες μεταβατικών, τις δυναμικές του και την λυρικότητά του, στήνοντας μπροστά μας μια αξιοζήλευτη σε πλάτος και βάθος σκηνή που δεν θαμπώνει σε κανένα της σημείο. Αναβαθμίζοντας τον ήχο του, αργότερα, με μια κεφαλή Ortofon Quintet Bronze, μια JICO Seto-Hori ή μια E.A.T. Jo #5 κινητού πηνίου καθώς και ένα λαμπάτο phono-stage ετοιμαστείτε να περάσετε στο αναλογικό penthouse !

AudioSolutions ‘Figaro XL’ πολύδρομο ηχείο δαπέδου

Αν και πέρασε σχεδόν ενάμισης χρόνος από την δοκιμή μας, οι επιδόσεις του στην κατηγορία μεγάλων ηχείων δαπέδου έως δέκα χιλιάδες ευρώ υπαγορεύουν την σημερινή αυτή πρόταση επιλογής. Εκατό και πλέον κιλά καθαρό βάρος (!), 92 dB ευαισθησία και 8Ω αντίσταση το προσδιορίζουν ως φιλικό σε λαμπάτους push-pull ενισχυτές παρά τους πολλούς δρόμους και τις οκτάιντσες μονάδες χαμηλών. Ένα ηχείο όπου στο hiendnews.gr ο Θανάσης Μωραϊτης χαρακτήρισε ‘game changer’, με μεγέθη άκρως ρεαλιστικά και μεσαία που εστιάζουν -τουλάχιστον με τους ενισχυτές των ακροάσεων- ελαφρώς πιο πίσω από τον οριζόντιο άξονα. Έτσι, εντέχνως, σου δημιουργεί την αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα σε μια σάλα μουσικής. Στις υψηλές στάθμες συγκινεί με τον ευρύ και καθαρό ορίζοντα (ιδίως σε ροκ ηχογραφήσεις), ενώ στα κλασσικά, τζαζ ή οπερατικά έργα οι αποστάσεις των μουσικών και το ‘σώμα’ τους αποδίδονται όσο πιο ‘ζωντανά’ γνωρίζουμε στα χρήματα.

White Lightning 2x3.0m - Nordost

Nordost White Lighting επάργυρα καλώδια ηχείων & interconnects

Η πρωτοπόρος Nordost κατάφερε με τα πλέον οικονομικά White Lighting καλώδια ηχείων & interconnects να συνδυάσει την λεπτομέρεια και τον έλεγχο με μια συνολική αίσθηση εξαιρετικά αέρινη και περιγραφική – χωρίς να επιμερίζει. Είναι πλέον εύκολο να ξεκλειδώνει ρυθμό και πληροφορία από συστήματα που το έχουν ανάγκη, χαρακτηριστικό που δεν το συναντά κανείς συχνά σε προσιτές καλωδιώσεις. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε, ως συνήθως στα Nordost, η παλλόμενη παρουσία των μουσικών. Όντας αναλυτικό και ξεκάθαρο στην μεσαία περιοχή της οποίας το δέσιμο με το υπόλοιπο φάσμα ήρθε φυσικότερα από προηγούμενες σειρές και με μεγάλες δυνατότητες περιγραφής ψηλά, δεν θα φέρει χρωματισμούς ή πάχη παρά μόνο αν πέρασαν στην παραγωγή. Σε αυτό το επίπεδο τεχνογνωσίας ο κατασκευαστής ανοίγει για πρώτη φορά, ίσως, την ‘ψυχή’ του στην είσοδο της γκάμας.

 

Κεφαλή Κινητού Μαγνήτη Nagaoka MP-300

Κεφαλή-σταθμός στην κατηγορία των moving magnets υψηλών επιδόσεων. Με όλο το φάσμα να αποδίδεται άνετα και με σπάνια αληθοφάνεια, την μεσαία να σε κερδίζει σε συναίσθημα και τελικώς να συνθέτει δική της συνταγή όπου παντρεύει τα καλύτερα των vintage κεφαλών των 70s και 80s (σώμα, πλούσιο αρμονικό περιεχόμενο και ηχοχρώματα κα.) με την ανάλυση του σήμερα, αυτή η κινητού μαγνήτη μας εξέπληξε. Οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες έως και τις πολύ υψηλές έρχονται με άριστη λεπτομέρεια και δυναμική, ώστε  ο ακροατής να απολαμβάνει στοιχεία της παραγωγής (και ιδίως μικροδυναμικές διακυμάνσεις) που κάνουν μια ηχογράφηση εξαιρετικά απολαυστική, χωρίς εμπόδια και θαμπάδες. Κομβικό σημείο απόλαυσης στα χρήματα! Ακολουθεί στο επόμενο διάστημα δοκιμή σε σύμπραξη με λαμπάτο phono-stage της κλασσικής E.A.R. Yoshino (Esoteric Audio Research).

 

Fezz Audio Gratia Phono-Stage

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη στην κατηγορία των προσιτών τρανζιστοράτων προενισχυτών κεφαλής πικάπ (τόσο κινητού μαγνήτη όσο και πηνίου), αποδεικνύει την ιδιαίτερη αξία της, από τα πρώτα μόλις ακούσματα. Επιδόσεις όπου, όπως αναφέραμε και στην πρόσφατη δοκιμή του Fezz Gratia, ξεφεύγουν από τα προβλέψιμα κυρίως σε τομείς όπως η απόδοση φωνητικών έργων με την πρέπουσα ‘υγρασία’ και σώμα, κιθάρες με τρισδιάστατη παρουσία και ρεαλισμό ηχοχρωμάτων. Επιπλέον καθαρό, στακάτο και λεπτομερές χαμηλό με όλες τις καλές (και καλύτερες) προσιτές κεφαλές της αγοράς. Η γενική αίσθηση είναι μίας μεγάλης, έντονα παλλόμενης σκηνής με άριστη ανάγνωση λεπτομέρειας. Ανεβάζει ακραία τις επιδόσεις των εισαγωγικών κεφαλών moving magnet, ενώ σε ακριβότερες επιλογές αποδεικνύεται τελικά ως μια απίθανη ευκαιρία στην σημερινή αγορά.

Van Den Hul ‘Integration Hybrid’ καλώδιο rca

Θα παρομοιάζαμε τον ήχο του interconnect της Van Den Hul ‘Integration Hybrid’ με μια λιμουζίνα Mercedes ή Jaguar. Η Van den Hul εδώ, μας ταξιδεύει από το ένα μουσικό σημείο στο επόμενο χωρίς κόπωση. Σε όλες τις περιοχές διαπιστώνουμε ανώτερη ευγένεια και συνολικά πλουσιότερα ηχοχρώματα. Δίνει με την αξία του το δικαίωμα να το προτείνουμε -αν και κλασσικό εδώ και χρόνια- και πάλι στις μέρες μας ως άριστη λύση σε συστήματα μεσαίας και χαμηλής κατηγορίας τιμής. Εκεί όπου οι ηχητικές ανισορροπίες οφείλονται στις εγγενείς αδυναμίες των συσκευών (πιο άγρια ή έντονα πρίμα π.χ.) ή και του ταιριάσματός τους θα ωφεληθούν από αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Λειτουργεί ως αγχολυτικό χωρίς να είναι αργό ή να κρύβει τον αέρα στις υψηλές (αντιθέτως). Φυσικά τίποτε δεν σας σταματά να το δοκιμάσετε και σε πιο ακριβά συστήματα, καθώς δεν έχει ουσιαστικά θέματα κι αν σας αρέσει το αποτέλεσμα θα «σώσετε» και ένα σωρό χρήματα. Στο σήμερα, έδεσε υποδειγματικά με πολλά solid-state ενισχυτικά και ψηφιακές πηγές, ενώ απέδωσε εξαιρετικά και μεταξύ λαμπάτων. Από τις πιο πετυχημένες και σίγουρες λύσεις που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στο νου σας αν (ξανα)βγείτε στην αγορά για ‘fine tuning’ μέσω καλωδίων. Διατίθεται και ατερμάτιστο ώστε να επιλέξετε τους ακροδέκτες της αρεσκείας σας.

Denali AC φίλτρο ρεύματος

Το απόλυτο φίλτρο ρεύματος δίχως τοροειδή μετασχηματιστή(ες), που θα αφήσει τα επιλεγμένα ηχοσύνολά σας να αποδώσουν όπως γνωρίζουν. Κοινώς, χωρίς τις ‘παρενέργειες’, πλατιάσματα και συμπιεσμένες δυναμικές των ανταγωνιστικών προτάσεων φίλτρων ρεύματος AC. Τόσο το ηχητικό αποτέλεσμα, όσο και το οπτικό σε τηλεοράσεις και projectors αναβαθμίζεται σε βαθμό που δεν υπάρχει επιστροφή. Το συνιστούμε εγκάρδια. Ακριβό, αλλά αξίζει κάθε του ευρώ.   

Geometric Harmony ‘Tower’ δίδρομο ηχείο

Ανακαλύπτοντας εκ νέου την Ελληνική εταιρία ηχείων Geometric Harmony μέσα από την σημερινή της γκάμα, ‘χαιρετηθήκαμε’ ξανά με το δίδρομο δαπέδου Tower. Ζώντας το στους δικούς μας πλέον χώρους και ξεκλειδώνοντας τα ταλέντα του, λάβαμε πρώτο αποτέλεσμα μια πολύ πειστική ροή και υγρασία φωνών σε όλο το φάσμα. Το ηχείο αυτό αποτελεί σημείο-σπουδή στον ήχο της Geometric, με την πειθώ ενός δίδρομου που εξαφανίζεται κυριολεκτικά από τον χώρο αφήνοντας τον (αξιόλογο) ενισχυτή και την πηγή σας να αναρτήσουν μια μουσική σκηνή, όπως ξέρουν, μπροστά σας. Μοντέλο από το παρελθόν που επιστρέφει ως πρόταση επαληθεύοντας την διαχρονικότητά του. Ικανό και τίμιο όσο ελάχιστα.

Το Σουηδικό ‘κουτάκι’ – solid-state προενισχυτής κεφαλών κινητού μαγνήτη κατέφθασε στο hiendnews.gr, στην νέα του έβδομη έκδοση. Βρίσκεται σε τελική φάση δοκιμών ενώ μαζί με τις διάσημες κεφαλές της Ortofon σειράς 2Μ ξεκλείδωσε απέραντη διαφάνεια με αξιοζήλευτο μέγεθος-σώμα στις μεσαίες, από τις πιο ‘ευανάγνωστες’ χαμηλές νότες ανεξαρτήτως τιμής όπως και μια διαρκή, υπερπλούσια πληροφόρηση. Στα χίλια τετρακόσια περίπου ευρώ και έπειτα από πάρα πολλές φάσεις αναβαθμίσεων της Lejonklou, το Slipsik 7 του 2020 -με το περίεργο όνομα- αποτελεί ορόσημο στην κατηγορία του και ‘χέρι βοηθείας’ αξιόλογων κινητού μαγνήτη. 

advertisers-banners-bar
telluriumQ-1180X180-banner
About HiEndNews

DIAPASON VIP 2
x

Check Also

BLACKBOX AV SHOW 2023 HIGHLIGHTS !

BLACKBOX AV SHOW 2023 – HIGHLIGHTS To BLACKBOX Audio Videο Show επέστρεψε και φέτος, δυνατό-ηχηρό-ποιοτικότερο ...

HXOS & EIKONA SHOW #HES 2023 – HIGHLIGHTS !

ΗΧΟΣ & ΕΙΚΟΝΑ SHOW 2023 – HIGHLIGHTS Είναι και φέτος μεγάλη μας χαρά που παρευρεθήκαμε ...

S.I.N. Audio Boutique [Interviewed by hiendnews.gr e-magazine / English Edition]

  S.I.N. Audio – Interview 2023 [by hiendnews.gr e-magazine & audiophile news portal] “We create ...