Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
DIAPASON VIP 2

HEGEL H120 Integrated Amplifier with DAC & Streamer Review.

advertisers-banners-bar













HEGEL model H120 with DAC & Streamer !

Integrated Amplifier Review

A significant performance, including great Digital To Analog converter –
also brings Spotify Connect and the Roon upgrade!

by George Chatzakos

Η Νορβηγική Hegel δεν χρειάζεται συστάσεις. Στην απίθανη περίπτωση που κάποιος διαβάζει αυτές τις γραμμές χωρίς να τη γνωρίζει ήδη, μια ‘βόλτα’ στο internet θα του αποκαλύψει το ζηλευτό status που απολαμβάνει στον ειδικό τύπο, με πολλές βραβεύσεις, διθυραμβικά σχόλια, αμέτρητες συστάσεις αγοράς και χαρακτηρισμούς “Editor’s choice” κλπ. Ακόμα μεγαλύτερη τιμή για την εταιρία αποτελεί το γεγονός ότι τα ενισχυτικά της επιλέγονται συχνά από πολύ σοβαρούς κατασκευαστές ηχείων, για την οδήγησή τους σε επιδείξεις, εκθέσεις κλπ.  Αντιπροσωπεύεται από την StepCom στην χώρα μας από το 2005 και έχει γραφτεί στη μνήμη μας σαν μία από τις πιο δυνατές εταιρίες στις κατηγορίες Premium και High End. Ο H120 που εξετάζουμε εδώ είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με ενσωματωμένο DAC (ψηφιακός μετατροπέας) και δυνατότητα streaming μέσω θύρας Ethernet. Προσφέρει ισχύ έως 2x75W/8Ω και είναι το δεύτερο προς τα πάνω σκαλοπάτι στην ιεραρχία των ολοκληρωμένων της εταιρίας. Πριν από αυτόν υπάρχει ο εισαγωγικός H95 με ισχύ 2x60W/8Ω ενώ έπειτα ακολουθούν οι H190 με 2x150W/8Ω, H390 με 2x250W/8Ω και στην κορυφή ο H590 με 2x301W/8Ω. Όλη η σειρά H(xxx) αποτελεί εξέλιξη του Röst που, μεταξύ άλλων κορυφαίων διακρίσεων, είχε πάρει το βραβείο EISA ως ο καλύτερος ολοκληρωμένος ενισχυτής της περιόδου 2017-2018. Η σχεδιαστική φιλοσοφία παραμένει η ίδια αλλά η υλοποίηση έχει δεχθεί κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις.

Περιγραφή

Εξωτερικά:

Η λιτή αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητη, σκανδιναβικής αισθητικής πρόσοψή του είναι από αλουμίνιο, με μεγαλύτερο πάχος στο κέντρο και καμπυλωτή λέπτυνση προς τις άκρες. Από αριστερά προς τα δεξιά συναντάμε τον περιστροφικό επιλογέα εισόδων, την OLED οθόνη ενδείξεων, τον επίσης περιστροφικό ελεγκτή της έντασης και τέλος την υποδοχή ακουστικών. Η αίσθηση των χειριστηρίων είναι απόλυτα ομαλή και η οθόνη είναι ευανάγνωστη κάτω από όλες τις φωτιστικές συνθήκες και από μεγάλη απόσταση χωρίς όμως να ενοχλεί. Διατίθεται πολυτελές τηλεχειριστήριο από συμπαγές αλουμίνιο με πολύ καλή αίσθηση πλήκτρων και δυνατότητα ελέγχου όλων των λειτουργιών και ρυθμίσεων του ενισχυτή, μεταξύ των οποίων και το εύκολο άναμμα και σβήσιμο της οθόνης κατά βούληση.

Το υπόλοιπο κουτί είναι από αρκετά παχύ ατσάλι, καθιστώντας την όλη κατασκευή στιβαρή και άκαμπτη.

Στη πίσω πλευρά συναντάμε:

  • Μία μεταβλητή έξοδο προενίσχυσης.
  • Δύο εισόδους line (RCA).
  • Μία είσοδο balanced (XLR).
  • Τις εξόδους προς τα ηχεία.
  • 6 ψηφιακές εισόδους ήτοι μία ομοαξονική, τρείς οπτικές, μία USB και μία Ethernet.
  • Την είσοδο ρεύματος με την ασφάλεια.

Δεν υπάρχει είσοδος ούτε πρόβλεψη για εσωτερικό κύκλωμα ενίσχυσης κεφαλών πικάπ. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με εξωτερικό phono stage. Τα υλικά των εισόδων-εξόδων είναι ποιοτικά, ιδιαίτερα δε οι μπόρνες σύνδεσης των ηχείων.

Εσωτερικά:

Το εσωτερικό του H120 είναι πυκνοκατοικημένο. Διακρίνουμε έναν «εύσωμο» για την δεδομένη ισχύ τοροειδή μετασχηματιστή στην τροφοδοσία των αναλογικών σταδίων και ένα μικρότερο τοροειδή αποκλειστικά για την πλακέτα με τα ψηφιακά. Σε μια μεγάλη και ποιοτική πλακέτα περιλαμβάνοντα τα κυκλώματα της προενίσχυσης και της τελικής ενίσχυσης. Ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά, ιδιαίτερα ποιοτικές πινελιές αποτελούν οι αγαπημένοι μας, εξαιρετικά καλόηχοι «πράσινοι» μη πολικοί (Bi-Polar)ηλεκτρολυτικοί της Nichicon από τη σειρά Muse, στην είσοδο του προενισχυτή αλλά και των τελικών σταδίων. Το ίδιο και οι  τέσσερις audio grade ηλεκτρολυτικοί των 10.000μF ο καθένας, που βρίσκονται στο πυκνωτικό φίλτρο της τροφοδοσίας και φέρουν την επωνυμία της Hegel αλλά πιθανότατα αποτελούν κατά παραγγελία υλοποιήσεις της πολύ καλής Nover.

Hegel: Audiophile Quality Inside !

Το ψηφιακό μέρος υλοποιείται γύρω από το σχετικά προσιτό μεν, διάσημο δε chip AK4490EQ της Ιαπωνικής Asahi Kasei (AKM), με receivers το AK4127VF της ίδιας εταιρίας για την ομοαξονική είσοδο και το TE7022L της Tenor για την USB και τις οπτικές (S/PDIF). Το τελευταίο κατά την Hegel έχει επιλεγεί παρά το ότι υποστηρίζει bitrate μόνο μέχρι 24bit/96Khz, επειδή προσφέρει απολύτως κορυφαίο λόγο απόδοσης προς το κόστος και θεωρήθηκε σαφώς προτιμότερο από ένα chip που θα υποστήριζε υψηλότερα bitrates αλλά εν τέλει με κατώτερη απόδοση. Οι μόνες είσοδοι που μπορούν να διαχειριστούν σήματα μέχρι 24bit/192Khz είναι η ομοαξονική και η ethernet. Το DSD δεν υποστηρίζεται. Αυτή τη δυνατότητα μαζί με την αναπαραγωγή αρχείων MQA και υψηλότερα bitrates στην PCM δειγματοληψία, τις συναντάμε από τον H390 και πάνω, όπου το κόστος επιτρέπει την υποστήριξή τους με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές που θέλει η εταιρία. Το κύκλωμα της ethernet υλοποιείται με ένα άρθρωμα που έχει και δυνατότητα WiFi, αλλά η δυνατότητα αυτή είναι ανενεργή σε όλους τους ολοκληρωμένους της σειράς, δείχνοντας την ξεκάθαρη επιλογή της Hegel να χρησιμοποιεί για το streaming μόνο σήματα από ενσύρματη δικτύωση. Αυτό προφανώς για λόγους σταθερότητας και περιορισμού των ψηφιακών σφαλμάτων. Κατά συνέπεια δεν συναντάμε ούτε δυνατότητα σύνδεσης μέσω Βluetooth. Οι πιο πάνω επιλογές είναι βέβαια τολμηρές και οπωσδήποτε θα αποτρέψουν κάποιους από το να εξετάσουν τον H120 ως πιθανή αγορά. Όμως οι ακροάσεις του ενισχυτή, εμάς τουλάχιστον μας έπεισαν ότι έχει γίνει πολύ προσεκτική κατανομή του κόστους κατασκευής, έτσι ώστε τα πολύ μεγάλα bitrates και το DSD, που έτσι κι αλλιώς έχουν ακόμα σχετικά περιορισμένη παρουσία στην αγορά, να μην προκαλέσουν συμβιβασμούς σε άλλα μέρη του μηχανήματος, που θα κόστιζαν δυσανάλογα σε ηχητική ποιότητα. Όποιος επιδιώκει κάτι παραπάνω σε αυτόν τον τομέα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει εξωτερικό, αυτόνομο DAC.

Τεχνολογίες Hegel

Όλες οι υλοποιήσεις της Hegel βασίζονται σε in-house σχεδιάσεις με συνήθως πατενταρισμένες τεχνολογίες. Ο ιδρυτής της και αρχισχεδιαστής Ben Holter έχει τις γνώσεις, την πείρα, την άποψη και -εκ του αποτελέσματος- την εργατικότητα που απαιτείται ώστε να ανοίγει τους δικούς του δρόμους αντί να ακολουθεί την πεπατημένη. Στον H120 συναντάμε τις τεχνολογίες με τις ονομασίες:

Organic Sound

SoundEngine

DualAmp

DualPower

LineDriver

SynchroDAC

USB

Hegel Optimized Clock

Οι τέσσερις πρώτες αφορούν κυρίως στο ενισχυτικό τμήμα. Σημαντικότερη ίσως όλων είναι η SoundEngine στην έκδοση 2, που εφαρμόζεται πλέον σε όλους τους ολοκληρωμένους της εταιρίας, αποτελώντας το βασικό τμήμα του εταιρικού DNA. Εξελίσσεται για πάνω από 30 χρόνια και καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ηχητική ταυτότητά τους. Αυτή είναι μια οπωσδήποτε αξιέπαινη προσέγγιση που εξασφαλίζει στους πελάτες της Hegel ιδιαίτερα ποιοτικό ήχο από το πρώτο κιόλας σκαλοπάτι της γκάμας της. Η SoundEngine είναι μια ξεχωριστή προσέγγιση στο θέμα της καταστολής κάθε είδους μόλυνσης του σήματος κατά τη διαδρομή του στα ενισχυτικά στάδια και απαιτεί γνώσεις ηλεκτρονικών σε μεγάλο βάθος. Δεν ακολουθεί την συνήθη πρακτική της εφαρμογής κάποιας μορφής ολικής αρνητικής ανάδρασης. Χρησιμοποιεί έναν ειδικό επεξεργαστή για να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο κάθε ενισχυτικό στάδιο ξεχωριστά, συγκρίνοντας την κατάστασή του σήματος σε σχέση με το αρχικό. Όταν ανιχνεύσει μόλυνση οποιουδήποτε είδους και σύνθεσης, δρα ανάλογα με το μέγεθός της, εκτιμώντας κατ’ αρχήν αν η καταστολή της θα είναι ωφέλιμη ή όχι. Οι όποιες διορθώσεις εφαρμόζονται τοπικά, στο στάδιο που ανιχνεύτηκε η παραμόρφωση, πριν αυτή προχωρήσει και προστεθεί σε αυτήν του επόμενου σταδίου. Εν τέλει η καταστολή της κάθε είδους παραμόρφωσης του αρχικού σήματος προκύπτει με την προσθήκη ενός ακριβούς ειδώλου της στο σήμα, που την εξουδετερώνει, με τρόπο όμως που δεν δημιουργεί νέα προβλήματα και είναι χρονικά ευθυγραμμισμένος με το αρχικό σήμα. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση της δυναμικής περιοχής, που είναι άκρως απαραίτητη για την υποστήριξη των δυνατοτήτων των σύγχρονων ψηφιακών πηγών, η περαιτέρω μείωση όλων των ειδών παραμόρφωσης και  θορύβου σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους και τέλος η πολύ σημαντική αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του σταδίου εξόδου, που οδηγεί σε εξαιρετικό έλεγχο των woofers. Ο H95 και ο H120 ήδη έχουν συντελεστή απόσβεσης μεγαλύτερο του 2.000, νούμερο πολύ υψηλό, το οποίο ανεβαίνει στο 4.000 από τον H190 και πάνω.

Οι τέσσερις τελευταίες τεχνολογίες στη λίστα αφορούν στο τμήμα του DAC το οποίο κάθε άλλο παρά τυπικό είναι. Δεν χρησιμοποιεί τα ακριβότερα chip της αγοράς ούτε ασχολείται με το κυνήγι των αριθμών μέσω υψηλότατων δειγματοληψιών κλπ., παρ’ ότι το AK4490EQ υποστηρίζει τις περισσότερες από αυτές. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί με τα megapixel στις φωτογραφικές μηχανές, που ελάχιστα έως καθόλου πράγματα μας λένε για την ποιότητα της φωτογραφίας που τελικά θα πάρουμε. Ο Ben Holter και η ομάδα του γνωρίζουν βέβαια ότι η σχεδίαση και η κατασκευή του κυκλώματος έχει μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το chip του DAC και έριξαν εκεί το κύριο βάρος της προσπάθειάς τους. Δηλαδή στο να περιορίσουν τα κάθε λογής προβλήματα και παραμορφώσεις που προκύπτουν σε ένα κύκλωμα ψηφιο-αναλογικής μετατροπής, με τέτοιο τρόπο ώστε όποιο σχεδόν μετατροπέα και να χρησιμοποιήσουν, τα DAC του να ακούγονται εξαιρετικά. Μετά διαλέγουν chips με βάση τον κορυφαίο λόγο απόδοσης προς τιμή, έτσι ώστε να παραδώσουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος δυνατός ήχος στα χρήματα.

Η αξία των παραπάνω αποδείχθηκε και στις ακροάσεις αλλά περί αυτού λίγη υπομονή ακόμα.

Ψηφιακές ευκολίες και δυνατότητες ρυθμίσεων

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η Hegel έχει επιλέξει να μην προσφέρει καμία δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης, είτε WiFi είτε Bluetooth, παρ’ ότι το hardware που ήδη βρίσκεται μέσα στον ενισχυτή, υποστηρίζει τουλάχιστον συνδέσεις WiFi. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στη ναυαρχίδα των ολοκληρωμένων της που είναι ο H590. Συνεπώς η απουσία των λειτουργιών αυτών δεν είναι θέμα κόστους αλλά επιλογή βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Στην αρχή αυτό μας ξίνισε κάπως, δεδομένου του ότι κατά κανόνα σε μια κατοικία είναι απίθανο να βρίσκεται το modem/router αρκετά κοντά στη βάση του ηχοσυστήματος, θέτοντας το πρόβλημα του μήκους και της διαδρομής του καλωδίου που θα συνδέσει αυτά τα δύο. Επειδή αυτό συμβαίνει και στην περίπτωσή μας, δοκιμάσαμε, ευτυχώς με επιτυχία τη μόνη πρακτική λύση, που είναι η χρησιμοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου με τους γνωστούς αντάπτορες στις πρίζες. Μόλις όμως επιτευχθεί η σύνδεση του ενισχυτή στο δίκτυο, αυτός γίνεται ορατός σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει DLNA/UPnP και βρίσκεται συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο, με αποτέλεσμα ο H120 να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η έξοδος ήχου της. Υποστηρίζει άμεσα Airplay και Spoitify connect, με το Airplay 2 να αναμένεται μέσα στο 2021 μέσω firmware update και το Roon να έχει επίσης προγραμματιστεί αλλά για αργότερα. Η μορφές αρχείων που υποστηρίζει είναι Mp3, WAV, Flac, ALAC, AAC, PCM και Ogg.

Ο H120 είναι σχεδόν πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενος. Η ρύθμιση της έντασης και η επιλογή εισόδων γίνονται μέσω επεξεργαστή. Ακόμα και όταν είναι σε κατάσταση standby, παραμένει συνδεδεμένος στο δίκτυο με αποτέλεσμα να ξυπνά όταν κληθεί από κάποια συσκευή. Επίσης, όταν λειτουργεί ως streamer η ρύθμιση της έντασης ελέγχεται από τη συσκευή αναπαραγωγής. Κατά την έναυση θυμάται την τελευταία επιλεγμένη είσοδο και, αν δεν ρυθμιστεί διαφορετικά από το χρήστη, την τελευταία στάθμη της έντασης. Γενικά οι δυνατότητες ρυθμίσεων είναι αρκετές αλλά εδώ για οικονομία χώρου θα αναφέρουμε κάποιες βασικές, όπως τη δυνατότητα ορισμού από το χρήστη του επιθυμητού επιπέδου έντασης κατά την έναυση καθώς και του ορισμού της μέγιστης επιθυμητής έντασης αναπαραγωγής.

Ακροάσεις

Ακούσαμε τον ενισχυτή κυρίως ως σύνολο, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο βασικός του προορισμός. Τον τροφοδοτήσαμε λοιπόν κυρίως με streams αν και δεν αμελήσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως καθαρό ενισχυτή σε σύνδεση με εξωτερικές πηγές αλλά και ως προενισχυτή, συνδέοντας στη σχετική έξοδο άλλους τελικούς.

Ο H120 ως σύνολο:

Έχοντας δυνατότητα οδήγησης ηχείων με ελάχιστη εμπέδηση 2Ω, είναι ελάχιστα τα ηχεία που μπορεί να τον δυσκολέψουν σε συνηθισμένες οικιακές στάθμες ακρόασης. Και αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους, βρίσκονται σε πολύ ψηλότερες κατηγορίες τιμής απ’ τη δική του. Αυτό που μας έκανε την πρώτη ισχυρή εντύπωση είναι ο τρόπος που ο Hegel αποδίδει σε θέματα ταχύτητας, δυναμικών και μεταβατικών. Θα βρούμε σχετικά εύκολα σε αυτή την κατηγορία τιμής ενισχυτές με τη δύναμη του H120 πχ. στα κτυπήματα των κρουστών ή στα crescendi της συμφωνικής ορχήστρας. Όμως αυτό που πολύ δύσκολα θα βρούμε και που κατά τη γνώμη μας τον κάνει μια πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση, μαζί με όλη τη σειρά H(xxx) της Hegel και ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής, είναι η εξαίρετη παρουσίαση της κίνησης και της ροής των δυναμικών, σε όλες τις στάθμες. Δεν μιλάμε μόνο για την ακολουθία attack-sustain-decay της κάθε νότας αλλά και για τις μεταβάσεις από στάθμη σε στάθμη, όσο σύνθετο και αν είναι το μουσικό γεγονός και όσο γρήγορα και αν κινείται. Η κίνηση αυτή, μέσα στα όρια της ισχύος του, αποδίδεται με κορυφαίο τρόπο. Μας θυμίζει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο πίστας, του οποίου η ανάρτηση παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της επιφάνειας του οδοστρώματος με διαβολεμένη ταχύτητα, προκειμένου να διατηρεί συνεχή την επαφή του ελαστικού με το δρόμο. Αυτό επικοινωνεί στον ακροατή τη μουσική παράσταση με μια αμεσότητα που εμένα προσωπικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση, επειδή δεν θυμάμαι να την έχω παρατηρήσει ξανά σε αυτό το βαθμό, ακόμα και σε ακριβότερους ενισχυτές. Οι επιδόσεις του σε αυτό τον τομέα εμπλουτίζουν την εμπειρία ακρόασης όλων ανεξαιρέτως των μουσικών εκτελέσεων, σε οποιοδήποτε ηχητικό σύνολο, ακουστικό, ηλεκτρικό ή μεικτό. Σε φέρνουν σε στενότερη επαφή με την προσπάθεια του μουσικού που παρακολουθείς κάθε στιγμή μέσα στο κομμάτι  αυτό χωρίς καθόλου να αγχώνεται ο ακροατής, επειδή η συμπεριφορά του και στις υπόλοιπες ηχητικές παραμέτρους είναι υποδειγματική, αποδεικνύοντας ένα κύκλωμα με πάρα πολλή γνώση και δουλειά πίσω του.

Πολύ ζωντανός λοιπόν ο H120 και ποτέ σκοτεινός αλλά ούτε και υπερφωτισμένος. Έχει την ισορροπία εκείνη που σε κάνει να νιώθεις με ανακούφιση πως όλα ακούγονται όπως πρέπει. Τα άκρα είναι πολύ εκτεταμένα και άριστα ελεγχόμενα, με φυσικές χροιές και σώματα αλλά χωρίς η παρουσία τους να επιβάλλεται  στη μεσαία περιοχή και να την αδειάζει. Βέβαια δεν συμβαίνει ούτε το αντίθετο. Δηλαδή η μεσαία δεν έχει την ιδιαίτερη παρουσία κάποιων, κυρίως λαμπάτων υλοποιήσεων αλλά αυτό για τη Hegel είναι επιλογή και όχι αδυναμία κι εμάς μας βρίσκει σύμφωνους. Για τον H120 οι λέξεις κλειδιά είναι ταχύτητα, ισορροπία και ισοτιμία μεταξύ των περιοχών του φάσματος. Η ανάλυση, επικουρούμενη από τις πολύ χαμηλές παραμορφώσεις και από τη συμπεριφορά του ενισχυτή στα μικροδυναμικά, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς όμως και αυτή να φωνάζει για να τραβήξει την προσοχή σου. Απλά είναι εκεί και το αισθάνεσαι, χωρίς όμως να υπερβάλει. Η στερεοφωνία είναι εξαιρετική και η εικόνα θα βγει και έξω απ’ τα ηχεία όταν η ηχογράφηση το επιτρέπει. Δεν μας ακούστηκε ποτέ λεπτός, στεγνός, αφύσικα αιχμηρός ή ψεύτικος. Δεν θα ωραιοποιήσει κακές ηχογραφήσεις αλλά ούτε και θα τις καταστρέψει.

Η έξοδος ακουστικών είναι ακόμη ένα στοιχείο που δεν βρίσκεται εκεί απλώς για να υπάρχει. Αν και συνήθως δεν χρησιμοποιούμε ακουστικά, με ένα οικονομικό αλλά αξιοπρεπές ζευγάρι Shennheiser eH 350 πήραμε εξαιρετικό ήχο, με όλα τα καλά στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω αλλά με ακόμα υψηλότερη ανάλυση. Σημάδι προσοχής σε όλες τις λεπτομέρειες του μηχανήματος αλλά και της εξαιρετικής ποιότητας του DAC και του προενισχυτή.

Ως DAC / Streamer και προενισχυτής:

Τέλος, χρησιμοποιώντας την έξοδο προενίσχυσης για να δώσουμε σήμα σε εξωτερικούς τελικούς, διαπιστώσαμε, όπως και με τα ακουστικά, ότι το εσωτερικό DAC και ο προενισχυτής είναι πραγματικά εξαιρετικές μονάδες από μόνες τους, ευθυνόμενες σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ηχητική ποιότητα του H120 και ικανές να υποστηρίξουν ένα διευρυμένο σύστημα που θα περιλαμβάνει και άλλες ενισχυτικές μονάδες για ακόμα πιο στιβαρή οδήγηση (οριζόντια διενίσχυση ή κάθετη τριενίσχυση) για οδήγηση πολύ απαιτητικών ηχείων. Ουσιαστικά αποδείχθηκε ότι η Hegel δεν έχει καθόλου άδικο που προτίμησε σε αυτό το επίπεδο να ξεχάσει το υπερυψηλά Bitrates και το DSD, προκειμένου να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στο επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας του software που θα αναπαραχθεί από τον H120

 

Συμπέρασμα

Με σοβαρή ιδιόκτητη τεχνολογία κάτω απ’ το ‘καπό’, προσοχή στη λεπτομέρεια και δυνατότητες ουσίας, που δεν υπάρχουν εκεί απλώς για να γεμίσει η λίστα με τα specs, θα παραμείνει μια εξαιρετική περίπτωση Ενισχυτή-DAC-Streamer στην υπηρεσία του ιδιοκτήτη του για πολλά-πολλά χρόνια. Ότι έχει επάνω του λάμπει και ότι του λείπει … εν τέλει δεν μας έλειψε. Ισχυρή σύσταση ακρόασης στην κατηγορία των ολοκληρωμένων με ψηφιακό μετατροπέα και διασύνδεση μέσω internet.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Kuzma & Clearaudio (various) κ.α. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity Nu-Vista, Goldmund phono, Pro-Ject Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Kuzma CAR-50 Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio Absolute DAC, Metronome LE DAC Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): Pass Labs XP-10, Audio Hungary Qualiton APR204 (MM phono), VTL 2.5 & 5.5, E.A.R.-Yoshino Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): MastersounD Compact 845, Pathos Classic One MkIII edition, Jadis (various), RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various),Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost ηχείων-interconnect, Oyaide silver interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): IsoTek, Oyaide, Shunyata Research, Nordost Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1.

Τιμή Hegel H120:

2.295,-€ με τηλεχειριστήριο.

Αντιπροσωπεία – Ακροάσεις:

 

 

About HiEndNews

Hxoepilogi VIP 2 new
x

Check Also

Cambridge Audio DacMagic 200M (DAC) [Review].

Cambridge Audio DacMagic 200M Ψηφιακός Μετατροπέας [Review]. Σταθερά στην πρώτη γραμμή των προσιτών & συνάμα ...

Symphonic Line RG-9 Mk5 Int. Amplifier [Review].

Symphonic Line RG-9 Mk5 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής [Review]. Σταθερή Γερμανική Αξία!   Τον RG9 ως μοντέλο ...

GigaWatt PF-2 EVO Filtering AC Power Strip [Review].

Filtering Power Strip GigaWatt PF-2 EVO [Review]. Μια ασπίδα για τα προβλήματα του ρεύματος τροφοδοσίας ...