Furman ELITE-16 PF-E i Review
Ultra-linear AC power source filtering.
“For over 40 years, Furman has pioneered the development of AC power products for the most demanding audio, video, and broadcast professionals. Though the need for pristine AC power is nothing new, the Elite-16 Power Factor E i’s technology and its unique implementation are revolutionary and without peer.” – Furman
Για πάνω από 40 χρόνια η Furman έχει πρωτοπορήσει στη δημιουργία και κατασκευή φίλτρων AC για την τροφοδοσία συσκευών ήχου και εικόνας, αλλά και για επαγγελματικές χρήσεις broadcast / audio-video. Με την πάροδο του χρόνου το όνομα της έγινε συνώνυμο με το ποιοτικό «καθάρισμα» του ρεύματος που τροφοδοτεί τις πολύτιμες συσκευές μας, χωρίς ταυτόχρονα τα φίλτρα της να κοστίζουν μια περιουσία. Tα προϊόντα της δηλαδή, διαθέτουν πάντα υψηλή απόδοση προς τιμή.
Αυτή τη στιγμή έχει μια μεγάλη γκάμα οικιακών φίλτρων, line conditioners, από τον Βενιαμίν AC-210AE που κοστίζει μόλις 240 ευρώ, έως το κορυφαίο IT Reference16Ei που παρέχει ισορροπημένη έξοδο 230VAC και την μέγιστη απομόνωση και αποθορυβοποίηση, αλλά και πάλι στα 4.480 ευρώ δεν κοστίζει μια περιουσία στην high-end κατηγορία όπου συγκαταλέγεται. Η Furman αναλαμβάνει να απαλλάξει τις συσκευές μας από τα προβλήματα του δικτύου της ΔΕΗ, χωρίς όμως η τιμολόγησή της να αγγίζει εξωτική τιμή διάθεσης, οπότε απευθύνεται (από οικονομικής άποψης) σε μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών, μουσικόφιλων και audiophile.
Το μεσαίο και ιδιαίτερα δημοφιλές μοντέλο της οικονομικά και ως απόδοση, είναι το Elite-16 PFEi, το οποίο ο υπογράφων χρησιμοποιεί στο σύστημα του εδώ και δύο περίπου χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η τεχνολογική καρδιά του φίλτρου είναι το Power Factor Technology που επιτρέπει τη σωστή τροφοδοσία των συσκευών με χαμηλές απαιτήσεις ισχύος (πηγές και προενισχυτικά), χωρίς δηλαδή αυτές να επηρεάζονται από τις αυξημένες απαιτήσεις σε ρεύμα των τελικών μας ενισχυτών, στις κορυφώσεις σήματος του προγράμματος αναπαραγωγής.
Οι 12 έξοδοι του Furman είναι βελτιστοποιημένες ανάλογα με τις συσκευές που τροφοδοτούν, 4 για συσκευές ήχου, 4 για συσκευές εικόνας & ψηφιακά καθώς και 4 για συσκευές υψηλού ρεύματος, δηλαδή ενισχυτικά – τελικούς ενισχυτές. Επιπλέον, οι έξοδοι High Current είναι όχι μόνον πολλαπλά φιλτραρισμένες, αλλά και με εξαιρετικά χαμηλή αντίσταση εξόδου στην τροφοδοσία AC 230V. Ανά πάσα στιγμή, το Furman έχει αποθέματα 16 Ampere για να δώσει στη συσκευή που θα τα χρειαστεί και μάλιστα η τροφοδοσία κορυφής που μπορεί να δώσει στους ενισχυτές μας ξεπερνάει τα 55 Αmpere! Επιπλέον, το Elite χρησιμοποιεί την τεχνολογία Ultra-Linear Filtering για τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό «καθαρισμό» του ρεύματος, ενώ η προστασία Series Multi-Stage προστατεύει τις συσκευές μας από τις απότομες μεταβολές της τάσης. Σε περιπτώσεις υπέρτασης η τεχνολογία Extreme Voltage Shutdown ενεργοποιεί τους δύο διακόπτες ασφαλείας της συσκευής, κλείνοντας την αυτόματα και προστατεύοντας τις συσκευές μας απόλυτα από οποιαδήποτε βλάβη που μπορεί να προκληθεί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Επιπροσθέτως, το κύκλωμα Zero Ground Contamination δεν επιτρέπει στην «digital βρωμιά» των ψηφιακών μας συσκευών ,όταν αυτές φυσικά λειτουργούν, να επηρεάσει την απόδοση των υπόλοιπων συσκευών που θα συνδέσουμε στο Furman, ενώ το κύκλωμα Ultrasonic bi-filtering απομονώνει τις ψηφιακές και τις συσκευές εικόνας από τις αναλογικές συσκευές. Έτσι, ο καταστροφικός θόρυβος RF και EMI δεν επηρεάζει τις ηχητικές επιδόσεις μας, ενώ και οι συσκευές που παράγουν οι ίδιες θόρυβο και παραμορφώσεις όπως οι μετατροπείς, τυχόν παιχνιδομηχανές και blu-ray, H/Y αλλά και αυτές της επεξεργασίας εικόνας δεν αλληλεπηρεάζουν ως αποτέλεσμα τις ευαίσθητες αναλογικές,, ενώ οι αυξημένες απαιτήσεις σε ρεύμα των τελικών μας ενισχυτών δεν επηρεάζουν τοιουτοτρόπως την τροφοδοσία των συσκευών που έχουν μειωμένες απαιτήσεις σε παροχή ρεύματος.
Κατασκευαστικά το Elite-16 PFEi είναι μια πανέμορφη συσκευή, διαστάσεων 43x37x10cm και βάρους 8,5 kg, με στιβαρό μεταλλικό σασί σε ματ γκρι χρώμα. Στην πρόσοψη συναντούμε τον διακόπτη ενεργοποίησης, την μπλε μακρόστενη ενδεικτική λυχνία, αλλά και μια καινοτομία της Furman που δεν έχουμε συναντήσει σε άλλο φίλτρο ρεύματος: Υπάρχουν δύο τηλεσκοπικοί «σωλήνες» οι οποίοι φέρνουν ρυθμιζόμενα LED, οπότε μπορούμε να διαχειριστούμε ή να συνδέσουμε τις συσκευές μας ακόμα και όταν τα φώτα του χώρου μας είναι σβηστά με την χρήση τους. Για παράδειγμα, κατά την προβολή μιας ταινίας με τον βιντεοπροβολέα μας. Στο πίσω πάνελ συναντούμε τους 12 ρευματοδότες, οι οποίοι όμως δεν είναι σε συμβατικές πρίζες european σούκο, αλλά σε θηλυκά βύσματα IEC, οπότε το καθένα χρειάζεται από έναν αντάπτορα αρσενικό IEC σε θηλυκό σούκο για να συνδέσουμε τη συσκευή μας. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο, είναι όμως αναγκαίο για να χωρέσουν 12 έξοδοι ρεύματος χωρίς να αυξηθούν οι διαστάσεις τις συσκευής, ενώ τα φίλτρα ρεύματος αντίστοιχου μεγέθους διαθέτουν συνήθως μόλις 6 εξόδους ρεύματος σε συμβατικά σούκο.
Με το Furman Furman Elite-16 PFEi στο σύστημα μας
Αρχικά, συνδέοντας το Furman στο σύστημα μας θα λέγαμε ότι χρειάστηκαν γύρω στις δύο εβδομάδες στρωσίματος όπως αναφέρει ο κατασκευαστής, το οποίο δεν προϋποθέτει βέβαια διαρκή αναπαραγωγή μουσικής, αλλά να μείνει η συσκευή στο ρεύμα για να ισορροπήσουν τα κυκλώματα της. Δοκιμάσαμε και αρκετά καλώδια ρεύματος για να βελτιώσουμε περαιτέρω το αποτέλεσμα, και ομολογουμένως το Furman είναι τόσο καλό στη δουλειά που επιτελεί ως προς τον καθαρισμό του ρεύματος που φτάνει στις συσκευές μας, καθώς μπόρεσε να δείξει ακόμα και την ποιότητα εξωτικών καλωδίων ρεύματος, τα οποία κοστίζουν όμως περισσότερο από την ίδια τη συσκευή.
Επιστρέψαμε λοιπόν για τη δοκιμή αυτή, στο καλής ποιότητας συμβατικό καλώδιο ρεύματος 16 Ampère που μας προμήθευσε η αντιπροσωπεία Βιντεορυθμός για τη δοκιμή καθώς και ένα ακόμη της εταιρίας Chord, το οποίο δεν είναι κάτι πανάκριβο ή εξωτικό, αλλά είναι μακράν καλύτερο από το απλό καλώδιο τροφοδοσίας που συνοδεύει τη συσκευή.
Η πρώτη εντύπωση με το Furman Elite-16 PFEi να τροφοδοτεί αρχικά την πηγή Oppo UDP-205 και τα πέντε ενεργά μας ηχεία Tannoy Precision 8D, αλλά και μια πληθώρα τρανζιστοράτων και λαμπάτων ενισχυτικών στην πορεία (μα φυσικά και αναλογικών και ψηφιακών πηγών), είναι αυτή της αυξημένης ησυχίας, σε βαθμό που να μπορούμε με εντυπωσιακή άνεση να παρατηρήσουμε μικρολεπτομέρειες όπου πριν την δράση του Furman χάνονταν μέσα στο θόρυβο, το γρέζι, τις παραμορφώσεις και τη βρωμιά του αφιλτράριστου ρεύματος της ΔΕΗ. Αξίζει εδώ να προσθέσουμε πως φιλτράροντας και το ρεύμα μιας πενηνταπεντάρας OLED τηλεόρασης μάρκας LG, η διαφορά στην εικόνα ήταν αδιανόητη, σαν να έφυγαν στρώματα και στρώματα θορύβου ανεβάζοντας ως δια μαγείας αρκετά τις αντιθέσεις, την χρωματική αληθοφάνεια, την ευκρίνεια και ευρύτερα την ποιότητά της – άρα και την… αξία της συσκευής TV (ίσως επί διπλούν!). Αρκετά όμως με την εικόνα, γιατί εδώ το θέμα μας είναι ο ήχος και μόνον αυτός, μέσα στην υπόλοιπη ‘παρέα’ συσκευών στον ίδιο χώρο.
Σε έργα με ιδιαίτερα χαμηλά περάσματα και ακραία δυναμική περιοχή, όπως το Daphnis et Chloe (Boston SO/Munch/RCA Living Stereo SACD) νομίζαμε ότι ακούμε το έργο για πρώτη φορά. Η δυναμική περιοχή έγινε μονομιάς ευρύτερη και γιατί ξεπήδησε πληροφορία χαμηλού σήματος που μέχρι πρότινος ήταν κρυμμένη κάτω από το κατώφλι του θορύβου, αλλά και γιατί στα ξεσπάσματα η ορχήστρα και η χορωδία αποδόθηκαν με δραματικά μειωμένες παραμορφώσεις, και χωρίς τεχνουργήματα και κόκκο. Μάλιστα το Elite -16 PFEi είναι μια από τις ελάχιστες υλοποιήσεις line conditioners που ενώ χρησιμοποιούν ενεργά εξαρτήματα και κυκλώματα στην πορεία του σήματος, δεν συμπιέζουν τη δυναμική περιοχή του σήματος, δεν μικραίνουν τις διαστάσεις της ηχητικής σκηνής και τις διαστάσεις των οργάνων και δεν λεπταίνουν τις χροιές οργάνων και φωνών.
Οι χροιές οργάνων και φωνών έγιναν πιο ρεαλιστικές, περισσότερο ρευστές, βελούδινες και σωστά στρογγυλεμένες, χωρίς τις ενοχλητικές ψηφιακές αιχμές, τη σκληράδα και την ψεύτικη λαμπράδα που είναι πάντα σήματα κατατεθέν του κακού και βρώμικου ρεύματος, με αποτέλεσμα να μοιάζουν πιο πολύ με αληθινά όργανα και φωνές, παρά με ψηφιακές απεικονίσεις τους που ξεπηδούν από έναν δίσκο CD ή SACD. Αντίστοιχη ήταν η διαφορά όταν ακούσαμε πικάπ. Και εδώ τα όργανα και οι φωνές, πλησίασαν πιο κοντά σε ότι θα ακούγαμε ζωντανά, έγιναν πιο live και λιγότερο «κονσέρβα», με εντονότερη την παρουσία ύψους και σωμάτων των ειδώλων.
Αυτή η δραματική μείωση θορύβου, παραμορφώσεων και κόκκου εννοείται ότι διεύρυνε και τη στερεοφωνική εικόνα κατά πλάτος, βάθος και ύψος. Ο αέρας του χώρου εγγραφής αποτυπώθηκε πιο ρεαλιστικά, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των μεμονωμένων οργάνων αλλά και ο αέρας που τα περιβάλλει, επίσης ακούστηκε πλέον με αισθητά μεγαλύτερη αληθοφάνεια. Τα όργανα απέκτησαν πλέον ρεαλιστικές διαστάσεις, υφή & μάζα, φυσική υπόσταση. Έγιναν πειστικά και χειροπιαστά, ως όφειλαν με την παρουσία καθαρότερου ρεύματος , ενώ η μουσική απέκτησε εκείνη τη σπάνια «γλυκιά» ροή. Απαλλάχθηκε από την μηχανική και ηλεκτρονική αίσθηση που πάντα είναι αποτέλεσμα της τροφοδοσίας των συσκευών μας με αφιλτράριστο ρεύμα κακής ποιότητας και σε καμία περίπτωση δεν αισθανθήκαμε κάποιο θέμα στην έκφραση ταχύτητας μεταβατικών και δυναμικών “ξεσπασμάτων” – κάτι όπου με πολλά ενεργά transformer-based φίλτρα στην αγορά και στα χέρια μας, εισπράττεται συχνά-πυκνά ως αναγκαίο κακό μαζί με τα πολλά καλά που μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτής της σχολής φίλτρα.
Η μεγαλύτερη απόδειξη της εντυπωσιακής βελτίωσης που επέφερε το Furman στις συσκευές και τα συστήματα που το χρησιμοποιήσαμε ήταν η αφαίρεση του από την πορεία του ρεύματος AC, καθώς χωρίς το Elite-16 PFEi δυσκολευτήκαμε πολύ να ακούσουμε ξανά μουσική. Να γυρίσουμε πίσω στο πολύπριζό μας.
Έτσι στο τέλος της δοκιμής, ο υπογράφων αναγκάστηκε να αγοράσει το κομμάτι αυτό μα και ο director του hiendnews.gr κ. Δ.Δραβόπουλος να αποκτήσει και αυτός (!) το μικρότερο και επίσης “απίστευτο στα χρήματα” Furman Μ-10xe (~130,-€ ! – ακολουθεί, αξίζει και σε αυτό παρουσίαση τους επόμενους μήνες), παρότι διαθέτει και πολλά ακόμη εδώ και χρόνια. Ο υπογράφων το τοποθέτησε μόνιμα στο προσωπικό του σύστημα αναφοράς, ενώ το μικρότερο φίλτρο εδρεύει στους χώρους των γραφείων και των εκεί ικανών ηχοσυνόλων. Αυτό νομίζω είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της υλοποίησης και υπόσχεσης της Furman. Εάν δε αναλογιστούμε ότι όλα αυτά τα πετυχαίνει το line conditioner της στα 1.290 ευρώ (λιγότερα από πολλά επώνυμα καλώδια ρεύματος της αγοράς), καταλαβαίνουμε το πλέον σημαντικό επίτευγμα της εταιρείας, αυτό της εκπληκτικής απόδοσης προς τιμή σε όλη της την γκάμα.
Σύστημα δοκιμής: Ηχεία: ProAc Studio & Response, Klipsch Klipschorn Signature, Tannoy Precision 8D, Magnepan .7 & 1.7 Ενισχυτικά αναφοράς: Jadis, Pass Labs, VTL, Audio Hungary Καλωδιώσεις: (line, ηχείων και ρεύματος): Chord, Cardas, TelluriumQ, Shunyata Research, Ψηφιακές πηγές: Oppo UDP-205, Ideon Audio Ayazi mkII & 3R mkII, Arcam, Metronome Audio Αναλογικές πηγές / κεφαλές: Koetsu, VDH, Audio Technica, Rega, SME.
Furman Elite-16 PFEi AC power conditioner, 12 ρευματοδότες 13 – 16A, (4xHigh Current, 4xAudio, 4xVideo), 4xpairs Satellite isolated TVSS protected F-connectors, Τιμή: 1290,- ευρώ
Συμπέρασμα:
Το Furman Elite-16 PFEi AC power conditioner είναι σε θέση να αναδείξει στο μέγιστο τις αρετές του συστήματος μας, μειώνοντας δραματικά το θόρυβο, τις παραμορφώσεις, τα τεχνουργήματα, το γρέζι και τη βρωμιά που περνάνε από το δίκτυο στις πολύτιμες συσκευές μας. Η συνολική βελτίωση είναι τουλάχιστον δραματική σε όλα τα επίπεδα της ηχητικής αναπαραγωγής, και το πιο σημαντικό στοιχείο του όλου θέματος είναι το γεγονός ότι τα καταφέρνει όλα αυτά σε κόστος που λίγο ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ. Εξαιρετικό αποτέλεσμα δηλαδή σε τιμή έκπληξη. Επιπλέον, εκτιμούμε την ασφάλεια και μακροζωία που εξασφαλίζει στο ηχοσύνολό μας κατά την μόνιμη χρήση του, ομοίως και στις συσκευές εικόνας και επεξεργασίας της. Χαρά ώτων και οφθαλμών !
Αντιπροσωπεία – Ακροάσεις: