Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Hxodomi Jadis Banner

Finite Elemente Ceraball and Cerabase Classic [Review].

advertisers-banners-barFinite Elemente Ceraball & Cerabase Classic Βάσεις Audio Συσκευών [Δοκιμή]

Το κορυφαίο όνομα παγκοσμίως στις βάσεις audio συσκευών, επιστρέφει.
 "Better resolution, better soundstage, better dynamics. And better music."  

by Christos Tsiatis

H Finite Elemente είναι  Γερμανική εταιρεία, εδρεύουσα στο Paderborn (μεταξύ Dortmund & Dusseldorf), με προϊστορία αρκετών ετών στον χώρο. Ειδικεύεται στην κατασκευή εξαιρετικών racks – με την ανάλογη ποιότητα και τιμή κτήσεως – όπως επίσης προϊόντων βελτίωσης του ήχου, δύο εκ των οποίων αξιολογούμε σήμερα. Αντλεί δε το όνομα της από την Μέθοδο Πεπερασμένων Στοιχείων (Μέθοδος Πεπερασμένων Στοιχείων) καθότι η σχεδίαση των προσφορών της γίνεται με επιστημονικές μεθόδους και σε συνεργασία με Ανώτατα Ερευνητικά Ιδρύματα (Εφαρμοσμένες Επιστήμες Dortmund & Fraunhofer Institute Darmstadt). Πέρασε από περίοδο προβλημάτων στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα να αναστείλει δραστηριότητες ,αλλά επανήλθε δριμύτερη και ανανεωμένη ως προς την γκάμα της. Η παρουσίαση αφορά  τα Ceraball  – εισαγωγικός κωδικός (στην τρίτη τους έκδοση) και Cerabase Classic.

Σύντομη αναδρομή

Τυγχάνω χρήστης των προϊόντων της για πολλά χρόνια – συγκεκριμένα των Ceraball, στην πρώτη τους έκδοση. Απόλυτα ικανοποιημένος διαχρονικά, εξ’ου και η χρησιμοποίηση της παντού κυριολεκτικά, ως στήριξη διαφόρων συσκευών – CD players, CD transports, DAC’s, προενισχυτές κλπ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε mid-fi ,η βελτίωση είναι ακουστή. Ειδικά σε hi-end συσκευές τα πράγματα είναι ακόμα απλά καθότι η διαφορά είναι άμεσα αξιολογήσιμη. Αλλά ας μην προτρέχω. Απλά σας μετέφερα μία πρώτη εικόνα της κατάστασης.

Περιγραφή

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των ειδών, στην τρίτη τους  έκδοση τα Ceraball είναι πλέον κατασκευασμένα από ατσάλι – αλουμίνιο στην πρώτη – και υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς το βάρος τους – από 24 γραμμάρια αισίως στα 154! Επίσης έχει αλλάξει η εξωτερική σχεδίαση, αναδεικνύοντας περαιτέρω την αρτιότητα της κατασκευής και έχει προστεθεί η δυνατότητα μερικής ρύθμισης τους , με βίδες που προσαρμόζονται στο επάνω μέρος (εμπεριέχονται Μ6 & Μ8 στην συσκευασία είτε των 3 είτε των 4  τεμαχίων – υπάρχει και adaptor για μεγαλύτερα σπειρώματα ως προαιρετική επιλογή). Είναι πολύ απλά στην υλοποίηση τους . Δύο μέρη τα οποία εφαρμόζουν σφιχτά μεταξύ τους  – το άνω επικάθεται στην βάση που εδράζει η κεραμική μπίλια, με ένα o-ring να προσφέρει επιπλέον απόσβεση. Οι δυνατότητες στήριξης ως προς το αναρτώμενο βάρος είναι της τάξεως των 225 κιλών για σετ των 3 και 300 κιλών για σετ των 4. Λόγω της δυνατότητας ρύθμισης καθ’ύψος (έστω και αυτά τα 10 χιλιοστά) μπορούν να αντικαταστήσουν  σε ηχεία πχ. τα εργοστασιακά πόδια στήριξης .

Αντίστοιχης φιλοσοφίας υλοποίησης είναι και τα Cerabase Classic, απλά μεγαλύτερα και για περισσότερο αναρτώμενο βάρος – 375 κιλά για σετ των 3 και 500 κιλά για σετ των 4. Διαφοροποιούνται στην εμφάνιση καθότι είναι μεγαλύτερη η κυκλική βάση στήριξης – εμπεριέχει 3 κεραμικές μπίλιες – και επιπλέον έχει καλύτερες δυνατότητες ρύθμισης ως προς το ύψος. Αντίστοιχα η συσκευασία τους εμπεριέχει βίδες Μ6 & Μ8 για όσους θέλουν να πειραματιστούν ανάλογα. Η ποιότητα κατασκευής κορυφαία, το οποίο αντανακλάται ακόμα και στο ξύλινο κουτί, μέσα στο οποίο διατίθενται. Η αρχή λειτουργίας τους απλή. Άμεση απόσβεση και εκτροπή ανεπιθύμητων συντονισμών και ενέργειας που επηρεάζουν την ηχητική απόδοση. Ας δούμε πως λειτουργεί στην πράξη.

Finite Elemente Ceraball

Στο Δια Ταύτα

Όπως έγραψα νωρίτερα , τα χρησιμοποιώ χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση – υπενθυμίζω στην πρώτη τους έκδοση. Οπότε και ήταν εύκολη και άμεσα διακριτή η βελτίωση που διαπίστωσα στην χρήση. Σε κάθε συσκευή που τα χρησιμοποίησα, καθάρισε ακόμα περισσότερο ο ήχος και βελτιώθηκε η έκταση και απόδοση των χαμηλών – ο τομέας που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Η ήδη καλή εικόνα και βάθος πεδίου παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, χωρίς να επηρεαστεί η τονική ισορροπία του συστήματος και των επιμέρους συσκευών. Η ανάλυση και εστίαση απλά κορυφαίες – όλα στην θέση τους. Αναδείχθηκε έτσι καλύτερα το σύνολον. Αυτά όσον αφορά τα Ceraball.

Τα Cerabase Classic τα χρησιμοποίησα κυρίως για τους τελικούς ενισχυτές, λόγω μεγαλύτερου βάρους και όγκου τους. Εδώ πλέον τα πράγματα σοβάρεψαν, σε βαθμό που συνδυαστικά με την βελτίωση που έλαβα ως προς τις πηγές, το σύστημα έδειξε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του και με παρέσυρε σε ώρες ατελείωτες ακρόασης. Διαβάζεται ενδεχομένως ως οξύμωρο ότι απλά η σωστή στήριξη μπορεί να έχει τόσο θεαματικά αποτελέσματα αλλά δυστυχώς αληθεύει, καθότι σε ένα σύστημα αναπαραγωγής ήχου είναι πολύ βασική παράμετρος – και συχνά παραβλέπεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση αξίζει του χρόνου, προσοχής σας και επένδυσης.

Finite Elemente Cerabase Classic

Εν Κατακλείδι

Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τα Ceraball & Cerabase – μάλλον εντυπωσιασμένος από την δουλειά που έκαναν στο σύστημα μου – ώστε να το βοηθήσουν να αναδείξει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του. Είναι μία σημαντική προσθήκη στον δρόμο προς την βελτίωση της εμπειρίας και σταδιακά σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω σε όλες τις συσκευές, αντικαθιστώντας τους προκατόχους τους, της πρώτης γενεάς. Ζυγίζοντας το τι προσφέρουν ως προς το κόστος κτήσης τους, τα θεωρώ ως Best Buy, καθότι σε κάθε περίπτωση για τα ανάλογα αποτελέσματα θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά περισσότερα, αντικαθιστώντας μηχανήματα – και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Η σύσταση δεδομένη εξυπακούεται.

Σύστημα – Συσκευές Αναφοράς

Προενισχυτές: Pass Labs XP-12, Tsakiridis Alexander. Τελικοί ενισχυτές: Pass Labs XA-25, Kharma Matrix MP-150, Qualiton APX-200, Porfyra Audio. Ολοκληρωμένοι ενισχυτές: Cambridge Audio CXA-61, Exposure 3510, Orelle SA-100RX. Ηχεία/Subwoofer: ProAc (Various Studio & Response series), Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, KEF R3, Elac Carina BS 243.4, REL T Zero Mk III, Orelle Orator.  Phono stages: Lab 12 Melto 2, Musical Fidelity MX-VYNL+MCRU Linear Power Supply, iFi Zen Phono+iPowerX, VTL 2.5.

Πλατό-Βραχίονας/Κεφαλή: Avid Diva II SP/Origin Live Encounter/Phasemation PP300, Rega Planar P6/ Hana SL+Audio-Technica VM95 SH , Technics SL-1500c /Ortofon 2M Black,Goldring E3

DACs: Mytek Brooklyn DAC+/Ferrum Hypsos, Audiolab M-DAC, Porfyra Labs Tubed DAC, s.m.s.l C200. CD Transports/Players: Audiolab 9000 CDT, Heed Obelisk dt, EMM Labs CDSA SE, Marantz CD63 SE.Streamers: Cambridge Audio CXN V2, Eversolo DMP-A6

Φίλτρα ρεύματος: Lab 12 Gordian, Nordost Thor.

Καλώδια (interconnect/ηχείων/ρεύματος): Nordost, Van den Hul, Furutech, Supra, Kimber, XLO, Oyaide (AC), Tellurium Q

Αντιπροσωπεία – Διάθεση Finite Elemente Audiophile Racks & Tuning Feets

EXCLUSIVE AUDIO

 

About HiEndNews

GOLDEN 2 VIP
x

Check Also

The Element Audio Event – July 2023 !

Η αντιπροσωπεία Element Audio μας προσκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην έδρα της, όπου έλαβε χώρα ...

Pro-Ject Audio “X1-B” Turntable & Phono-Stage “Box S3B” [ Part One – Review ]

Δοκιμή Πικάπ Pro-Ject Audio Model “X1-B” & Προενισχυτή κεφαλής Pro-Ject Audio Model “Phono Box S3B” ...

Three audiophile systems up to 3000 € for the best sounding summer days & nights !

Τρείς προτάσεις audiophile συστημάτων που θα “μαγέψουν” τους μουσικόφιλους. (έως 3.000,-€) Three audiophile systems up ...