ELAC Uni–Fi FS U5 Slim Review
Δοκιμή Ηχείου δαπέδου 3ων δρόμων
Πόσο εύκολο είναι να προσφέρει μία εταιρεία ολοκληρωμένη πρόταση προϊόντος, που να ενσωματώνει ακριβή τεχνολογία σχεδίασης και παραγωγής μονάδων, ελκυστικής εμφάνισης συσκευασία, προσιτή τιμή, που να ικανοποιεί υψηλές απαιτήσεις σε επίπεδο αναπαραγωγής και να είναι καθολικά αποδεκτό? Αυτή ήταν η πρόκληση που κλήθηκε να διαχειριστεί επιτυχημένα η ELAC ως εταιρεία, μέσω του αρχισχεδιαστή της Andrew Jones, με πλούσιο παρελθόν από το πέρασμα του από διάφορες εταιρείες, με εξαιρετικά αποτελέσματα πάντα. Για να έχετε όμως την πλήρη εικόνα, ακολουθεί μία σύντομη ιστορική αναδρομή και της εταιρείας και του σχεδιαστή.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1926 στο Κίελο, Γερμανία, λιμάνι στα Βόρεια. Η αρχική ονομασία ήταν Electroacustic GmbH, με αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας σόναρ. Η αρχική εμπλοκή με συσκευή αναπαραγωγής ήχου ήταν το 1948 με το PW1 πικάπ. Συνέχισαν δε να προσφέρουν πικάπ και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ήχου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας ’80, όπου το 1984 ξεκίνησε η σχεδίαση και παραγωγή ηχείων. Το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν και παραμένει το JET folded ribbon tweeter, βασισμένο στο Heil Air Motion Transformer. Πέραν των ηχείων, συνεχίζει και προσφέρει μία πλήρη γκάμα ηλεκτρονικών, αναλογικών και ψηφιακών.
Από το 2015 ανέλαβε τα σχεδιαστικά ηνία ο Andrew Jones, με πλούσιο βιογραφικό που περιλαμβάνει τις συνεργασίες με KEF, Infinity, TAD, Pioneer. Οι υλοποιήσεις του έχουν ένα τεράστιο εύρος από χαμηλής τιμής ηχεία βάσεως της Pioneer (SP-BS22) έως ηχεία χωρίς περιορισμό κόστους της TAD (Reference One). Στην ELAC πλέον, σχεδίασε ολόκληρες σειρές από εισαγωγικά μοντέλα έως μεσαίας τιμής – Debut, Uni-Fi & Adante, τα οποία έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και διακρίσεις, που αποτυπώνονται σε πωλήσεις με ανάλογη ενδυνάμωση της εταιρείας ως κυρίαρχου παίκτη στον χώρο.
Η ηχητική αξιολόγηση αφορά το Uni-Fi FS U5, ηχείο δαπέδου από την μεσαία budget σειρά της εταιρείας. Ας δούμε λοιπόν πως ‘στέκεται’ και κατά πόσο υπερβαίνει τις προσδοκίες – και από απόδοση και εν σχέση με την τιμή του.
Περιγραφή
Το FS στο όνομα του μοντέλου σημαίνει Floorstander Slim (Λεπτό Δαπέδου) που το διαχωρίζει από το ομόσταυλο UF5 – που διατίθεται στην Αμερικάνικη αγορά. Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με την καμπίνα – πιο πλατύ και με λιγότερο βάθος το UF5, πιο στενό και με μεγαλύτερο βάθος το FS, που διατίθεται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Όπως επίσης και στο καλύτερο φινίρισμα – satin black εν προκειμένω, που ανεβάζει το κόστος. Πρόκειται για μία κομψή και ελκυστική σχεδίαση 3 δρόμων, λογικών διαστάσεων (ύψος 98 εκατοστά/πλάτος 17,8 και βάθος 29,3) παρά των αριθμό των μονάδων που ενσωματώνει. Η αίσθηση που αποπνέει είναι συμπαγής και θεωρώ εύκολη την ενσωμάτωση του στον χώρο, με υψηλό δείκτη αποδοχής συζύγου (WAF). Φτάνει βέβαια να τηρηθεί ένα μίνιμουμ απόστασης 40 τουλάχιστον εκατοστών από τον πίσω τοίχο στην τοποθέτηση, καθότι έχει τρεις οπές ανάκλασης χαμηλών – μία για κάθε μονάδα αλουμινίου χαμηλών 5.25” ιντσών – που παράγουν αρκετή ενέργεια χαμηλά. Όλες οι μονάδες είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες από την εταιρεία, με αιχμή του δόρατος την ομόκεντρη μονάδα μεσαίο-υψηλών που απαρτίζεται από αλουμινένια μονάδα μεσαίων 4” ιντσών με μαλακού θόλου 1” ίντσας υψηλών. Λύση δοκιμασμένη πολλάκις από τον σχεδιαστή σε πρότερες υλοποιήσεις του. Ακριβή στην παραγωγή της, δικαιολογεί το κόστος της μόνον σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που είναι εφικτό από εταιρείες μεγέθους της ELAC. Οι συχνότητες διαχωρισμού του crossover είναι στα 270 Hz & 2.7 kHz, που σημαίνει πρακτικά ότι η μονάδα μεσαίων διαχειρίζεται το κυρίως έργο της χαμηλομεσαίας περιοχής, με τις μονάδες χαμηλών ουσιαστικά να λειτουργούν ως subwoofer. Η δε κατασκευή της καμπίνας είναι ανάλογης φιλοσοφίας καθότι εσωτερικά οι δύο μονάδες χαμηλών έχουν τον δικό τους θάλαμο και η ομόκεντρη μονάδα με την έτερη μονάδα χαμηλών, αποτελούν τον δορυφόρο. Θα μπορούσε κάλλιστα λοιπόν να υπάρχουν μόνο δύο οπές ανάκλασης χαμηλών αλλά ο κατασκευαστής έχει αντίθετη άποψη καθότι θεωρεί ότι έτσι γίνεται καλύτερη απόσβεση και διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας. Η απόκριση συχνότητας είναι 42Hz-25kHz. Η ωμική αντίσταση είναι στα 4 Ohms (minimum 3.4 Ohms) και η ευαισθησία χαμηλότερη του μέσου όρου στα 85dB/2.83/m. Τα νούμερα καταδεικνύουν ότι σίγουρα απαιτείται ικανή οδήγηση – από 50 Watts και άνω. Όσα περισσότερα, τόσο καλύτερα. Η εταιρεία δίνει ως δυνατότητα πρόσληψης ισχύος τα 140 Watts/κανάλι.
Η στήριξη της καμπίνας γίνεται από ανοδιωμένες μπάρες αλουμινίου, που εκτείνονται ελαφρά πέραν της καμπίνας στο πλάτος. Στις άκρες τους εφαρμόζουν ακίδες στήριξης, που εδράζουν σε δίσκους για την αποφυγή ζημιάς στις επιφάνειες που θα τοποθετηθούν. Έτσι διασφαλίζουν την σταθερότητα για την αποφυγή ατυχημάτων. Μάλιστα, για ακόμα καλύτερη στήριξη υπάρχει μικρό κλιπ στην πίσω πλευρά που υποτίθεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στήριξη/ανάρτηση στον τοίχο. Θεωρώ ότι είναι καθαρά διακοσμητικό καθότι πρακτικά δεν προσφέρει λύση. Καλή η εναρμόνιση με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως προς τα παιδιά) αλλά λίγος ρεαλισμός δεν βλάπτει. Τέλος, η διασύνδεση γίνεται με ένα σετ ακροδέκτες καλής ποιότητας – κατασκευής ELAC, που δέχεται είτε μπανάνες είτε δίχαλα. Διατίθεται με προστατευτική γρίλια, που δεν χρησιμοποιήθηκε καθότι είναι για προστασία των μονάδων ουσιαστικά. Όπως διαπιστώσατε, όλα παράγονται από την εταιρεία, που σημαίνει ότι έχει και τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας του προϊόντος. Προχωράμε λοιπόν στην ηχητική αξιολόγηση του FS U5.
Ηχητική Αξιολόγηση
Στην ακρόαση και αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι ολοκληρωμένοι ενισχυτές, που είναι και πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν για την οδήγηση του, διαφορετικών κατηγοριών τιμής. Σε κάθε περίπτωση, η συνέργεια ήταν εξαιρετική, αποσπώντας το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά παράλληλα αποδίδοντας τον χαρακτήρα των συσκευών, βοηθώντας με στο να αξιολογήσω τα δρώμενα. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει στην πρώτη επαφή, με το ηχείο σωστά οδηγημένο, είναι ο όγκος των χαμηλών. Πλούσιος, ελεγχόμενος, με πολύ καλή ατάκα, βοηθούσε στον ρυθμό και ζωντάνια του αποτελέσματος. Ήταν δε συνεπές προς αυτή την κατεύθυνση σε όλα τα είδη μουσικής που αναπαρήγαγε. Δημιουργείτο μεγάλη εικόνα, με ικανό βάθος και ύψος, που εκτεινόταν ως τα όρια του δωματίου. Οι ελαφρώς προβολικές μεσαιο-υψηλές, συντελούσαν στην ζωντάνια της αναπαραγωγής, ξεφεύγοντας από τον στεγνό χαρακτήρα monitor αναπαραγωγής. Ο ρεαλισμός και η αληθοφάνεια ξεπερνούσαν κατά πολύ τα πλαίσια της απόδοσης που είχα συνηθίσει στο παρελθόν, σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η τοποθέτηση των συντελεστών γινόταν με ακρίβεια στην σκηνή και λαμβάνει ο ακροατής την αίσθηση του χώρου που καταλαμβάνουν.
Οι υψηλές αποδίδονταν ελεγχόμενες, χωρίς να ενοχλούν και σε αυτό συντελεί η χρήση μαλακού θόλου στην υλοποίηση του tweeter. Όπως επίσης να τονίσω ότι από την εμπειρία μου, σε όλα τα ηχεία που χρησιμοποιούν μονάδες που το υλικό κατασκευής είναι μέταλλο, χρειάζεται προσοχή ως προς την ενισχυτική βαθμίδα και την διασύνδεση, καθότι πολλές φορές το αποτέλεσμα τείνει να γίνει σκληρό στο άκουσμα – μεταλλικό. Δεν παρατήρησα κάτι ανάλογο να συμβαίνει με την συγκεκριμένη υλοποίηση. Μάλλον επειδή τα συνοδά στοιχεία ήταν υψηλής ποιότητας και εγνωσμένης αξίας. Η εξαγωγή πληροφορίας και η αποτύπωση της λεπτομέρειας ήταν εξαιρετική, με πολύ ζωντανό αποτέλεσμα, που έβαζε τον ακροατή μέσα στα δρώμενα. Ένα κοινό στοιχείο που παρατήρησα σε όποιο είδος και κομμάτι μουσικής αναπαρήγαγε, ήταν ο έλεγχος. Δεν υπήρχε τάση υπερβολής, ούτε στον όγκο των χαμηλών, ούτε πλασματική έκταση τους, όπως και των υψηλών, ούτε στην ελαφριά προβολικότητα της μεσαίας περιοχής. Ένα πολύ ισορροπημένο μίγμα αρετών που έκανε το αποτέλεσμα πολύ ευχάριστο, απολαυστικό και ξεκούραστο στο άκουσμα.
Από τους ενισχυτές που το οδήγησαν στις ακροάσεις, προσωπική επιλογή ως προς το ταίριασμα ήταν με τον Octave VA 40 SE. Καταξιωμένη πρόταση που ανέδειξε σε υπερθετικό βαθμό τις αρετές της σχεδίασης και πρόσφερε ώρες μουσικής απόλαυσης. Σαφώς και είναι πολύ παραπάνω της κατηγορίας τιμής του αλλά επειδή ακριβώς έχει τις δυνατότητες ως αναπαραγωγέας, ο Octave τις έφερε στο προσκήνιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Συμπέρασμα:
Το Uni-Fi Slim FS U5 είναι μία πολύ σοβαρή πρόταση, σε απολύτως προσιτή κατηγορία τιμής. Ο Andrew Jones ακόμα μία φορά κατάθεσε τα διαπιστευτήρια του και κέρδισε τις εντυπώσεις. Με περιορισμό κόστους, προσφέρει μία υλοποίηση που ξεπερνάει τα όρια της κατηγορίας του, παίζει εξαιρετικά ισορροπημένα και μουσικά και με το κατάλληλο πάντρεμα, θα προσφέρει απεριόριστες ώρες μουσικής απόλαυσης στον ακροατή του. Δεδομένης της τιμής του, αποτελεί μονόδρομο η ένθερμη σύσταση του. Καλή απόλαυση.
Σύστημα δοκιμής: Ολοκληρωμένοι ενισχυτές: Cyrus 8z, Luxman L505ux Mark II & Octave VA 40 SE, Jadis DA88S & Orchestra Ref. Πηγή: ARCAM irDAC-II, IDEON Audio Ayazi DAC Edition Mk II & 3R, Καλωδίωση: ATLAS Hyper 3.5 (Ηχείων) & Hyper DD Ultra (interconnect), TelluriumQ cables, Mamalos Cables.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
3 δρόμων , 5 μονάδων, ηχείο δαπέδου
1 x ομόκεντρη μονάδα μεσαιουψηλών, tweeter 1” μαλακού θόλου & 4” midrange αλουμινίου
3 x woofers 5,25” αλουμινίου
Συχνότητες διαχωρισμού: 270 Hz, 2.7 kHz
Απόκριση συχνότητας: 42Hz-25kHz
Ωμική αντίσταση: 4 Ohms, minimum 3.4 Ohms
Ευαισθησία: 85db/W/m
Διαστάσεις: (ΥxΠxΒ) 98×17.8×29.3 cm
Βάρος: 16.85 κιλά/έκαστο
Τιμή: 1480 Ευρώ
Official ELAC SITE: www.elac.com
Επίσημη Αντιπροσωπία σε Ελλάδα & Κύπρο:
Διάθεση / Ακροάσεις σε Αττική :