Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Aphrodites VIP Total brands

DYNAVOX VT-80 MK ‘Mini’ Integrated Review

advertisers-banners-bar


telluriumQ-1180X180-banner
Dynavox VT-80 MK  Integrated

The Little Audiophile Devil !

‘Mίνι ολοκληρωμένος ενισχυτής με ψηφιακό μετατροπέα, media player/radio & bluetooth’

Review

by George Chatzakos

Εισαγωγή.

Με τη Γερμανική εταιρία Dynavox ήρθα σε πρώτη επαφή πριν περίπου τρία χρόνια, όταν αναζητώντας μπόρνες τύπου BFA (banana-plug) συνάντησα σε εξειδικευμένο κατάστημα μια συσκευασία με την επωνυμία της. Είχαν τη δυνατότητα να δεχθούν πολύ χονδρό καλώδιο, συσφίγγοντάς το με δύο βίδες αντικριστά και με επιπλέον τη δυνατότητα συγκόλλησης. Αυτό ακριβώς που έψαχνα. Η ποιότητα κατασκευής τους φαινόταν καλή, η δε τιμή τους ήταν 10€ η οκτάδα, δηλαδή αμελητέα. Αποφάσισα να τις δοκιμάσω και το αποτέλεσμα ήταν μακράν καλύτερο από ότι υπονοούσε το κόστος τους. Αυτομάτως συμπέρανα ότι η εταιρία έχει ως προσανατολισμό της την παροχή προϊόντων με υψηλό λόγο απόδοσης προς τιμή, αξιοποιώντας προφανώς τις δυνατότητες της Ασιατικής βιομηχανίας στον τομέα αυτό.

Όμως πέραν των βυσμάτων δεν είχε τύχει να έρθω σε επαφή με άλλα προϊόντα της. Πρόσφατα η Orpheus Audio, αντιπρόσωπος της Dynavox στην Ελλάδα, πρότεινε στο περιοδικό μέσω του υποκαταστήματός της Heaven Audio, να πάρουμε για παρουσίαση τον ραδιοενισχυτή και media player  VT-80 MK με κόστος κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200€. Ο κλήρος έπεσε σ’ εμένα και οφείλω να πω ότι στην αρχή υπήρξα κάπως διστακτικός. Η φίρμα Dynavox είχε εγγραφεί στη μνήμη μου με θετικό πρόσημο αλλά η ιδιαίτερη αισθητική της συγκεκριμένης συσκευής και η κατηγορία τιμής της που παραπέμπει σε προσιτό προϊόν μάλλον Ασιατικής προέλευσης, ενεργοποίησε αρνητικές προκαταλήψεις για το πόσο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι για μένα και το κοινό του περιοδικού. Όμως επειδή γνωρίζουμε την  αντιπροσωπεία εδώ και πολλά χρόνια και ξέρουμε ότι ασχολείται μόνο με προϊόντα που ξεχωρίζουν στις κατηγορίες τους, κάθε ενδοιασμός εξουδετερώθηκε και παραλάβαμε το μηχάνημα για δοκιμή.

Οι πληροφορίες στο web για τον VT-80 ΜΚ είναι σχετικά περιορισμένες. Στον ιστότοπο www.dynavox-audio.de, η μόνη διαθέσιμη γλώσσα είναι τα Γερμανικά, μια νότα σοβινισμού, ίσως για έμμεση προβολή της ευγενούς καταγωγής των προϊόντων της φίρμας. Στην αυτοπαρουσίαση της εταιρίας και σε κάπως ελεύθερη μετάφραση, μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Υψηλή ποιότητα-λογική τιμή… Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι η παγκόσμια φήμη του εμπορικού σήματος και των χαρακτηριστικών του προϊόντος: κλασικό με μοντέρνο σχεδιασμό, αποδεδειγμένη και σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και μια εμπειρία ακρόασης που είναι εθιστική. Και όλα αυτά σε τιμές όπου δεν χρειάζεται να σκεφτείτε δύο φορές.». Αν εξαιρέσουμε τα προϊόντα που απευθύνονται στην «Cost is not an object» κατηγορία πελατών, όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές λίγο-πολύ προσπαθούν να εκπληρώσουν αυτήν ακριβώς την υπόσχεση, ότι δηλαδή το προϊόν τους ξεχωρίζει στην κατηγορία τιμής του για την ποιότητα και τον ήχο του, ώστε να το αγοράσουμε χωρίς πολλή σκέψη. Συμβαίνει αυτό με τον VT-80 MK; Που απευθύνεται και τι θα μπορούσε να προσφέρει στον απαιτητικό ακροατή;  Ας το δούμε.

Περιγραφή.

Ο VT-80 MK είναι ένας συμπαγής σε διαστάσεις ολοκληρωμένος ραδιοενισχυτής, με δυνατότητες media player και Bluetooth streaming. Έχει την υπογραφή μιας Γερμανικής εταιρίας κι αυτό εν τέλει έχει τη σημασία του ως προς την αναμενόμενη προσοχή στη σχεδίαση, τις προδιαγραφές, την αξιοπιστία, τον ποιοτικό έλεγχο, τη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς ασφάλειας και την παροχή εγγύησης και service. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη δοκιμή ως προς το ότι δεν συναντήσαμε κανενός είδους πρόβλημα στη λειτουργία του μηχανήματος και τη συνεργασία του με τις υπόλοιπες συσκευές. Είναι μια πλουσιότερη έκδοση του ομόσταυλου VT-80, διαθέτοντας επιπλέον ραδιοφωνικό δέκτη FM και μεγαλύτερη οθόνη με περισσότερη πληροφόρηση για το χρήστη. Αναλυτικότερα, ο VT-80 ΜΚ, εκτός από τις βασικές λειτουργίες ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή, συμπεριλαμβάνει:

  • Ραδιοφωνικό δέκτη FM
  • Media player, με δυνατότητα εκτέλεσης αρχείων MP3, WAV και WMA, από τις υποδοχές μέσων USB και καρτών SD στην πρόσοψη. Διαπιστώσαμε ότι παίζει και flac μέχρι 16bit/44khz παρ’ ότι δεν το αναφέρει ο κατασκευαστής. Τα κυκλώματα που επιτελούν αυτές τις λειτουργίες, όπως και αυτό της αλφαριθμητικής οθόνης, έχουν δική τους ξεχωριστή τροφοδοσία, ανεξάρτητη από αυτή των αναλογικών σταδίων, με ότι καλό σημαίνει αυτό (απουσία ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων).
  • Bluetooth 2.1 για ασύρματο streaming. Mέσω αυτού ο VT-80MK γίνεται η έξοδος ήχου οποιασδήποτε συσκευής διαθέτει αυτή τη δυνατότητα. Κι εδώ δεν συναντήσαμε κάποιο πρόβλημα. Η σύνδεση με υπολογιστή Windows 10 και με συσκευές Android ήταν εύκολη, γρήγορη και απρόσκοπτη, με τον ενισχυτή να εμφανίζεται στις διαθέσιμες συσκευές με τον τύπο του (VT-80MK)
  • Έξοδο 3,5mm για ακουστικά αντίστασης 32-600Ω.
  • Έξοδο ενεργής προενίσχυσης με ρυθμιζόμενη στάθμη από το ποτενσιόμετρο έντασης, με την οποία μπορούμε α) να συνδέσουμε ένα ή και δύο ενεργά subwoofers, β) να υλοποιήσουμε διενίσχυση (ή και υβριδική τριενίσχυση), προσθέτοντας τελικούς ενισχυτές στο σύστημα και γ) να χρησιμοποιήσουμε τον VT-80 MK αποκλειστικά ως προενισχυτή. Σε αυτή την περίπτωση (γ) το τροφοδοτικό απαλλάσσεται κατά πολύ από την εξυπηρέτηση του τελικού σταδίου και αφοσιώνεται στο τμήμα προενίσχυσης, για το οποίο υπερεπαρκεί. Δοκιμάσαμε τις δυνατότητες β και γ, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τη κατηγορία τιμής.
  • Ρυθμιστικά τόνου (μπάσα και πρίμα) για την προσαρμογή του ήχου ανάλογα με την ηχογράφηση και τα γούστα του κατόχου. Τα ρυθμιστικά έχουν μέση θέση στην οποία «μαγκώνουν» ελαφρά, για να υποδείξουν το σημείο στο οποίο δεν επιδρούν στο σήμα.
  • Δύο σύνολα τερματικών για ηχεία, σημειωμένα ως Α και Β, τα οποία δέχονται μπανάνες ή γυμνό καλώδιο αλλά όχι δίχαλα. Η επιλογή γίνεται μέσω διακόπτη τριών θέσεων στην πρόσοψη, Α, Β και Α/Β, και εξυπηρετεί είτε την εύκολη διπλοκαλωδίωση, είτε -κυρίως- τη σύνδεση δύο ζευγών ηχείων για κάλυψη διαφορετικών χώρων ή θέσεων. Αν συνδεθούν δύο ζεύγη ηχείων αυτά θα πρέπει απαραίτητα να έχουν αντίσταση 8-16Ω
  • Τηλεχειρισμό που χειρίζεται αποκλειστικά τις λειτουργίες του ραδιοφώνου και του media player. Για τη δεύτερη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής ρύθμισης της έντασης (στάθμης εξόδου)

Εξωτερικά ο VT-80MK ακολουθεί σχεδιαστικά ένα δικό του δρόμο. Είναι προφανής η προσπάθεια του κατασκευαστή να κρατήσει τις διαστάσεις περιορισμένες, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του σε στενούς χώρους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος κατασκευής άρα και την τελική τιμή στο ράφι. Η ποιότητα κατασκευής δεν διεκδικεί βραβεία αλλά είναι ικανοποιητική. Καλή είναι και η ποιότητα των χειριστηρίων και ρυθμιστικών τα οποία έχουν κάπως σφικτή αίσθηση, εμπνέοντας όμως σιγουριά. Τα εξαρτήματα και οι πλακέτες του πυκνοκατοικημένου εσωτερικού οδήγησαν σε ένα εξωτερικό σχήμα πλάτους 25cm, ύψους  9,5cm μαζί με τα πόδια στήριξης και βάθους 20cm μαζί με τα βύσματα εξόδου. Το σχήμα και ο όγκος του μου θύμισε προς στιγμήν τους τελικούς της Benchmark, οι οποίοι βέβαια ανήκουν σε τελείως διαφορετική συνομοταξία. Συνεπώς ο VT-80MK είναι πολύ πιο στενός και με μικρότερο βάθος από το συνηθισμένο για ενισχυτές HiFi, αν και όχι τόσο στενός όσο ορισμένες υλοποιήσεις τάξης D, που όμως έχουν εξωτερική τροφοδοσία και λιγότερες δυνατότητες διασύνδεσης, ή του σχήματος shoebox (Cyrus, Rega Brio κλπ), το οποίο όμως έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος. Η πρόσοψή του είναι από βουρτσισμένο αλουμίνιο, πάχους 4mm και καταλαμβάνεται από την οθόνη LCD, τους επιλογείς και τα ρυθμιστικά των πολλών λειτουργιών του, ενώ διατίθεται σε δύο χρωματισμούς, ασημί και μαύρο.

Οι μικρές διαστάσεις της συσκευής με οδήγησαν αρχικά να υποθέσω ότι μάλλον θα πρόκειται για μια ακόμα από τις πολλές υλοποιήσεις με κύκλωμα Tripath ή τάξης D στο τελικό στάδιο.  Η θέα στο εσωτερικό με διέψευσε πλήρως, παρουσιάζοντάς μου δύο ζευγάρια συμπληρωματικών διπολικών τρανζίστορ της TOSHIBA (C5198-A1945), ένα για κάθε κανάλι, με προδιαγραφές για απόδοση ισχύος 70Wrms/8Ω, ανά κανάλι πάντα. Συνεπώς, σε αυτό το σημείο υπάρχει ιδιαίτερα ικανοποιητικό περιθώριο ισχύος. Το στάδιο αυτό υλοποιείται σε μια σχετικά μικρή πλακέτα, με τα περισσότερα εξαρτήματα να είναι επιφανειακής στήριξης, συνεισφέροντας έτσι στον περιορισμό των διαστάσεων όλης της συσκευής αλλά και στη εξασφάλιση μικρής διαδρομής στο σήμα, με ευεργετικά αποτελέσματα στον περιορισμό του θορύβου.

Η Dynavox στα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν αναφέρει μέγιστη ισχύ RMS στα 8 και 4Ω όπως συνηθίζεται, αλλά το κάπως αόριστο μέγεθος των 160W PMPO (Peak Music Power Output). Γιατί; Οι συνήθεις ύποπτοι είναι … ένας και μισός. Ο ένας είναι ο χρησιμοποιούμενος μετασχηματιστής τροφοδοσίας των αναλογικών τμημάτων, που είναι το ακριβότερο μεμονωμένο εξάρτημα σε μια τέτοια υλοποίηση και προφανώς έπεσε θύμα των περικοπών, προκειμένου να κρατηθεί το κόστος της συσκευής κάτω απ τα 200€.  Είναι τοροειδής, μικρομεσαίου μεγέθους, φέρει τον λογότυπο της Dynavox και δείχνει ποιοτικός αλλά δεν παρέχει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του. Κατά την εκτίμησή μας η ισχύς του είναι μικρότερη από 100VA, δηλαδή όχι αρκετή για τις δυνατότητες των TOSHIBA. Η έξοδός του μετρήθηκε στα 2Χ18 VAC, που οδηγεί μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στην επάρκεια οδήγησης σχετικά δύσκολων ηχείων, με τα οποία ενδεχομένως θα κληθεί να συνεργαστεί, αντί της μέγιστης RMS ισχύος. Ο άλλος … μισός ύποπτος είναι η πιθανή επιλογή του σχεδιαστή να κρατήσει την αρνητική ανάδραση σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, θυσιάζοντας έτσι την ισχύ και τις χαμηλές παραμορφώσεις υπέρ ενός ιδιαίτερου ηχητικού χαρακτήρα. Η συμπεριφορά του VT-80MK συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεδομένου του ότι το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό την εξονυχιστική ανάλυση της συσκευής, μείναμε στις υποθέσεις και δεν μπήκαμε στη διαδικασία περαιτέρω ανάλυσης του κυκλώματος. Στην πράξη ο ενισχυτής έχει αρκετά αποθέματα ισχύος για να οδηγήσει σχετικά αναίσθητα ηχεία, στην περιοχή των 85-86db/W/m, σε ικανοποιητικές στάθμες, αν και μια τέτοια επιλογή δεν θα του επιτρέψει να ξεδιπλώσει πλήρως τα ταλέντα του. Όπου είναι δυνατόν, προτιμήστε υψηλότερες ευαισθησίες. Μια παρατήρηση που οφείλουμε να κάνουμε εδώ είναι ότι, όταν η αναπαραγωγή γίνεται από τις αναλογικές εισόδους και η πηγή είναι υψηλής εξόδου, όπως σχεδόν κάθε CD player ή DAC, η ένταση φτάνει γρήγορα σε υψηλά επίπεδα, ήδη από τη θέση «εννέα η ώρα» στο ποτενσιόμετρο. Θα ήταν καλό να το εξετάσει αυτό η εταιρία σε μελλοντικές εκδόσεις της συσκευής, επειδή περιορίζεται σε κάποιο βαθμό η ακρίβεια ρύθμισης στης στάθμης. Ίσως όμως να το έχει κάνει ήδη και απλά να είναι μέρος της ιδιαίτερης «οικογενειακής» συνταγής, παρέχοντας μεγαλύτερα οφέλη από ότι μειονεκτήματα.

Ηχητική Ταυτότητα.

Θα το πω εξ αρχής, ο ενισχυτής προσωπικά με εξέπληξε πολύ θετικά με τον ηχητικό του χαρακτήρα. Κόντρα σε κάθε λογική πρόβλεψη, προέκυψε ένας από τους πιο «μουσικούς» ενισχυτές που έχω ακούσει, ανεξαρτήτως τιμής και τεχνοτροπίας. Εξαιρείται μόνο η αναπαραγωγή μέσω Bluetooth που, αν και συμβαδίζει με την κατηγορία τιμής, θα ήταν καλύτερα να γίνεται μέσω νεότερου και ποιοτικότερου δέκτη, για να βρίσκεται στο επίπεδο της υπόλοιπης συσκευής. Οι ακροάσεις έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω εξωτερικής ψηφιακής πηγής (DAC), με τα ρυθμιστικά τόνου στη μέση θέση και περιλάμβαναν γνωστές μας ηχογραφήσεις από πολλά είδη μουσικής.

Κατ’ αρχήν ο ενισχυτής είναι τόσο ήσυχος ώστε να αισθάνεσαι αυτό που αποκαλούμε «μαύρο υπόβαθρο», δηλαδή την αίσθηση ότι οι νότες εμφανίζονται μέσα απ’ τη σιωπή. Παρ’ ότι ασφαλώς έχουμε ακούσει ενισχυτές με ακόμα χαμηλότερο θόρυβο και μεγαλύτερη ανάλυση, ο VT-80 διαβαίνει με άνεση το κατώφλι του πολύ καλού, χορταίνοντάς μας με ευδιάκριτες λεπτομέρειες χαμηλής στάθμης.

Έπειτα δεν ακούγεται ποτέ στεγνός, λεπτός ή έστω και λίγο άκομψος σε κανένα σημείο του φάσματος. Εκτείνεται με θράσος από το βαθύ χαμηλό μέχρι τα ανώτατα πρίμα χωρίς την παραμικρή έλλειψη. Στη περίπτωσή του, η λογική και πιο συνηθισμένη επιλογή ενός σχεδιαστή θα ήταν να περιορίσει ελαφρά την απόκριση τις χαμηλές συχνότητες, προκειμένου να μειώσει τις απαιτήσεις ενέργειας από την λιτή τροφοδοσία. Όμως αυτό καθόλου δεν συμβαίνει στον VT-80MK. Μάλιστα θα μπορούσες να του προσάψεις μια μικρή υπερβολή στην περιοχή απ’ τα 50Hz και κάτω, που όμως κολακεύει τα μικρά ηχεία, τα οποία είναι και οι πιο πιθανοί παρτενέρ του. Επιπλέον τον καθιστά απολαυστικό στον οικιακό κινηματογράφο. Ο έμπειρος ακροατής θα παρατηρήσει ότι το βαθύ χαμηλό (και μόνον αυτό) έρχεται με λιγότερη ταχύτητα και ορμή και είναι λίγο πιο απλωμένο στο χρόνο από ότι στις κορυφαίες υλοποιήσεις  στο σημείο αυτό. Όμως σε καμία περίπτωση ο ενισχυτής δεν θολώνει την περιοχή. Αντίθετα σε αιφνιδιάζει αφού η περιγραφή της ξεπερνάει κάθε λογική προσδοκία, όταν αναλογιστούμε τους περιορισμούς. Ακούστε μέσα από τον VT-80MK χαμηλές συχνότητες πιάνου, ηλεκτρικό ή ακουστικό μπάσο, ριπές χαμηλού σε ταινίες δράσης ή ακόμα και αυτό το τρομακτικό σε έκταση εκκλησιαστικό όργανο και θα καταλάβετε τι εννοώ. Αρκεί να μην του ζητήσετε πολύ μεγάλες εντάσεις. Αν επιμείνετε θα το πάρετε κι αυτό, αρκεί να τον παντρέψετε με ηχεία υψηλής ευαισθησίας, άνω των 92db/W/m.

Περνώντας στις ψηλότερες περιοχές του φάσματος διαπίστωσα ότι δεν έχει νόημα να τις διαχωρίσω, επειδή αποτελούν μια πολύ καλά συγκροτημένη ολότητα. Η έκταση και η ποιότητα των πρίμων είναι από μόνες τους εξαιρετικές για την κατηγορία και, το κυριότερο, υποστηρίζουν τη μεσαία περιοχή τόσο καλά ώστε οι φωνές και τα ακουστικά όργανα ακούγονται ταυτόχρονα διάφανα και γλυκά, με την απαραίτητη υγρασία και φρεσκάδα. Η ηχοχρωματική παλέτα είναι ιδιαίτερα πλούσια και ακριβής. Οι χροιές των οργάνων είναι ιδιαίτερα πειστικές. Το ίδιο και τα σώματα που είναι μεγάλα σε όλο το φάσμα συχνοτήτων, αποφεύγοντας όμως την υπερβολή. Η ερμηνεία του VT-80MK δεν θα κουράσει ποτέ, εκτός κι αν υπάρχει κάποια σοβαρή αστοχία στο πάντρεμα με στο υπόλοιπο σύστημα. Σου αφήνει μια αίσθηση ευχαρίστησης και πληρότητας, αδιανόητη για την κατηγορία τιμής του. Θα έλεγα ότι η υγρασία στις χροιές είναι το πιο δυνατό του σημείο και τον διαχωρίζει από κάποιους ανταγωνιστές, που ενώ προσπαθούν πολύ κι ενδεχομένως ζητούν και μεγαλύτερο αντίτιμο, τελικά ίσως έχουν χάσει την ουσία. Οι πληροφορίες χώρου, χρόνου και τόνου είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου και δεν θα είναι λίγες οι στιγμές που θα εκπλαγείτε όταν θα ανακαλύψετε σε γνωστές σας ηχογραφήσεις, λεπτομέρειες και ηχοχρώματα που ίσως δεν έχετε ξανακούσει τόσο όμορφα και γλυκά. Κι αυτό χωρίς ο ενισχυτής να γέρνει προς τη «μαλακή» ή «ζεστή» πλευρά, παραμένοντας ουδέτερος με το δικό του τρόπο. Ο χρονισμός είναι επίσης εξαιρετικός, χωρίς να αργοπορεί αλλά ούτε και να βιάζεται. Έχει το νεύρο για να σε βάλει στο χορό και δεν του λείπει ο ενθουσιασμός. Όσο πρέπει όμως, ώστε να μην κουράσει ή αγχώσει τον ακροατή μακροπρόθεσμα. Οι πολύωρες ακροάσεις είναι από τα δυνατά του σημεία. Τον ξεχνάς και αφοσιώνεσαι στη μουσική και τον ξαναθυμάσαι μόνο και μόνο επειδή συνειδητοποιείς πόσο όμορφα στην προσφέρει. Τα μικροδυναμικά παίρνουν άριστα στα χρήματα, προσθέτοντας πολλά στην πληροφορία για το τι συμβαίνει στη μουσική σκηνή. Και παρά τους περιορισμούς στην ισχύ, τα μακροδυναμικά είναι επίσης εξαιρετικά – κατά πολύ ανώτερα από αυτά των παλαιότερων διάσημων λιλιπούτειων Trends ή Kingrex ως σημεία αναφοράς audiophile περιπετειών προηγούμενων (αρκετών) χρόνων στην κατηγορία ‘φτερού’. Αρκεί φυσικά, η ευαισθησία του ηχείου να μην είναι πολύ χαμηλή. Η ατάκα και ο έλεγχος από το χαμηλό κι επάνω είναι σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο, με τα μέτωπα των οργάνων να διαγράφονται ιδιαίτερα καλά, των κρουστών συμπεριλαμβανομένων. Συνολικά ο ήχος του ενισχυτή, όπως είπαμε πιο πάνω, είναι καθαρός και ταυτόχρονα ώριμος, καλά ζυγισμένος. Δεν θα σας πετάξει τις νότες στα μούτρα εκτός και αν η ηχογράφηση πήγαινε κυριολεκτικά γυρεύοντας. Η μουσική σκηνή είναι κάπως περιορισμένη σε πλάτος, παραμένοντας κατά κανόνα ανάμεσα στα ηχεία, αλλά είναι τρισδιάστατη, συγκροτημένη, με πολύ καλή διαστρωμάτωση ακόμα και σε πολυπληθή οργανικά σύνολα, πολύ καλή περιγραφή των απομακρυσμένων στο βάθος οργάνων και εν τέλει οι διαστάσεις της ποικίλουν ανάλογα με την ηχογράφηση και με τις δυνατότητες των υπόλοιπων συσκευών του συστήματος αλλά και του χώρου ακρόασης. Δεν υπάρχει καμία τάση εμφάνισης κενού ή θεμάτων προβολικότητας στο κέντρο της εικόνας και η μουσική σκηνή στον άξονα εμπρός-πίσω βρίσκεται εκεί που ήθελε ο ηχολήπτης. Εννοούμε με αυτό ότι, κάποιες ηχογραφήσεις έχουν τη σκηνή κοντά στα ηχεία, ενώ άλλες πιο πίσω κι ο ενισχυτής τις αναπαράγει χωρίς να επιβάλλει δική του άποψη. Οι  θέσεις και οι όγκοι των οργάνων διαγράφονται με σαφήνεια και σταθερότητα και ο αέρας γύρω τους είναι πολύ ικανοποιητικός, ανάλογα πάντα με την ηχογράφηση.

Εδώ θα τονίσω ότι ο ενισχυτής δικαιούται αξιόλογους παρτενέρ, πηγές, ηχεία και φυσικά καλώδια, για να μπορέσει να αναδείξει τις αρετές του. Όχι ότι δεν θα αρκεστεί σε λιγότερα, αλλά όσο πιο γενναιόδωρα και προσεκτικά συνδυαστεί τόσο μεγαλύτερη απόλαυση θα προσφέρει, με τα όριά του να βρίσκονται πολύ πιο ψηλά από το αναμενόμενο. Πιστεύω ότι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που, όταν τον ανακαλύψουν και αφού ξεπεράσουν ταμπού και προκαταλήψεις, θα τον βάλουν να παίζει με πηγές και ηχεία πολλαπλάσιας τιμής.

Συμπέρασμα

Είναι ξεκάθαρο ότι ο VT-80MK έχει άποψη κι αυτή η άποψη μας άρεσε πολύ. Αποδίδει την ουσία της μουσικής με ποιότητα και πληρότητα, επαναπροσδιορίζοντας το σημείο εισόδου στο πραγματικό High Fidelity από την άποψη του κόστους. Αποδείχθηκε ότι η Dynavox, τουλάχιστον στον VT-80MK, πράγματι χρησιμοποιεί πολύ επιτυχημένα, μια ώριμη και δοκιμασμένη κυκλωματική σχεδίαση στο αναλογικό τμήμα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που της δίνει η σύγχρονη βιομηχανία ηλεκτρονικών (ως προς τη μείωση του κόστους) προσθέτοντας όμως τις δικές της σχεδιαστικές πινελιές, για να του δώσει χαρακτήρα. Oι περιορισμοί, λόγω της χαμηλής τιμής του, δεν αλλοιώνουν το μουσικό μήνυμα, το οποίο περνάει με όμορφο και χορταστικό τρόπο. Ο ήχος του είναι πράγματι εθιστικός, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό της DYNAVOX. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι δυνατότητες διασύνδεσης που τον καθιστούν ένα πραγματικό πολυεργαλείο, με ευρύτατο αγοραστικό κοινό, με τις επαγγελματικές χρήσεις να είναι εντός του πεδίου του. Ακόμα και για όσους έχουν πολύ ποιοτικά (και ακριβά) ενισχυτικά στο βασικό τους σύστημα, είτε είναι φαν των τρανζίστορ είτε των λυχνιών είτε της τάξης D, η ακρόασή του VT-80ΜΚ έχει οπωσδήποτε νόημα, το λιγότερο για μια θέση στην κρεβατοκάμαρα, στο γραφείο, στο εξοχικό, ή -για μερικούς- στο σαλόνι. Προσωπικά, παρά τις όποιες αδυναμίες του, τον αγόρασα χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά. Μέσα στην πληθώρα των συσκευών που διατίθενται στην εποχή μας, τον θεωρώ cult προϊόν και θα ήταν ανοησία να τον αφήσω να φύγει.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (κατά τον κατασκευαστή)

Απόκριση συχνότητας: 20 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)

Ονομαστική ισχύς εξόδου (μουσική / 4 ohms): 160 W.

Αντίσταση: 4 – 8 ohms

Ευαισθησία εισόδου: 220 mV (1 kHz, THD 1%)

Παραμόρφωση: 0,3% (1 kHz, 1 W)

Λόγος σήματος προς θόρυβο: 83 dB

Κατανάλωση ισχύος: 75 W.

Είσοδοι: 2 υποδοχές RCA, υποδοχή καρτών SD, USB, Bluetooth, δέκτης FM

Έξοδοι: Βιδωτοί ακροδέκτες μπανάνας για 4 μεγάφωνα, pre-out (stereo cinch), ακουστικών 3,5 mm

Υποστηριζόμενες μορφές (USB / SD): MP3, WAV και WMA (διαπιστώσαμε ότι παίζει και flac)

Σύνδεση δικτύου: 230 V / AC, 50 Hz

Διαστάσεις (Π x Υ x Β): 250 x 180 x 95 mm

Βάρος: 2,9 kg,

Χρώμα: μαύρο ή ασημί

Τιμή λιανικής πώλησης (web): 199€ (version 2020)

ΔΙΑΘΕΣΗ-ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ:

Heaven Audio by Orpheus

 

Αντιπρόσωπος: Orpheus Audio, Στουρνάρη 46, Αθήνα 104 33, +302105221524, +302105225569, info@orpheusaudio.gr

About HiEndNews

Golden Mag-Shunyata VIP
x

Check Also

Lejonklou model Slipsik version 7.1 (mm) phono-stage Review. [English]

Lejonklou Slipsik version 7.1 (Moving Magnet only) Phono Preamplifier Review [English] You will have to ...

Vertere Mystic (Moving Coil) Phono Cartridge Review. [English]

Vertere Mystic (Moving Coil) Phono Cartridge Review [English] …will pretty much give you everything is ...

Pro-Ject Debut Carbon EVO Turntable Review [English].

Pro-Ject Audio Debut Carbon EVO Review [English] Valuable experience, know-how & generous approach of turntables ...