blog, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, shop/, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, wp, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30,
Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Nagaoka Exclusive

Dynavox TPR-1 Budget Tube Preamplifier [Review].

advertisers-banners-bar
contact e-mail: abouthifi@gmail.com


Δοκιμή Dynavox TPR-1 Προενισχυτής Λυχνίας

Κάνει τα αδύνατα-δυνατά να σας βάλει με 399,-€ (!) για τα καλά

στον λαμπάτο κόσμο της προενίσχυσης !

.

by hiendnews.gr team & D. Dravopoulos

O TPR-1 προενισχυτής γραμμής με λυχνίες της Γερμανικής Dynavox ήρθε με σκοπό να ξεχάσετε τα ηχηρά έξοδα περί audiophile συσκευών (εκ πρώτης), προσφέροντας το ‘κυρίως πιάτο’ από το μενού καλοσχεδιασμένων εισαγωγικών υλοποιήσεων. Λαμπάτους προενισχυτές στα 399,- ευρώ δεν συναντάς και κάθε μέρα. Καλύτερα μάλιστα να γράψουμε πως δεν συναντάς σχεδόν ποτέ! Προορίζεται λοιπόν, ώστε μαζί με έναν αξιόλογο προσιτό τελικό ενισχυτή της αρεσκείας σας να δίνεται όντως η δυνατότητα ακροάσεων με αισθαντική ερμηνεία στις αγαπημένες σας μουσικές.

Συσκευές της Dynavox Audio έχουμε δοκιμάσει και στο παρελθόν, μάλιστα αρκετές. Τόσο το πολύ οικονομικό μα εξαιρετικό συνολικά δίδυμο προ & τελικού TPR-3 & ET-100, μερικούς ολοκληρωμένους ενισχυτές και το πικάπ της μοντέλο PS-300. Καταλήξαμε πως πρόκειται κατά κανόνα για καλόηχες δημιουργίες παρά το απίθανα χαμηλό της τιμής που τελικά «παίζουν» αισθητά πιο πάνω από τα όσα μπορεί κανείς να υποθέσει στην ζητούμενη δαπάνη. Και το κάνουν δίνοντας πολύ καλές χροιές, ευρύτερες σκηνικές διαστάσεις που φέρνουν και το μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τον κοντινό ανταγωνισμό, ήρεμες-ευγενικές υψηλές και μεσαίες. Η προσέγγιση της εταιρείας είναι τέτοια που τους επιτρέπει έπειτα από προσεκτική & μακροχρόνια έρευνα να μην ανεβάσουν υψηλότερα το κόστος, ενώ ταυτόχρονα να παρουσιάσουν λύσεις με «καλόκαρδη» προσωπικότητα. Δεν πρόκειται πάντως για εισαγωγικές audio συσκευές από εκείνες που υπόσχονται σε διαφημίσεις και (ίσως) κάνουν ένα-δύο πράγματα “καλά” αλλά υπολείπονται συνολικά σε αρκετά κρίσιμα σημεία, καθιστώντας σύντομα την συμβίωση μαζί τους είτε βαρετή, είτε κουραστική. Ο προενισχυτής που δοκιμάζουμε ανήκει σε αυτή την σπάνια ομάδα. Με την σχεδίασή του να προσφέρει βασικές λειτουργικές δυνατότητες, δίνει τα “ρέστα” του στην τελική μουσικότητα. Γεγονός που εξασφαλίζει απόλαυση όπου και αν η παρουσία του συμπλήρωσε ζητούμενα.

Σύντομη περιγραφή, σχεδίαση & τεχνικά:
.
Ο Dynavox TPR-1 προενισχυτής line έρχεται στις διαστάσεις 30 x 22 x 15 εκ. (ΥΠΒ), άρα εύκολα τον χαρακτηρίζουμε ως compact. Χρησιμοποιεί τρεις λυχνίες τύπου 6Ν3 οι οποίες και διακρίνονται στο μπροστινό μέρος του, σε αντίθεση με μερικούς αντίστοιχους της σημερινής αγοράς που φιλοξενούν τις προενισχύτριες μέσα στο σασί και μας απαγορεύουν την καθημερινή οπτική επαφή με αυτές. Διαθέτει επίχρυσες εισόδους τύπου RCA ως αναφέρονται σε σειρά στο πίσω μέρος: CD, DVD, Tape & μια Tape/Line. Ακόμα καλύτερα μάλιστα και δύο εξόδους Pre-Out: A & B, κάτι ιδιαιτέρως χρήσιμο αν για παράδειγμα θέλετε να συνδέσετε και ένα υπογούφερ ή έναν δεύτερο τελικό ενισχυτή και την έξοδο Record Out για αναλογικές ηχογραφήσεις με την χάρη των λυχνιών του. Στο κουτί βρίσκεται και το τυπικό καλώδιο παροχής ρεύματος, αν και πρέπει να ομολογήσουμε πως αποφύγαμε την χρήση του λόγω ύπαρξης πολύ καλύτερων της Oyaide & Nordost AC καλωδίων. Και με τα δύο αυτά ρεύματος αξιώσεων, λάβαμε περισσότερα όπου και είχε να “δώσει” σε ήχο. Στη λιτή του πρόσοψη συναντάμε αριστερά τον διακόπτη on/off, στο κέντρο το κόκκινο λογότυπο της Dynavox και την αναγραφή του μοντέλου ενώ δεξιότερα το ποτενσιόμετρο στάθμης & επιλογέα εισόδου. Και τα δύο ρυθμιστικά καλά, στιβαρά-ποιοτικά στην αίσθηση κατά την περιστροφή τους.

.
Εντυπώσεις ακροάσεων

Η συσκευή συνδέθηκε στο μικρότερο σύστημα δοκιμών μας που αποτελείται από τις εξής επιλογές (κάποιες εναλλάξ): Βασική αναλογική πηγή το “overachiever” πικάπ της Pro-Ject μοντέλο Debut Carbon Evo όπως έρχεται από τον κατασκευαστή του με την κεφαλή Ortofon 2M Red, phono-stage το επίσης λαμπάτο Phonobox της EAR-Yoshino ή το Lejonklou Slipsik v7.0. Στα compact discs & στις streaming υπηρεσίες επιλέξαμε τον μετατροπέα της RT-Audio Design μοντέλο Orpheus Battery HiRes ώστε να μείνουμε κοντά στην τιμή του πικάπ αλλά και players της Musical Fidelity τελευταίων ετών. Οι τελικοί ενισχυτές τόσο της Dynavox όσο και της Musical Fidelity αλλά και οι κατά πολύ ακριβότεροι της Conrad-Johnson (solid-state, μοντέλα που γνωρίζουμε καλά παρά τα χρόνια τους) οδήγησαν τα ηχεία μας ενώ οδηγήθηκαν μια χαρά από τον TPR-1 . Τα speaker & interconnect καλώδια από τις εταιρείες Nordost, Oyaide & Cardas. Στη θέση των ηχείων τοποθετήσαμε μοντέλα της Triangle, ProAc & τα εισαγωγικής σειράς της ELAC.

Ο Dynavox TPR-1 ανταποκρίνεται θετικά σε ποιοτικά καλώδια ρεύματος και rca interconnects. Να γνωρίζεται πως δεν συγκλίνει την απόσταση μεγάλων-αντιληπτών διαφορών μεταξύ των καλωδιώσεων και επωφελείται σημαντικά τόσο στην δυναμική άνεση όσο και στην ακρίβεια εικόνας σε όλο το φάσμα, κάτι ίσως αναμενόμενο. Διαθέτει το «πνεύμα» εκείνο μιας συσκευής τιμολογιακά πολύ πιο φιλόδοξης και καθαρά λαμπάτης.

Στην κυρίως φάση των ακροάσεων που ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις ημέρες, πέρα από την “αφράτη” μεσοχαμηλή και μεσαία περιοχή, η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργούσε έφερε -κυρίως στους τρανζιστοράτους τελικούς- καλή αναλογία διαστάσεων εικόνας με περισσότερο από ικανοποιητική ανάγλυφη-τρισδιάστατη παρουσία των μουσικών στον χώρο και “ύψος” ανάμεσα στα ηχεία. Γυρνώντας στο μυαλό μας και πάλι το κόστος απόκτησης, ένα χαμόγελο τον επιβραβεύει. Περισσότερο γιατί μπορούμε να τον προτείνουμε αναίμακτα, ανεπιφύλακτα σε φίλους ή γνωστούς που αναζητούν την είσοδό τους στην ηχητική πιστότητα, χωρίς στο μέλλον να αναθεωρούν το ύψος της δαπάνης. Ο εστιασμός των οργάνων ήταν ενός επιπέδου πιο πάνω από τα δεδομένα της κατηγορίας του, με την μεσαία περιοχή να κατακτά τελικά το συναίσθημα και να τραβά το ενδιαφέρον. Το πλάτος αλλά και βάθος της στερεοφωνικής εικόνας ήταν αρκετό ώστε να μας αναφέρουν και όσοι συνακροατές μας πως περνά πολύ πιο πέρα από τα soundstage όρια άλλων τόσο οικονομικών. Εδώ υπήρξε συμπερασματικά σοβαρή ηχητική μελέτη και δοκιμή διαφόρων σχεδίων πριν η Dynavox αποφασίσει να τον προκρίνει σε παραγωγή.

Εφόσον ψάχνετε μια ηχητική τροπή που θα “διορθώσει” καταστάσεις τύπου “επιθετικών” τελικών, ιδίως περίσσειας φωτεινότητας ή ελαφράς σκληράδας/τραχύτητας στις υψηλές-μεσαίες, κάνοντάς τις κάπως πιο ήπιες και ευχάριστες, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο TPR-1 ενδείκνυται και για τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή για έναν τελικό που θα του κόψει την φόρα στις δυναμικές εκφράσεις (πχ. έναν πολύ-πολύ εισαγωγικό-οικονομικό λαμπάτο τελικό που δεν διαθέτει καλή πυγμή). Επιστρέφοντας στις συχνοτικές μας σημειώσεις, οι υψηλές του τείνουν προς το σκοτεινό, η μεσαία του είναι πράγματι το δυνατό του χαρτί ενώ οι χαμηλές και πολύ χαμηλές νότες καταγράφονται με σώμα και αρτιότητα που θα ικανοποιήσει ακόμη και σε σχέση με πολλαπλάσιας αξίας ευκαιρίες. Όσον αφορά την στερεοφωνική εικόνα του, τα μικρά συστήματα σαφέστατα κέρδισαν συνολικά από την παρουσία του ενώ τα ηχεία κατηγορίας πεντακοσίων έως δύο χιλιάδων ευρώ που του φέραμε, άνοιξαν τον χάρτη τους και τους αξίζει.  Αυτό σημαίνει ότι ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια σκηνή με ευρύ πλάτος και καλό βάθος που δεν μας έδωσε κανένας ολοκληρωμένος τρανζιστοράτος ενισχυτής έως τα επτακόσια ευρώ σε σχέση με επιλογές πλέον προ και τελικού, ικανοποιητική δυνατότητα εστιασμού και καλύτερη περιγραφή στην κίνηση. Ο προενισχυτής αφήνει μια ευχάριστη συνολικά μουσική αίσθηση. Όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε χαρακτηριστικά ακρίβειας θέσεων, μακροδυναμικών και φωτισμού των ερμηνευτών, αλλά σε φυσικότητα προσέγγισης σωμάτων, τοποθέτηση σκηνής & παρουσίας λίγο πιο πίσω από τον νοητό οριζόντιο άξονα των ηχείων. Στην κρίσιμη μεσαία όπου ξανά και ξανά -τουλάχιστον εμείς- κοιτάμε να φύγουμε με “γεμάτα αυτιά” στα πλαίσια των εισαγωγικών συσκευών, δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο ούτε από τις αποδιδόμενες λεπτομέρειες, ούτε από τον λιγότερο αναλυτικό χαρακτήρα σε σύγκριση.

 

Συμπέρασμα

Χωρίς κανένα ενδοιασμό και εφόσον τα χρήματα αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο, η επιλογή στην αγορά είναι έως στιγμής μια. Αυτή εδώ. Αδύνατο να βρει κανείς λαμπάτο προενισχυτή στα 399 € με την ηχητική ωριμότητα του TPR-1 της Dynavox. Ο καθοριστικός αυτός ‘πορτιέρης’ θα σας ανοίξει μια πόρτα πιο κοντά στον ρεαλισμό. Συνδυάστε τον με έναν αξιόλογο επίσης λαμπάτο ή τρανζιστοράτο τελικό και θα σας δώσει ξεκάθαρα την αισθητική της μεσαίας και υψηλής περιοχής των λυχνιών. Το μεγάλο μουσικό δώρο ‘εκκίνησης’ που οφείλετε να κάνετε στον εαυτό σας (ή στους φίλους σας), ότι μουσική και εάν ακούτε.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO, Pro-Ject T1, Kuzma Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL 2.5, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity, Conrad-Johnson, EAR-Yoshino PhonoBox MM/MC  Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Blue & 2M Red, EMT & Benz μοντέλο ACE (M), Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Kuzma CAR-50 κ.α. Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio, Metronome Audio, Jadis κ.α. Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): VTL, Audiolab UK model 6000A, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state various) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost Blue Heaven Phono Cable, Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Dynavox, Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

 

Τιμή Dynavox TPR-1: 399,- € & 419,-€ στην έκδοση Chrome

Προενισχυτής λυχνίας με 3x6N3. Προτείνεται εργοστασιακά για συνδυασμό με τον τελικό ενισχυτή Dynavox VR-80E ή τον VR-70E II. Είσοδοι: 4 x RCA, έξοδοι: 2 x RCA + 1 x Rec-Out.

 

Αντιπροσωπεία Dynavox και Διάθεση:

Διάθεση – Ακροάσεις :
About HiEndNews

Exclusive EAT VIP
x

Check Also

Musical Fidelity V90-BLU5 HD | Streaming Music System [Review]

V90-BLU5 HD:  High Definition Bluetooth Receiver and flexible Input Extender. Δοκιμή Musical Fidelity V90 Blu5 ...

EAR-Yoshino PhonoBox Phono MM/MC Preamplifier [Review].

Δοκιμή EAR-Yoshino Phonobox Προενισχυτής Κεφαλών (MM/MC) Λυχνίας    Mε την μεγάλη υπογραφή και φυσικότητα στον ...

Unison Research S6 Tube Integrated [Review]

  UNISON RESEARCH S6 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ  Αξεπέραστες, κλασσικές αξίες στον χώρο των λαμπάτων με EL34 Ιταλικών ...