Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
EXPO Digital VIP #1

Duevel ‘Planets’ – The return of a dimensional galaxy of sound – Review.

advertisers-banners-bar

telluriumQ-1180X180-banner


 

Duevel Planets Omni-Directional Speakers Review

Holographic imaging and great soundstage dimensionality from this little giant!

by hiendnews.gr team

Πέρασαν περίπου δώδεκα χρόνια από τότε που οι δημιουργίες του Markus Duevel μας άνοιξαν, για πρώτη φορά, τον μουσικό ορίζοντά τους. Και τότε, στην αρχή, το έπραξαν με μεγάλη επιτυχία μέσω του μικρότερου παντοκατευθυντικού δίδρομου ηχείου της εταιρίας, το αειθαλές ‘Planets’. Αποφασίσαμε λοιπόν να το ξανασυναντήσουμε και να σας καταθέσουμε τις σημερινές μας απόψεις σε τούτη εδώ την δοκιμή, ως πράγματι ένα κλασσικό επίτευγμα στο μικρό μέγεθός του και ένα απίθανο audiophile δώρο αυτές τις μέρες, σε όσους απαιτητικούς διαθέτουν μικρό χώρο μουσικών απολαύσεων στο σπίτι ή γραφείο. Η σχεδίαση των ηχείων της Duevel παραμένει πιστή στην σχολή των omni-directional, όπου δηλαδή διαχέουν τις συχνότητες 360 μοίρες στον χώρο, όπως άλλωστε ένα πραγματικό μουσικό όργανο και στην πραγματικότητα. Η πολυκατευθυντική ‘σχολή’ ηχείων περιλαμβάνει ελάχιστους ακόμη μετρ του είδους παγκοσμίως, κατά κανόνα όμως οι προτάσεις τους αγγίζουν δυσθεώρητα επίπεδα κόστους απόκτησης. Τα Planets δεν θα σας απομακρύνουν μόλις μάθετε την τιμή τους, μιας που κινούνται στο προσιτό των χιλίων διακοσίων ευρώ, ενώ κυριολεκτικά θα σας γεμίσουν τον χώρο με τρισδιάστατα, ‘αιωρούμενα’ είδωλα μουσικών δραπετεύοντας από τον σημειακό ήχο του επιπέδου της κατηγορίας τιμής.

Planet σημαίνει μικρών διαστάσεων εισαγωγικό στον γαλαξία της Duevel (84 εκατοστών ύψους & 26 πλάτους) δαπέδου δύο δρόμων και πρωτίστως διαφέρει όσο ελάχιστα σε μορφή και ηχητική άποψη. Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά. Όπως διακρίνετε, οι μονάδες υψηλών μιας ίντσας (σε φόρτιση κόρνας) και μεσαίων-χαμηλών συχνοτήτων ‘δείχνουν’ προς τα επάνω. Συνεπώς, εκπέμπουν προς τις δύο μεταλλικές σφαίρες διαφορετικής περιμέτρου όπου λειτουργούν διαχυτικά ως προς την διασπορά των συχνοτήτων στον χώρο σε οριζόντιο πλάνο, προς πάσα κατεύθυνση. Η κάθε μια σφαίρα τοποθετείται στο ιδανικό της ύψος σε σχέση με την μονάδα εκπομπής προσφέροντας με τον τρόπο αυτό παράλληλα και ιδιαίτερη αισθητική νότα στο δωμάτιο που τα φιλοξενεί. Αν και γνωρίζουμε καλά το ηχείο χρόνια τώρα, όπως προαναφέρουμε άλλωστε, η παρουσία του πάντα προκαλεί ως ένα μικρό ηχητικό έργο-τέχνης. Τα υπόλοιπα ‘τεχνικής φύσεως’ των πλανητών της Duevel έχουν ως εξής: ιδιαίτερα ευκολοδήγητο και συμβατό με ενισχυτές λυχνιών (προτείνουμε >30 watts) όσο και καλόηχο με τους περισσότερους τρανζιστοράτους μικρής ισχύος της δοκιμής (βλέπε Dynavox), παρότι η ευαισθησία του είναι χαμηλή (85db) και η αντίσταση περί των 4Ohm. Η καμπίνα του κατασκευάζεται από mdf και το σχέδιο φέρει οπή εκτόνωσης (bass-reflex) η οποία δείχνει προς το δάπεδο, τοποθετημένη στο κάτω μέρος όπως και οι μπόρνες καλωδίων.

“The Planets are a small floorstanding omni-directional loudspeaker as are all in the Duevel product line. Don’t let the size fool ya however… the Planets play BIG. Creating truly high performance speakers on a strict budget is no easy task and Duevel delivers a perfect solution.”

Ακούγοντας τους μικρούς πλανήτες με τον μεγάλο ήχο.

Η Duevel εδώ, στο εισαγωγικό της μοντέλο, δεν επαναπαύεται σε κάποια συρρίκνωση ειδώλων ή σύμπτυξη της όποιας μουσικής σκηνής του ηχογραφήματος. Ακριβώς το αντίθετο. Αυτό λοιπόν αποδεικνύεται τρανά σε ελάχιστο χρόνο, πάντα με ένα ικανό -έστω και πολύ οικονομικό- σετάκι ενισχυτών στην παρέα. Παράδειγμα τον πρό-τελικό Dynavox της πρόσφατης δοκιμής μας [TPR-3 & ET100] που δεν τσιγκουνεύεται σε θέματα διαστάσεων σκηνής, παρά το εξαιρετικά χαμηλό της τιμής. Αν δε, περάσουμε στον ολοκληρωμένο της Jadis Orchestra Reference ή στους Musical Fidelity σειράς ‘3’ και Pathos Classic One (mkIII) που είχαμε μαζί μας τις ημέρες των ακροάσεων, εκεί το άκουσμα είναι τόσο σωστό και ολοκληρωμένο που κανείς απορεί.

Στην μυσταγωγία άρτιων ηχογραφημάτων εγχόρδων με τα Planets να έχουν βρει τη σωστή τους θέση σε απόσταση περίπου μισό μέτρο από πλαϊνούς & πίσω τοίχους με τα tweeter τους προς τα ‘έξω’, μια δονούσα ορχήστρα κατέλαβε τον (~25c) χώρο δοκιμής. Η απόδοση του περιβάλλοντος χώρου εκτέλεσης του ιστορικού κονσέρτου για τσέλο No.2 (d-major) J. Haydn  από τον μοναδικό Rostropovich μόνο ως απίθανη για τον όγκο του ηχείου μπορεί να αποδοθεί στην δοκιμή μας. Ο ήχος ευέλικτος, λαμπρός μα οργανικός και ζεστός ταυτοχρόνως, γεμάτος φυσικούς τόνους. Στα ορχηστρικά έργα και με τον Pathos Classic One (MkIII) ως υβριδικό ενισχυτή επιλογής, η ικανοποίησή μας ήταν μεγάλη. Τόσο σε οδήγηση όσο κυρίως σε αριστοτεχνική ισορροπία σωμάτων και ανάλυσης. Οι χαμηλές, σε μεσαίες εντάσεις, αποδίδονται εδώ με τρόπο έκφρασης που δεν έχουμε ξανακούσει από μονάδα midwoofer κόνου ινών κέβλαρ των 5.9 ιντσών. Ποτέ ρηχές μα ούτε επιτηδευμένα ασύμμετρες,  παρότι με τα βίας κατεβαίνουν σε αίσθηση τους 45 κύκλους. Δίχως να μπορεί να πιάσει ιδιαίτερα υψηλές στάθμες (ίσως και απεχθέστερες στα λίγα τετραγωνικά όπου και το φυσικό του περιβάλλον), είναι εμφανές πως απευθύνεται σε όποιον αναζητά μια διαφορετικότητα με ευγενικό χαρακτήρα και την αύρα ενός φυσικότερου ορίζοντα σε πλάτος και ύψος μέσα σε μικρούς-μεσαίους χώρους. Η ‘παρουσία’ των ερμηνευτών φθάνει τρισδιάστατα σε όλους, χωρίς το λεγόμενο sweet-spot σημείο να υπαγορεύει μια-δύο συγκεκριμένες θέσεις για ακριβέστατη εικόνα. Οι μουσικοί σε μεσαίες στάθμες αναρτώνται μπροστά σου λες και θέλουν να σε παρασύρουν από το χέρι για να έρθεις και εσύ στην σκηνή μαζί τους, δημιουργώντας ένα ακρόαμα ενιαίο, αρμονικό και συνεχές, χωρίς όμως να είναι εύκολα αντιληπτό το ακριβές κέντρο σε αυτό. Την ίδια στιγμή το πλάτος, ύψος και βάθος σκηνής ιδιαίτερα με αναλογική πηγή τον (επίσης πολύ προσιτό) φετινό πρωταγωνιστή της Pro-Ject μοντέλο Debut Carbon EVO και ένα αξιόλογο phono-stage μπορεί να συνεπάρει κυριολεκτικά.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το ηχείο δανειστήκαμε από έναν αγαπητό μας μουσικόφιλο, ο οποίος περιμένει με έντονο ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και η δεύτερη δοκιμή Duevel στα σκαριά (!), αυτή του αμέσως επόμενου στην σκάλα της γκάμας μοντέλου ‘Enterprise’. Ας προχωρήσουμε όμως στα βαθιά και προς την ροκ. Να διαπιστώσουμε τι ‘μπορεί’ όταν καλείται ο Rory Gallagher μα και ο πιο φευγάτος κιθαρίστας Eddie Van Halen στο πλατό. Guitar Legends με καλές παραγωγές. Πίσω από το remaster του Calling Card (R.Gallagher) σε direct tape-to-180gr. vinyl pressing έκδοση φανερώνεται ένας χαμηλότερος σε στάθμη εγγραφής τεράστιος ήχος. Για να τον απολαύσεις σε όλο του το μεγαλείο πρέπει αναγκαστικά να κινηθείς σε κορυφαίες υλοποιήσεις ενισχυτών-πηγής κτλ. ανεβάζοντας τα dB. Στα των ημερών, παρά το μικρό ανάστημα του εισαγωγικού Duevel και τα φυσικά του όρια στάθμης, το αποτέλεσμα με τους ενισχυτές μας παραμένει χορταστικό σε ύψος εικόνας και πειστικότητα χροιάς Fender/Λυχνιών. Δύσκολα πράγματα και άξια θαυμασμού που θέτουν το Planet ως το μικρό διαχρονικό επίτευγμα-υπερευκαιρία. Προχωρώντας στο άλμπουμ Van Halen ‘I’ σε ψηφιακά αρχεία, το πλέον προσιτό των πολυκατευθυντικών δεν κουράζει κυρίως λόγω της γεμάτης και αγνής-καθαρής μεσαίας περιοχής αλλά και της αέρινης, λεπτομερής απόδοσης των υψηλών συχνοτήτων.

Στην Jazz για φινάλε, επανήλθε αυτός ο προ ετών ‘έρωτας από τα πρώτα κομμάτια’ με τους πλανήτες -εδώ ιδίως- να διαπρέπουν. Καλοδεχούμενο το πρόγραμμα και από το υπόλοιπο σύστημα, αυτή τη φορά με καθαρόαιμους λαμπάτους ενισχυτές, το ηχείο οδηγείται χωρίς θέματα σε μέτριες στάθμες προβάλλοντας τους μουσικούς διάφανα, με ξεκάθαρες αποστάσεις που σπανίζουν στην κατηγορία ηχείου χιλίων και κάτι ευρώ. Τα σημεία δυναμικών εναλλαγών και έντονων περασμάτων στις πρόσφατες δουλειές (2020) της Norah Jones ‘Pick me up off the floor’ & Diana Krall ‘This dream of you’ αποδεικνύουν ότι θα το ευχαριστηθείτε όσο ελάχιστα στην κατηγορία του. Το άκουσμα παραμένει πάντα απαλό εφόσον το υπόλοιπο σύστημα και η παραγωγή υποστηρίζει, χωρίς σημεία αιχμής στις φωνές, ενώ οι γυναικείες χρωματίζονται ελαφρώς με τρόπο που έχουμε συνηθίσει από κάποιους τριοδικούς ενισχυτές και όχι από ένα ηχείο ως ιδίωμα, ερχόμενες τελικά με ευχάριστη δροσιά και παρουσία στον χώρο ακροάσεων.

Συμπέρασμα

Μια διαχρονική, διαφορετική και πάνω από όλα αισθησιακή πρόταση στην ‘μικρή’ κατηγορία ηχείων. Τα παντοκατευθυντικά (omni-directional) βολικά σε κάθε χώρο δίδρομα δαπέδου ‘Planets’ της Duevel προβάλλουν μπροστά μας μια απίθανη σε φυσικότητα, τρισδιάστατη σκηνή. Η παρουσία των μουσικών αποδίδεται με τρόπο εντελώς διαφορετικό σε άμεση σχέση με τα περισσότερα δίδρομα ηχεία της αγοράς. Με την τιμή τους να παραμένει κοντά στα χίλια διακόσια ευρώ, θυμήκαμε ξανά τι μας είχε εντυπωσιάσει προ αρκετών ετών, όταν παραδοθήκαμε και τότε στο μουσικό κλίμα τους. Αν δεν τραβήξετε το σχοινί της στάθμης και εφόσον το φιλοξενείτε σε 10-25 τετραγωνικά μέτρα, κλείστε τα φώτα και προκαλούμε να το εντοπίσετε στον χώρο, εσείς και οι φίλοι σας… θα παραμείνει αόρατο αφήνοντας μια ολογραφική σκηνή μπροστά σας. Τα omni-directional της Duevel μας δίνουν την εθιστική, αιωρούμενη εικόνα μουσικών ειδώλων και φυσικότερη πληροφόρηση χώρων χωρίς να περιορίζουν σε ιδανική θέση ακρόασης ‘δύο-τριών ατόμων’. Όλα αυτά μάλιστα σε προσγειωμένες τιμές. Από τα καλύτερα δώρα τόσο στον εαυτό σας, όσο και στους γύρω μουσικόφιλους της παρέας.  

 

Σύστημα Δοκιμής:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) B-Sharp, Clearaudio Concept, Musical Fidelity Roundtable S, & Pro-Ject Debut Carbon EVO DC, Dynavox PS-300, Oracle Audio. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): Fezz Audio MM & MM/MC, VTL & Musical Fidelity MX-VYNL Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon, Kuzma CAR, Shelter, Nagaoka, Benz  Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, Holo Audio Spring Kitsune’ Level 3 Edition, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio 3R Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, Conrad-Johnson,Audio Hungary Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): Pathos Classic One MkIII edition, Jadis (ολοκληρωμένοι), RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), VTL ST series, Audio Hungary ,Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): ProAc Studio & Response series, Audio Solution (various),Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle Various, Magnepan 30.7 Cables (Καλωδιώσεις): Nordost & TelluriumQ ηχείων & Analysis Plus ψηφιακά, Supra & Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Pure Silver Cables, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): IsoTek, Oyaide Tunami, Shunyata Research,Tellurium Q Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1.

 

Τιμή:  από 1.079,-€

Διάθεση – Ακροάσεις

Παραγγελία μέσω e-shop:

 

Heaven Audio – Orpheus Petroupolis

LyRe Audio – Orpheus Thessaloniki

Orpheus Audio – Κεντρικά Αθηνών


About HiEndNews

Golden vip top 3
x

Check Also

European Audio Team (E.A.T.) B-Sharp Turntable Review.

European Audio Team model B-Sharp Review Serious value for money, design and class-leading performance. Την ...

Phasemation PP-300 Moving Coil Cartridge Review

PhasemationPP-300 Moving-Coil Phono Cartridge Review “Thank you, Mister Suzuki, our reviewer brought the cartridge home ...

Dynavox TPR-3 & ET-100 pre-power amplifiers Review

  Dynavox TPR-3 & ET-100 pre-power combo ! Little audio gems (tube pre & solid-state ...