Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Auralic VIP

DUAL DT-500 USB Turntable [Review].

advertisers-banners-barΔοκιμή Πικάπ DUAL DT 500 USB

 

by hiendnews team

Η πασίγνωστη DUAL περνά και πάλι στους χώρους των δοκιμών μας, αυτή την φορά με ένα πικάπ που μόνον ως κελεπούρι στα χρήματα, στα τετρακόσια δέκα ευρώ, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε. Το μοντέλο DT 500 USB διαθέτει ημιαυτόματη λειτουργία (auto-stop), θύρα USB που σας επιτρέπει να εξάγετε και να καταγράψετε την μουσική των δίσκων σας ψηφιακά (και πανεύκολα), σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και ενσωματώνει τόσο κεφαλή της Audio Technica όσο και προενισχυτή κεφαλών κινητού μαγνήτη. Δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις με την DUAL και σε αυτή την εισαγωγή, το έχουμε πράξει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν. Το όνομα και η ιστορία του κατασκευαστή μιλάει σχεδόν από μόνη της. Aς περάσουμε γρήγορα στην ουσία.

Η μετάδοση κίνησης γίνεται με ιμάντα και ελεγχόμενο κινητήρα. Ο βραχίονας είναι κατασκευασμένος από ελαφρό κράμα, η ανάρτησή του είναι καρντανική και τόσο η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης όσο και της δύναμης αντιολίσθησης γίνονται με ελατήριο. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μοιράζεται με μερικά ακόμη μοντέλα της εταιρίας είναι η ημιαυτόματη λειτουργία, κατά την οποία ο βραχίονας όταν τερματίζει την πλευρά του δίσκου  επιστρέφει στην θέση rest του. Το DT-500 USB της δοκιμής έρχεται εργοστασιακά με την κεφαλή της Audio Technica AT 3600L (κινητού μαγνήτη), διαθέτει πλατό χυτού αλουμινίου ενώ το ΄στήσιμο’ του γίνεται πολύ εύκολα διαβάζοντας τις οδηγίες ή ανατρέχοντας σε λεγόμενα ‘tutorials’ στο youtube, ακόμη και από αρχαρίους. Στην ‘κίνηση’ έχουμε τις κλασσικότατες επιλογές των 33.3 ή 45 στροφών.  Το στήσιμο του πλατό και ιμάντα είναι και αυτά απλή υπόθεση. Κάτι που μας άρεσε πολύ και πρέπει να αναφερθεί εδώ, στα σύντομα τεχνικά, είναι η έλλειψη μπόρνας γείωσης. Το μοντέλο αυτό γειώνεται εσωτερικά και δεν απαιτείται καμία χρήση καλωδίων phono που να φέρουν και το τρίτο εξωτερικό καλώδιο από και προς ground, όπως σχεδόν όλα τα πικάπ της αγοράς. Στην πράξη, θεωρούμε πλεονέκτημα μιας που δεν θα μπλέξουμε (και εσείς που κινείστε στα εισαγωγικά μοντέλα ή πρώτη φορά ίσως αγοράζετε πικάπ) με τυχόν εξτρά προβλήματα -μυστήριων- θορύβων προς επίλυση.

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει το πλατό και τον ιμάντα στην θέση του και να ρυθμίσει τον βραχίονα, αφού τοποθετήσει το βαριδάκι του. Η ρύθμιση του βραχίονα, μιας που η κεφαλή είναι τοποθετημένη εργοστασιακά, γίνεται εύκολα αφού υπάρχει βαθμονόμηση τόσο στο αντίβαρο της δύναμης ανάγνωσης όσο και στο αντισκέιτινγκ. Επιλέγουμε το βάρος-δύναμη ανάγνωσης και το ιδανικό αντισκέιτινγκ και χωρίς άλλες καθυστερήσεις (αφού επιλέξουμε στο πίσω μέρος αν θα θέσουμε το πικάπ σε λειτουργία με το ενσωματωμένο phono-stage κεφαλών mm ή όχι) …ξεκινάμε τις ακροάσεις! Πριν πέσει η βελόνα επάνω στα πρώτα βινύλια, σταματήσαμε κάθε διαδικασία για λίγο θαυμάζοντας το άψογο glossy black φινίρισμα του και κοιτώντας την ξύλινη καλή ποιότητα του πλαισίου του. Το πικάπ δείχνει πράγματι σοβαρότερο των ευρώ του.

Αναλογικές Εντυπώσεις.

To προσιτό Dual DT-500 USB έδειξε από την αρχή των ακροάσεων ότι πρόκειται για έναν πρωταγωνιστή της κατηγορίας έως τα πεντακόσια ευρώ. Το κύριο χαρακτηριστικό που μας εντυπωσίασε είναι ο πολύ χαμηλός του θόρυβος καθώς και οι επίσης καλές και ‘γεμάτες’ μεσαίες & χαμηλές συχνοτικές περιοχές. Παρά την διαφορετικότητα και την μια ιδέα οικονομικότερη κεφαλή κινητού μαγνήτη που φορά εργοστασιακά (της Audio Technica), οι επιδόσεις του προσέγγισαν αισθητά αυτές ενός Rega Planar 2 με την συνοδευτική Rega Carbon. Χρησιμοποιώντας το εξωτερικό phono-stage της Lejonklou Slipsik v.7 οι διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων ήταν σχεδόν σε όλα τα ηχογραφήματα μικρές, κάτι που τοποθετεί το Dual DT-500 πολύ ψηλά στην λίστα ψυχαγωγίας μας. Το χαμηλό είχε έκταση και χορταστική ‘νότα’, θα το χαρακτηρίζαμε έκπληξη. Όσο θα επιθυμούσαμε ιδανικά σε ποιότητα και καθαρότητα στα δύο συστήματα ακροάσεων μας από μια οικονομική πρόταση (χρησιμοποιώντας σε αυτές τις εντυπώσεις μας -μάλιστα- το δικό του, ενσωματωμένο phono-stage). Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε εδώ και ξανά, είναι ότι το DT-500 USB δεν χρειάζεται να ‘γειωθεί’ με καλώδιο ground, σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα πικάπ στον πλανήτη. Σίγουρα, θα βγάλει κάποιους από τυχόν προβλήματα. Μας άφησε συναισθηματικά φορτισμένους η πλούσια σε σώμα και εκφραστική μεσαία & υψηλή περιοχή , αλλά θέλαμε λίγο παραπάνω δυναμικό ‘παρόν’ καθώς και σκηνική ανάλυση, ιδιαίτερα σε ακούσματα συμφωνικής ή big-band rock/jazz μουσικής. Πιο συγκεκριμένα, η κρίσιμη μεσαία περιοχή αποδόθηκε κατά πολύ ανώτερα της ένδειξης τιμής του μοντέλου, αποδείχθηκε ευγενική, χωρίς να κουράσει παρά τις σχεδόν τρίωρες εναλλαγές μας ανάμεσα σε βινύλια jazz/rock/blues έως και hard rock.

Η εργοστασιακά σεταρισμένη εισαγωγική κεφαλή της Audio Technica AT 3600L συνοδεύει το DT 500 USB.

Η εικόνα των μουσικών που κατέχει και στήνει μπροστά μας το DT-500 σίγουρα δεν πλησιάζει εκείνη ενός Pro-Ject ή ενός ανώτερου Dual κατηγορίας 800-1.200 ευρώ στις καλές παραγωγές, μα το άκουσμα χαρακτηρίζεται πάντα από αξιόλογο σκηνικό πλάτος και βάθος. Θα προτείναμε να αλλάξετε με την πρώτη σας ευκαιρία σε μια κεφαλή Ortofon 2M Blue ή κάποια Goldring E2 ή E3, μιας που δεν θα ξεφύγετε στη δαπάνη αλλά θα εκτοξεύσετε επιτόπου τις επιδόσεις, κάτι που διαπιστώσαμε εύκολα στο δείγμα της εδώ δοκιμής. Δεν θα αγγίξουμε την υπερβολή, γράφοντας πως το πικάπ ως έρχεται από τον κατασκευαστή θα αναδείξει ξεκάθαρα κάθε επίπεδο μιας μείξης ή θα περιγράψει συγκλονιστικά την ακουστική χώρων κάθε στουντιακής ηχογράφησης, μα θα σας χορτάσει με αναλογικό ήχο χωρίς εξοχές και σκληράδες. Οι υψηλές συχνότητες είναι, επίσης, ξεκούραστες και γεμάτες σε σώμα. Πολύ, πολύ σημαντικό στο ύψος της ετικέτας τιμής του. Θα αποδώσει τις χροιές με τον τρόπο συγγενικό του ελαφρώς ανώτερου σε τιμή μοντέλου Dual CS 418 καθώς καταβάλει προσπάθεια να πιάσει την ακόμη πιο vintage -ας μας επιτραπεί- ατμόσφαιρα μαζί με το τρίπτυχο ατάκα-δυναμικές-ανάλυση μιας Ortofon 2Μ Red του ικανότερου CS (η επίσης εισαγωγική κεφαλή κινητού μαγνήτη που φορά το CS 418 και παίζει σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση έκφρασης). Μα η αναλογική γλυκύτητα παραμένει στο ίδιο πλαίσιο. Και όπως γράψαμε γιατί τα διαθέτουμε δίπλα-δίπλα, ο ηχητικός χαρακτήρας του Dual DT-500 πλησιάζει μια ανάσα από τα σημερινά μοντέλα πικάπ P1 & P2 της Rega ενσωματώνοντας όμως εδώ ως ‘bonus’ και το απαραίτητο σε πολλούς phono-stage & την USB έξοδο. Σημειώστε μια απροβλημάτιστη και αθόρυβη λειτουργία, δύο χρόνια εγγύηση και πολύ χαμηλό θόρυβο κατά την αναπαραγωγή των δίσκων μας. Απίστευτα καλό στα τετρακόσια (περίπου) ευρώ του!

Συμπέρασμα

Όσοι φίλοι των βινυλίων -ανεξαρτήτως ηλικίας- γνωρίζουν μέσα τους πως δεν θα βολευτούν για καιρό με ένα εισαγωγικό, απλό και τυπικά καλό πικάπ, αναζητώντας κάτι το ηχηρά ανώτερο-δυνατό και ολοκληρωμένο έως τα πεντακόσια ευρώ, πρέπει να ανατρέξουν στην πασίγνωστη DUAL. Συγκεκριμένα το μοντέλο DT-500 δείχνει και ακούγεται αισθητά πιο ώριμο από ότι μπορεί να υποθέσει κανείς στο επίπεδο τιμής. Ένα από τα λίγα πικάπ στην αγορά που η ποιότητα κατασκευής του είναι κυριολεκτικά πάρα πολύ καλή στα 410,-€ όπως συνολικά και ο ήχος του, μα και η ευχρηστία του διαθέτοντας έξοδο USB (προς σύνδεση και ψηφιοποίηση βινυλίων μέσω Η/Υ). Επιπλέον διαθέτει και ενσωματωμένο προενισχυτή κεφαλών κινητού μαγνήτη. Σε μαύρο glossy φινίρισμα, το κίνησης μέσω ιμάντα μοντέλο αυτό μας απέδειξε την άριστη αξία του: Προσφέρει ήσυχη λειτουργία και αναπαραγωγή δίσκων με πλούσιο και αισθαντικό αναλογικό ήχο από το ενσωματωμένο phono-stage του και την Audio Technica κεφαλή του, καλή και χορταστική περιοχή χαμηλών συχνοτήτων καθώς και ευκολία στην εγκατάσταση. Σαν κερασάκι στη τούρτα η γοητευτική του εμφάνιση, που σίγουρα απασχολεί κάποιους από εμάς σε αυτό το εύρος τιμής, καθώς και το σημαντικότερο, η ηχητική του κλάση (με ατού την κρίσιμη μεσαία περιοχή) έλαβε το θετικό πρόσημο. Στο φινάλε των ακροάσεων μας επάξια κέρδισε πολλά μπράβο ως ένα από τα δύο-τρία καλύτερα εισαγωγικά πικάπ σε διάθεση σήμερα σε αυτή την κατηγορία.

 

Τιμή μοντέλου DUAL DT 500 USB (piano black): 410,- €

 

Αντιπροσωπεία – Ακροάσεις – Διάθεση Dual

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

About HiEndNews

LYRE VIP1
x

Check Also

AUDIOLAB 9000 CDT Transport [Review].

AUDIOLAB 9000 CDT Transport Review. Δοκιμή Οδηγού ανάγνωσης CD (Transport)   Η Audiolab είναι γνωστή ...

Thorens model TD 402 Direct Drive Turntable [Review].

Thorens model TD 402 Direct Drive Turntable Δοκιμή ημί-αυτόματου πικάπ άμεσης οδήγησης Thorens TD-402 DD. ...

Audiokultura “ISKRA 1” Blue Daphne MM/MC Phono Stage [Review].

ISKRA 1 Blue Daphne MM/MC Phono Stage Δοκιμή προενισχυτή κεφαλών πικάπ MM/MC   Αναλογικές νότες ...