darTZeel LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC [Δοκιμή].
Musical Umami!
Το ουμάμι (Umami, [uːˈmɑːmi]), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις, μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό, αναφέρει η Wikipedia. Η λέξη ουμάμι, που είναι δανεική από την Ιαπωνική (うま味), μπορεί να μεταφραστεί σαν “ευχάριστη νόστιμη γεύση”. Κάπως έτσι, αναλογικά πάντα, αισθάνομαι ως προς τις μουσικές επιδόσεις του συγκεκριμένου ολοκληρωμένου, με δυνατότητες Streaming, ενισχυτή της ελβετικής high-end audio darTZeel. Πρόκειται δηλαδή για ένα προϊόν που δίνει σε κάθε μουσική μια ξεχωριστή και πολύ ευχάριστη γεύση, ενώ παράλληλα διατηρεί σε πολύ υψηλά επίπεδα το αισθητικό αλλά και κατασκευαστικό κομμάτι.
Η darTZeel είναι το πνευματικό παιδί του Hervé Delétraz και όπως δήλωσε ο ίδιος σε μια σύντομη ηλεκτρονική επιστολή, πήρε 12 χρόνια έρευνας και εξέλιξης στην επιστημονική ομάδα του για να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα, ενώ καθ’ ολοκληρία το ψηφιακό μέρος της συσκευής έχει εξελιχθεί αποκλειστικά από τους ίδιους. Με βάση τα λεγόμενά του, ο ενισχυτής (αναλογικό μέρος) φέρει στάδιο προενίσχυσης που προέρχεται από τον μεγάλο ολοκληρωμένο ενισχυτή της εταιρίας CTH-8550 και στάδια ενίσχυσης που προέρχονται απ’ ευθείας, αλλά σε πιο μικρή κλίμακα, από τη σειρά των flagship ενισχυτών NHB. Με άλλα λόγια ο 208 αποτελεί ξεκάθαρα μέλος της οικογένειας της darTZeel.
Κατά τα άλλα, ο πρωταρχικός στόχος για το ψηφιακό τμήμα του 208 ήταν να φτιάξουν ένα κύκλωμα που θα απέδιδε τη μουσική με ξεκούραστο, διόλου αγχωτικό τρόπο. Κι αυτό διότι ο ίδιος αντιμετώπιζε ένα βασικό θέμα με τα ψηφιακά της εποχής (απ’ όσο μπορώ να συμπεράνω, γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000), τίποτε άλλο από το να ..θέλει να σηκωθεί από την καρέκλα του μετά από 20 λεπτά ακρόασης χρησιμοποιώντας ότι υπήρχε εκείνη την εποχή. Οπότε, όταν η πολλοστή σε βελτιώσεις έκδοση του ψηφιακού μέρους του LHC-208 άρχισε να τον ευχαριστεί στο εργαστήριο, τον πήρε σπίτι του, όπου και διαπίστωσε ότι πλέον μπορούσε να ακούσει ολόκληρα άλμπουμ χωρίς ενόχληση, χωρίς τη διάθεση να σηκωθεί για να κάνει κάτι άλλο, απλά καθόταν και απολάμβανε τη μουσική.
Ο LHC-208 παρουσιάστηκε στην έκθεση T.H.E. Show (T.H.E. Show is America’s longest-running High Fidelity show,) το 2013, ενώ μια νέα (και βελτιωμένη) εκδοχή του (η MkII που είναι και αυτή της δοκιμής) κυκλοφόρησε 8 χρόνια αργότερα. Και πάλι, σε αυτή τη βελτιωμένη μορφή, ο 208 πέρασε από το σαλόνι του σχεδιαστή του για μια επιπλέον εκτίμηση. Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν ακόμη μεγαλύτερη ανάλυση, πιο εντυπωσιακή λεπτομέρεια, βαθύτερο χαμηλό, αλλά και επιπλέον ροή, αυτού του είδους που καθιστά τη μουσική ακόμη πιο «αναλογική» (τα λόγια του).
Περιγραφή
Ο 208 είναι μια εντυπωσιακή συσκευή που δεν αφήνει περιθώρια αδιαφορίας στον παρατηρητή. Το κόκκινο σασί του και η χρυσή πρόσοψή του αποτελούν αποκλειστικά χαρακτηριστικά της εταιρίας που δεν μπορεί να τα μπερδέψει κανείς όταν τα αντικρίσει. Η ποιότητα της βαφής αλλά και το φινίρισμα της ανοδίωσης είναι ξεκάθαρα κορυφαία, ενώ οι τρεις κόκκινοι κύκλοι στην πρόσοψη, που στην αρχή και από μακριά μοιάζουν με κουμπιά, δεν είναι άλλο από υποδοχές (τα δύο στην άκρη) για μεγάλο jack ακουστικών αλλά και μικρό jack, για τη σύνδεση κάποιας εξωτερικής αναλογικής πηγής, με το μεσαίο να περιέχει ένα κόκκινο LED για την ένδειξη της λειτουργίας του τηλεχειρισμού.
Η μεγάλη και ευανάγνωστη (από αρκετή απόσταση) έγχρωμη οθόνη αφής του επιτρέπει την επιλογή των πηγών προς ακρόαση, ενώ δείχνει από τη μια τη θερμοκρασία των ψηκτρών του ενισχυτή και από την άλλη τις στροφές του ενσωματωμένου αθόρυβου (δεν τον ακούς σε απόσταση 50 εκ.) ανεμιστήρα. Επίσης δείχνει τη στάθμη της έντασης (όταν ρυθμίζεται μέσω του τηλεχειριστηρίου) ενώ επιτρέπει στο χρήστη να πλοηγηθεί (με τη βοήθεια του τηλεχειριστηρίου) στο εκτεταμένο μενού του ενισχυτή. Μέσω του τελευταίου μπορεί κανείς να επιλέξει την ευαισθησία της κάθε πηγής (ακόμη και του ενσωματωμένου DAC) για να εξισορροπήσει τις εντάσεις τους, να ρυθμίσει την ισορροπία των καναλιών, τη φωτεινότητα της οθόνης κλπ. Συνολικά η χρήση του ενισχυτή, την οποία καλείται πρακτικά ο χρήστης να βρει μόνος του καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης, αλλά μόνο ένα φυλλάδιο προ-παραγωγής, είναι αρκετά εύκολη ενώ μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε όλα και ο αντιπρόσωπος. Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο κατασκευαστής δίνει μέσω download και τα drivers για τη χρήση μέσω USB του DAC του με PC (δεν παρέχονται από το site).
Στην πίσω πλευρά βρίσκουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά τις αρίστης ποιότητας μπόρνες εξόδου του, κατασκευής Cardas (που δέχονται δίχαλα αλλά και μπανάνες), μαζί με δύο σειρές αναλογικές/ ψηφιακές εισόδους και εξόδους. Πιο συγκεκριμένα στην επάνω σειρά βρίσκουμε τις αναλογικές εξόδους (RCA+BNC) του τμήματος του προενισχυτή (για όποιον θέλει να συνδέσει ένα εξωτερικό τελικό, κάτι που δεν μπορώ να φαντασθώ την ανάγκη, αλλά τέλος πάντων) και μια σειρά με τις ψηφιακές εισόδους της μονάδας (1x USB, 2x coax (RCA), 2x Optical (TosLink)), συν τη θύρα LAN. Στην κάτω σειρά βρίσκουμε τις αναλογικές εισόδους, επιπέδου γραμμής (1x BNC, 3x RCA). Όπως καταλάβατε στον ενισχυτή δεν περιλαμβάνεται ενσωματωμένος προενισχυτής phono, κάτι που είναι αλήθεια μου έλλειψε, αφού θα προτιμούσα να υπήρχε και να μην υπήρχε το ενσωματωμένο DAC, αλλά αυτά είναι προσωπικές προτιμήσεις.
Στο εσωτερικό του ενισχυτή διακρίνουμε πρώτα απ’ όλα την ψηφιακή πλακέτα που περιλαμβάνει το τμήμα του Streaming (Tidal, Spotify, Internet Radio) και του DAC (DSD256 & 24/384 formats). Πέρα από αυτά, κατά τα άλλα κυριαρχούν ο μεγάλος μετασχηματιστής ισχύος, οι χωρητικότητας 60.000μF κύριοι πυκνωτές εξομάλυνσης, και τέλος η εντυπωσιακή ειδική κατασκευή ψήκτρας (υγρόψυξη) της Arctic (γνωστής για τις λύσεις ψύξης στους υπολογιστές) που περιλαμβάνει και ανεμιστήρα (αθόρυβο), η οποία μάλιστα καταφέρνει να κρατήσει τη θερμοκρασία των τελικών σταδίων του ενισχυτή γύρω στους 50C χωρίς πρόβλημα, ακόμη κι όταν τα πράγματα ζορίσουν!
Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής χρησιμοποιεί συνολικά δύο ζεύγη τρανζίστορ στο κανάλι (που του δίνει συνολική μέγιστη παροχή ρεύματος 30 Α ανά κανάλι) κατασκευής On Semi (MJL3281A (NPN) MJL1302A (PNP)). Οι πλακέτες αλλά και το ηλεκτρονικό υλικό που περιέχουν είναι -αναμενόμενο- υψηλής ποιότητας, αντάξιας της κατηγορίας του ενισχυτή. Κατά τα άλλα. οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι 170 × 440 × 335mm (Υ×Β×Π) και το βάρος του φτάνει τα 28 κιλά, γεγονός που δικαιολογείται κυρίως από την ύπαρξη του μεγάλου μετασχηματιστή τροφοδοσίας (γύρω στα 450VA). Τέλος πρέπει να σημειωθεί η προφανής προσοχή που έχει δώσει ο κατασκευαστής στη στήριξη του ενισχυτή (σε τρία σημεία) με αρκετή απόσβεση!
Ακουστικές εντυπώσεις.
Τον ενισχυτή τον άκουσα «σκέτο», δηλαδή με τα δικά του πόδια απ’ ευθείας επάνω στο ράφι του rack μου, αλλά και μαζί με τη βάση Fondato Silenzio της γερμανικής Acapella, μιας βάσης εντυπωσιακής κατασκευής και πολύ μεγάλης αποτελεσματικότητας (κόστους γύρω στα 2.000 ευρώ ανάλογα με τις διαστάσεις). Πόσο μεγάλης αποτελεσματικότητας; Τόσης, ώστε τελικά, παρόλο που σκέτος ακούστηκε μια χαρά, να μην μπορώ να ακούσω τον ενισχυτή χωρίς αυτήν. Μάλιστα, η εταιρία αναφέρει ότι όσο υψηλότερης ποιότητας είναι η συσκευή που θα τοποθετηθεί επάνω της τόσο πιο καλό το αποτέλεσμα, κάτι που θεωρώ ότι ανταποκρίνεται επακριβώς στην πραγματικότητα. Αν ψάξετε δε λίγο στο διαδίκτυο, θα βρείτε λεπτομέρειες από την κατασκευή της αλλά και μετρήσεις που αποδεικνύουν τη μεγάλη αποτελεσματικότητά της! Πρέπει οπωσδήποτε να την τσεκάρετε! Κατά τα άλλα το σύστημα ακρόασης περιελάμβανε το Absolute Epsilon Meta DAC της Ideon Audio (συνοδευόμενο από 2x EOS Time & 1x Sigma Wave επίσης της Ideon Audio), με πηγή το Server της MusiCHI σαν ψηφιακή πηγή, πικάπ ιδιοκατασκευή Direct-Drive με βραχίονα Origin Live, κεφαλή vdH The Frog και προενισχυτή κεφαλής το Bonnec Fono ενώ τα ηχεία ήταν δικής μου σχεδίασης με μεγάφωνα Audio Technology και Scanspeak. Στα καλώδια τέλος κατέληξα σε interconnect ασημένια (μονόκλωνα), στα ηχείων τα SCS-4 της vdHull και τα Ludic Silenos (όλα τερματισμένα με μπανάνες WBT) ενώ στα ρεύματος χρησιμοποιώ κυρίως της Oyaide και vdH.
Πίσω στον ενισχυτή όμως, γιατί αυτός είναι ο πρωταγωνιστής. Ο darTZeel, λοιπόν, και αφού είχε «πιάσει» τουλάχιστον τους 43 βαθμούς Κελσίου (όπως με ενημέρωνε κάθε στιγμή η οθόνη του) έδειξε γιατί, όταν είχα ακούσει για πρώτη φορά τον μεγαλύτερο αδελφό του, είχα τόσο, μα τόσο, εντυπωσιαστεί και κυριολεκτικά «λατρέψει» τον ήχο του. Και ναι, σίγουρα, ο «μικρός» darTZeel ανήκει 100% στην οικογένεια και δεν είναι, όπως ίσως θα μπορούσε κάποιος καχύποπτος να υποθέσει, μια …αραιωμένη εφαρμογή μιας επιτυχημένης συνταγής. Κι αυτό γιατί και ο χαρακτηριστικά «ζεστός» και περιγραφικός ήχος υπάρχει, και η μεγάλη, τρισδιάστατη, άριστα και αρμονικά (και στους τρεις άξονες) δομημένη, στερεοφωνική εικόνα υπάρχει, και η λεπτομέρεια και τα εκρηκτικά δυναμικά υπάρχουν, και η λάμψη και η υπέροχα πλούσια χρωματική παλέτα είναι μαζί μας, και η ροή και η μουσική συνέχεια υπάρχουν, και η αίσθηση ότι ακούς ένα κορυφαίο ενισχυτικό πρωταγωνιστεί! Αυτά όλα σε καθαρά ενισχυτικό ρόλο, με πηγή από την ψηφιακή αλλά και την αναλογική πηγή μου (η τελευταία μέσω του εξωτερικού προενισχυτή phono) απ’ ευθείας συνδεδεμένη σε μια από τις αναλογικές εισόδους του. Μάλιστα, ο ήχος του ενισχυτή είναι τόσο εθιστικός, τόσο παραστατικός, που τις πρώτες ημέρες δεν μου ήταν καθόλου, μα καθόλου εύκολο, να σταματήσω να ακούω μουσική, με προτίμηση κυρίως στην κλασσική και τζαζ για ώρες, Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν, πως να το πω για να μην παρεξηγηθεί, «όχι και τόσο τέλειος» με άλλα πιο μοντέρνα αλλά και πιο ροκ ακούσματα. Απλά με τα τελευταία (ροκ), αν και εντυπωσιακός και «χορταστικός», ήταν, στο δικό μου σύστημα και δωμάτιο, λίγο παραπάνω «ευχάριστος» ή πιο σωστά, «πολιτισμένος» αν θέλετε, απ’ όσο έχω συνηθίσει / προτιμώ.
Με το ενσωματωμένο DAC το αποτέλεσμα έγινε ακόμη πιο γλυκό, ζεστό και «ψωμωμένο» (αυτή είναι μάλλον η κατάλληλη λέξη) με αποτέλεσμα να αποτελεί σαφώς μια άκρως ενδιαφέρουσα άποψη (ή γεύση) αν θέλετε, που όμως εμένα μου φάνηκε πιο «γλυκιά» και «λιγότερο έντονη» απ’ όσο έχω συνηθίσει ή επιθυμώ, κι αυτό ερμηνεύστε το όπως θέλετε. Αλλά τούτη η αίσθηση ήταν γάντι, ότι ακριβώς χρειαζόταν στην περίπτωση που άκουγα διαδικτυακό ραδιόφωνο ή και steaming από το Tidal, παραδείγματος χάριν, κάνοντας αυτού του είδους τις ακροάσεις πολύ πιο ενδιαφέρουσες απ’ ότι βρίσκω συνήθως.
Τέλος, κάτι που θέλω να προσθέσω οπωσδήποτε, είναι η τρομερή δύναμη, η αίσθηση της αστείρευτης ενέργειας που διαθέτει ο ενισχυτής (όπως και όλοι οι εξαιρετικοί αναλογικοί ενισχυτές), κάτι που τον έκανε να ακούγεται συνεχώς, ακόμη και σε υπερβολικές εντάσεις, απόλυτα άνετος, εντελώς αβίαστος και μεγαλειώδης!
Συμπέρασμα
Ο LHC-208MkII είναι ένας κορυφαίος (ποιοτικά και μουσικά) ολοκληρωμένος ενισχυτής που διαθέτει φινέτσα και πολιτισμό σχεδόν σε απόλυτο βαθμό! Το ταίριασμα με κάθε είδους ηχείο είναι σχεδόν δεδομένο (είναι τόσο καλός), απλά πρέπει να δείτε αν το αποτέλεσμα είναι εντελώς του γούστου σας. Αν είναι όμως, δύσκολα θα βρείτε άλλο ενισχυτικό που θα αποδίδει τη μουσική με τέτοιο πλούσιο, ζεστό, φιλικό και συνάμα δυναμικό τρόπο όσο αυτός. Συστήνεται με ενθουσιασμό!
darTZeel LHC-208 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής με Streaming DAC
Τιμή: 26.799 , –
DarTZeel High-End Audio – Αντιπροσωπεία – Διάθεση & Ακροάσεις
DarTZeel High-End Audio – Σημεία Διάθεσης & Ακροάσεων