[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Την τελευταία διετία διαπιστώνω ολοένα και συχνότερα σερφάροντας στο διαδίκτυο την τάση των κατασκευαστών (και ιδιαίτερα των Κινέζων) να παρουσιάζουν πλήθος φιλόδοξων σχεδίων βασισμένα στην τρίοδο 845 με γνώμονα το λογικό κόστος. Όσοι ασχολούνται ένα εύλογο χρονικό διάστημα με το «σπόρ» μας θα έχουν χορτάσει από διαφημίσεις εκατοντάδων «νέων» πολύ προσιτών push-pull ενισχυτών λυχνίας από τρίτες χώρες, βασισμένα στις KT88 & EL34 – αρκετά από αυτά τα μηχανήματα κυριολεκτικά προσφέρονται κυρίως ως “πορτατίφ νυκτός”. Η ιδέα και η παρουσίαση πάνω-κάτω τα ίδια, το μόνο που αλλάζει: τα υλικά και “λίγο καλύτερο/λίγο χειρότερο” σε -ναι μεν- νευραλγικά σημεία. Ομοίως και στο φινίρισμα το οποίο συχνά-πυκνά το πληρώνει κανείς πανάκριβο διότι πληρώνει κυρίως αυτό. Ευρύτερα ως υλοποιήσεις: πολύ κάτω του μετρίου.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι άνθρωποι πίσω από την Κινέζικη εταιρία είχαν και σχέδιο, και “αυτιά” καθώς και μετασχηματιστές εξόδου που παίζουν σημαντικό ρόλο όταν γίνονται από παντού εκπτώσεις. Ο ενισχυτής της δοκιμής μας ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και κατά τα λεγόμενα δεν είχε γράψει περισσότερες από δύο-τρεις εκατοντάδες ώρες ως ενισχυτής επίδειξης σε εκθέσεις στην χώρα μας. Όσες χρειάζεται κατα μέσω όρο για να είναι έτοιμος να αποδώσει τα μέγιστα. Αρκετά βαρύς, άρτια κατασκευασμένος και χωρίς απροσεξίες, ο VP-845 δεσπόζει στο χώρο λες και κοστίζει πολύ περισσότερο. Οι λυχνίες στο σύνολο έξι: οι δύο πολυφορεμένες 12ΑΧ7, δύο 6SN7 και φυσικά οι εξόδου, single ended, 845.
Ξεκινώντας τις ακροάσεις με τον Dared στο on για περίπου 45 λεπτά, ο Steve Ray Vaughan και η κιθάρα του παρουσιάστηκαν, θα έλεγα καλύτερα “στήθηκαν” στον χώρο, πιο τρισδιάστατα από όσο επιτρέπεται κάποιος ολοκληρωμένος να σκηνογραφεί μέχρι να αγγίξει το πενταψήφιο σε τιμή. Κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται και από την υπόλοιπη ομάδα των ακροάσεων .Oι εξαιρετικές επιδόσεις του ενισχυτή στην ανάπλαση των διαστάσεων του ύψους της σκηνής καθώς και την απόσταση μεταξύ των μουσικών ειδώλων σίγουρα είναι τα ατού του. Παρόμοια αίσθηση μεγαλοπρέπειας από τα πρώτα λεπτά ακροάσεων μου είχε δημιουργήσει προ ετών ένα σύνολο του οποίου την οδήγηση είχαν αναλάβει μονομπλόκ της Jadis των 160Watt (!) σε τάξη Α με 8xKT90 ανα κανάλι, εκεί όμως οι λυχνίες σε διάταξη push-pull άνετα μπορούσαν να σε στείλουν πρόωρα διακοπές από την εκπομπή θερμότητας. Oμοίως το κόστος απόκτησης εκτός του χάρτη πολλών από εμάς, αν σκεφθεί κανείς πως πρέπει να προμηθευτεί και τον ανάλογο προενισχυτή. Αν και δεν ακούγεται και τόσο φυσιολογικό… ο συγκεκριμένος ολοκληρωμένος ομοιάζει στα μεγάλα μονομπλόκ των Γάλλων και μεγεθύνει τους ερμηνευτές σε κάθε ηχογράφηση. Η να το θέσω ορθότερα, εάν συνδυασθεί με ηχείο που του “πάει¨, η αίσθηση του φυσικού μεγέθους των ειδώλων της σκηνής ενθουσιάζει. Όπως και να το δούμε, πολλές λεπτόηχες παραγωγές ακούγονται πιο ζυγισμένες ακόμη και σε μικρά μόνιτορ ηχεία με τάση συμπίεσης των σωμάτων, χωρίς όμως την “ζεστή θαμπάδα” αρκετών push-pulls με πολλές λυχνίες εξόδου. Η ζέστη φυσικά παρούσα παντού και πάντα, τόσο στα μουσικά προγράμματα όσο και στον χώρο μας !
/[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ el_class=”dfaasasflknasf asflkn asf”][vc_column_text]
Το ταίρι του
Στα πολύ δυνατά στοιχεία του Dared συγκαταλέγεται εκτός των σκηνικών διαστάσεων και η ικανοποιητική οδήγηση διαφόρων ηχείων. Δεν διστάζαμε, όπως προαναφέρουμε, να τον βάλουμε στην θέση του οδηγού ηχείων που δεν προορίζονται για πάντρεμα με single ended. Κατάφερε να περάσει κάποια μηνύματα και “εκτός έδρας” στα παλαιότερα SD και Sonus Faber, καθώς και λοιπών ηλεκτροδυναμικών που ο κατασκευαστής θεωρεί πως απαιτούν περισσότερα watts για να αποδώσουν πλήρως. Ο VP-845, πάντα με έναν επιβλητικό, ‘μεγάλο’ και δραματικό χαρακτήρα με αβίαστη ροή τίμησε τις λυχνίες που φέρει στο κύκλωμά του, κάτι που στα χρήματα θεωρούμε σπανιότατο.
Ο χώρος στον χορό των λυχνιών
Έχοντας από κοντά δύο αρκετά γνώριμους και προσιτούς ενισχυτές, τον παλαιότερο αλλά βραβευμένο τελικό Conrad Johnson MV60SE (60W made in USA) καθώς και τον Primaluna Prologue Two (35W made in China) ο οποίος καλά κρατεί ακόμη και στις μέρες μας, ξεκινήσαμε τις ηχητικές κόντρες σε μια.. μεγάλη ευθεία. Την ευθεία των ηχείων τύπου κόρνας Avantgarde Duo Mezzo όπου εδρεύουν στον χώρο μας. Αδυνατώντας να βρούμε ολοκληρωμένο με 845 και συνάμα φιλικό στην τσέπη, τα συμπεράσματα περιορίστηκαν στην μάχη του SET με τα push-pulls των αρκετών watt. Αξίζει να σημειώσω πως δύο εταιρίες με παρόμοια λυχνία εξόδου που πλησιάζουν σε τιμή τον Dared, η Line Magnetic και η Melody, δεν έχουν δείγμα των παραπλήσιων μοντέλων τους στην χώρα μας.
Η εντονότερη διαφορά μεταξύ του VP-845 και του Primaluna Prologue Two είναι το σκηνικό ύψος. Εδώ ο push pull με τις KT88 φάνηκε λίγος όσον αφορά την προβολή των ερμηνευτών κοντά στο πραγματικό τους μέγεθος. Από πλευράς κλίματος και οι δύο κατάφεραν να μας βάλουν στο μουσικό χώρο χωρίς προβλήματα και γκρίνιες – αν φυσικά το επιτρέπουν οι ηχογραφήσεις και τα ανάλογα συνοδά. Η μαγεία όμως της 845 ξεπέρασε τον Prologue τόσο σε θέματα “ευαισθησίας” και μικροδυναμικών στον τομέα των φωνητικών όσο και στο πλάτος της σκηνής το οποίο πραγματικά ξεδιπλώνεται με τρόπο που δεν συμβαδίζει με την φράση “entry level hiend”. Οσον αφορά τον τελικό της Conrad Johnson παρέα με δύο επίσης λαμπάτους προενισχυτές, εκεί ο δεύτερος έδειξε την ανωτερότητά του όσον αφορά την μακροδυναμική άνεση. Στον αντίποδα, η φυσικότητα των χροιών και η απόδοση των φωνητικών στο single ended στερέωμα δεν είχε τίποτε να ζηλέψει. Μια σκοτεινή απόδοση των υψηλών συχνοτήτων, χωρίς να αισθάνεσαι όμως την απώλεια των ισχνών λεπτομερειών και μια μικρή υπερβολή στα μεσοχαμηλά δείχνει πόσο κοντά μπορεί να είναι κάποια τόσο διαφορετικά λαμπάτα σύνολα, δείχνοντας μια περίεργη συγγένεια με τον pre-τελικό της Conrad-Johnson. Στα βαθύτερα νερά, με επίσης εκλεκτούς καλεσμένους στο τραπέζι, ο Vp-845 δεν κάνει τον “Κινέζο”. Απλά μιλά την ίδια γλώσσα με την δική του εκλεπτυσμένη προφορά και άρθρωση. Δεν το περιμέναμε για να είμαστε ειλικρινείς.
Λόγω αλλαγής διεύθυνσης της Dared, τα τελευταία ολοκαίνουργια κομμάτια καθώς και το demo κομμάτι των δοκιμών μας διατίθενται στην προνομιακή τιμή των 2.300,-€ και 2.000,-€ αντιστοίχως. Επίσης ο ενισχυτής περιλαμβάνεται στην γκάμα κατ’οίκων επίδειξης, στον χώρο σας, παρέα με τα δικά σας συνοδά ώστε να εκτιμήσετε από κοντά τις επιδόσεις του, απλά στέλνοντας email στο hiendnews.gr. Κατά την διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιήθηκαν καλώδια της best-value νεοσύστατης Prime Cables ( Classic Ref. RCA / Kickstart AC power cable) καθώς και της Nordost, Cardas, Auditorium23 speaker cables – ηχεία Avantgarde και Proac καθώς και DIY προτάσεις, πηγές της Bryston και racks της Exelixis.
Dared 845, ολοκληρωμένος ενισχυτής single ended σε τάξη Α, 22 Watts / κανάλι, τέσσερις είσοδοι.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]