Mark Levinson. Από το πάνθεον του High-End Audio στην έδρα της Heaven Audio !

by D. Dravopoulos
Η Heaven Audio του κ. Γιάννη Μιχαήλου, μας έχει καλομάθει το τελευταίο διάστημα με events υψηλής ηχητικής αισθητικής. Εντός νέων, εντυπωσιακών εγκαταστάσεων (στο Ίλιον), υποδέχεται αδιάκοπα μια «παρέλαση» κορυφαίων συστημάτων και κατασκευαστών – και δικαίως. Ως χώρος επίδειξης hi-fi & high-end home audio, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δύο-τρεις κορυφαίους στην Αττική.
Ας επικεντρωθούμε ευθύς στο σημερινό κάλεσμα και καλεσμένο: έναν από τους ζωντανούς θρύλους του high-end audio, που ξεκίνησε την πορεία του το 1972! Ο ‘μεγάλος’ Mark Levinson έφτασε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, καθώς κατέληξε και σε συμφωνία με την εταιρεία Ideon Audio για την αντιπροσώπευση των νέων του δημιουργημάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν εδώ, στις εγκαταστάσεις της Heaven Audio. Ο Mark Levinson έχει πουλήσει το όνομά του περισσότερες από μία φορές και έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες εμπνεύστηκε νέα brands, όπως την Cello και την Red Rose Audio. Σίγουρα φέρνουν αναμνήσεις στους πιο παλιούς λάτρεις του χώρου. Τώρα, επιστρέφει με τη νεοσύστατη Daniel Hertz, η οποία όπως φαίνεται, φέρει εμφανώς οικογενειακά ονόματα συγγενών του. Όλα τα μοντέλα της σειράς κατασκευάζονται στην Ιταλία, με έδρα τη Βενετία.
Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Daniel Hertz Maria 350 [τιμή περίπου 13.250,-€] που γνωρίσαμε στην παρουσίαση, αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχει σχεδιάσει στο παρελθόν. Πρόκειται για έναν solid-state ενισχυτή Τάξης-Δ, με ισχύ 350W στα 8Ω, ενσωματωμένο DAC (digital to analog μετατροπέα) και ακρυλικό σασί. Υποστηρίζει Bluetooth (24-bit/48kHz) και AirPlay, ενώ διαθέτει ψηφιακές εισόδους USB 2.0 και ομοαξονική. Τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά δεν θεωρούνται ριζοσπαστικά στον κόσμο του high-end audio, αν και η χρήση ακρυλικού στο σασί παραμένει ασυνήθιστη. Ωστόσο, η απουσία τηλεχειριστηρίου προκάλεσε κάποια έκπληξη.

Mr. Levinson & το νέο μοντέλο της Daniel Hertz, ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Maria.
Ο ενισχυτής Maria 350 που απολαύσαμε, πάει ‘πακέτο’ με το ηχείο της παρουσίασης. Είναι κομμένος και ραμμένος για τα ηχεία της Daniel Hertz και πιο συγκεκριμένα για το μοντέλο Amber Midnight [περίπου 13.200,-€] που συμπρωταγωνίστησε στην επίδειξη. Ο κ. Mark, όπως μας εξήγησε, αποφάσισε να αποφύγει την πολιτική έντονων διαφημίσεων σε περιοδικά, που όμως τον έκανε πασίγνωστο τις δεκαετίες του ’80,’90 και 2000. Μας τόνισε πως τα περιοδικά ορέγονται (ως φυσικός χώρος συνύπαρξης δοκιμών και μεγάλης γκάμας), προβολές εταιριών high fidelity καλωδίων, ψηφιακών & αναλογικών δημιουργιών μέσω μιας πανσπερμίας νέων μοντέλων, ενώ η Daniel Hertz δεν ανήκει εκεί. Από την άλλη βέβαια λέμε εμείς, η διαχρονική διαφημιστική ένταση του brand ‘Mark Levinson’ και φυσικά οι επιδόσεις των μοντέλων, τοποθέτησαν το όνομά του στο κάδρο των κορυφαίων παγκοσμίως. Σήμερα, μας δηλώνει πως ο ίδιος αδιαφορεί εντελώς για τις αναλογικές πηγές, ακόμη και για τα καλώδια που θα συνδέσουν τα ηχεία του με τον ενισχυτή του. Όπως μας είπε, τις καλωδιώσεις ηχείων θα τις κάνει δώρο με την αγορά του σετ. Απλοί-καλοί πολύκλωνοι χάλκινοι αγωγοί και μόνον είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση. Τίποτα άλλο πιο επιδραστικό, πιο ‘special’ αν θέλετε, δεν χρειάζεται σε αυτό το σημείο. Και εξηγεί, διότι ο ολοκληρωμένος Maria τάξης-Δ με τα ηχεία Amber Midnight δεν απαιτεί περαιτέρω ‘ψάξιμο’ συνέργειας στον τομέα των καλωδιώσεων, ούτε καν στον τομέα της εδραίωσης (rack ή για παράδειγμα βάσεις-spikes υποστήριξης κάτω από τα ηχεία του, όπου και αυτά απουσίαζαν!). Οκ, δεν θα απαγορεύσει δια ροπάλου τις μελλοντικές αλλαγές, καλά όλα αυτά αν θέλετε επίμονα να τα δοκιμάσετε έπειτα, αλλά ο ίδιος είναι ευχαριστημένος ως έχει το αποτέλεσμα, συμπληρώνει. Τονίζει ότι η απόδοση κατά τη συνέργεια των Daniel Hertz έρχεται όσο πιο κοντά είναι εφικτό στον αναλογικό ήχο, χωρίς τους περιορισμούς των πικάπ & των δίσκων LPs. Διαφεύγει από το να εντοπίσει ο ακροατής έστω και ισχνή ‘ψηφιακή’ υπογραφή κατά την αναπαραγωγή, παίζοντας μουσική από την Qobuz streaming υπηρεσία (μέσω ενός επίσης απλού καλωδίου σύνδεσης USB). Μεταξύ επιλογών κομματιών που ακούσαμε, ο κ. Mark επικοινωνεί το μήνυμα ότι η ακρόαση βινυλίων έχει σημαντικούς περιορισμούς σε σχέση με το ψηφιακό playback του σήμερα, όπως και το ότι πάρα πολλά πλέον βινύλια πρεσάρονται από μήτρες όπου χαράχθηκαν από ψηφιακά αρχεία. Επίσης έδειξε να μην πιστεύει πολύ και στα DSD υψηλής ανάλυσης αρχεία, διότι στην πραγματικότητα και πάλι έχουμε να κάνουμε με το PCM φορμά.

Ο μουσικόφιλος και μουσικός κ. Levinson, αυτοπροσώπως!
Αιρετική ή όχι, εσείς θα σχολιάσετε, η Daniel Hertz διαθέτει κυρίως αυτό το δικάναλο μοντέλο ‘Maria’ ολοκληρωμένου ενισχυτή υψηλής ισχύος (και έναν τετρακάναλο), το ομοαξονικό μοντέλο ηχείων Amber Midnight (97 dB ευαισθησίας και 8Ω, ύψους 1.1 μ. περίπου) που γνωρίσαμε, καθώς και μερικά ακόμη ηχεία: το μεγάλο Μ1 στις 190.000,-€, τα ‘μεσαία’ Μ4 στις 100.000,-€ & Chiara στις 23.000,-€ αλλά και ένα βάσης, το Eva στις 7.400,-€. Ανακοινώθηκε μόλις και το Anton με 15” ομοαξονική μονάδα και τιμή ~ 35.000,-€. Όλα κατασκευάζονται στην Ιταλία.

Σύστημα επίδειξης εντός Heaven Audio: Ενισχυτής Maria 350 (στο μαύρο σασί, πάνω και δεξιά στο rack) & ηχεία Amber Midnight με ομοαξονικό μεγάφωνο 10 ιντσών (το tweeter στο κέντρο), δυναμικό εύρος 118dB και χαμηλό μέχρι τα περίπου 30Hz. Καλώδια, “ταπεινά” πολύκλωνα χαλκού. Ένα pc-laptop σε σύνδεση με τον ολοκληρωμένο μέσω θύρας USB. Συνυπάρχουν τα ψηφιακά της Ideon Audio αλλά δεν συμμετέχουν κατά βάση στις ακροάσεις. Όταν το reclocker της Ideon έλαβε τελικά ενεργό ρόλο, το αποτέλεσμα μας φάνηκε ακόμη πιο ανοικτό, αναλυτικό και διάφανο.
Πιο συγκεκριμένα, ο ενισχυτής που ακούσαμε ενσωματώνει τεχνολογία, η οποία σύμφωνα με τον κ. Levinson είναι το κλειδί για να ξεκλειδωθεί η πραγματική δυναμική του ψηφιακού ήχου. Ο ίδιος πιστεύει όπως έχει δηλώσει παλαιότερα, πως ο προβληματικός ψηφιακός ήχος δεν συγκρίνεται με τον αναλογικό αξιώσεων, αλλά και ότι είναι εγγενώς επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην ευεξία μας και υπονομεύοντας όλα τα οφέλη της μουσικής ακρόασης. Όπως συμπλήρωσε, μόνον από το δικό του σετ κατακτά την φυσικότητα της αναλογικής σχολής ως αποτέλεσμα. Κάτι το άκρως θαυμαστό και εντυπωσιακό. Με τα Daniel Hertz, έφθασε σε σημείο να μπορεί να απολαύσει πραγματικά την μουσική με αναλογική υφή χωρίς δυναμικούς περιορισμούς, μα και χωρίς να σκέφτεται πως στο άκουσμα συμμετέχει μια ψηφιακή, έστω και ισχνή, υπογραφή.

Κοντινό στα Daniel Hertz ηχεία μοντέλο Amber Midnight.
Παρά κάποιες αντιφάσεις, ήξεις-αφήξεις σε σχέση με τα όσα πρεσβεύουν οι δημιουργίες του επί σειράς δεκαετιών και η έντονη προβολή του στον διεθνή τύπο, δεχόμαστε με χαμόγελο το τελικό αποτέλεσμα. Διαπιστώσαμε εξαιρετική ομοιογένεια και μαζί αυτό που κατά καιρούς λέμε ‘ηχητικό αισθησιασμό’. Μια μεγάλη και θερμή εικόνα των ειδώλων, με πλούσιο αρμονικό περιεχόμενο καθώς και άνεση στην δυναμική έκφραση. Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, εκεί που καταλήγει το πόνημα ενός θρυλικού σχεδιαστή, στοχεύοντας στην ευχρηστία και στην απαλλαγή κατά το δυνατόν όσων επόμενων ‘ορέξεων’ αναζήτησης και βελτιστοποίησης στους τομείς των ψηφιακών, streaming ή καλωδιώσεων κτλ. Στα σίγουρα ρομαντική η όλη προσέγγιση, αλλά τελικά προσπαθεί να εξάγει όσο πιο αθώα την μουσική, ξορκίζοντας τις audiophile neuroses! Ναι, η Daniel Hertz μας εντυπωσίασε με τη φινέτσα και την αγνότητα. Γεμάτος ήχος, με κάποια ίσως ελάχιστα παραπάνω θέρμη στη χαμηλομεσαία περιοχή, που οφείλεται πιθανότατα τόσο στη φύση των ηχείων συνδυαστικά με τον χώρο υποδοχής του κοινού. Κατά την αναπαραγωγή jazz & ηλεκτρικής κιθάρας (σε πρόσφατες παραγωγές) όπως και ακουστικών οργάνων (τσέλο ή κλασσική κιθάρα ηχογραφήσεων τέλη δεκαετίας ’60 από tapes του Αντρές Σεγκόβια μέσω streaming Qobuz), η ροή και άρθρωση θα μπορούσε να πει κανείς πως είχαν χαρακτήρα πιο κοντά σε κάποια τριοδικά ενισχυτικά λυχνίας. Χωρίς το άκουσμα να γίνει ποτέ καταπιεστικό -σε μεσαίες εντάσεις- η αίσθηση μιας αγνής, ανάγλυφης παρουσίας και μιας ανώτερης απελευθέρωσης των μουσικών πέρα από τα πλαίσια των ηχείων, το πιθανότερο να κερδίσουν την παράσταση. Στο φινάλε, ο κ. Levinson θεωρεί πως μια αγορά των Daniel Hertz ομοιάζει με μια αγορά ενός πολύ καλού μουσικού οργάνου. Ξεκινάς να παίζεις μαζί του και δεν κοιτάς να το βελτιώσεις σε σημεία, απλά το απολαμβάνεις ως έχει και ξενοιάζεις.
Φιλοξενούνται στους χώρους ακροάσεων της Heaven Audio και μελλοντικά στην αντιπροσωπεία (πλέον) Ideon Audio, εντός νέων εγκαταστάσεων που ετοιμάζονται στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ανακοινώθηκε ακόμη ένα ηχείο της Daniel Hertz, το μοντέλο Anton με 15” ομοαξονική μονάδα (~ 35.000,-€).
Διάθεση – Ακροάσεις
Αντιπροσωπεία Daniel Hertz Audio