Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Thales Banner Aphrodites

Cocktail Audio X14 Amplifier / HiRes Streamer / Ripper [All-in-One] – Review

advertisers-banners-bartelluriumQ-1180X180-banner

Cocktail Audio All-In-One

Ένα HiRes All-In-One box απολαυστικό όσο ποτέ!
“Just add speakers and enjoy wonderful sound with amazing features”

 

by hiendnews auditions team

Η πρώτη μας γνωριμία με την Cocktail Audio, την Κορεάτικη εταιρία που με χαρά μας παρουσίασε η αντιπροσωπεία Orpheus Audio, έγινε τέλη Αυγούστου όπου και παραλάβαμε το ολοκαίνουργιο all-in-one δημιούργημά της. Ονομάζεται X14 και προσφέρει πολλά, πάρα πολλά που εκ πρώτης δεν του φαίνεται. Με πάντοτε στραμμένο το ενδιαφέρον σε ότι καλόηχο αφορά οικονομικές ολοκληρωμένες προτάσεις και με τις λυχνίες μας στο ‘περίμενε να έρθει το φθινόπωρο’, το μικρό & ελαφρύ αυτό ‘κουτάκι’ αποδείχθηκε απολαυστικό. Μια χαρά χρηστικότητας και μουσικότητας στα επτακόσια πενήντα ευρώ. H Cocktail είναι πιστή εταιρία εραστής του all-in-one άρα και της ενσωμάτωσης πολλών ‘κομματιών’ ενός hi-res audio συνόλου σε ένα σασί. Είναι της φιλοσοφίας ότι στο κυνήγι μιας δελεαστικής ηχοπρότασης αχτύπητης τιμής όσο και απίθανων επιδόσεων, δεν μπορείς να ξεφύγεις από την λογική της. Δεν σημαίνει αναγκαστικά πώς επειδή όλα κλείσθηκαν σε ένα σασί χάριν τιμολόγησης το αποτέλεσμα θα χάσει τρανταχτά σε σύγκριση με τα λεγόμενα ‘separates’ (κοινώς προ-τελικούς ή ολοκληρωμένους ενισχυτές, ψηφιακές πηγές, cd ή file transports, network streamers, επιπλέον ανάγκη καλωδιώσεων interconnects, ρεύματος κ.α. ξέχωρα). Το X14 προσπάθησε σε αυτόν τον δρόμο και κατάφερε να σηκώσει ανάστημα παρά τις φυσικές του διαστάσεις και τους περιορισμούς στο κόστος υλοποίησης.

Περιγραφή – Δυνατότητες

Ως νεότερο μέλος της Cocktail, το X14 της δοκιμής, έχει διαστάσεις μόλις 180 x 100 x 150 χιλιοστών και βάρος που κάνει την ζωή του κάθε μουσικόφιλου με τάσεις καλοκαιρινής φυγής εύκολη. Το ‘πνεύμα’ του, ένας ενισχυτής τάξης Δ απόδοσης 2 x 30 watts σε φορτίο ηχείου 8Ω και ψηφιακός hi-res κονβέρτορας (DAC με το CS4350  chipset) πλαισιωμένος από διπύρηνο επεξεργαστή λειτουργιών ARM Cortex A9 1.0 Ghz με αξιόλογο software λειτουργίας. Υποστηρίζει τόσο όλα τα κλασσικά format αρχείων σε έως και 24-bit/192kHz PCM μορφή, τα πλέον διάσημα MQA (Master Quality Authenticated) αρχεία με τον ένθερμο, διαρκώς πλουσιότερο σε υψηλής ανάλυσης άλμπουμ οικοδεσπότη τους στο net-streaming, το ‘Tidal’ μα φυσικά DSD έως το κομβικό σημείο των DSD128. Όπως οφείλει άλλωστε, αποκωδικοποιεί όλα τα αρχεία μουσικής WAV, FLAC, ALAC,MP3 και άλλα όσα γνώριμα (lossless και μη) περνούν στους σκληρούς δίσκους και τα στικάκια μας. Πρόκειται για ένα all-in-one που δέχεται ταυτόχρονα μέσω τριών διαθέσιμων θέσεων usb 3.0, τόσο sticks και σκληρούς δίσκους έως 8TB όπως επίσης αναγνωρίζει και ένα απλό εξωτερικό CD-R (usb) Drive από τα πάμπολλα της αγοράς (των είκοσι-σαράντα ευρώ για σύνδεση με Η/Υ) χρησιμοποιώντας το ως απλό transport για την συλλογή των CD μας και φυσικά για το πολύτιμο cd-ripping. Όσον αφορά το κάτι παραπάνω στην μετατροπή μουσικής σε αρχεία, το Χ14 μπορεί μέσω της αναλογικής εισόδου του (rca) να δημιουργήσει αρχεία τόσο από LPs βινυλίου όπως και κάθε άλλη αναλογικά συνδεδεμένη πηγή (πχ. κασσέτα, τηλεόραση) και μάλιστα… hi-res 192/24! Η Cocktail κατασκευάζει, μορφοποιεί και ενσωματώνει το απαραίτητο λογισμικό και interface (το οποίο ανανεώνεται ως firmware μέσω σύνδεσης διαδικτύου) κάνοντας μας στην πράξη την ζωή εύκολη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος αν η συλλογή μας είναι μεγάλη και το ευκόλως εννοούμενο, μια σύνδεση internet Ethernet καλωδίου. Όπως καλά υποθέσαμε διαθέτει και δέκτη Bluetooth (aptX) για την ανταλλαγή δεδομένων από όποια άλλη συσκευή ‘πλασάρει’ ως πομπός & εντολέας αρχεία ήχου. Η πέντε ιντσών οθόνη του είναι ευανάγνωστη (και ανάλυσης 800 x 480 pixels), ότι πρέπει μέσα σε ένα μικρό προς μεσαίο χώρο και πολύ φωτεινή στο μέγιστο σετάρισμά της.

Θα ήταν πλεονασμός να σας περιγράψουμε όλες, μια προς μια τις συμβατότητές του. Παραμένουμε στις πιο βασικές, όπως την υποστήριξη της πλέον γνωστής ‘ψηφιακής γέφυρας’ Roon music player, την υποστήριξη μέσω του δικού του firmware όλων των εδραιωμένων net streaming υπηρεσιών (Spotify, Tidal Hi-Res, Qobuz Hi-Res, Deezer, Napster κ.α.) καθώς και βιβλιοθήκης της Gracenote Music Database για την αναγνώριση των CDs & μουσικών ψηφιακών αρχείων σας με το πλήρες ID τους. Ο τηλεχειρισμός τόσο από το δικό του remote control όσο και από τα Android κινητά μας, πλήρης. Για κάποιους που θα το χρειαστούν και ως cd ή vinyl / cassette tape ripper, στην μετατροπή δηλαδή τόσο των cd σε αρχεία μα ιδιαίτερα των βινυλίων από την θύρα analog input του, να περιμένουν πολύ καλά αποτελέσματα (αξιόλογος analog to digital κονβέρτορας) δίνοντας όπως προαναφέρουμε υψηλής ανάλυσης .wav αρχεία ως αποτέλεσμα. Τέλος, να γράψουμε πως υπάρχει και Android ή iOS εφαρμογή της Cocktail για τον πλήρη έλεγχο του X14 από το κινητό ή tablet σας. H απροβλημάτιστη επικοινωνία εγγυημένη από εμάς, με τις αντίστοιχες εγκαταστημένες εφαρμογές Tidal, Spotify κα. σε επιλογή χρήσης transport-εντολέα.

Στην πίσω πλευρά συναντάμε τον γενικό διακόπτη on/off, αμέσως δίπλα την αποσπώμενη κεραία bluetooth (aptX), στην δεύτερη ‘σειρά’ την θύρα υποδοχής καλωδίου σύνδεσης με το internet (LAN 10/100/1000Mbps), μια αναλογική είσοδο rca, οπτική και ομοαξονική ψηφιακή έξοδο, ακόμη μια αναλογική rca για έξοδο, δύο USB τάξης 3.0 θύρες υποδοχής δίσκων έως 8TB ή sticks ή κάποιο pc συμβατό usb (CDR/DVDR) external compact disc-transport και στην τρίτη ‘σειρά’ οι συνήθεις καλές, πλαστικές μπόρνες σύνδεσης μέσω banana plugs ή spades με τα ηχεία και η τροφοδοσία ρεύματος.

Στην πάνω πλευρά διακρίνουμε οκτώ πλήκτρα εντολών, όπως παύσης, επιλογών και επιστροφής μενού, επιλογή ‘enter’, επιλογή αύξησης/μείωσης έντασης και power standby. Όλα λειτουργούν και ως function προγραμματιζόμενα keys.

Στην πρόσοψη εκτός της οθόνης ενδείξεων, ένα ποτενσιόμετρο-επιλογέας και μπουτόν μας επιτρέπει να ‘scrollάρουμε’ πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά στα μενού όσο και στα άλμπουμς των μέσων αποθήκευσής μας ή ιντερνετικών υπηρεσιών. Το πάτημά του λειτουργεί ως ‘enter/ok’ της όποιας τρέχουσας σήμανσης της οθόνης ή παύσης κατα την διάρκεια μουσικής αναπαραγωγής. Το Cocktail X14 διαθέτει και είσοδο ακουστικών και μάλιστα με τα μικρά και αγαπητά μας Marshall Major (ενσύρματα) το αποτέλεσμα ήταν εθιστικό, καλύτερο σε άμεση σύγκριση από το αυτόνομο κονβερτοράκι της Audioquest DragonFly έκδοση Red. Όλα εύκολα, τακτοποιημένα και απλά – αν και προτιμήσαμε τις remote εντολές! Στην πρόσοψη υπάρχει επίσης η τρίτη θύρα USB 3.0 για την άνετη-γρήγορη πρόσβαση & αλλαγή αποθηκευτικού μέσου.

Ηχητικά συμπεράσματα & ταιριάσματα…

Πατώντας το ‘on’ είτε στο τηλεχειριστήριο, είτε δεξιά στην σειρά των πλήκτρων ελέγχου που βρίσκονται στην επάνω πλευρά του, ένα ‘κοκτέιλ’ εμφανίζεται στην οθόνη και έπειτα από μια αναμονή που δεν ξεπερνά τα μερικά δευτερόλεπτα, το μενού ξενάγησης είναι στην διάθεσή σας.

Τι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον ήχο είναι και η ουσία, πέρα από τα παραπάνω χρηστικά κομφόρ – επιταγές της εποχής: Πρώτα και καλύτερα είναι αισθητά πιο ‘πάνω’ από τα τρία-τέσσερα δείγματα all-in-one προτάσεων (<1000 ευρώ) των τελευταίων δύο ετών, εκείνων όσων είχαν μείνει για περισσότερο από μια εβδομάδα στα χέρια μας. Δεύτερον, με τα ηχεία Triangle Comete EZ (δίδρομο βάσης της πολυβραβευμένης σειράς Esprit) και ότι ακόμη ‘λογικό ταίρι’ το συνόδεψε σε δύο δρόμους, στήνει μεγάλες εικόνες με εντυπωσιακό βάθος σκηνής και έπειτα πλάτος. Γεμίζει άνετα τον χώρο (έως 30-40 τμ.) οδηγώντας μέχρι τα τελευταία του watt ‘προσγειωμένο’. Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σκηνής, έως και τερατώδεις για το μέγεθός του θα προσθέταμε, λάβαμε με την ένταση στο 70-90/100 και σε live rock κλασσικά ‘70s/’80s ηχογραφήματα των Rainbow, The Cure, The Smiths, Deep Purple κ.α. streamαρισμένα από Spotify (max. Quality) & Tidal Hi-Fi/Masters. Εκεί, δεν μας έμεινε καμία αμφιβολία και ως προς το γεμάτο και αρκούντως ταχύ χαμηλό.

The ‘Home’ of X14.

Αναλυτικότερα και διαρκέστερα με 44.1 αλλά και hi-res όλων των μορφών αρχεία κυρίως rock, blues, jazz και οπερατικών άλμπουμ, δεν διαπιστώσταμε κανένα υπερβολικό στρογγύλεμα ούτε και εμφατικές τάσεις στον ήχο. Αντίθετα, συχνοτικά άκρα υγιέστατα, και τα πάντα να οδεύουν προς το γεμάτο, ζεστόηχο και καθαρό.  Υπολήψιμες ηχητικές ομορφιές δανεισμένες κατά μια έννοια από την εκλεπτυσμένη ηχητική συμπεριφορά σοβαρότερων τρανζιστοράτων προτάσεων, σημειώσατε στα συν του. Όπως μια πιο τρισδιάστατη παρουσία των μουσικών σε σύγκριση με αρκετά ‘παραδείγματα’ στις εισαγωγικές σειρές και προτάσεις δεκάδων οικονομικών ενισχυτών (μα οχι all-in-one μοντέλων) έως το χιλιάρικο, επίσης χαρακτηριστικό των ‘ώριμων’ και προσεκτικά μελετημένων σχεδιάσεων που εμπνέουν σιγουριά στον ακροατή από τα πρώτα λεπτά. Η κρίσιμη μεσαία περιοχή αποδόθηκε αρκούντως πειστική, με μια διακριτική ‘ματ’ υφή και λίγο πιο πίσω χωροταξικά, κατά κανόνα. Πολύ πιο ελκυστική από τον μέσο όρο απόδοσης της κατηγορίας, σε ακούσματα των ίδιων άλμπουμ (των Pat Metheny Group, John Abercrombie, Frank Zappa, S.R.Vaughan, οπερατικά έργα Mozart κα) τόσο σε Solid State δίσκο όσο και PC/CDR-player tray συνδεδεμένο μέσω USB (Verbatim USB External CD-R Slimline τιμής περί των 30 ευρώ) και Tidal Hi-Fi Streaming. Μια σταθερή έκφραση που αποφεύγει τις επιθέσεις και την κούραση από την πρώτη ώρα. Στα μείον, τώρα. Μια προγραμματισμένη αγορά ενός καλού και κατά προτίμηση επάργυρου καλωδίου ηχείων επιβάλλεται αν δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην κατοχή σας, ώστε η συγκεκριμένη αναβάθμιση-κλειδί να φέρει κέρδη σε ταχύτητα και μια ιδέα περισσότερη ‘ευελιξία και ανοικτοσύνη’ σε όλο το φάσμα. Μην φοβάστε τις προς το ‘λαμπρό’ καλωδιώσεις ακόμη και οικονομικές. Τα πάνε γάντι με το X14. Ακόμη, τονίζουμε πως η όλη ηχητική του υπογραφή ευνοεί τα ροκ & pop ακούσματα σε μέτριες – υψηλές εντάσεις, δημιουργώντας την αίσθηση πως στα πρώτα στάδια του volume δεν ανοίγει η δυναμική του βεντάλια. Αντίθετο γνώρισμα πετυχαίνουν ευκολότερα κάποιοι πιο ‘έντεχνοι στις χαμηλές πτήσεις’ νυκτερινών ακροάσεων -και συνήθως και κατά πολύ πιο ακριβοί- ολοκληρωμένοι ενισχυτές. Μην φοβάστε λοιπόν το + στο volume και τυχόν θέματα εκεί, παρά μόνον τους γείτονες. Θα σας απαντήσει με ευχαρίστηση και όχι με τάσεις σκληράδας ή εύκολου κορεσμού.

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρία αναβαθμίζει την γκάμα της και ως σημερινό αποτέλεσμα: οι X50(D & Pro) νέες ψηφιακές πηγές – server και Χ45 κονβέρτορές της, μα και ένας καινούργιος ενισχυτής ακουστικών. Η μεγαλύτερη όμως «δόξα» της Cocktail είναι τα προσιτά της all-in-one, με τιμές που μπορεί να αγγίξει ο κοινός θνητός. Διαθέτουν καλή ποιότητα κατασκευής και ηχητική απόδοση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό εάν ακούσαμε ή διαβάσαμε λάθος την τιμή τους. Το X14 τελικά κοστίζει πολύ λιγότερο για όσα προσφέρει.

Συμπέρασμα:

Ήχος ιδιαίτερα πλούσιος σε σώμα από χαμηλομεσαίες στάθμες, καλές δυναμικές καθώς και ικανότητα παρουσίασης ενός ευρύτατου κατά τρόπο ‘live’ σκηνικού ορίζοντα, όταν βοηθά τόσο το ηχείο (Triangle Esprit EZ Comete & ProAc Studio) όσο φυσικά και η παραγωγή. Δεν κουράζεται να σας ξεναγεί με ένταση στα μουσικά ταξίδια σας, παραμένοντας στο ‘συχνοτικά δεμένο και φιλικό’ ακόμα και σε οριακές-υψηλές για μικρούς-μεσαίους οικιακούς χώρους στάθμες. Οδήγησε απροβλημάτιστα το σύνολο των μεσαίας ευαισθησίας ηχείων της δοκιμής. Σκέτη χαρά σε θέματα προσαρμογής, ευκολίας χρήσης και συμβατότητας (με επιπλέον προσεταρισμένες EQ-επιλογές για κάθε είδος μουσικής) όσο και μεταφοράς. Εντός, όλες οι απαραίτητες θύρες και τάσεις της εποχής (Roon, MQA αποκωδικοποίηση από TIDAL Masters, DSD128 playback, hi-res analog ripping κα.). Απροβλημάτιστος net wireless χειρισμός μουσικών αρχείων, υπηρεσιών και ευρυζωνική ευελιξία με διαχείριση όλων των λογαριασμών σας στις πλέον γνωστές πλατφόρμες streaming. Όταν ταιριάξει και με κάποιο αξιόλογο ηχείο (προτείνουμε άφοβα έως και αρκετά πιο πάνω της τιμής του X14) αποδίδει αρκούντως καθαρά, διάφανα και με ομοιογένεια που ούτε στην πιο προχωρημένη φαντασία μας δεν θα απαιτούσαμε… με όριο τα επτακόσια πενήντα ευρώ του. Η κατανάλωση ρεύματος όπως και η εκπομπή θερμότητας, επίσης, κινούνται στο ελάχιστο. Νομίζω πως μπορείτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας ή στο αγαπημένο σας πρόσωπο ένα τέτοιο μουσικό κουτάκι. Τόσο καλόβολο και ταξιδιάρικο όσο και στιβαρό σε ήχο.

 

Σύστημα της Δοκιμής:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): Musical Fidelity Roundtable S, Pro-Ject T1-SB, Fezz Audio, VTL & Musical Fidelity VYNL phono stages Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): MSB, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio 3R Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL 2.5, Conrad-Johnson Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others  Speakers (Ηχεία): Triangle Esprit EZ line, ProAc Studio & Response series, Klipsch Klipschorn, Cables (Καλωδιώσεις): Nordost White Lighting ηχείων & Analysis Plus ψηφιακά, Supra & Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Pure Silver Cables, Van Den Hul ηχείων, rca & TelluriumQ Ultra Blue ηχείων, Power Cables (Ρεύματος): IsoTek, Oyaide Tunami, Shunyata Research, Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra.

 

Τιμή: 749,-€

Αντιπροσωπεία – Κεντρική Διάθεση Αθηνών – Ακροάσεις:

Orpheus Audio

Διάθεση – Ακροάσεις:

Heaven Audio – Orpheus Petroupolis

LyRe Audio – Orpheus Thessaloniki

 

About HiEndNews

The Maestros VIP 1
x

Check Also

Cocktail Audio X35 all-in-one Review.

Cocktail Audio advanced All-In-One Music Player / Streamer, CD/LP ripper & Server Review Η κορυφαία ...

Esprit Audio Beta-Line Cables Review.

Esprit Cables ‘Beta’ line (speakers & interconnect) Review Η Γαλλική αισθητική ήχου στα ‘Beta’: υπερθετικά ...

Dynavox PS-300 ‘starters’ Turntable with Phono-Stage Review.

Dynavox PS-300 turntable Review Ένα απίθανα οικονομικό πικάπ που θα σας ξαναβάλει στην συνεχή περιστροφή ...