Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
LYRE VIP1

Clearaudio model Concept MC Cartridge [Review].

advertisers-banners-barClearaudio Κεφαλή πικάπ “Concept MC”

 

Δοκιμή κεφαλής πικάπ κινητού πηνίου.

by Thanasis Moraitis

Η Clearaudio είναι μια γερμανική εταιρία με μακρά ιστορία στο audio, φέτος μάλιστα κλείνει τα 45 χρόνια! Θυμάμαι, όταν ακόμη ήμουν αρχισυντάκτης σε γνωστό περιοδικό του χώρου, πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια, όταν είχε ήδη δημιουργήσει μια παράδοση στο χώρο με μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όλα σχετικά με την αναπαραγωγή της μουσικής μέσω πικάπ. Γεγονός που θεωρώ φυσικό, αν αναλογιστούμε ότι εκείνη την εποχή μέτραγε ήδη με τέτοια μεγάλη παρουσία στο χώρο! Μάλιστα, τότε είχα επισκεφτεί τον εργοστασιακό χώρο της και είχα γνωρίσει τον κ. Peter Suchy, ιδρυτή της εταιρίας, όπως και ένα από τους γιούς του τον Robert, δηλαδή έναν ακόμη από την ηγετική ομάδα (η οποία αποτελείται από αυτόν, τον αδελφό του Patrick και την αδελφή του Veronika) που συνεχίζει και σήμερα την οικογενειακή παράδοση με μια κυριολεκτικά τεράστια γκάμα προϊόντων. Επίσης, την εποχή εκείνη είχα την τύχη να αποκτήσω μια κεφαλή Clearaudio Accurate που κατάφερε να με κερδίσει με την (κυριολεκτικά) ακρίβεια της αναπαραγωγής της.

Στο πέρασμα του χρόνου δοκίμασα κι άλλα προϊόντα της εταιρίας όπως προτάσεις πικάπ & βραχίονα, προενισχυτές phono αλλά και αξεσουάρ, κι όλα είχαν ένα αέρα ποιότητας που έχει παραμείνει σταθερός μέχρι σήμερα. Μετά από χρόνια, λοιπόν, ήρθε πρόσφατα στα χέρια μου μια κεφαλή πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ (λιανική τιμή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στα 1.059 ευρώ) με στοιχεία που, όπως υποστηρίζει η εταιρία, βρίσκουμε σε αρκετά ακριβότερες κεφαλές.

Τεχνικά και άλλα.

Πρώτα απ’ όλα να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για μια κεφαλή τύπου κινητού πηνίου (Moving Coil), δηλαδή το στέλεχος που φέρει τη βελόνα κινεί ένα ζεύγος πηνία που είναι στερεωμένα επάνω του μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο. Αυτή η κίνηση δημιουργεί ένα ρεύμα που με τη σειρά του διεγείρει το στάδιο ενίσχυσης που αποτελεί τον προενισχυτή μας. Η έξοδός της είναι 0,4mV (at 5 cm/sec), δηλαδή αρκετά μεγάλη ώστε να μην προβληματίσει ούτε τους πιο αδύνμους σε κέρδος προενισχυτές. Διαθέτει, δε, στέλεχος από boron (αρκετά σπάνιο στην κατηγορία όταν πρωτοεμφανίστηκε πριν από 12 περίπου χρόνια αλλά αρκετά κοινό σήμερα) που εξασφαλίζει υψηλή στιβαρότητα με πολύ χαμηλή μάζα ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην βελόνα με προφίλ Micro Line (επίσης κάτι αρκετά κοινό σήμερα) να ακολουθεί χωρίς κόπο πρακτικά οτιδήποτε βρει στο δρόμο της. Η μάζα της κεφαλής είναι στα 8 γραμμάρια, η απόκριση συχνότητας αναφέρεται ως 20-20.000Hz, ο διαχωρισμός των καναλιών φτάνει τα 28dB και η ισορροπία τους τα 0,5dB. H Concept MC δεν δυσκολεύτηκε να διαβάσει άνετα τα 70μm στο δίσκο δοκιμών, με βάρος τα 2,2 γραμμάρια. Τα πηνία της είναι κατασκευασμένα από Oxygene Free Copper (χάλκινα) ενώ με βάση την εμπέδησή τους απαιτούν τουλάχιστον 110Ω φορτίου. Στο συγκεκριμένο τομέα δοκίμασα κι άλλες τιμές, καθώς σε μεγάλο μέρος της δοκιμής είχα στα χέρια μου ένα προενισχυτή phono της Project Audio (Phono Box DS-3B)που έδινε τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης διάφορων φορτίων, κι εκεί βρήκα ότι στο σύστημά μου μου «κάθεται» καλύτερα φορτίο γύρω στα 500Ω.

Το πικάπ που δοκιμάστηκε η κεφαλή είναι ένα Acoustic Research X-B (έτσι ξεκίνησε τη ζωή του) με την πλήρη μετατροπή της Merrill Audio (USA) για το συγκεκριμένο μοντέλο όπου τα μόνα που υπάρχουν από το αυθεντικό μοντέλο  σήμερα είναι το υποπλατό και η μεταλλική επιφάνεια του σασί (plinth) που φέρει τα στηρίγματα από τα ελατήρια της ανάρτησης και το μοτέρ. Όλα τα άλλα ( υποσασί , πλατό, πηγάδι, άξονας, ελατήρια, μοτέρ, ηλεκτρονική τροφοδοσία με ρύθμιση στροφών κλπ.) έχουν αλλαχθεί. Ο βραχίονας είναι ένας αρκετά τροποποιημένος Rega RB-900 με αλλαγμένη καλωδίωση, απόσβεση κλπ., ενώ ως προενισχυτή phono χρησιμοποίησα δύο, ένα Lehmann Audio Black Box (πολύ βελτιωμένο με νέο μετασχηματιστή, σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, σασί, βύσματα, καλωδίωση) με αντίσταση εισόδου 470Ω και ένα Bonnec Fono με αντίσταση εισόδου γύρω στα 330Ω – η μεγαλύτερη που προσφέρει το συγκεκριμένο μηχάνημα). Η τοποθέτηση της κεφαλής ήταν αρκετά εύκολη με μόνο ένα πολύ μικρό σημείο ταλαιπωρίας, αυτό της ρύθμισης της γεωμετρίας καθώς το στέλεχος είναι αρκετά πίσω στο σώμα της κεφαλής και δεν είναι τόσο εύκολα διακριτό όπως π.χ. μιας Ortofon κλπ. για την ευθυγράμμιση με τις γραμμές του protractor (βοηθά όμως πολύ το ορθογώνιο σώμα της σε αντίθεση με άλλες…). Πέρα από αυτό όμως, όλα καλά. Αν και θεώρησα ότι η κεφαλή ήρθε τουλάχιστον ελαφρά χρησιμοποιημένη, πριν την κρίνω αυστηρά έπαιξα (με μεγάλη μου χαρά) καμιά 40αριά LPs. Και σίγουρα τα χρειαζόταν!

Για σύγκριση στην κατηγορία (πέρα από αρκετές κεφαλές που έχουν περάσει κατά καιρούς από τα χέρια μου, όπως Nagaoka MP-500 κλπ.) χρησιμοποίησα μια Dynavector DV-20×2 που θεωρώ πρώτα απ΄όλα ως μια πολύ ισορροπημένη σε όλους τους τομείς κεφαλή την οποία και αγαπώ ιδιαίτερα για όλα όσα μου δίνει (μουσικά). Πρέπει να τονίσω  ότι την κατηγορία τιμής αυτών των κεφαλών (1.000 ευρώ πάνω-κάτω) τη θεωρώ ως την κατηγορία που πρέπει να πάει κανείς ώστε από τη μια να μην έχει βασικά θέματα σε ποιότητα ήχου (δηλαδή να έχει εξασφαλίσει πολύ ισορροπημένο και ευχάριστο ήχο) και από την άλλη να μην σκέφτεται κάθε φορά που ακούει τους δίσκους του ότι έχει κάνει κάποιο ιδιαίτερο συμβιβασμό. Ναι, οι κεφαλές σε πιο μεγάλες κατηγορίες (π.χ. πάνω από 2.000 ευρώ) είναι σαφώς καλύτερες, κάτι που φαίνεται σε άμεση σύγκριση κυρίως, αλλά και με τι κόστος.

Clearaudio model Concept Air Dark Wood πικάπ-βραχίονας & κεφαλή. Μια ολοκληρωμένη αναλογική πρόταση από τον Γερμανικό high-end audio οίκο που άνετα θα περάσει με αξιώσεις στον προσωπικό σας χώρο ακρόασης. Θα λάβει την θέση του πρωταγωνιστή της μουσικής σας απόλαυσης σε αυτά τα πλαίσια κατηγορίας τιμής.

Εντυπώσεις ακροάσεων.

Το σύστημα πλατό/βραχίονα που την τοποθέτησα χαρακτηρίζεται από άνετο, μεγάλο, πολύ λεπτομερή και πολύ δυναμικό ήχο, με πάρα πολύ καλό χαμηλό, αν και ίσως λίγο περισσότερο απ’ ότι θεωρώ ουδέτερο (όπως αποδίδουν άλλα πικάπ που έχω στην κατοχή μου, ή λέτε εκείνα να είναι πιο στεγνά;). Με την Concept MC ο ήχος ήταν «μια χαρά», χωρίς ιδιαίτερες παρεκκλίσεις από το χαρακτήρα που γνωρίζω, κι αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς έτσι ευχαριστήθηκα κάθε (σχεδόν, και γι’ αυτό διαβάστε παρακάτω) είδος μουσικής χωρίς να δυσανασχετήσω καθόλου. Ναι, το αγαπώ αυτό το πικάπ που με συνοδεύει εδώ και 33 χρόνια (από τις σπουδές μου στις ΗΠΑ, όταν το αγόρασα μεταχειρισμένο -φυσικά- από ένα μαγαζί στη Harvard Square με σκοπό να του κάνω όλες τις μετατροπές του George Merrill) στις κριτικές ακροάσεις μου, οπότε ακούγοντας ήχους που δεν ξέφευγαν από το «φυσιολογικό» με την Concept MC ήταν πολύ ενθαρρυντικό για το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, αν και η Concept MC τοποθετεί τη στερεοφωνική εικόνα πιο μπροστά απ’ ότι έχω συνηθίσει, δεν είναι τόσο μπροστά σε σημείο που να ενοχλεί και έτσι προσαρμόστηκα εύκολα. Το βάθος αλλά και το πλάτος της εικόνας κινήθηκαν σε φυσιολογικά πλαίσια για την κατηγορία της.

Η τονική ισορροπία της ήταν σχεδόν άψογη (αν θα ήθελα μια ιδέα περισσότερο αέρα), η απόδοση της λεπτομέρειας ήταν πάρα πολύ καλή για την κατηγορία αλλά όχι κορυφαία (εκεί η Dynavector τα πάει σχεδόν εξαιρετικά), τα δυναμικά εντυπωσιακά (από τα καλύτερα), τα σώματα των οργάνων πολύ μεστά και ικανοποιητικότατα στην περιγραφή των περιγραμμάτων, η απόδοση των αρμονικών πολύ καλή (αν και κάποιες διαφορετικής προσέγγισης δίνουν λίγο παραπάνω πλούτο). Η απόδοση του ρυθμού με την Concept MC… πάρα, μα πάρα πολύ καλή ! Η συμπεριφορά της με όλα τα είδη της μουσικής ήταν -σχεδόν- δίχως ψεγάδι (ειδικά με οτιδήποτε είχε να εκφράσει δύσκολα ρυθμικά περάσματα) ενώ μόνο με κλασσική μουσική μου έδειξε ότι δεν είναι μια κορυφαία κεφαλή, ανεξάρτητα κατηγορίας τιμής. Αλλά μην τα περιμένουμε κι όλα από αυτή, γι’ αυτό υπάρχουν και τα ακριβότερα μοντέλα, έτσι δεν είναι;  Τα μπάσα αποδίδονται με πολύ σφικτό, συμπαγές σώμα και πολύ καλή περιγραφή κάθε νότας, τα δε μεσαία και τα πρίμα ακούστηκαν με αξιοθαύμαστη ισορροπία αλλά και μια μικρή «αυστηρότητα». Συνολικά πρόκειται για μια από τις καλύτερες λύσεις στην κατηγορία.

Συμπέρασμα

Η παρουσία της Clearaudio Concept MC στο σύστημά μου ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, που κράτησε αρκετές εβδομάδες, σπάνια ένιωσα την ανάγκη να άλλαξω πηγή κι αυτό πρέπει να σας λέει κάτι (ακόμα κι όταν άκουγα κλασσική μουσική). Σας τη συστήνω οπωσδήποτε, αλλά μετά από προσεκτική ακρόαση (είτε στο δικό σας πικάπ είτε σε πικάπ επίδειξης) γιατί έχει -πως να το κάνουμε- και αυτή έναν «χαρακτήρα» που ανάλογα με τα μουσικά γούστα σας θα ταιριάξει στο αυτί σας  ή και όχι.

Αντιπροσωπεία – Διάθεση & Ακροάσεις Clearaudio

Clearaudio – Σημεία Διάθεσης & Ακροάσεων

 

About HiEndNews

customsonicline.com/
x

Check Also

AUDIOLAB 9000 CDT Transport [Review].

AUDIOLAB 9000 CDT Transport Review. Δοκιμή Οδηγού ανάγνωσης CD (Transport)   Η Audiolab είναι γνωστή ...

Thorens model TD 402 Direct Drive Turntable [Review].

Thorens model TD 402 Direct Drive Turntable Δοκιμή ημί-αυτόματου πικάπ άμεσης οδήγησης Thorens TD-402 DD. ...

Audiokultura “ISKRA 1” Blue Daphne MM/MC Phono Stage [Review].

ISKRA 1 Blue Daphne MM/MC Phono Stage Δοκιμή προενισχυτή κεφαλών πικάπ MM/MC   Αναλογικές νότες ...