Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Aphrodites VIP Total brands

Audiolab 6000A ‘Play’ Edition Integrated Review.

advertisers-banners-barcontact e-mail: abouthifi@gmail.comAudiolab UK model 6000A Play Integrated Amplifier Review.

Στην κορυφή της κατηγορίας του, ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με τα όλα του, wireless streaming ψηφιακό μετατροπέα – προενισχυτή κεφαλής πικάπ και απίστευτη ηχητική κλάση!

by hiendnews team & D. Dravopoulos

Δύο προσιτές κατασκευές της Audiolab UK σειράς 6000 βρέθηκαν λίγο πριν το νέο έτος στα χέρια μας και ειλικρινά τις χαρήκαμε. Καθώς είχαμε να ακούσουμε προσεκτικά κάποια πρόταση της εταιρίας περισσότερο από δέκα χρόνια, πρόκειται αποκλειστικά για τρανζιστοράτες σχεδιάσεις που πράγματι κάνουν διαφορά στην κατηγορία τους. Ωστόσο, σε μια πολυπληθή ή καλύτερα χαοτική κατηγορία ενισχυτών και ψηφιακών πηγών ως τις δύο χιλιάδες ευρώ, όπου οι τεχνολογικές λύσεις αφθονούν, διανύοντας παράλληλα μια δεκαετία όπου χάρη στην διδακτική διαδικτυακή πληροφόρηση δεν υπάρχουν και πολλά μυστικά, η ηχητική εκφραστικότητα και κλάση μιας τέτοιας πρότασης είναι και το απόλυτο τελικό ζητούμενό μας. Μετά την πρώτη για το νέο έτος δοκιμή μας, αυτή του Audiolab 6000N WiFi Streamer, ερχόμαστε στον ολοκληρωμένο ενισχυτή σε επίσης WiFi Streaming έκδοση, μοντέλο 6000A ‘Play’. Να δεχθούμε ότι ανακαλύψεις και εφαρμογές στα οικονομικά solid-state (τρανζιστοράτα) ενισχυτικά έχουν γίνει τόσες και τόσες και ότι τα σχέδιά τους είναι λίγο πολύ γνωστά και ήδη εφαρμοσμένα σε πλήθος υλοποιήσεων. Όμως, ποιά είναι εκείνα τα ηχητικά συστατικά που μπορεί να κάνουν την ουσιαστική διαφορά, την διαφορά που ξεχωρίζει από τα πρώτα ακούσματα, ιδίως με την λέξη ‘οικονομία’ στο νου; Στην περίπτωση του Audiolab 6000A ‘Play’, εκτός της προσήλωσης στην λεπτομερή και καλλιεργημένη έκφραση, τα βασικά που απορρέουν είναι τελικά η μουσικότητα, ο πλούτος σωμάτων και η τονική ισορροπία. Για το ιστορικό όνομά της, τα είπαμε προσφάτως. Για την σημερινή της άποψη στους ολοκληρωμένους και προσιτούς ενισχυτές, ο 6000A Play διαπιστώσαμε να μας μίλα με ευφράδεια και ειλικρίνεια. Ας τον προσέξουμε από την αρχή.

Audiolab 6000A ‘Play’ Ολοκληρωμένος Ενισχυτής τάξης Α/Β με ενσωματωμένο ψηφιακό μετατροπέα (DAC), προενισχυτή κεφαλών πικάπ κινητού μαγνήτη (MM phono-stage) όπως και δυνατότητα ασύρματης διασύνδεσης και λειτουργίας ως streamer.

The audiolab 6000A Play incorporates the acclaimed DTS Play-Fi® platform for built-in high-resolution wireless streaming playback (up to 24bit / 96kHz with compatible services such as TIDAL or Qobuz). You can stream from any source on your wireless network, including smartphones, tablets or PCs as well as a NAS Drive. So, however you want to play your music, audiolab ’s 6000A Play will deliver outstanding performance.

O 6000Α Play έλαβε ρεύμα χωρίς την χρήση κάποιου ιδιαίτερα ακριβού φίλτρου ρεύματος (AC conditioner), απλά από το προσεγμένο πολύπριζο της Dynavox μοντέλο X-2000. Συνδέθηκε με τα ηχεία της Proac, Elac & Triangle μέσω καλωδίων της Nordost. Ως ψηφιακή πηγή χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο ενσωματωμένος και πολύ ικανός digital to analog κονβέρτοράς του, τόσο από τις θήρες optical όσο και coaxial. Για να εκτιμήσουμε το phono-stage του, φέραμε δίπλα του το αγαπημένο μας προσιτό πικάπ της Pro-Ject μοντέλο Debut Carbon EVO με κεφαλές τις Ortofon 2M Red & Nagaoka MP150 αναβαθμισμένο με το υποπλατό Pro-Ject Alu Sub-Platter. Σε streaming διασύνδεση χρησιμοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Tidal & Spotify Premium. Υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης και μέσω Bluetooth (aptX Codec).

Η Αudiolab προτιμά την κλασσική σχολή της τάξης ενίσχυσης ΑΒ, δίνοντας την δυνατότητα στον ολοκληρωμένο της να μπορεί να λειτουργήσει και ξέχωρα ως μόνον προενισχυτής ή τελικός ενισχυτής μέσω επιλογής από το μενού του. Η ισχύς του σε αντίσταση ηχείου 8Ω ανέρχεται εως τα 50W ανα κανάλι, με μέγιστη απόδοση τα 75W στα 4Ω. Μέσα του συναντάμε τυπική Audiolab ποιότητα υλικών, έναν 200VA τοροειδή μετασχηματιστή και συνολικά τέσσερις έδρες 15000uF πυκνωτών, στο σύνολο 60000uF (αξιοσημείωτο απόθεμα ρευμάτων για αποφυγή κάθε είδους στρεσαρίσματος). Όσον αφορά τον ψηφιακό μετατροπέα που ενσωματώνει, επιλέγεται εδώ ο ES9018K2M της Sabre και με διαθέσιμη την παραμετροποίηση τριών επιλογών φίλτρων. Οι ασύρματες υπηρεσίες streaming υποστηρίζονται από το DTS Play-Fi και αφορούν αρχεία hi-res έως όμως τα 24/96kHz.  Για το κομμάτι της προενίσχυσης κεφαλών πικάπ συνεδρεύει ένα ιδιαίτερα καλόηχο JFET κύκλωμα (με φυσικά RIAA equalization) που αφορά τις κινητού μαγνήτη. Ο 6000Α διαθέτει ακόμη και έξοδο-ενισχυτή ακουστικών. Ζυγίζει 7.8 κιλά όπως και ‘ντύνεται’ με το επίσης λιτό και διαχρονικό σε μέγεθος σασί (σε επιλογή μαύρου ή ασημί χρώματος) διαστάσεων  445 x 65.5 x 300 χιλιοστών.

Στην πρόσοψη, αριστερά συναντάμε δύο επιλογείς (τους SEL & MODE που αφορούν εισόδους και λοιπές λειτουργίες ως αναλύονται στο βιβλίο οδηγιών) ενώ δεξιότερα της οθόνης ενδείξεων το ποτενσιόμετρο στάθμης.  Πιο δίπλα και η είσοδος ακουστικών, ο δέκτης σήματος τηλεχειριστηρίου & το standby on/off της συσκευής. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα πυκνοκατοικημένο κέντρο εισόδων και εξόδων. Κεντρικός διακόπτης on/off, έπειτα οι μπόρνες εξόδου προς τα ηχεία, πλήκτρο setup & triggering 12V του ολοκληρωμένου όπως και στον 6000N streamer, τρεις AUX εισόδους RCA συν μια για το πικάπ μας (με γείωση), έξοδο της προενίσχυσης του 6000Α για σύνδεση, για παράδειγμα, με άλλο τελικό ενισχυτή ή sub-woofer καθώς και είσοδος εξωτερικής προενίσχυσης προς το τελικό στάδιό ισχύος του (πάντα RCA). Ακόμη δύο optical και δύο S-PDIF ψηφιακές εισόδους, τρία σημεία εφαρμογής αντίστοιχων κεραιών WiFi & Bluetooth, μια θήρα Ethernet για ενσύρματο internet και μια USB που τιτλοφορείται Update για αναβαθμίσεις (προφανώς του firmware του ενισχυτή). Τί άλλο να απαιτεί κανείς…!

Στην πράξη και στην ουσία…

John Abercrombie “The third Quartet” – ECM Records

Τα όσα ακούσαμε αποτελούν πολύ καλά νέα για εκείνους που έχουν ήδη επιλέξει ένα αξιόλογο ηχείο εισαγωγικής ως και μεσαίας κατηγορίας τιμής, αναζητώντας ότι καλύτερο σε ολοκληρωμένη λύση μέχρι τα χίλια περίπου ευρώ. Αν ο χώρος σας είναι μέτριος ή μικρός και δεν έχετε απαιτήσεις για πολύ υψηλές στάθμες απολαύσεων, ο συγκεκριμένος έρχεται πρώτος στη συζήτηση, τόσο στην απλή του εκδοχή 6000A (χωρίς τον streamer) ή και με τα ασύρματά του κομφόρ εδώ στην έκδοση Play. Διαθέτει παραπάνω από επαρκή αποθέματα ισχύος ενώ έδειξε την πυγμή του ακόμα και με το μεγαλύτερο τρίδρομο ηχείο που οδηγήσαμε, το άριστο στα χρήματα Triangle Antal 40th Anniversary αποδίδοντας απίθανα ως συνδυασμός. Με τα επίσης κορυφαία στα χρήματα ProAc και Elac σειράς Studio και Debut αντιστοίχως, ο 6000Α προσέφερε σοβαρή και καθαρή έκταση στο χαμηλό (κάτι σπανιότατο και ας μας επιτραπεί, εξ πρώτης όψεως δεν του φαίνεται κι όλας) αλλά και λεπτομερέστατες υψηλές που δεν απέχουν πολύ από ολοκληρωμένους τριπλάσιας και πλέον αξίας. Προσφέρει αίσθηση άνεσης και ηπιότητας με μεγάλες δόσεις λεπτομέρειας, ακρίβεια και μεγαλοκαρδία σε απόδοση μεγέθους σκηνής. Οι ακροάσεις που κάναμε μαζί του κάθε άλλο παρά υποτονικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, σε όλες τις σκάλες εντάσεων εφόσον και το ηχείο δεν απαγορεύει. Ακόμη και όταν ο ενισχυτής πιέστηκε αρκετά, παρέδωσε μεγάλα σώματα, ομοιογένεια και κοντρόλ. Η απόδοση του “The Third Quartet” υπογραφής του κιθαρίστα John Abercrombie τόσο σε Compact Disc όσο και πολύ-πολύ κοντινής τελικής ποιότητας streaming μέσω Tidal ήταν υπεράνω υποψίας … των περίπου χιλίων ευρώ! Με μια μεσαία μου έλαμψε από ανοικτοσύνη, φυσικότητα σε χροιές και πυκνότητα υφής, με χαμηλό πλουσιότατο και ελεγχόμενο σε βαθμό πρώτου βραβείου της κατηγορίας όπου κινείται και με μια συνολική αίσθηση κλάσης που δεν θυμόμαστε να έχουμε απολαύσει σε αυτό το σκαλί, δεν πρέπει να τον πάρει κανείς αψήφιστα και να τον προσπεράσει χωρίς να τον ‘ζήσει’ σε τέτοιες ηχογραφήσεις. Σε πολλά κομμάτια του άλμπουμ, σκεφτήκαμε ότι ο λαμπάτος ολοκληρωμένος που έμενε ανενεργός πιο δίπλα τις ημέρες της δοκιμής κάλλιστα θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Η κατά κανόνα συνολική αίσθηση της μουσικής έκφρασης με οδηγό τον 6000Α Play σε κάνει να αναρωτηθείς το πόσο καλύτερα -και δεν γνώριζες- είναι τελικά τα ηχεία που διαθέτεις αν δεν είχες εξερευνήσει λόγω της απουσίας του.

Steve Vai “Passion & Warfare” Guitar Instrumental LP

Και σε αυτό το σημείο έρχεται ακόμη μια έκπληξη. Τα βινύλια. Αποφασίζοντας να ακούσουμε οκτώ ολόκληρα από την συλλογή μας (μεταξύ αυτών εκτός από κλασσική …και Steve Vai και Metallica!), φάνηκε ότι το phono-stage μέσα του οδηγεί σε καθαρότερο, πιο σαφή ήχο και καλύτερη περιγραφή των υψηλών και μεσαίων συχνοτήτων ακόμη και από εξωτερικές λύσεις των τριακοσίων ευρώ. Οι διαφορές και η απουσία χρήσης ενός οικονομικού rca interconnect μεταξύ του υπάρχοντος προσιτού προενισχυτή κεφαλής κινητού μαγνήτη σε σχέση με τον ενσωματωμένο JFET του 6000A είναι επαρκώς ακουστές. Οι συνακροατές πήραν εύκολα την απόφαση να προτιμήσουν –και μάλιστα με διακριτή διαφορά- την υλοποίηση εντός του σασί της Audiolab! Από τις «σκούπες» των ντραμς στις jazz ηχογραφήσεις μέχρι τα ξερά και γρήγορα χτυπήματα των Metallica, διαπιστώνουμε αέρα, βάθος χαμηλού και άνεση σε άνισες δόσεις συγκριτικά με τον ανταγωνισμό των all-in-one ολοκληρωμένων. Τόσο ο παλμός όσο και η ρυθμικότητα κινούνται επίσης σε καλό επίπεδο. Και όταν τελικά η πολύωρη ακρόαση φτάσει στο τέλος της, δεν παραμένει κανένα ιδιαίτερο σημάδι κόπωσης. Η σκέψη ότι τα «άκουσες όλα» με τις οικονομικότερες των κεφαλών κινητού μαγνήτη είναι ο ορισμός της πληρότητας. Μια πληρότητα που πρέπει να την συνειδητοποιήσετε εδώ, ιδίως αν στο μέλλον θέλετε να ξοδέψετε περισσότερα αποκτώντας κι άλλα LPs που αγαπάτε. Ψάχνοντας την δισκοθήκη μας πέσαμε στο αριστουργηματικό instrumental άλμπουμ & σημείο αναφοράς της καριέρας του βιτρουόζου rock κιθαρίστα Steve Vai “Passion & Warefare”. Δεν είναι λίγο πράγμα να περνά σε εισαγωγικής σειράς ηχεία τόσο καλά το σώμα μιας ηχογραφημένης με αρκετά digital fx εποχής (τέλη ’80 αρχές ’90) ηλεκτρικής Ibanez JEM, χωρίς κάτι να σε διώχνει, διαβάζοντας άνετα μικρολεπτομέρειες και νότες όλων των μουσικών από μια εισαγωγική Ortofon 2M Red κεφαλή κινητού μαγνήτη.

“Double Image – Dawn” by ECM 1979 (Streaming από Spotify Premium)

Περνώντας στην WiFi Streaming ευκολία και ιδιότητα του 6000Α Play αλλά και συγκρίνοντας τον –εύκολα- με τον 6000Ν streamer που χρησιμοποιεί και το ίδιο DAC chipset που φορά και ο ολοκληρωμένος, βρίσκουμε μεγάλες ομοιότητες αλλά και διαφορές. Χωρίς την χρήση των επιπλέον καλωδίων rca διασύνδεσης και ρεύματος, με ότι αυτά προσθέτουν ή αφαιρούν στον ήχο, και ακούγοντας επιλογές μέσω υπηρεσιών Tidal & Spotify, ο ‘Play’ αποφεύγει να εμποτίσει την κάθε συχνοτική περιοχή με την προσωπικότητα των επιπλέων συνδέσεων-διαδρομών. Αποτέλεσμα, μια πιο ουδέτερη και αναλυτική εκφραστικότητα από άκρη σε άκρη, μια καλύτερη ενόραση του κάθε ηχογραφήματος. Τόσο το νεύρο όσο και η αμεσότητα κερδίζει πόντους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στην πρόταση του 6000A. Από το “Dawn – Double Image” της ECM έως κομμάτια της πολυδιάστατης δισκογραφίας του Frank Zappa και των πιο σύγχρονων Placebo, το streaming έρχεται μια ανάσα από ένα σοβαρό cd-transport συνδεδεμένο στην S-PDIF ψηφιακή είσοδο, τόσο σε υφή όσο και σε αληθοφάνεια εικόνας. Αποφεύεγεται μια υποδεέστερη ανάγνωση ακόμα και πολυακουσμένων άλμπουμς αφήνοντας στο τέλος αρμονικό και αρεστό αποτέλεσμα όσο και δύσκολα και εάν είναι τα μουσικά περάσματα. Άνετα λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει και η κύρια συνήθεια.

Key Features: Full analogue and digital circuitry retained from the award-winning and class-leading audiolab 6000A integrated amplifier with built-in wireless streaming technology, Class AB power amplification: 2x50W into 8 ohms; 2x75W into 4 ohms aptX Bluetooth streaming, ESS Sabre32 ES9018K2M Reference DAC – as seen in the award-winning audiolab 6000A, Three user-selectable digital filters, Class A post-DAC active filter,Low noise JFET MM phono stage, Dedicated current-feedback headphone amp, Three operational modes – Integrated Mode; Pre-Power Mode; Pre Model, Ethernet connection – wired internet connection for high bandwidth applications, Dedicated high-performance MM phono input, Separate pre-power sections for flexibility of operation, Automatic equipment activation via 12V trigger, Auto standby function, Wi-Fi® Technology DTS Play-Fi streams music over standard Wi-Fi networks, delivering perfectly synchronized audio, with no lag and zero loss in sound quality. Lossless Audio Streaming Stream in 24-bit/192kHz with compatible streaming services and files formats. Multi-room Enjoy music in every room of your house. All at once, perfectly synchronized, with no lag. You’re in control. DTS Play-Fi App Simply download the free app and immediately send songs via Wi-Fi to any speaker in any room of the house. Easy Setup No logins, no complicated computer-based setups. Just download the app and within minutes, you’re ready to listen. Any Operating System Fully compatible with all operating systems: Apple iOS, AndroidTM, Windows® PC, and Fire OS.

Συμπέρασμα

Απρόσμενα καλόηχος ολοκληρωμένος ενισχυτής, εξοπλισμένος με ικανότατο ψηφιακό μετατροπέα της ESS Sabre , WiFi Streaming ασύρματη διασύνδεση (στην έκδοση Play) και προενίσχυση κεφαλής πικάπ κινητού μαγνήτη αξιώσεων. Η έκπληξη του τελευταίου διμήνου, που τελικά ήρθε στα χέρια μας μέσω της νέας του έδρας Orpheus Audio. Απίθανα μουσικός, εκτεταμένος και καλλιεργημένος. Μπορεί να ανεβάσει δραματικά τις επιδόσεις του μεγαλύτερου μέρους των ηχείων κατηγορίας από τετρακόσια έως -ας θέσουμε- τις τρεις χιλιάδες ευρώ, αν πράγματι απουσίαζε ένας παρτενέρ μεσαίας ισχύος της εκφραστικότητας του 6000A. Από τους πιο πλούσιους σε σώμα και γενναιόδωρους σε διαστάσεις σκηνής τρανζιστοράτους (τάξης Α/Β) της σημερινής αγοράς έως τα εκατό watt. Θα απορήσετε με το πόσο ανοιχτόκαρδη είναι η Audiolab UK σε αυτή την τιμή διάθεσης.

Σύστημα Αναφοράς:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): Kuzma Stabi-M, Pro-Ject RPM 3, E.A.T. (European Audio Team) Forte S, Pro-Ject Debut Carbon EVO Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): VTL, Lejonklou Slipsik 7.1, Musical Fidelity, Conrad-Johnson Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon 2M Black 250-LVB & 2M Red, Van den Hul THE FROG, Vertere Mystic, Sumiko, Kuzma CAR-50, Skyanalog MCs, Dynavector κ.α. Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Primare, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio, Metronome Audio, Jadis κ.α. Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, E.A.R.-Yoshino, Conrad-Johnson (various) Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): VTL, Audiolab UK model 6000A, Jadis Orchestra Reference, RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), Conrad-Johnson (tube & solid-state various) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): Duevel, ProAc Studio & Response series, Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle (Various) Cables (Καλωδιώσεις): Nordost Blue Heaven Phono Cable, Nordost ηχείων-interconnect, Neotech interconnects, Esprit Audio ηχείων-interconnects, Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): Neotech, IsoTek, Oyaide, Shunyata Research Power Conditioning (Φίλτρα AC): Dynavox, Shunyata Research Hydra, Nordost Qv2/Qk1, Lab12.

Τιμή :

1.189,- € Audiolab 6000A “Play” Edition

969,- € Audiolab 6000A (με phono-stage & DAC)

Αντιπροσωπεία Audiolab UK:

Διάθεση – Ακροάσεις :
About HiEndNews

Aphrodites Vision 2
x

Check Also

Ideon Audio model Absolute Stream Review .

Ideon Audio Absolute Stream Review. High-end digital audio Streamer & Server Για όσους αναζητούν το ...

Nordost Blue Heaven+ Phono Cable Review .

Nordost Blue Heaven+ Phono Cable Review. Ένα καλώδιο πικάπ που κάνει την τρανταχτή διαφορά στην ...

Nagaoka MP-150 Cartridge Review .

Nagaoka MP-150 Moving Magnet Cartridge Review. “Best Buy” κεφαλή πικάπ κινητού μαγνήτη στην κατηγορία τιμής ...