Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
CHAMELEON AUDIO TOP 3

The Sword Supra Line Of Cables Tested !


advertisers-banners-bar


ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Chameleon Audio


Fruit Of The Tube


 

Golden Acoustics


A+ Audio


Exclusive Audio


ideon-banner-2018-inside

IDEON Audio


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


mastersoundbanner Audio Vision Art


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


Aphrodite’s Vision


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


Videorythmos


supra-review-sword-cover-1

Supra Top-of-the-Line Sword series Cables

The Holly Sword of Value-For-Money


Δοκιμή σειράς καλωδίων (interconnect & ηχείων) Supra Sword

.

thanasis_moraitis

by Thanasis Moraitis

Αρκετά από τα προϊόντα της σουηδικής Supra τα γνωρίσαμε σε προηγούμενη δοκιμή μας και μας έπεισαν ότι πρόκειται για προτάσεις που σέβονται τον καταναλωτή, αφού όχι μόνο έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις στον πιο σημαντικό τομέα, αυτό της ηχητικής ποιότητας, αλλά είναι πολύ καλά κατασκευασμένα και πολύ λογικά τιμολογημένα. Ίσως δε να είναι τα πιο λογικά, για τις επιδόσεις τους, τιμολογημένα προϊόντα ήχου και εικόνας της αγοράς! Αυτή τη φορά δοκιμάζουμε τα κορυφαία μοντέλα καλωδίων ιντερκονέκτ και ηχείων που ανήκουν στη σειρά Sword, τα οποία παρουσιάστηκαν πριν κάμποσα χρόνια με αφορμή την 30η επέτειο της εταιρίας (ήδη η εταιρία βαδίζει στην 42η χρονιά της). Είναι επίσης κρίσιμο να αναφερθεί ότι όλα τα καλώδια της Supra κατασκευάζονται από τους ίδιους εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιό τους διατηρώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο ποιότητας & κρατώντας ταυτόχρονα το κόστος όσο το δυνατό πιο χαμηλά!

Sword_in-bag-top1-review

Τα Sword, είτε ως ιντερκονέκτ, είτε ως ηχείων είναι ιδιαίτερα προϊόντα, ναι μεν πολύ καλά κατασκευασμένα και με πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα πίσω από τη σχεδίασή τους, αλλά το κυριότερο με πολύ ενδιαφέροντα ήχο. Ήχο που τελικά δε μοιάζει σε χαρακτήρα με σχεδόν κανένα καλώδιο εκεί έξω, παρόμοιας τιμής αλλά και αρκετά ανώτερης σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο που η εταιρία αναφέρει ότι όποιοι έχουν δοκιμάσει τα καλώδια της κορυφαίας τους σειράς δεν τα έχουν επιστρέψει… Και η ιδέα πίσω από αυτά είναι απλή μεν αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική (οι απλές ιδέες είναι αυτές που σου έρχονται δύσκολα…). Η κατασκευή λοιπόν των Sword βασίζεται γενικά στη χρήση μιας ομάδας πολλών αγωγών υψηλής καθαρότητας χαλκού σε Litz τοπολογία (δηλαδή μονωμένων ξεχωριστά με ένα πολύ λεπτό στρώμα βερνικιού) τυλιγμένων με μια φορά και αντίστοιχης ποσότητας αγωγών, επίσης Litz που είναι τυλιγμένοι ακριβώς από επάνω από τους άλλους, μόνο που εδώ έχουν ακριβώς την αντίθετη φορά σύστριψης. Με αυτό τον τρόπο αναφέρει η εταιρία, καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την ακύρωση των οποιονδήποτε ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, εξαφανίζουν το επιδερμικό φαινόμενο ενώ πετυχαίνουν πάρα πολύ χαμηλή αυτεπαγωγή μαζί με κορυφαία φασική συνοχή, δηλαδή ηλεκτρικά πλέον μοιάζουν σαν ένα πολύ μικρό κομμάτι σύρματος, άρα είναι εντελώς διάφανα σε ήχο. Αυτά αναφέρει τουλάχιστον ο δημιουργός τους…

suprainter1-review

The Supra model Sword-ISL interconnect RCA.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ας ξεκινήσω την περιγραφή με το ιντερκονέκτ που ονομάζεται Sword-ISL. Πρώτα απ’ όλα το καλώδιο έρχεται προτερματισμένο σε προκαθορισμένα μήκη (0,8μ & 1μ αλλά μπορείτε να το παραγγείλετε και σε custom μήκη ανάλογα με τις ανάγκες σας) με πολύ ποιοτικά βύσματα που «κλειδώνουν», ενώ δεν διαθέτει πλέον τον ξύλινο διαχωριστή καθώς αρκετοί από τους πελάτες τους παραπονέθηκαν ότι τους δυσκόλευε στην τοποθέτηση. Επίσης, στην αρχή τα καλώδια RCA πωλούνταν μέσα σε ξύλινη θήκη. Κι εδώ πλέον ο αγοραστής παίρνει πλέον μόνο αυτό που του χρειάζεται, δηλαδή το καλώδιο και μόνο σε μια απλή, σχετικά, συσκευασία. Το Sword-ISL κυκλοφορεί σε single ended (RCA) αλλά και σε balanced (XLR) έκδοση. Κατασκευαστικά τώρα το RCA Sword-ISL (τον τύπο δηλαδή που δοκίμασα) διαθέτει δύο κύριους κλώνους  (ένα για το σήμα κι ένα για την επιστροφή ανά κανάλι) που ο καθένας τους αποτελείται από 6 συν 6 αγωγούς Litz OFC (με τη γεωμετρία που προανέφερα, 6 αριστερόστροφα και 6 δεξιόστροφα τυλιγμένους) δημιουργώντας ένα αγωγό (ανά κλώνο) εμβαδού 1,5 mm2 ή 15 AWG αν το θέλετε αμερικάνικα. Η μόνωση των κλώνων είναι από PE, το καλώδιο είναι 100% θωρακισμένο με αλουμινόχαρτο ενώ η εξωτερική μόνωση είναι από PVC. Η ωμική αντίσταση του καλωδίου είναι 33 Ohm/km, η χωρητικότητά του είναι 0.14 pF/m και η αλλαγή στη φάση από 0.5-100kHz ανέρχεται στο 0,96 cos φ (0.5-100kHz) με το σφάλμα φάσης στο ακουστό φάσμα να είναι απλά μηδέν μοίρες!

sword-supra-review-inside1

Supra Sword Speakers Cables.

Το καλώδιο των ηχείων επίσης έρχεται προτερματισμένο, για τον απόλυτο έλεγχο ποιότητας των τερματισμών (2, 3 & 4 μέτρα μήκος ή και custom μήκη μετά από παραγγελία). Το ίδιο το καλώδιο διαθέτει επίσης ανά κανάλι (εκτός κι αν είναι τερματισμένο ειδικά για δικαλωδίωση) δύο παράλληλα τοποθετημένους κλώνους, ένα για το (+) κι ένα για το (-). Ο κάθε κλώνος διαθέτει από 12 Litz OFC αγωγούς με φορά αριστερόστροφη και άλλους 12 (και πάλι Litz OFC) τοποθετημένους με δεξιόστροφη φορά, που σχηματίζουν ένα αγωγό με συνολικό εμβαδό 3 mm2 ή 12 AWG.  Η διάμετρος του κάθε Litz αγωγού είναι 0,4 χιλιοστά. Κι εδώ οι μονώσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, είναι ίδιου τύπου με το ιντερκονέκτ. Η ωμική αντίσταση του καλωδίου είναι 5.2 Ohm / km, η αυτεπαγωγή του 0.25 μH / m, η αλλαγή στη φάση ανέρχεται στο 0.96 cos φ (0.5-100kHz) με το σφάλμα φάσης να είναι κι εδώ 0° (20 Hz – 20 kHz). Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει μεταξύ μόνιμα τοποθετημένων δίχαλων ή του ειδικού βύσματος CombiCon που δέχεται βιδωτά διάφορα βύσματα ανάλογα με το χρειάζεται ο πελάτης. Κι εδώ το καλώδιο, λόγω παρουσίασής του ως επετειακό για τα 30 χρόνια της εταιρίας ερχόταν για περιορισμένο αριθμό στην αρχή μέσα σε ξύλινο κουτί, κάτι που πλέον δεν ισχύει.

 

Ήχος που δύσκολα περιγράφεται;

Η μεγαλύτερη δυσκολία για ένα reviewer είναι να πρέπει να περιγράψει τον ήχο κάποιου εξαρτήματος της ηχητικής αλυσίδας που όμως για πολλούς λόγους δεν έχει ουσιαστικούς χρωματισμούς. Οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι κυρίως για την αναγνώριση της «ταυτότητας» κάθε εταιρίας, ενώ βοηθούν ταυτόχρονα τους χρήστες να πετύχουν πιο εύκολα το δικό τους ηχητικό χαρακτήρα, αυτόν που θεωρεί ο καθένας ότι του ταιριάζει. Ε, λοιπόν, τα κορυφαία Supra είναι σχεδόν αχρωμάτιστα, πράγμα που είναι «κακό» για τους περισσότερους διότι δεν επιδρούν έτσι ώστε να αλλάξουν τον ήχο τους συστήματός μας σε ουσιαστικό βαθμό, ενώ ρίχνουν το βάρος της επίτευξης υψηλής ηχητικής ποιότητας στα μηχανήματα κυρίως (ηλεκτρονικά και ηχεία) αλλά και στο χώρο μας. Πράγμα που εγώ θεωρώ πιο πρέπον, καθώς είναι πιο σωστό να ξεκινάς με κάτι που δεν έχει ουσιαστικά λάθη παρά να βάζεις ένα ακόμη λάθος στην αλυσίδα περιμένοντας ότι κάποια στιγμή δύο ή τρία λάθη στη σειρά θα κάνουν ένα σωστό!

Τα καλώδια Sword, λοιπόν, διαθέτουν σε γενικές γραμμές πολύ καθαρό ηχητικό χαρακτήρα, χωρίς ιδιαίτερους τονισμούς σε -πρακτικά- καμιά περιοχή άρα τα θεωρώ πολύ ισορροπημένα, με έντονες τις δυναμικές διακυμάνσεις, με έντονη την προβολή των τονικών αντιθέσεων, με σωστή απόδοση των αναλογιών των χροιών, όχι ιδιαίτερα φωτεινά αλλά ούτε και ιδιαίτερα σκοτεινά ως σύνολο, δηλαδή σε γενικές γραμμές ουδέτερα.

supra-jumpers-review

Supra Sword Jumper Cables for Biwirable speakers.

Η απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων είναι πάρα πολύ καλή, οι μεσαίες συχνότητες διαθέτουν όγκο, πυκνότητα ενώ είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα εκφραστικές αρμονικά. Tα πρίμα είναι εκτεταμένα με αρκετό αέρα, λεπτομέρεια ανώτερη της οικονομικής τους κλάσης που δεν τονίζεται ιδιαίτερα ώστε να χαλά την ψευδαίσθηση της φυσιολογικότητας. Σε γενικές γραμμές τα καλώδια λάμπουν …δια της απουσίας τους και σε σωστά ματσαρισμένα συστήματα τονίζοντας τα «καλά» τους κι αφήνοντας τα …«κακά» τους μακριά από τη μουσική σκηνή. Η στερεοφωνική εικόνα παρουσιάζεται με κανονικές διαστάσεις, με αρμονικές και τις αναλογίες της σκηνής χωρίς σμικρύνσεις, με εστιασμένη την παρουσίαση των μουσικών οργάνων, των ερμηνευτών και των ομάδων στο χώρο, ενώ και η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι πολύ καλή. Τα Sword είναι επίσης «ήσυχα», με πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό «άγχους» ως χαρακτήρα. Σε ηρεμούν με την κορυφαία ροή τους και την απρόσκοπτη συνέχεια της μουσικής, με αποτέλεσμα να σε αφήνουν να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη μουσική σου χωρίς να σου δείχνουν ότι υπάρχουν στην αλυσίδα ή ότι θα πρέπει να ασχοληθεί μαζί τους ή με το σύστημά σου όσο ακούς την αγαπημένη σου μουσική!

Ναι, δεν είναι τα «καλύτερα» καλώδια του κόσμου καθώς έχω ακούσει -ειδικά τώρα τελευταία- μερικά που μου έχουν κόψει την ανάσα με τον ήχο τους αλλά και την …τιμή τους (>5000 ευρώ). Είναι όμως  τελικά κάτι τέτοιο απαραίτητο; Ίσως ωριμάζω με την πάροδο των ετών (ήδη διανύω την πέμπτη δεκαετία της ζωής μου) και ψάχνω άλλα από το στερεοφωνικό μου, ίσως πλέον θέλω να ασχολούμαι με τη μουσική πιο πολύ απ’ ότι με τις συσκευές, πάντως όπως και να έχει κρίνω ότι η συμβολή των Sword είναι πιο απαραίτητη στη μουσική μας απόλαυση με την βασική τους απουσία από τα δρώμενα παρά την οποιαδήποτε απόλυτα λεπτομερή και εντυπωσιακή παρουσίαση των ήχων μιας ορχήστρας που πετυχαίνουν κάποια άλλα πολύ ακριβότερα και σαφώς εντυπωσιακότερα καλώδια που κοστίζουν πολλαπλάσια χρήματα!

supra-sword-review-1


Συμπέρασμα

Σαφώς πολύ καλύτερο απ’ όσο αφήνει η τιμή του να εννοηθεί (ή μήπως άλλα καλώδια είναι από αρκετά έως πολύ υπερτιμημένα;) ο συνδυασμός των κορυφαίων καλωδίων ιντερκονέκτ με τα αντίστοιχα καλώδια των ηχείων Sword της Supra αποτελεί για όλους εκείνους που δεν νοιάζονται και πολύ για την μάρκα αλλά κυρίως για το αποτέλεσμα να πετύχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης με κορυφαία ροή και άψογο χρονισμό της μουσικής με αρκετά λογικό κόστος. Δοκιμάστε τα (όπως συστήνω για όλα τα καλώδια ανεξαρτήτως τιμής, αυτό δεν αλλάζει) στο σύστημά σας και κρίνετέ τα με βάση αυτά που ακούτε κι όχι με βάση την τιμή τους ή ακόμα και την εμφάνισή τους. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα…


Διάθεση – Ακροάσεις – Αντιπροσωπεία:

audio-veterans-logo

Αντιπρόσωπος:  Audio Veterans, Ολυμπίας 26 – 153 43 – Αγία Παρασκευή – Αθήνα, Τ: 211 012 1616-7


Σύστημα ακρόασης: Προενισχυτής line: Conrad-Johnson (various)  DAC: Ideon Audio Ayazi MK2 + Ultra 3R + External Power Supply for 3R, Cyrus Audio, SoTM, Ενισχυτές: Jadis DA88S 2018 model, Audio Hungary, Vitus Audio, various Class-D/T  Servers/Streamers: Antipodes, PC with Musichi & Fidelizer, Πλατώ/Βραχίονας/Κεφαλή: Reed /Shelter/ Audio Technica, ZYX Phono Stage: Conrad Johnson, Musical Fidelity, Tsakiridis Devices, Ηχεία: Klipschorns,  ProAc, TAD, AudioSolution, various 2-way Καλωδιώσεις: TelluriumQ, Gekko UK Purple Haze Silver 2m interconnect RCA, Supra Cables top-line, USB/Speakers/AC, Van Den Hul, Audioquest, Accessories: LAB12 and Shunyata Research Hydra 6 Filter, Furuman Filters, Aktyna isolation tuning feets, Ideon 3R-mkII.


Supra Sword Interconnect – Ζεύγος 0.8m RCA (570,00€), Ζεύγος 1.0m RCA (595,00€), Ζεύγος 0.8m XLR (620,00€), Ζεύγος 1.0m XLR (650,00€). Οι ανωτέρω τιμές είναι οι τιμές τιμοκαταλόγου και περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. 24%.

Τιμή: Supra Sword ηχείων – Ζεύγος 2m (750,00€), Ζεύγος 3m (990,00€), Ζεύγος 4m (1.250,00€)


 

advertisers-banners-bar


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


Aphrodite’s Vision


Fruit Of The Tube


 

Golden Acoustics


Videorythmos


ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Chameleon Audio


A+ Audio


Exclusive Audio


ideon-banner-2018-inside

IDEON Audio


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


mastersoundbanner Audio Vision Art


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


 

ΗΧΟΔΟΜΗ

About HiEndNews

Exclusive EAT VIP
x

Check Also

Tellurium Q Ultra Blue Speakers Cable & SOtM sHP-100 DAC/Headphones Amp

———————– Με την Tellurium Q γνωριστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα με ...

Cambridge Audio Alva TT Review

Camridge Audio ALVA TT Turntable Από την Μεγάλη Βρετανία με σεβασμό στο Βινύλιο. Review Η ...

December Suggestions: 9 best of the best Cable Brands

—————————- 9 best of the best Interconnect, AC & Speaker Cables Brands hiendnews.gr team 2019 ...