Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Golden Acoustics Artnovion

Schiit Audio Yggdrasil DAC Review


advertisers-banners-bar

telluriumQ-1180X180-banner_________________________

Schiit Audio

Yggdrasil DAC

_________________________

Theta’s Mike Moffat strikes again

Digital To Analog Converter Review

Στην Νορβηγική μυθική κοσμολογία, το Yggdrasil είναι ένα μυθικό τεράστιο δέντρο, που ενώνει μεταξύ τους τους εννιά διαφορετικούς κόσμους της πλάσης, ως η πηγή της δημιουργίας! Στη γκάμα της Schiit Audio είναι το κορυφαίο DAC που φέρνει σε επαφή τον μουσικόφιλο με τον απόλυτο ήχο, από μια καθαρόαιμη σχεδίαση HiEnd που κοστίζει μόλις 2.750 ευρώ.

Yggdrasil Mythical Tree

Όταν πρωτοέπεσε στην αντίληψη μου η Αμερικάνικη εταιρεία Schiit Audio ειλικρινά κοντοστάθηκα στο διαδίκτυο περιεργαζόμενος τις όμορφες συσκευές που έβλεπα στην ιστοσελίδα της και την μίνιμαλ αισθητική της. Βέβαια, όλο αυτό το κέντρισμα ενδιαφέροντος οφείλετε κυρίως χάρη στις διθυραμβικές κριτικές από τον ξένο τύπο (ειδικά στο Absolute Sound) και στις απίστευτα χαμηλές τιμές, δεδομένων πάντοτε αυτών που διάβασα στα review και των φωτό που έβλεπα στο εταιρικό της site. Δηλαδή και σε σχέση με την ποιότητα κατασκευής τόσο του εξωτερικού των συσκευών, όσο και του εσωτερικού, των πλακετών και των τροφοδοτικών. Out of this world είχε ήδη πει το Absolute Sound για ένα από τα πιο προσιτά DAC της εταιρείας και εγώ προσπαθούσα να αποκρυπτογραφήσω το μυστικό της Schitt.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Schiit Audio ίσον: Μεγάλη γκάμα προϊόντων, από ενισχυτές ακουστικών, ενισχυτές ακουστικών με DAC, “σκέτα DAC”, προενισχυτές, τελικούς, phono stage και ένα εκπληκτικό πικάπ! Ένα πικάπ που εάν με ρωτάγατε θα έλεγα ότι κοστίζει πολλά, με μεταλλική κατασκευή, άψογο φινίρισμα και βραχίονα 11άρη από ανθρακονήματα,  μόλις στα 799 δολάρια. Απίστευτο;

Eίπα όντως από μέσα μου: where is the catch? (όπως οι ίδιοι οι Αμερικάνοι θα έλεγαν). Το μυστικό της Schiit Audio δεν είναι άλλο από τον ιδρυτή της Mike Moffat, ιδρυτή της θρυλικής Theta Digital, και τον συνιδρυτή της, Jason Stoddard της επίσης θρυλικής Sumo Audio.

by D. Dravopoulos

Η φιλοσοφία λοιπόν αυτών των δύο ζωντανών θρύλων του Hi-End για τα προϊόντα στην Schiit Audio είναι τουλάχιστον μεγαλοφυής: τα σχεδιάζουμε και τα συναρμολογούμε στην Αμερική, με προμηθευτές Αμερικάνους. Επιπλέον προτιμάμε να ρίξουμε το βάρος (από τη στιγμή που υπάρχει περιορισμός κόστους, για να είναι οι συσκευές καλές αλλά όχι πανάκριβές) όχι σε ευκολίες που ενδεχομένως ο χρήστης να μην χρησιμοποιήσει ποτέ, όπως αποκωδικοποίηση MQA, υπηρεσίες streaming, συνδεσιμότητα Bluetooth και WiFi ή mobile applications, αλλά σε αυτό καθαυτό το κύκλωμα, την ποιότητα των υλικών, την ποιότητα του σασί και του φινιρίσματος και στοχεύοντας μόνον στον ήχο που είναι σε θέση να αποδώσει η συσκευή.Και μάλιστα ο Mike Moffat (τον οποίο γνωρίζουμε προσωπικά) δεν μένει απλά στα όσα είχε επιτύχει στην Theta Digital, δηλαδή τον καλύτερο ψηφιακό ήχο εκείνης εποχής, ξαναγράφοντας τους κανόνες του παιχνιδιού με DAC που παίζουν σαν καλά πικάπ. Αυτή τη φορά με τη βοήθεια του Jason Stoddard της Sumo Audio επιχειρούν (και τα καταφέρνουν) να ξαναγράψουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να ταράξουν από τα θεμέλια της Hi-End κοινότητας, υλοποιώντας συσκευές που είναι τόσο μα τόσο προσιτές, τόσο μα τόσο καλοφτιαγμένες και τόσο μα τόσο καλές ηχητικά… ώστε οι ανταγωνιστές να χάνουν τον ύπνο τους και οι audiophile να τις ακούν με απορία για αυτά που επιτυγχάνουν σε τόσο λογικές και ελκυστικές τιμές.

Όλος ο στόλος της Schiit Audio στην έδρα της Golden Acoustics !

Η εταιρεία διαθέτει αυτή τη στιγμή τρεις ενισχυτές ακουστικών/DAC (Asgard, Jotunheim, Lyr), δύο gaming ενισχυτές ακουστικών/DAC (Fulla, Hel), τέσσερις καθαρόαιμους ενισχυτές ακουστικών (Magni, Valli, Valhalla, Mjolnir), δύο τελικούς ενισχυτές (Vidar, Aegir), έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή (Ragnarok), τέσσερα καθαρόαιμα DAC (Modi, Bifrost, Gungnir, Yggdrasil), έξι προενισχυτές γραμμής που είναι και ενισχυτές ακουστικών (Sys, Loki, Saga S, /+, Freya S/+), ένα phono stage (Mani), ένα πικάπ (Sol) και μερικά αξεσουάρ, όπως remote controls, λάμπες για τα ενισχυτικά, έξτρα τροφοδοτικά και καλώδια. Μεγάλη γκάμα η οποία γίνεται ακόμα πιο μεγάλη καθώς στα DAC υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κάρτας απλής με το DAC της Asahi Kasei το 4490, ή την κάρτα True Multibit, ενώ ο ολοκληρωμένος ενισχυτής μπορεί να αγοραστεί και «σκέτος» και φουλαρισμένος με phono και DAC.

Στις υβριδικές σχεδιάσεις λάμπας/τρανζίστορ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και διαφορετικές λυχνίες (όπως στο Lyr 3), ενώ κάποιοι προενισχυτές της εταιρείας, για παράδειγμα ο μεγάλος Freya+, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως παθητικός ή ενεργός όπως επίσης και ως λαμπάτος ή τρανζιστοράτος. Η χαρά του μουσικόφιλου να δοκιμάζει διαφορετικά κυκλώματα και υλικά για να μπορέσει να φέρει τον ήχο ακριβώς εκεί που ταιριάζει στα αυτιά ή στο σύστημα του.

 

mr. Mike Moffat of Theta, currently at Schiit Audio

Τα ονόματα της Schiit Audiο

Είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι ο Mike Moffat βάλθηκε να ταράξει τα νερά του Hi-End, όχι μόνον με τις συσκευές του και τα ονόματα τους (τα οποία είναι βγαλμένα από την Νορβηγική μυθολογία και μάλιστα όπως την παρουσιάζουν οι ταινίες της Marvel), αλλά και με το όνομα της εταιρείας, καθώς ο διεθνής τύπος είναι γεμάτος από επιφωνήματα του τύπου: What the Schiit is that, Schiit Happens ή That Schiit is bananas!), ας προσθέσουμε και εμείς ένα το No…Schiit Inside ! Πρωτίστως το επιτυγχάνει με την τιμή προς απόδοση, η οποία ξεπερνά κάθε λογική στην αγορά. Για το σκοπό αυτό και για το value for money που έχει επιτύχει ο κύριος Moffat έχει επιλέξει λοιπόν και το ιδανικό όνομα για την εταιρεία του, της οποίας τα προϊόντα «χλευάζουν» τον ανταγωνισμό που πολλές φορές μας δίνει υψηλό κόστος και εντυπωσιακές σχεδιάσεις, όχι όμως και το ζουμί της υπόθεσης, την ποιότητα ήχου και την υψηλή απόδοση προς τιμή.

 

Enter the Yggdrasil

Το Yggdrasil δεν είναι μια συνηθισμένη συσκευή. Δεν είναι απλά το καλύτερο DAC της Schiit Audio, αλλά το καλύτερο DAC που μπορεί να φτιάξει στην παρούσα φάση ο θρυλικός Mike Moffat, όπως ο ίδιος δηλώνει, και αυτό σίγουρα λέει πολλά. Με την πρώτη ματιά και το πρώτο άγγιγμα, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι κοστίζει κάτω από αρκετές χιλιάδες δολάρια, καθώς το σασί, το φινίρισμα, τα τελειώματα, οι βίδες, οι διακόπτες, το ποτενσιόμετρο, τα βύσματα συνδέσεων, αλλά και το εσωτερικό παραπέμπουν σε συσκευή πενταπλάσια αξίας και όχι σε DAC που κοστίζει μόλις 2.750 ευρώ.

Διαθέτει διπλές αναλογικές εξόδους single-ended αλλά και balanced, όπως και πέντε ψηφιακές (RCA, BNC, optical, AES/EBU, USB), ενώ ο διακόπτης λειτουργίας ενεργοποιεί και απενεργοποιεί μόνον τα ψηφιακά στάδια, αφήνοντας τα τελικά στάδια πάντοτε σε λειτουργία, ώστε να είναι στη σωστή θερμοκρασία και να παίζει η συσκευή πάντοτε στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Αυτό το ακολουθούσε ο Mike Moffat και στη Theta. Eίναι μια τακτική που αποδίδει τα μέγιστα, απλά θέλει προσοχή κατά τη σύνδεση του DAC. Για να το συνδέσουμε ή αποσυνδέσουμε, πρέπει να το απενεργοποιήσουμε πλήρως από τον κεντρικό διακόπτη στο πίσω του μέρος, να διακόψουμε δηλαδή την παροχή ρεύματος.

Για να μπορέσει o Mike Moffat να τα δώσει όλα και η τιμή να μην σκαρφαλώσει στο θεό, το DAC είναι σπαρτιάτικο ως προς κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες, όπως αποκωδικοποίηση DSD και MQA, σύνδεση bluetooth και Wi-Fi. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικός προορισμός ενός καλού Hi-End DAC είναι να αποκωδικοποιεί σωστά το PCM μας, και όταν λέμε καλά, εννοούμε όπως στο Yggdrasil: δηλαδή να ξεχνάμε ότι ακούμε ψηφιακή πηγή και να μας ξεγελάει η συσκευή, νομίζοντας ότι ακούμε ένα καλό πικάπ ή κυριολεκτικά ψηφιακό μετατροπέα κοντά στις δέκα χιλιάδες ευρώ. Κάποια κορυφαία DAC με αστρονομικό κόστος το έχουν πετύχει αυτό, δεν έχουν ξεπεράσει βέβαια τα καλά πικάπ, μας ξεγελάνε όμως ότι ακούμε αναλογικό ήχο και όχι ψηφιακή κυματομορφή. Μεταξύ άλλων, σημεία αναφοράς είναι τα μεγάλα μοντέλα της Esoteric,τα Metronome Technologies, τα της dCS και της MSB, οι προτάσεις της Nagra και οικονομικότερες εταιρίες όπως της Metrum Acoustics, Auralic, Vitus και Naim, για να μην αδικήσουμε κανέναν. Έχουμε πολλά χρόνια γνωριστεί με τα κορυφαία σε ήχο αυτά ονόματα και ..γνωριζόμαστε ακόμα !

Ε, λοιπόν σε blind test κατά την ακρόαση με το Yggdrasil είναι σχεδόν ακατόρθωτο να καταλάβει ακόμα και ο πιο έμπειρος ακροατής ότι ακούει DAC και ψηφιακό ήχο. Η πρώτη εντύπωση δεν είναι αυτή ενός καλού-παλιού Theta, ενός Generation V για παράδειγμα, κάτι που ίσως θα περιμέναμε, άντε με δόσεις ανώτερης διαφάνειας και ταχύτητας. Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή ενός καλοστημένου πικάπ, με φροντισμένο βραχίονα, καλή κεφαλή και ποιοτικό phono stage που διαπρέπει σε ροή, ταχύτητα μεταβατικών και απόδοση ακόμη και ισχνών λεπτομερειών με ρεαλιστική έκφραση. Αυτή η ζητούμενη ροή, η θελκτικότητα, ο στιβαρός βηματισμός, η ισορροπία της δυναμικής περιοχής από τα μικροδυναμικά, το θρόισμα, έως τα πιο βροντερά ξεσπάσματα στα μακροδυναμικά, αυτή η αίσθηση του «είμαι εκεί» είναι το σήμα κατατεθέν του Yggdrasil. Καταλαβαίνουμε αρκετά πράγματα από την τεχνική περιγραφή της εταιρείας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μείωσης του jitter από το κύκλωμα adapticlock, από τα DAC ιατρικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί, από το fully balanced αναλογικό και ψηφιακό στάδιο, και από τα πλήρως διακριτά και σε τάξη Α στάδια εξόδου. Ωστόσο όλα αυτά τα συστατικά από μόνα τους δεν φτάνουν, πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος «μάγος» να τα συνδυάσει έτσι ώστε να καταλήξει σε ρεαλισμό που αποπνέει σε κάθε νότα ο ήχος του κορυφαίου DAC της Schiit Audio. Και αυτός ο μάγος είναι ο κύριος ιδρυτής της εταιρίας.

Από κει και πέρα, πως να περιγράψεις αντικειμενικά ένα DAC που παίζει σαν καλή αναλογική πηγή, όταν το ακούσαμε παρέα με ενισχυτές της Jadis και Conrad-Johnson ή κάτι κοντά σε ύφος dCS και highest end digital επιδόσεις όπως μας έφερε στο νου στη σύμπραξη με τελικούς solid-state της MSB; Αυτή η συσκευή ξεπερνάει τους νόμους και τους τυπικούς χαρακτηρισμούς όπως και τους κανόνες του ψηφιακού ήχου στην κατηγορία τιμής που διατίθεται. Ναι, το soundstage που στήνει ανοίγει τα όρια του χώρου μας, εξαφανίζει τα ηχεία, χτίζει μια μουσική σκηνή τόσο αληθοφανή και χειροπιαστή, ώστε να νομίζεις ότι οι μουσικοί δεν είναι απλά μπροστά σου και ανάμεσα στα ηχεία, αλλά είσαι εσύ στο χώρο που παίζουν και τους ακούς ζωντανά. Τα όργανα και οι φωνές έχουν μάζα, ακρίβεια διαστάσεων και φυσική υπόσταση χωρίς υπερβολή. Καταλαμβάνουν χώρο και περιβάλλονται από αέρα, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ οργάνων και ομάδων οργάνων είναι απόλυτα διακριτές.  Το δυναμικό και συχνοτικό εύρος είναι ανεξάντλητο και με μοναδική συνοχή, με χαμηλές ασύλληπτου σφρίγους, πλήρους σώματος και όγκου μα και γρανιτένιας υπόστασης. Μεσαίες βελούδινες, ρευστές και πρίμα αέρινα, φωτεινά και απείρως διάφανα. Σε βαθμό που να θέλουμε να ακούσουμε ξανά όλα μας τα αγαπημένα CD.  Οι χροιές του Yggdasil σε όλο το ακουστικό φάσμα και σε όλα τα είδη της μουσικής, δεν είναι απλά αναλογικές ή λαμπάτες, είναι απλά πολύ ρεαλιστικές, κάνοντας πολλά ψηφιακά κυρίως της κατηγορίας τιμής να υστερούν σε σύγκριση σε αυτό το σημείο.Εάν μου έλεγαν ότι αυτό το DAC κοστίζει πέντε φορές την αξία του, θα έλεγα άνετα ότι «είναι λογικό». Στα 2.750 ευρώ είναι δίχως αμφιβολία the steal of the century, οπότε θα συμφωνήσω με το Absolute Sound που τόνισε ότι οι συσκευές της Schiit Audio έχουν τιμή προς απόδοση: “out of this world”.

Η πίσω πλευρά του ψηφιακού μετατροπέα, πλούσια σε εισόδους / εξόδους διαθέτει και Balanced έξοδο.

Τί κάνει το Yggdrasil διαφορετικό από τον ανταγωνισμό;

Η ζωντανή μουσική είναι ένα διαρκές, παλλόμενο ηχητικό κύμα. Αν απλώσεις το χέρι σου σε μια ζωντανή συναυλία μπορείς να νοιώσεις αυτόν τον μαγικό παλμό. Η ηχογραφημένη μουσική είναι ουσιαστικά μια πειστική αφήγηση, μια εξιστόρηση αυτού του παλμού της ζωντανής μουσικής.

Εάν κάτι στην αλυσίδα αναπαραγωγής διακόψει, διαστρεβλώσει, ψαλιδίσει ή θέσει σε κίνδυνο τη ροή της μουσικής, όλοι οι τεχνικοί και μηχανικού του κόσμου δεν μπορούν να επαναφέρουν την αναπαραγωγή στις σωστές λεπτεπίλεπτες αναλογίες, χρόνου, συχνότητας και έντασης που την διέπουν. Στην οικιακή αναπαραγωγή, η ακριβής τονική ισορροπία, οι αληθοφανείς χροιές και οι ζωντανοί ρυθμοί είναι οι μεγαλύτερες αποδείξεις ότι η μουσική αφήγηση παραμένει ανέπαφη. Εάν δούμε για λίγο την ιστορία της μουσικής αναπαραγωγής, είναι προφανές ότι ο ευκολότερος τρόπος για να καταστραφεί η μουσική αναπαραγωγή και η αφήγηση της ζωντανής μουσικής είναι η ψηφιακή ηχογράφηση και αναπαραγωγή. Η αγριάδα και η μηχανική υφή που συνήθως θεωρείται συνώνυμη με την ψηφιακή αναπαραγωγή είναι ο πιο βάναυσος τρόπος για να καταστρέψουμε αυτή τη μοναδική ροή που χαρακτηρίζει τη ζωντανή μουσική. Σε πλήρη λοιπόν αντίθεση με τα περισσότερα ανταγωνιστικά DAC, ακόμα και αυτά που κοστίζουν μια περιουσία, το Ydddrasil διατηρεί ανέπαφη τη μουσική αφήγηση και για αυτό το λόγο ο ήχος του είναι αναλογικής υφής και οντότητας, μοιάζει με ένα καλό πικάπ και όχι με ένα κορυφαίο DAC.

Ο Mike Moffat ξαναχτυπά!

Με το Yggdrasil ο Mike Moffat μας καλεί για ακόμα μια φορά, μετά τα θρυλικά Generation V και Generation VIII να ξεχάσουμε ότι ξέρουμε για τα συμβατικά DAC. Η καθαρόαιμη True Multibit αρχιτεκτονική του επιτυγχάνει πραγματική ανάλυση 21bit, χωρίς ο σχεδίαστής να κατραφεύγει σε στρογγυλοποιήσεις ή να «μαντεύει» την ψηφιακή κυματομορφή.

Για να επιτευθεί αυτό ο Mike Moffat ξεχνάει παντελώς τα συμβατικά Delta/Sigma DAC που συναντούμε στις περισσότερες υλοποιήσεις, συνδυάζοντας multibit D/A ιατρικών προδιαγραφών με ειδικής σχεδίασης ψηφιακό φίλτρο το οποίο είναι βελτιστοποιημένο και στο χρονικό και στο συχνοτικό πεδίο, διατηρώντας έτσι τα αρχικά ψηφιακά δείγματα ανέπαφα.To DAC AD5791 της Analog Devices προορίζεται από την εταιρεία όχι για υλοποιήσεις audio, αλλά για ιατρικά εργαλεία ακριβείας, μετρητικές συσκευές και εφαρμογές αεροναυπηγικής, οπότε η ακρίβεια που παρέχει είναι απόλυτη. Είναι το πρώτο DAC της αγοράς με πραγματική ανάλυση 20bit και ακρίβεια χρονισμού 1ppm, ενώ η τιμή του αγγίζει τα 200 δολάρια (!), τη στιγμή που άλλα κορυφαία DAC της αγοράς δεν κοστίζουν πάνω από 20 δολάρια.

No… Schiit Inside !

 

Το πρωτοποριακό ψηφιακό φίλτρο του Yggdrasil

Τα περισσότερα DAC χρησιμοποιούν τα ψηφιακά φίλτρα που είναι ενσωματωμένα στο τσιπάκι του μετατροπέα D/A. Αλλά ακόμα και τα πιο εξωτικά DAC, με τους δικούς τους custom αλγόριθμους στα φίλτρα, δεν διαθέτουν το ψηφιακό του Yggdrasil: ένα ειδικά βελτιστοποιημένο φίλτρο στο χρονικό και συχνοτικό πεδίο, το οποίο διατηρεί όπως είπαμε παντελώς ανέπαφα τα αρχικά ψηφιακά δείγματα, χρησιμοποιώντας το true interpolation που πάντα ξεχώριζε τις ψηφιακές υλοποιήσεις του Mike Moffat από αυτές του ανταγωνισμού. Έτσι το φίλτρο του DAC μας δίνει το συνδυασμό και των δύο ψηφιακών «κόσμων», δηλαδή του NOS και του upsampling, χρησιμοποιώντας στην καρδιά του προγραμματιζόμενα DSP της Analog Devices. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του Yggdrasil, το DAC αυτό είναι το μοναδικό DAC παγκοσμίως με πραγματική ανάλυση 21bit, το οποίο δεν «μαντεύει» τα δείγματα της ψηφιακής κυματομορφής κατά τη διαδικασία του upsampling του ψηφιακού φίλτρου, αλλά τα διατηρεί πλήρως ανέπαφα από τις ψηφιακές εισόδους, έως τις αναλογικές εξόδους της συσκευής.

 

Μοναδική τεχνολογία DAC, διακριτά στάδια εξόδου τάξης Α

Στην ιατρική, ειδικά στις διάγνωση με μαγνητική τομογραφία, οι γιατροί δεν βασίζονται στο «μάντεμα» των 24bit ή 32bit DAC. Επιλέγουν την τέλεια ψηφιοαναλογική μετατροπή ενός τσιπ D/A με απόλυτη ακρίβεια, όπως το εκπληκτικό, αλλά και πανάκριβο AD5791 της Analog Devices. Στην έκδοση του 2, το Yggdrasil χρησιμοποιεί 4 DAC AD5791, δηλαδή είναι fully balanced στα ψηφιακά και αναλογικά του στάδια,  με JFET buffer στην έξοδο που είναι χαμηλού θορύβου, DC coupled και καθαρής τάξης Α. Έτσι το Yggdrasil έχει υψηλό ρεύμα στις αναλογικές του εξόδους και είναι ικανό να οδηγήσει ακόμα και τα πιο μακριά interconnect ή επαγγελματικές συσκευές με ισορροπημένες εισόδους και αντίσταση 600Ω. Επιπλέον το τροφοδοτικό του Yggdrasil χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστούς μετασχηματιστές, ένα για τα ψηφιακά και έναν για τα αναλογικά κυκλώματα, συν ένα choke για το διακριτό, dual-mono τροφοδοτικό 24V του σταδίου εξόδου. Επιπλέον το DAC χρησιμοποιεί 12 ξεχωριστά, πλήρως σταθεροποιημένα τροφοδοτικά, για το τμήμα DAC και DSP, βασιζόμενα σε υψηλής ακρίβειας, χαμηλού θορύβου τελεστικούς LM723.

 

Adapticlock και USB Gen 5: Εξελιγμένη βελτιστοποίηση εισόδων

Το μεγάλο DAC της Schiit Audio διαθέτει πέντε ψηφιακές εισόδους τις οποίες διαχειρίζεται η τεχνολογία μείωσης του jitter Adapticlock. Το κύκλωμα Adapticlock αναλύσει διεξοδικά το σήμα της κάθε εισόδου, μετράει τη συχνότητα της ψηφιακής κυματομορφής και του jitter και αυτομάτως στέλνει το σήμα στο πιο κατάλληλο τμήμα αναγέννησης ρολογιού του κυκλώματος. Στην είσοδο USB η έκδοση Gen 5 USB διαθέτει γαλβανική απομόνωση μέσω μετασχηματιστών, απομονωμένη τροφοδοσία και υψηλής ποιότητας τοπικό κύκλωμα χρονισμούς για τις συχνότητες 44,1kHz και 48kHz και τα πολλαπλάσια τους. Στην παρούσα φάση το Yggdrasil υποστηρίζει σήματα PCM ανάλυσης έως 24bit/192kHz, με μελλοντική αναβάθμιση για 24bit/384kHz, ενώ είναι πλήρως αναβαθμίσιμο, καθώς η αρχιτεκτονική του είναι πλήρως αρθρωτή σε όλα τα επίπεδα.

 

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Καλιφόρνια

Σε μια εποχή που ακόμα και οι πιο Hi-End συσκευές έχουν πλέον μια γεύση από Κίνα στον ήχο και στην κατασκευή τους, το γεγονός ότι η σχεδίαση, κατασκευή και συναρμολόγηση του Yggdrasil γίνεται εξ ολοκλήρου από Αμερικάνικες εταιρείες και Αμερικάνους προμηθευτές, σίγουρα λέει πολλά για την ποιότητα, την αξιοπιστία και το όραμα του mr. Theta για τις συσκευές της Schiit Audio. Για αυτό το λόγο η ομάδα της φίρμας νοιώθει απόλυτη σιγουριά για την πενταετή εγγύηση (ναι 5 χρόνια) που καλύπτει το Yggdrasil και όλα τα μοντέλα σε όλες τις σειρές της εταιρείας.

Συμπεράσματα

Τεράστιο ανταγωνιστικό κύμα σηκώνει ο Mike Moffat και ο συνεργάτης του Jason Stoddard στο σημερινό Hi-End Audio ψηφιακό κόσμο. Ξαναγράφει τους κανόνες του παιχνιδιού, που μέχρι προσφάτως δήλωναν ρητά και κατηγορηματικά ότι οι σοβαρές audiophile συσκευές πρέπει να κοστίζουν μια περιουσία. Πιάνει το μαγικό του ραβδάκι, φτιάχνει μηχανήματα εξ ολοκλήρου στην Αμερική (ας μην ξεχνάμε ότι πλέον ο πρόεδρος Trump δίνει φορολογικά κίνητρα σε όσες εγχώριες εταιρείες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εντός ηπείρου), δεν χρεώνει το χρήστη περιττές ευκολίες και δυνατότητες και το αποτέλεσμα είναι αυτό του Yggdrasil: δημιουργίες με άψογο φινίρισμα και ποιότητα κατασκευής, «εξώκοσμη» απόδοση προς τιμή, κυκλώματα «higher end» και τελικό ηχητικό αποτέλεσμα που στην προκειμένη περίπτωση του Yggdrasil μας εξέπληξε δεδομένης της τιμής. Ακόμα και πενταπλάσια να ήταν, θα την δικαιολογούσε απόλυτα. Στα 2.750 ευρώ απλά καταλαμβάνει κορυφή.  Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα του Moffat: να αλλάξει τον ορισμό και την ουσία του Hi-End, με συσκευές που παίζουν εκπληκτικά αλλά δεν κοστίζουν πλέον μια περιουσία. Ας ελπίσουμε ότι ο ανταγωνισμός θα μπορέσει (για το καλό όλων όσων αγαπούν την ποιοτική ηχητική αναπαραγωγή) να τον ακολουθήσει σύντομα, σε αυτή τη νέα πορεία που χαράζει με την Schiit Audio!

Όποιο δημιούργημα της εταιρίας και να επιλέξετε, βρίσκεται έτοιμο προς πλήρη επίδειξη στην Golden Acoustics, εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου) στην Αθήνα.

Σύστημα δοκιμής:

  Ηχεία: ProAc Studio & Response, Focal Maestro, Focal Diablo & Utopia Sub EM, Magnepan 20.1 Ενισχυτικά: Tsakiridis Devices Aeolos Ultra, Conrad Johnson CAV45, Conrad Johnson ART monoblocks, MSB,  Schiit Audio Ragrarok, Καλωδιώσεις: (line, ηχείων, USB και ρεύματος): Shunyata Research, Viablue, Cardas, TelluriumQ Transport: Oppo UDP-205, Esoteric D-03, DAC Αναφοράς: MSB Select DAC

——————-

Schiit Audio Yggdrasil DAC, ψηφιοαναλογικός μετατροπέας PCM 24bit/192kHz με αναλογικές εξόδους singleended/balanced, 5 ψηφιακές εισόδους (BNC, RCA, optical, AES/EBU, USB), αρχιτεκτονική True Multibit, με DAC Analog Devices AD5791 ιατρικών προδιαγραφών, τεχνολογία Adapticlock, ψηφιακά/αναλογικά στάδια fully balanced, στάδιο εξόδου με πλήρως διακριτά υλικά σε καθαρή τάξη Α, Τιμή 2.750 ευρώ, Αντιπροσωπεία για την Ελληνική αγορά: Golden Acoustics, τηλ. 210 2921131.   

——————–

highend.show

Όλα τα μοντέλα της Schiit Audio USA θα παρουσιαστούν στην έκθεση HXOS & EIKONA SHOW 2020, 25 & 26 Ιανουαρίου.

banner

Διάθεση – Ακροάσεις:

Golden Acoustics

 

 

About HiEndNews

Aphrodites VIP Total brands
x

Check Also

Tellurium Q Ultra Blue Speakers Cable & SOtM sHP-100 DAC/Headphones Amp

———————– Με την Tellurium Q γνωριστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα με ...

Cambridge Audio Alva TT Review

Camridge Audio ALVA TT Turntable Από την Μεγάλη Βρετανία με σεβασμό στο Βινύλιο. Review Η ...

December Suggestions: 9 best of the best Cable Brands

—————————- 9 best of the best Interconnect, AC & Speaker Cables Brands hiendnews.gr team 2019 ...