Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Aphrodites 2 Side

Rega Brio 2017 Integrated Amplifier

goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house

Golden Acoustics


Racks Audio Design

 


ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece

Obscure-VIP2

Obscure Audio


Audio Harmony


musical-maestros-new-m6si

The Maestros


studio17-Croft-VIP-Big

Studio 17


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


Athens Pro Audio


Videorythmos


REGA BRIO 2017 AMPLIFIER

The UK-made Integrated Reviewed

by Tilemachos Katsenis

 

Αποκάλυψη Τώρα!

Η Βρετανική Rega είναι σίγουρα πασίγνωστη στους audiophiles για τα θρυλικά πικάπ της, τα Planar και ειδικά το Rega Planar 3 με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές βινυλιοφάγων. Ωστόσο η εταιρεία δεν φτιάχνει μόνον πικάπ, αλλά περιλαμβάνει στη γκάμα της και μια πλήρη σειρά ηλεκτρονικών, ενισχυτών και πηγών, από τη χαμηλή έως την εξωτική hi-end κατηγορία τιμής. Τα διαμάντια αυτής της γκάμας ήταν πάντα οι ολοκληρωμένοι της ενισχυτές, ειδικά ο Brio που κατασκευάζεται εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ η εταιρεία τον φρεσκάρει τακτικά με αναβαθμίσεις τόσο σχεδιαστικές όσο και κυκλωματικές, κρατώντας πάντα την ηχητική του απόδοση σε εξαιρετικά για την τιμή του ενισχυτή επίπεδα.

Η Rega και τα προϊόντα της ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο, κατασκευάζονται στην Αγγλία εδώ και 40 χρόνια και «κυνηγάνε» την ποιότητα, την αξιοπιστία και την απόδοση και όχι τις σχεδιαστικές φανφάρες και κορώνες που δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό σε μια συσκευή ήχου.

Ο Rega Brio αναβαθμίστηκε λοιπόν πρόσφατα και πλέον κυκλοφορεί ως Rega Brio 2017. Το σασί του είναι διαφορετικό από τις παλαιότερες του εκδόσεις, με περιορισμένο πλάτος, ενώ είναι πλέον κατασκευασμένο από αλουμίνιο για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας και βελτιωμένη θωράκιση των κυκλωμάτων. Το κύκλωμα του ενισχυτή έχει βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στο phono και στο line stage αλλά και στο στάδιο εξόδου, με καλύτερης ποιότητας πλακέτες και υλικά, ενώ ένα δεύτερο τροφοδοτικό έχει προστεθεί για να βελτιώσει την απομόνωση των τελικών σταδίων από το τμήμα οδήγησης και το τμήμα line/phono του ενισχυτή. Επιπλέον ο τοροειδής μετασχηματιστής τροφοδοσίας είναι μεγαλύτερου μεγέθους και ισχύος από ότι στις παλαιότερες εκδόσεις του ενισχυτή, αναβαθμίζοντας έτσι και τη δυνατότητα παροχής ρεύματος του τροφοδοτικού.

rega-allbrio-2017-1

UK-made Rega Brio model 2017 Integrated (back & front view)

Η έξοδος ακουστικών είναι ιδιαίτερα φροντισμένη, όχι μόνον παίρνει σήμα από δικό της αυτόνομο κύκλωμα, αλλά όταν ενεργοποιείται, αποσυνδέεται εντελώς το στάδιο εξόδου των ηχείων για να μειωθούν οι παρεμβολές. Επιπλέον στο τμήμα phono και στο κύκλωμα line χρησιμοποιούνται πλέον τελεστικοί Muses πολύ υψηλής ποιότητας. Επιπλέον η Rega έχει βρει έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να δένει το σασί και να το κάνει πολύ ποιοτικό. Τέσσερις μεταλλικοί δοκοί ενώνουν λοιπόν και βιδώνονται στο πίσω πάνελ και στο μπροστινό πάνελ, κάνοντάς το ιδιαίτερα στιβαρό και μηχανικά αδρανές.

Το πιο σημαντικό βέβαια στοιχείο της όλης υπόθεσης με τον Rega Brio 2017 είναι το ότι η εταιρεία τον έχει βελτιώσει εκ βάθρων, αλλά έχει κρατήσει την τιμή του σταθερή στα 980 ευρώ, ενώ η ισχύς του παραμένει 50W/8Ω και 73W/4Ω.

regainside1-brio17

Inside Rega’s Brio 2017 “musical heart”.

Ο νέος Brio.

rega-side-brio17Εκ πρώτης όψεως ο Brio 2017 είναι ένα πολύ απλό ενισχυτάκι που δεν τραβάει την προσοχή και στους περισσότερους μουσικόφιλους θα περάσει απαρατήρητος. Δεν έχει φανταχτερά κουμπιά και led, όμως είναι γεμάτος «ουσία» στο εσωτερικό αλλά και όταν κληθεί να οδηγήσει τα ηχεία μας. Ακόμα και το μέγεθος του που είναι το μισό από έναν συμβατικό ενισχυτή «ξεγελάει», με τη διαφορά ότι κάτω από το μεταλλικό του καπάκι ο ενισχυτής είναι «γεμάτος», ενώ σε αυτήν την κατηγορία οι ενισχυτές πλήρους μεγέθους είναι συνήθως «άδειοι».

Στην πρόσοψή του, λοιπόν, συναντούμε μόνον το ρυθμιστικό έντασης, την έξοδο ακουστικών και ένα μικροσκοπικό πλήκτρο επιλογής εισόδων, (με ενδεικτικό led για την κάθε είσοδο), όπως και το διακόπτη ενεργοποίησης, ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχουν οι είσοδοι γραμμής (4), η είσοδος phono και οι έξοδοι ηχείων σε πολύ καλής ποιότητας, επίχρυσα βύσματα.

Είναι επίσης προφανές ότι ο Brio 2017 έχει σχεδιαστεί για τον μουσικόφιλο που έχει ήδη καταλήξει στις πηγές που θα έχει στο σύστημα του, αναλογικές ή ψηφιακές και για το λόγο αυτό δεν έχει ψηφιακή είσοδο, ούτε καν USB, ενώ και η είσοδος phono είναι μόνον MM και όχι MC. Επιπλέον η αλλαγή των εισόδων δεν γίνεται από το διακόπτη της πρόσοψης του ενισχυτή, αλλά στο σημείο που συνδέονται οι είσοδοι, μέσω ενός καλωδίου ribbon που συνδέει τον επιλογέα αυτών (input selector) με τις εισόδους του ενισχυτή.

Ήχος με μπρίο.

O Brio 2017 έχει ήδη συγκεντρώσει πληθώρα διθυραμβικών κριτικών ανά την υφήλιο, οπότε και εμείς περιμέναμε τα καλύτερα από το μικροσκοπικό και απλό (στο μάτι) ενισχυτάκι της Rega. Και πράγματι δεν μας απογοήτευσε. Μάλιστα ξεπέρασε τόσο πολύ τις προσδοκίες που είχαμε από έναν καλό ολοκληρωμένο ενισχυτή στο χιλιάρικο, ώστε να τον θεωρούμε πραγματική αποκάλυψη για την κατηγορία τιμής του. Ακόμα και με τα υπερδιπλασίου κόστους Definitive BP9060 που έχουμε στο office studio, αλλά και με ηχεία της επίσης Βρετανικής ProAc σειρές (Studio & Response) ο ενισχυτής έδειξε τα δόντια του, δικαιολογώντας γιατί οι συνάδελφοί μας στην άλλη πλευρά του ατλαντικού τον έχουν ήδη χαρακτηρίσει λύκο με στολή προβάτου!

Ο Brio 2017 έχει λοιπόν ένα βασικό χαρακτηριστικό που είναι πραγματικά πολύ σπάνιο για την κατηγορία τιμής του. Προσφέρει κυριολεκτικά τεράστιο ήχο! Σε όλα τα είδη μουσικής, αλλά ειδικά στα μεγάλα συμφωνικά (όπου οι καλοί ενισχυτές αποδεικνύουν την αξία τους) μας έδωσε την εντύπωση ότι ακούμε μεγαλύτερο, ακριβότερο και ισχυρότερο ενισχυτή. Αυτό το μικροσκοπικό μεταλλικό κουτάκι λοιπόν με τα 50 watt του κάνει θαύματα μόλις του δώσεις μια αξιοπρεπή πηγή (αναλογική ή ψηφιακή) και ένα επίσης αξιοπρεπές ηχείο. Διαθέτει απίστευτο σώμα στις χαμηλές και μεσοχαμηλές, με τα όργανα να διαγράφονται με τρεις διαστάσεις, όγκο και φυσική υπόσταση, χαρακτηριστικό που μόνον σε πραγματικά ακριβούς ενισχυτές συνήθως ακούμε. Η μουσική μάλιστα «ξεκολλάει» από τα ηχεία, τα οποία με τον σημερινό ολοκληρωμένο εξαφανίζονται από το χώρο μας. Η μουσική σκηνή έχει και αυτή εντυπωσιακά ολογραφική περιγραφή και διαστάσεις, με τα όργανα να «ζωγραφίζονται» ανάμεσα στα ηχεία μας, καθώς ο ενισχυτής στον τομέα αυτό ξεπερνάει εντυπωσιακά την κατηγορία τιμής του. Ο ίδιος «μεγάλος» ήχος διατηρείται και στην απόδοση των δυναμικών, τα ορχηστρικά ξεσπάσματα στη 2η συμφωνία του Mahler αποδόθηκαν εξαιρετικά, με εντυπωσιακό μέτωπο, όγκο και παρουσία, ενώ τα μικροδυναμικά διαθέτουν αραχνοϋφαντη διαφάνεια και καθαρότητα. Αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο δυνατό «χαρτί» του ενισχυτή, δηλαδή η εξαιρετική διαφάνεια και λεπτομέρεια με την οποία επενδύει τη μουσική που αναπαράγει.

rega-2017-official-brio

Brio 2017 – Διάφανος, σωματώδης και δυναμικός ήχος – στοιχεία που με το μάτι (και μόνον) απλά δεν τα φαντάζεσαι.

Εννοείται, βέβαια, ότι όσα θαύματα και να κάνει η Rega o Brio 2017 παραμένει ένας ενισχυτής των 1.000 ευρώ και αυτό αποκαλύπτεται στο πως διαχειρίζεται τις χροιές οργάνων και φωνών ειδικά στις μεσαίες και υψηλές. Ενώ δηλαδή στις χαμηλές και μεσοχαμηλές ο ενισχυτής δίνει ρεσιτάλ ρεαλισμού και πιστότητας, στις μεσαίες τον ακούσαμε να έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με μια μικρή κλίση προς το ‘σκοτεινό’. Πάραυτα, οι μεσαίες/μεσουψηλές δεν κρύβουν σκληράδες και παραδίδουν ανώτερη διαφάνεια-λεπτομέρεια, ενώ οι απολήξεις των φθόγγων και των μεταβατικών στις υψηλές είναι κλασσικά… έντονο θέμα παντρέματος με τα υπόλοιπα προσιτά συνοδά -στην κατηγορία- ώστε ο ίδιος να αποδειχθεί ‘παντελώς αθώος’. Ωστόσο, αυτές τις αποκλίσεις του ο Brio 2017 τις κρατάει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, δηλαδή ο ήχος του παραμένει πάντα μουσικός και ξεκούραστος, ακόμα και στα πλέον απαιτητικά μουσικά έργα ή όταν οδηγείται στα όρια των δυνατοτήτων του. Και τα όρια αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι το μέγεθος και βάρος και η ονομαστική ισχύς του ενισχυτή μας προδιαθέτουν. Μάλιστα το μαγικό ενισχυτάκι της Rega μπορεί να οδηγήσει ακόμα και πολύ απαιτητικά ηχεία (όπως τα Magnepan MG1.7i με τα οποία επίσης τον «θαυμάσαμε») χωρίς να «ιδρώσει» ή να παραδώσει το πνεύμα.

Επιπλέον η έξοχή του απόδοση διατηρείται και όταν αντικαταστήσουμε την ψηφιακή πηγή που έχουμε συνδέσει στην είσοδο γραμμής με ένα καλό πικάπ (όπως το Rega Planar 3), ενώ η έξοδος ακουστικών οδηγεί και αυτή ακόμα και τα πλέον ακριβά και απαιτητικά ακουστικά, προσθέτοντας ένα κερασάκι επιπλέον στην εντυπωσιακή τούρτα του ενισχυτή.

 


Συμπέρασμα

Εάν ψάχνετε για έναν ενισχυτή γύρω στο χιλιάρικο για να αναβαθμίσετε τον παλιό σας ολοκληρωμένο, ή εάν ξεκινάτε τώρα να χτίζετε το ηχοσύστημά σας, έχοντας ήδη αποκτήσει ψηφιακή πηγή (CD, DAC ή streamer) και πικάπ, αναζητάτε δηλαδή τον ιδανικό ενισχυτή για να δώσει πνοή στο σύστημα και στα ηχεία σας, ο Rega Brio 2017 οφείλει να βρεθεί πολύ ψηλά στη λίστα των αναζητήσεων σας. Η άριστη ποιότητα κατασκευής, η αξιοπιστία αλλά και η δυνατότητα να οδηγήσει ακόμα και ηχεία πολύ πέρα από την κατηγορία τιμής του με εντυπωσιακή απόδοση, τον καθιστά ένα πραγματικό διαμάντι της κατηγορίας του.Ένας εκπληκτικός ολοκληρωμένος ενισχυτής (για την τιμή του), με πραγματικά εντυπωσιακό και πολύ ‘μεγάλο’ ήχο.

rega-brio-17-back

…remote control & phono MM input plus record output included. Its 2017 and digits go hand-in-hand with Vinyl !


Rega Briο ολοκληρωμένος ενισχυτής, σχεδιασμένος και κατασκευασμένος στην Μ.Βρετανία, ισχύς 50W/8Ω, 73W/4Ω, ενσωματώνει και phono stage (moving magnet). Τιμή: 980€ 


Διάθεση – Ακροάσεις: Videorythmos SA

videorythmos-small-logo


Σύστημα δοκιμής:  Ηχεία: Definitive Technology BP9060, Magnepan MG1.7i, ProAc (Studio & Response Lines) & Focal Chorus Line  Καλωδιώσεις: (line, ηχείων και ρεύματος): Cardas, Via Blue, Shunyata Research Ψηφιακά: Ideon Audio Ayazi DAC, Marantz, Luxman (various) Πλατό: Rega Planar 3/RB330/Elys2


 

soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


 

Obscure-VIP2

Obscure Audio


Videorythmos


Audio Harmony


ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece


 

goldenacoustics_1170x180_tsakiridis-house

Golden Acoustics


athens-pro-audio-banner1-big-vip

Athens Pro Audio


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


musical-maestros-new-m6si

The Maestros


Racks Audio Design

 

About HiEndNews

Akoustiki Kritis 2
x

Check Also

PATHOS ACOUSTICS “LOGOS MKII” AMPLIFIER [REVIEW].

Pathos Acoustics “Logos MKII” Integrated Amplifier Δοκιμή Ολοκληρωμένου Υβριδικού Ενισχυτή. Διαχρονική Ιταλική φινέτσα με υβριδικές ...

Acoustic Energy Speakers model “Corinium” [Review].

Acoustic Energy Speakers model “Corinium” [Review]. Δοκιμή ηχείων δαπέδου της Acoustic Energy. . Το μοντέλο ...

Alto Extremo model “Lyd II” Tuning Feets [Review].

Alto-Extremo “Lyd II” Audio Equipment Feets Δοκιμή Audio Tuning Feets της Alto-Extremo. Η στήριξη που ...