Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
The Maestros VIP 1

ProAc Tablette 10 Signature Speakers


advertisers-banners-bar


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Fruit Of The Tube


 

Golden Acoustics


mastersoundbanner Audio Vision Art


A+ Audio


ideon-banner-2018-inside

IDEON Audio


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


Aphrodite’s Vision


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


Chameleon Audio


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


Videorythmos


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


Exclusive Audio


ProAc Tablette 10 Signature Speakers

UK’s Magical Audiophile Speakers Updated !

Review


proac-signature-10-review-cover1-top

by Christos Tsiatis

Όταν το BBC σχεδίαζε το 1974 το εμβληματικό LS3/5a (https://en.wikipedia.org/wiki/LS3/5A), δεν είχε συνειδητοποιήσει την επίδραση που θα είχε στον παγκόσμιο χάρτη της hi fi & hi end κοινότητας ως υλοποίηση και σημείο αναφοράς. Μία σχεδίαση που έδρεψε δάφνες και χρησιμοποιήθηκε από ειδικούς έως απλούς ακροατές για αναπαραγωγή μουσικής, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπική τέρψη. Μικρό το δέμας μεν, με εξαιρετικές δυνατότητες δε, εύκολο στην τοποθέτηση του και ενσωμάτωση στον χώρο και εύκολα οδηγούμενο. Διάφορες εταιρείες (Harbeth, KEF, Rogers, Spendor και άλλες) το παρήγαγαν με την άδεια του οργανισμού (λίγο πέραν του 2010 καθότι είχε σταματήσει να παράγει η KEF την περίφημη μονάδα μεσαιοχαμηλών Β110 που χρησιμοποιείτο απαρέγκλιτα από το 1992 και χρησιμοποιούσαν μονάδες από υφιστάμενο στοκ ή παρόμοιες από άλλους κατασκευαστές) και φυσικά πολλές προσέφεραν ανάλογης σχεδίασης ηχεία, διαφοροποιώντας ελάχιστα τις παραμέτρους. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις εταιρειών, που ναι μεν εμπνεύστηκαν από το LS3/5a αλλά προσέφεραν δικής τους πρότασης ηχείο, διαγράφοντας ανάλογη και διαχρονική πορεία καταξίωσης. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση της ProAc με το μικρότερο ηχείο βάσεως στην γκάμα της, το Tablette. Παράγεται από το 1979 (έτος ιδρύσεως της εταιρείας) και αισίως έχει φτάσει στην 10η έκδοση του, έχοντας δρέψει πλείστες όσες δάφνες, βραβεία και αναγνώριση. Η οποία αποτελεί μία καινούργια πρόταση – εν σχέση με τις προηγούμενες εκδοχές – λόγω μίας σημαντικής διαφοράς στην υλοποίηση, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Προσφέρεται σε δύο εκδόσεις , την απλή και την Signature – υπό δοκιμή. Η διαφορά τιμής τους είναι πολύ μικρή, οπότε προτείνω να επικεντρώσετε στην Signature καθότι προσφέρει καλύτερη απόδοση τιμή προς κόστος.

proac-hor1-1

Υλοποίηση

Οι διαστάσεις του Tablette 10 (Β16cmxΠ19.5cm,Y30.4cm) προσομοιάζουν αυτές του LS3/5a(B16cmxΠ19cmxY31cm), όντας σχεδίαση με μικρότερο βάθος έναντι του πλάτους. Η σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες εκδόσεις του είναι ότι πλέον δεν έχει οπή ανάκλασης χαμηλών αλλά είναι σχεδίαση ακουστικής ανάρτησης. Πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρείας παρατηρείται μία τόσο ουσιαστική αλλαγή, που είχε και τα ανάλογα αποτελέσματα στην αναπαραγωγή. Οι υψηλές αναπαράγονται από μονάδα μεταξωτού θόλου μίας ίντσας και οι μεσαιοχαμηλές από μονάδα πέντε ιντσών, κώνου από Paggani Mika, με σημαντική διαφορά ως προς την απλή έκδοση, την τάπα φάσεως που είναι από συμπαγή χαλκό και το σύστημα μαγνήτη Excel. Η καμπίνα έχει σχετικά λεπτά τοιχώματα αλλά πολύ ισχυρό δέσιμο εντός. Το φινίρισμα είναι πολύ καλό και έρχεται σε πολλές εκδοχές, με μικρή επιπλέον χρέωση για κάποιες εξ’αυτών (rosewood, ebony). Υπάρχει γρίλια προστασίας , που καλό θα είναι να την αφαιρείτε κατά την αναπαραγωγή και να επανατοποθετείτε στην λήξη της ακρόασης. Υπάρχουν δύο ζεύγη μπόρνες διασύνδεσης στην οπίσθια πλευρά, που παρέχουν την δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης και διενίσχυσης. Λόγω μεγέθους, μπορούν να τοποθετηθούν σε βιβλιοθήκη ή γραφείο, αλλά σαφώς τα καλύτερα αποτελέσματα θα τα λάβετε βάζοντας τα επάνω σε βάσεις, ει δυνατόν όσο πιο αδρανείς (γεμισμένες με άμμο ή σκάγια ή συνδυασμό τους) για καλύτερη μηχανική γείωση. Λόγω ελλείψεως οπής ανάκλασης χαμηλών, μπορεί να τοποθετηθεί κοντά σε τοίχο. Καλό θα είναι να πειραματιστείτε ως προς την τοποθέτηση τους στον χώρο σας. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα. Τέλος, μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά για τους λάτρεις των αριθμών. Η σύνθετη αντίσταση είναι 10 Ohms, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο φορτίο στην οδήγηση, ασχέτως της χαμηλής ευαισθησίας στα 86 dB. Η απόκριση συχνότητας είναι 55Hz-30kHz και ο κατασκευαστής συστήνει ως μίνιμουμ ενίσχυση τα 5 και ως μάξιμουμ τα 50 Watts. Κατά την πάγια τακτική της, η εταιρεία δεν ανακοινώνει τις συχνότητες διαχωρισμού του crossover. Απλά ότι ο σχεδιαστής τους Stewart Tyler ανάλωσε πολλούς μήνες σε ρυθμίσεις ακριβείας μέχρι να καταλήξει ως προς τις τιμές τους, διατηρώντας τον ήχο παρόμοιο με της απλής εκδόσεως αλλά παράλληλα με αισθητή βελτίωση σε συγκεκριμένα είδη μουσικής και στην ανθρώπινη φωνή. Το οποίο φυσικά μένει να διαπιστώσουμε στα πλαίσια της δοκιμής τους.

Ηχητική αξιολόγηση

proac-sig-10vert1Τα ηχεία μου παραδόθηκαν με κάποιες ώρες λειτουργίας αλλά έκρινα σκόπιμο να μπω σε διαδικασία κανονικού στρωσίματος, το οποίο τελικά ήταν και απαραίτητο, όπως διαπίστωσα στην πράξη. Τοποθετήθηκαν σε βάσεις τις οποίες μετακίνησα στον χώρο, καταλήγοντας σε απόσταση 40 εκατοστών από τον πίσω τοίχο και με κλίση 45 μοιρών ως προς την θέση ακρόασης. Χωρίς κλίση μεν άνοιγε πολύ ωραία η σκηνή ως προς το μέγεθος αλλά έχανε σε βάθος και αποτύπωση μικρολεπτομερειών από τα δρώμενα επί σκηνής. Με την κλίση που έδωσα, το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατόν στον χώρο μου και βάσει αυτής της τοποθέτησης έκανα τις ακροάσεις μου. Οφείλετε να πειραματιστείτε και πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Τα συνοδά είναι οι γνωστές συσκευές του συστήματος αναφοράς μου που αναφέρεται στο τέλος της δοκιμής. Θα εστιάσω απλώς στις ενισχυτικές βαθμίδες που ήταν εν προκειμένω ο PrimaLuna Prologue Five (με JJ EL34II) & οι monoblock Kharma MP-150. Σε κάθε περίπτωση και συνδυασμό, έπαιξε πολύ απλά εξαιρετικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα ότι ένα τόσο μικρό το δέμας ηχείο, θα μπορούσε να αναπαράγει τόσο μεγάλο ήχο. Ίσως ο ίδιος να είχα ξεχάσει τις δυνατότητες μίας καλής σχεδίασης δύο δρόμων και  λίγων λίτρων όγκου καμπίνας, καθότι είχα πολύ καιρό να έρθω σε ανάλογη επαφή. Και πιστέψτε με, το χάρηκα ιδιαιτέρως όσο καιρό συμβιώσαμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την καταγραφή της αποτίμησης. Ο ήχος τους είναι μουσικός και ξεκούραστος, σε σημείο που να έλκει τον ακροατή σε μαραθώνιους μουσικής απόλαυσης. Η σκηνή που αναπαράγουν, ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό τα φυσικά όρια του χώρου, ειδικά ως προς το πλάτος και ύψος. Η όλη συνοχή θυμίζει σημειακή πηγή – απόρροια προφανώς της προσεγμένης σχεδίασης και ρύθμισης. Η ροή είναι αβίαστη και η συνεργασία των μονάδων μεταξύ τους αποδεικνύει τα μουσικά πλεονεκτήματα της σχεδίασης δύο δρόμων. Η συνταγή απλή και διαχρονική, ειδικά όταν έχει αφιερωθεί χρόνος για την σωστή επιλογή των συχνοτήτων αποκοπής στο crossover. Την τιμητική της έχει η ανθρώπινη φωνή σε κάθε περίπτωση, που προάγεται με τον καλύτερο τρόπο. Η φυσικότητα απόδοσης κινείται σε κορυφαία επίπεδα αναφοράς, αναδεικνύοντας την μεσαία περιοχή ως το αδιαφιλονίκητο δυνατό σημείο του Signature. Όποιο φυσικό όργανο αποδίδεται με συνέπεια, με απουσία χρωματισμών χάριν επίπλαστης ευφωνίας. Η τοποθέτηση των συντελεστών επί σκηνής γίνεται με γεωμετρική ακρίβεια. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους ενισχύει το αίσθημα ευφορίας που λαμβάνει ο ακροατής κατά την αναπαραγωγή του κάθε μουσικού δρώμενου. Μολονότι αποδίδει άριστα το όποιο είδος μουσικής, σαφώς η ηχητική ‘απογείωση’ έρχεται όταν κληθεί να αποδώσει φυσικά όργανα και φωνή. Ειδικά σε πρόγραμμα κλασσικής μουσικής με όργανα εποχής, το αποτέλεσμα είναι άκρως σαγηνευτικό. Καθαρή μουσική, γεμάτη συναίσθημα και πλούτο ερεθισμάτων. Ειδικά όταν το οδήγησα με λυχνίες. Η ζεστασιά, η απενδυμένη από περιττές ασκήσεις ελέγχου απόδοση, έβγαλε το συναίσθημα αυτούσιο και άμεσο. Ζούσα το γεγονός και το ευχαριστιόμουν χωρίς να αναλώνομαι σε ανούσιες κριτικές.

Σαφώς και θα έχετε αναρωτηθεί όλοι μέχρι στιγμής για την απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων, λόγω όγκου καμπίνας και μεγέθους. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Στα πλαίσια των προδιαγραφών του αποδίδει ‘υγιές’ χαμηλό που βοηθάει τα μάλα σε επίπεδο ρυθμού και ατάκας. Συνοδεύει άριστα την εξαιρετική μεσαία, όπως άλλωστε και τις ακριβείς υψηλές. Προσωπικά, δεν αισθάνθηκα έλλειψη. Τουναντίον θεωρώ ως θετική υπέρβαση το αποτέλεσμα που έλαβα και το οποίο με ικανοποίησε απόλυτα.

proac-10-finalesig-review


Συμπεράσματα

Η επιστροφή που βίωσα με το Tablette 10 Signature στις βασικές αρχές της αγαπημένης ενασχόλησης μας ήταν καθηλωτική. Μου επαναπροσδιόρισε προσδοκίες, με βοήθησε να επανακαθορίσω μουσικές προτεραιότητες, μου υπενθύμισε βασικές αλήθειες και παραδοχές. Πρόκειται για μία εξαιρετική πρόταση, που απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους ακροατές και λάτρεις της μουσικής. Με έναν καλό ολοκληρωμένο ενισχυτή λυχνιών, σωστή επιλογή αναλογικών και ψηφιακών πηγών, δημιουργείται μία άκρως θελκτική πρόταση, που υπερβαίνει κατά πολύ προσδοκίες και χαρίζει απλόχερα ατελείωτες στιγμές μουσικής νιρβάνα. Προσωπικά το συμπεριλαμβάνω στην most wanted λίστα συσκευών, που θα αποκαλύψω κάποια στιγμή.


Σύστημα δοκιμής: Pass Labs XP-10 line preamplifier, Pass Labs XP-15 phono stage, Avid Diva SP/ SME 309/Shelter 501 Mk.III turntable, Project The Classic/Grado Reference Platinum turntable, Emm Labs CDAS SE CD/SACD


ProAc Tablette 10 Signature Monitor Speakers – Made in UK. Τιμή: 1480,-€ (ζεύγος)


editors-note

” Ένα Mini Monitor με την στόφα της ProAc το οποίο ανανεώνεται επι σειρά σχεδόν σαράντα ετών. Οι βελτιώσεις συνεχίζονται, κάνοντας εστίαση στην ακόμη πιο ‘αέρινη’ διάσταση και διάταξη των μουσικών στην σκηνή του ηχογραφήματος. Στα 1480,-€ το ζευγάρι, συναντάμε εδώ και σήμερα μια από τις πιο ώριμες και σοβαρότερες προτάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Μικρό στο πάτημα, μαγικό σε ήχο, αναλυτικό και λεπτομερές στο όριο του απίστευτου. ” -D. Dravopoulos


Διάθεση – Ακροάσεις:

Exclusive Audio Greece

exclusive audio logo

Αποστολοπούλου 59Β, Χαλάνδρι

e-mail: rlevi@exclusiveaudio.gr

+30-210-6710-851

+30-210-823-6225

Fax +30-210-882-2386


advertisers-banners-bar


 

Golden Acoustics

ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Fruit Of The Tube


 

A+ Audio


Exclusive Audio


ideon-banner-2018-inside

IDEON Audio


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


Aphrodite’s Vision


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


Chameleon Audio


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


Videorythmos


About HiEndNews

GOLDEN 2 VIP
x

Check Also

Tellurium Q Ultra Blue Speakers Cable & SOtM sHP-100 DAC/Headphones Amp

———————– Με την Tellurium Q γνωριστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα με ...

Cambridge Audio Alva TT Review

Camridge Audio ALVA TT Turntable Από την Μεγάλη Βρετανία με σεβασμό στο Βινύλιο. Review Η ...

December Suggestions: 9 best of the best Cable Brands

—————————- 9 best of the best Interconnect, AC & Speaker Cables Brands hiendnews.gr team 2019 ...