coverprojectpres17 PRESENTATIONS & EVENTS

Pro-Ject Audio Vinyl Gala !definitive_1170 x180(1)

Directed Audio


Obscure-VIP2

Obscure Audio


Golden Acoustics


chameleon-VIPbanner-2

Chameleon Audio


soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


Audio Harmony


Racks Audio Design

 

hr />

ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece

 


musical-maestros-new-m6si

The Maestros


videorythm1

VideoRythmos SA


Pro-Ject Audio Vinyl Gala!

Vinyl Lovers Welcome at Orpheus Audio / Pro-Ject Analog Heaven 

 

thanasis_moraitis

by Thanasis Moraitis

Ναι ξέρω καλά ότι τώρα τελευταία «έχει πέραση» η ενασχόληση με ρετρό συσκευές. Το γνωρίζω καλά. Ξέρω για τη μόδα των πικάπ με idler, ξέρω για τη μόδα (αν είναι δυνατόν) των κασετόφωνων και πιστέψτε με δεν με έχει …ακουμπήσει ακόμη τίποτα από τα παραπάνω. Όταν όμως ένας πολύ φίλος με πήρε τηλέφωνο να περάσω να δω κάποια μηχανήματα που είχε στην αποθήκη του γιατί ήθελε να την καθαρίσει και που με τα οποία είχα μεγαλώσει στη δεκαετία του ’80 (τα χρησιμοποιούσα, δανεικά πάντα, σε πάρτυ και άλλα …χαριτωμένα, μην περιμένετε περισσότερες λεπτομέρειες) δεν έχασα καιρό και πήγα να δω τι θα μπορούσα να διασώσω. Ο ενισχυτής (Pioneer A-9, θηρίο ανήμερο εκείνη την εποχή)  δυστυχώς ήταν αρκετά επηρεασμένος από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες της αποθήκης κι έτσι τον πήρα μόνο για κανιβαλισμό (το υψηλής ποιότητα Noble ποτενσιόμετρο της έντασης που έβγαλα από μέσα του αξίζει όλη την ταλαιπωρία που πέρασα(!) καθώς είναι σαφώς πιο διάφανο σε ήχο από ένα μπλε Alps που το συνέκρινα). Αλλά και το πικάπ, επίσης Pioneer, μοντέλο PL-640, που επίσης είχε «γράψει» αρκετές χιλιάδες ώρες λειτουργίας, έδειχνε να είναι σε καλή κατάσταση, αφού ούτε ο βραχίονάς του έδειχνε σημάδια καταπόνησης, ούτε και το πηγάδι του (το πλατό γύριζε άνετα χωρίς θορύβους και παιξίματα), αφήστε που είχε επάνω του και την αυθεντική κεφαλή (Audio Technica High Output MC) από τότε που είχε αγοραστεί από τον Αξαρλή (θυμάστε, στις αρχές της Ακαδημίας). Οπότε το πήρα κι αυτό…

 

Διάσωση, με τα όλα της…

vinyl lovers1Ωραία…, μόλις βρέθηκα με ένα πικάπ που δεν ξέρω αν λειτουργεί (το μοτέρ του, ο βραχίονάς του, τα ηλεκτρονικά του καθώς πρόκειται για Quartz Controlled Direct Drive). Και σα να μην φτάνει αυτό δε γνωρίζω, ακόμη κι αν όλα λειτουργούν, για πόσο καιρό θα λειτουργούν ακόμη, δηλαδή αν αξίζει τελικά να ασχοληθώ μαζί του και να ξοδέψω κάποια χρήματα για νέα κεφαλή, για ένα phono stage αλλά και μερικές ώρες για καθάρισμα (ναι ήταν μέσα στη βρώμα), για λίπανση κάποιων μερών και άλλα καλά… Μια δοκιμή πάντως με σύνδεση σε ένα πολύ παλιό NAD 302 (αναλογικό δηλαδή) έδειξε ότι το πικάπ έχει ακόμη κάποιες δυνατότητες, αν και ξεκάθαρα ήθελε στοργή για να ξαναδουλέψει σωστά! Άντε λοιπόν, το πήρα απόφαση (λες και ήθελα ιδιαίτερο σπρώξιμο) βγήκα στην αγορά για προμήθειες, δηλαδή για φθηνή κεφαλή (ώστε αν το πικάπ πεθάνει κάποια στιγμή, δηλαδή σύντομα, να μην κλαίω τα λεφτά που ξόδεψα) όπως επίσης και για φθηνό (αλλά όσο γίνεται πιο καλό) phono stage. Έχουμε και τα στάνταρ μας!…

Η αναζήτησή μου με έφερε πρώτα απ’ όλα στο Βιντεορυθμό όπου και προμηθεύτηκα την κεφαλή της Audio Technica AT-95E (τη φθηνότερη δηλαδή με ελλειπτική βελόνα, είπαμε έχουμε στάνταρ) ενώ η ανάγκη για phono stage με έφερε στο Orpheus Audio απ’ όπου και προμηθεύτηκα το το πιο οικονομικό μοντέλο της Project Audio, το Phono Box E (στα 74 ευρώ). Καθώς ήμουν εκεί και περίμενα να μου το φέρουν, οι άνθρωποι του Orpheus Audio με ενημέρωσαν για μια σειρά από νέα αξεσουάρ, ιδιαίτερα προσιτά σε τιμή, σχετικά με το βινύλιο που έχει βγάλει η Project Audio, και πιο συγκεκριμένα για το απλούστατο στη χρήση πλυντήριο δίσκων Spin-Clean, για το τζελ καθαρισμού δίσκων βινυλίου Vinyl Clean, για το επίσης τζελ καθαρισμού συσκευών αλλά και άλλων επιφανειών Hi-Fi Clean αλλά και τα αντικραδασμικά ποδαράκια (από ειδικό ελαστομερές) Damp it. Με την αγορά λοιπόν του προενισχυτή κεφαλής ‘moving magnet’ έφυγα από την αντιπροσωπεία με μερικά ακόμη «καλούδια» που υπόσχονταν να μου κάνουν τον ήχο του πικάπ μου (του «νέου/παλαιού» αλλά και του …κανονικού μου στο οποίο ο χρόνος με ανάγκασε να αλλάξω κεφαλή) να ακούγεται ακόμη καλύτερα. Και αυτά είναι που σας παρουσιάζω/δοκιμάζω παρακάτω.

 

Phono Box E from Pro-Ject

projectboxE2

Phono Box E from Pro-Ject Turntables.

Το συγκεκριμένο είναι πρώτα απ’ όλα πολύ μικρό και ελαφρύ οπότε τοποθετείται εύκολα ακόμη και στο ίδιο ράφι με το πικάπ μας. Στο Pioneer μάλιστα, καθώς χρειάστηκε να αλλάξω και καλώδιο από το βραχίονα μέχρι έξω (το παλιό ήταν χάλια από τον καιρό ενώ τα βύσματα RCA είχαν σκουριάσει!), το νέο καλώδιο που έβαλα ήταν αρκετά κοντό, άρα και το έξοδο μικρότερο. Διαθέτει εξωτερική σταθεροποιημένη τροφοδοσία (switching) και επίχρυσα βύσματα RCA ενώ δεν διαθέτει άλλες ρυθμίσεις (και για το λόγο που το πήρα δεν χρειάζεται). Το κύκλωμά του βασίζεται σε σχεδίαση του Dr.Sykora, γνωστού Τσέχου σχεδιαστή, διαθέτει υλικά τεχνολογίας επιφανείας (SMD) χαμηλού θορύβου, εσωτερική πλήρη μεταλλική θωράκιση για ελαχιστοποίηση των θορύβων από εξωτερικούς παράγοντες και αρκετά καλή ακρίβεια αποέμφασης RIAA. Με άλλα λόγια είναι ένα καλοσχεδιασμένο οικονομικό phono stage.

phonoboxe1

Pro-Ject Box E – THE BEST Phono Preamp under 100,-€ .

Και το αποτέλεσμα με το συγκεκριμένο phono stage; Πολύ καλύτερο από ότι υπονοεί η τιμή του και τόσο καλό που δικαιολογεί όλη αυτή τη μόδα με την αναγέννηση του βινυλίου (όχι κατά τη γνώμη μου ότι πέθανε ποτέ, απλά προσπάθησαν να το σκοτώσουν…). Οπότε αν χρειάζεστε ένα απλό, οικονομικό και όμορφο σε ήχο, χωρίς ουσιαστικούς και ενοχλητικούς χρωματισμούς προενισχυτή κεφαλών κινητού μαγνήτη (ΜΜ) το μικρό Pro-Ject είναι μάλλον η κατάλληλη λύση! Α (!), βάλτε του βάρος από πάνω και αντικραδασμικά από κάτω, το βοηθούν να ακουστεί ακόμη καλύτερα.

Spin-Clean

spinclean1Πρόκειται για ένα χειροκίνητο, υπεραπλουστευμένο σύστημα υγρού πλυσίματος δίσκων βινυλίου που το μόνο που απαιτεί από εμάς είναι λίγη δουλειά. To κόστος του αγγίζει τα 120 ευρώ και περιλαμβάνει μια λεκάνη με ειδικά (και ως ανταλλακτικά) βουρτσάκια αλλά και κάποια ράουλα που βοηθούν να μένει ο δίσκος στη θέση του μέσα στη λεκάνη όταν τον γυρνάμε με το χέρι, στο οποίο ρίχνουμε απιονισμένο νερό και μια δόση από το ειδικό καθαριστικό που περιέχεται στη συσκευασία. Αφού γυρίσουμε το δίσκο μερικές φορές από τη μια και μερικές φορές από την άλλη προσεκτικά (θέλει να μάθουμε λίγο τη διαδικασία αλλά μετά γίνεται εύκολα), το ειδικό καθαριστικό κατακρατεί τη σκόνη και τις άλλες βρομιές και τις οδηγεί στον πάτο της λεκάνης, την οποίο πρέπει να αδειάζουμε κάθε 5-15 δίσκους. Αφαιρούμε το δίσκο από τη λεκάνη και τον στεγνώνουμε με το ειδικό πανί που έρχεται στη συσκευασία και το οποίο πλένουμε αργότερα σύμφωνα με τις οδηγίες, κι αυτό ήταν. Πρέπει να σημειώσω ότι όλα τα εξαρτήματα αλλά και το υγρό καθαρισμού είναι διαθέσιμα και ως ανταλλακτικά. Το τελικό αποτέλεσμα, αν και δεν είναι όσο καλό όσο παίρνουμε από ένα πιο σοφιστικέ (και με ρεύμα) πλυντήριο δίσκων είναι αρκετά καλύτερο από το απλό αντιστατικό βουρτσάκι οπότε το συστήνω για εκείνους που έχουν (όπως εγώ) μειωμένο προϋπολογισμό.

Vinyl & Hi-Fi Clean

vinylclean-top-orpheus-projectturntables

Ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες, αποτελεσματικές και άκρως αποδοτικές (οικονομικά) προτάσεις που έχω ποτέ συναντήσει στο χώρο. Πρόκειται για ειδικά τζελ, κάτι μεταξύ «χλαπάτσας» και πλαστελίνης που έχουν την ικανότητα εκεί που τα ακουμπάς να κολλάει η σκόνη και η βρώμα επάνω τους! Υπάρχει ένας τύπος για βινύλια και μόνο (πιο μαλακό) και ένας για οποιουδήποτε είδους (εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις που τις αναφέρουν ξεκάθαρα οι οδηγίες χρήσης) επιφάνειες. Και τα δύο είναι πολύ, μα πολύ αποτελεσματικά, αφήστε που με το Hi-Fi Clean γλύτωσα από το ξεσκόνισμα πολύπλοκων σε υφή επιφανειών ενώ το χρησιμοποίησα και για καθαρισμό βυσμάτων!

Damp it

dampit-orpheusΠρόκειται για άλλη μια ενδιαφέρουσα πρόταση σχετικά με την καταπολέμηση των κραδασμών. Το κόστος τους ανέρχεται στα 36 ευρώ η τετράδα ή 9 ευρώ το ένα, γιατί για πολύ βαριά μηχανήματα μπορεί να χρειαστείτε πιο πολλά. Δεν είναι σορμποθάνη αλλά κάποιο ελαστομερές, ελαφρά πιο σκληρό που δεν αφήνει τους κραδασμούς να περάσουν είτε από κάτω προς τα επάνω είτε το αντίθετο. Συστήνονται μόνο με δοκιμή καθώς αυτοί οι καταραμένοι κραδασμοί επιδρούν διαφορετικά κάθε φορά στις συσκευές μας και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα προβλέψιμο.

Με όλα τα παραπάνω (μα και άλλες μετατροπές, προσθήκη μάζας στο σασί, αλλαγή του ματ και άλλα,  εκτός τοπικού θέματος και δεν θα επεκταθώ περισσότερο) το μικρό και αναπαλαιωμένο, πλέον, νέο πικάπ μου παίζει τόσο καλά που είναι σχεδόν απίστευτο! Τελικά δεν θέλει και πολλά για την ευτυχία…


Pro-Ject Audio Phono Box E (74 ευρώ)

Spin-Clean (120 ευρώ)

 Vinyl Clean (13 ευρώ), Hi-Fi Clean (12 ευρώ), Damp it (36 ευρώ/4αδα).

Αντιπρόσωπος: Orpheus Audio, τηλ. +30 (210) 522 1524.

orpheus-logo1

Orpheus Audio

 


Audio Harmony


videorythm1

VideoRythmos SA


ideon-banner-sommer

Ideon Audio Greece

 

soundgallery_mini_promo

Sound Gallery Of Athens


Racks Audio Design

 


maestros_ear

Maestros by Exclusive Audio

Chameleon Audio


Obscure-VIP2

Obscure Audio


Golden acoustic_inside_article_banner

Golden Acoustics


sonus3-sonus

Sonus Hi-Fidefinitive_1170 x180(1)

Directed Audio