Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
A PLUS VIP

Musical Fidelity MX-VYNL Phono-Stage Review

advertisers-banners-bartelluriumQ-1180X180-bannerMusical Fidelity MX-VYNL Phono-Stage Review

Offers superb performance & specific soundstage and tonal depth.

 

by hiendnews.gr team

Η Musical Fidelity ανέκαθεν ήταν και συνεχίζει ακάθεκτη να είναι μια εταιρία που βάζει στοίχημα με τον εαυτό της και πολύ συχνά αποδεικνύεται πως το κερδίζει. Εδώ και δεκαετίες, σε αρκετά νέα μοντέλα της ο διεθνής τύπος και εν τέλει η αγορά της δίνει αυτή την σημαία νίκης. Στη σημερινή γκάμα της διακρίνονται και πάλι πρωταγωνιστές, όπως αυτό διαπιστώσαμε και στην περίπτωση της δοκιμής. Προσφέρει πέντε μοντέλα προενισχυτών κεφαλής πικάπ, με το MX-VYNL να εδρεύει ακριβώς στο μέσο της. Στα κατώτερα σκαλιά συναντάμε τα πολύ,πολύ προσιτά και χαρισματικά LX2 & V90 (LPS) ενώ στην κορωνίδα κοσμεί με τον ήχο του το Nu-Vista (λαμπάτη έξοδος) καθώς και το M6x-phono. Είναι όλα μα όλα εξαιρετικά προσεγμένα, αλλά το σημαντικότερο σε κερδίζουν -το καθένα ξεχωριστά- όταν με το ανάλογο ποσό διάθεσης αντικρίσεις το ηχητικό τους ύφος. Τα δύο-τρία τελευταία χρόνια το group της Pro-Ject έχει αναλάβει τα ηνία της φίρμας και από ότι ακούμε, ανέβασε ακόμη πιο ψηλά το προσδόκιμο ήχου στα χρήματα. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά το μεσαίο MX-VYNL των εννιακοσίων περίπου ευρώ, συνδυασμένο με τις τέσσερις κεφαλές κινητού μαγνήτη και δύο κινητού πηνίου που βρέθηκαν τον Οκτώβρη στους βραχίονες των δοκιμών μας!

The MX-VYNL is a very high performance, fully balanced, highly accurate phono MM/MC cartridge amplifier in a beautifully designed and executed casework.

To ΜΧ-VYNL είναι ένα μικρών προς μεσαίων διαστάσεων fully balanced σχεδίασης phono-stage, με άριστες μετρήσεις του λόγου θορύβου όπου στην πράξη εξαργυρώνονται με ανώτερη ησυχία και εμβάθυνση στο ηχογράφημα. Τόσο σε κεφαλές κινητού μαγνήτη όσο και κινητού πηνίου της κατοχής μας το απέδειξε ζηλευτά. Φέρει επίσης ακριβέστατο RIAA (Recording Industry Association of America) equalization έως και το 80kHz(!) όπως τουλάχιστον μετρά και δηλώνει ο κατασκευαστής. Στο αριστερό μέρος της συσκευής συναντάμε τον διακόπτη on/off, λίγο δεξιότερα το EQ (IEC/RIAA) όπου η πρώτη επιλογή IEC σημαίνει κοινώς την ενεργοποίηση του φίλτρου subsonic. Το subsonic για όσους ανοίγουν τελευταία την πόρτα τους στον κόσμο των βινυλίων, αποκόβει τις πολύ χαμηλές συχνότητες [20-40 Hz] που ίσως μπορεί να φέρουν σε ακραία στάδια rumble / κίνησης τις μονάδες των χαμηλών συχνοτήτων πολλών ηχείων, παρότι το άκουσμα παραμένει σε μεσαίες στάθμες. Δεξιότερα συναντάμε τον επιλογέα gain με δύο επιλογές (0db & +6db) για όπου η κεφαλή μας θέλει λίγο παραπάνω κέρδος (gain) και το λεντάκι ‘balanced’ εφόσον το MX-VYNL χρησιμοποιείται από αυτή του την είσοδο. Έχοντας πρακτικά δύο εισόδους με τον επιλογέα τους επίσης στην πίσω πλευρά, τις Βalanced & RCA, η πρόταση της Musical Fidelity δέχεται συνεπώς και το 5-pin [balanced] καλώδιο σύνδεσης με  κλασσική XLR έξοδο, ταυτοχρόνως εξυπηρετώντας δύο κεφαλές / βραχίονες. Εμείς αρκεστήκαμε στα rca μιας που τα πικάπ της European Audio Team B-Sharp, Clearaudio Concept ‘Active’ και Pro-Ject Debute Carbon EVO DC προτιμούν να μας δίνουν από εκεί το σήμα τους.

Στο δεξί μέρος της πρόσοψης βρίσκουμε τον κυκλικό επιλογέα που αφορά την αρμόζουσα αντίσταση των κεφαλών κ.πηνίου (moving coil) αλλά και την χωρητικότητα των κινητού μαγνήτη (moving magnet) – κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και στις δεύτερες υπολογίζοντας -ίσως- και την χωρητικότητα του καλωδίου έως το phono-stage και σετάροντας με ακρίβεια. Μια μεγάλη ευκολία και άνεση στον επιτόπου (on the fly) ορισμό των ρυθμίσεων που μας βγάζει από τον κόπο εντοπισμού και αλλαγής διακοπτών dip switches. Στις κινητού μαγνήτη όπου το εύρος επιλογής ήταν μεταξύ 100 και 300 pF, μέσα σε δύο δευτερόλεπτα διακρίναμε τις ηχητικές διαφορές αυτών των αποκλίσεων έως το ιδανικό. Όταν δε, αυτά τα μικροσκοπικά διακοπτάκια επιλογών βρίσκονται εντός συσκευής στην πλακέτα ή πίσω στριμωγμένα, αν και δεν ανατρέχει κανείς συχνά σε αυτά, προκαλούν μια παραπάνω διαδικασία που εδώ παρακάμπτεται.

 

Αναλογικές αρετές…

Περνώντας το αρχικό διάστημα μαζί με το απολαυστικό European Audio Team μοντέλο B-Sharp, κεφαλή Ortofon 2M Blue στον carbon βραχίονα (~1.400,-€) αλλά και το ικανότατο Musical Fidelity Roundtable S με είτε την 2M Red είτε την Benz Ace (M) περιμέναμε υπομονετικά το πέρασμα εκατό+ ολόκληρων άλμπουμς ώστε να δώσει την πλήρη ηχητική γραφή του. Έτσι και πλέον ασφαλέστερα έπειτα από τον ένα μήνα και κάτι, σας μεταφέρουμε τα τελικά συμπεράσματα μας.

Το πικάπ της European Audio Team (E.A.T.) με carbon βραχίονα. Εξοπλισμένο εργοστασιακά με την κεφαλή Ortofon 2M Blue. Σύντομα σε πλήρη δοκιμή.

Υπεροχή σε τρία βασικά σημεία:

Πρώτο: Το MX-VYNL στερείται οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανιχνεύσιμη σκληράδα (και το τονίζουμε: με όλες τις κεφαλές & καλώδια της δοκιμής μας). Για να είμαστε πιο ακριβείς, με καμία κεφαλή δεν διαπιστώσαμε κάποια έστω και μικρή τραχύτητα υψηλών/μεσαίων ανάμεσα σε πλήθος ηχογραφήσεων jazz μικρών συνόλων, φωνητικών & οπερατικών έργων και κλασσικής. Ανάμεσα σε αυτές και οι πλέον προσιτές κινητού μαγνήτη. Και αυτό γιατί τις προβάλει μέσα από τα ‘γαλήνια νερά’ του. Ο ήχος του καταλήγει τόσο στα λαμπάτα ενισχυτικά όσο και στα δύο τρανζιστοράτα των rack μας, πολύ ευγενικός χωρίς να απουσιάζει το έντονο δυναμικό πάτημα, πλουσιός τόσο και σώμα όσο και σε σκηνικές διαστάσεις. Η ανώτερη μουσικότητα και ευγένειά του το καθορίζει ως ένα από τα απολαυστικότερα της αγοράς, μιας που δεν στερείται ικανοποιητικής ανάλυσης-λεπτομέρειας, το αντίθετο μάλιστα.

Δεύτερο: Σε συνδυασμό με τις προσιτές κεφαλές όπως Nagaoka MP110, Ortofon 2M Red & Blue, Shelter 201MM να αφήνουν τελικά την σκηνή κάθε αξιόλογης παραγωγής να αναπνεύσει άνετα και να αποδοθεί χωρίς να στερούμαστε καλές, εστιασμένες αποστάσεις των μουσικών στον οριζόντιο άξονα, υπάρχει κίνδυνος να κατατροπώσει κυριολεκτικά τον κοντινό ανταγωνισμό. Αυτά του τα ταλέντα, από την μια η ευγενική, λιγότερο επιθετική μα λεπτομερής φύση του σε όλο το συχνοτικό φάσμα και από την άλλη η παρουσίαση μιας μεγάλης σκηνής κυρίως σε βάθος και έπειτα σε πλάτος, κατά κανόνα, σε κάνει να το σέβεσαι και έπειτα σε εθίζει με τον τρόπο του. Η εικόνα τοποθετείται λίγο πιο πίσω στον οριζόντιο άξονα, χωρίς όμως να το παρατραβά. Από εκεί,η μουσική ξανοίγεται γενναιόδωρα σε όλες τις διαστάσεις, κάτι που δεν κερδίζεις έτσι απλόχερα σε τρανζιστοράτους προενισχυτές κεφαλής αυτής της τιμής. Άλλο ένα σημείο που κάνει πραγματική εντύπωση σε σχέση -πιθανώς- με ότι άλλο έχεις ακούσει προσεκτικά στα πλαίσια πεντακοσίων έως δύο χιλιάδων περίπου ευρώ. Στον βαθμό που πιάσαμε τον εαυτό μας να ‘κλειδώνουμε’ πανευτυχείς για μεγάλο χρονικό στην προσωπικότητά του και να ακούμε πολλά βινύλια, πάρα πολλά, απορώντας για το πόσο τίμιο και ικανό είναι. Με την πάροδο των πρώτων πενήντα ωρών, θεωρούμε ότι λάβαμε και το μεγαλύτερο των ικανοτήτων του. Επίσης, δεν αναγνωρίσαμε κανένα λιγοστό roll-off στις υψηλές περνώντας σε ακριβότερες κεφαλές κινητού πηνίου και αυτός ήταν και ένας επιπλέον λόγος που τα πήγε άψογα, πράγματι, με όλους τους λαμπάτους ενισχυτές και προενισχυτές μας.

Τρίτο: Η τονική ισορροπία παραμένει υπόδειγμα για πολλούς ανταγωνιστές, με καθαρές χαμηλές-χαμηλομεσαίες, μεσαίες και υψηλές να έχουν πάντα τη σωστή θέση τους στη μουσική σκηνή, ιδιαίτερα εκτιμητέο με τις ακριβότερες κινητού πηνίου. Το χαμηλό κάνει αισθητή την παρουσία του με ατάκα, ύψος και μια εντυπωσιακή φυσικότητα ‘ανεβάζοντας’ τις προσιτές κινητού μαγνήτη. Οι μεσαίες παραμένουν στην συνολική ‘αμυντική γραμμή’ κερδίζοντας θεωρούμε τον ακροατή μιας που ποτέ δεν θα τον κουράσουν, μα τον πληροφορούν άνετα. Παρουσιάζουν ρεαλισμό-φυσικότητα ηχοχρωμάτων και χαρακτηρίζονται από την συνολική ωριμότητα και αποφυγή μιας εντυπωσιακής μα αφύσικης προβολικής παρουσίας. Η ισορροπία και συνοχή του, το τρίτο σημείο-σταθμός.

Όντως από τα πιο ήσυχα και καλόηχα, πολύ δύσκολα θα βρείτε κάτι τόσο γνήσιο και ολοκληρωμένο στην σειρά του. Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ή κατέχετε μια αξιόλογη κεφαλή της εισαγωγικής-μεσαίας κατηγορίας, πολύ πιθανό να το μετανιώσετε αν αγοράσετε κάτι άλλο χωρίς πρώτα να ακούσετε το MX-VYNL. Απολαυστικό και συνεκτικό, σε λογικά χρήματα. Δεν μπορούμε να του βρούμε κάποιο έντονο ‘κουσούρι’, παρά μόνον ίσως το ότι δεν προκαλεί την προσοχή στο μάτι παρα μόνον στο αυτί.

Συμπέρασμα

Με κόστος κάτω από τα χίλια ευρώ και έναν χαρακτήρα που πλησιάζει επικίνδυνα το ιδανικό, τουλάχιστον στα πλατό-βραχίονες/κεφαλές της δοκιμής μας, παντρεύει την μεγάλη σκηνική έκταση των λαμπάτων προενισχυτών κεφαλής με την ακριβή εστίαση και καθαρότητα των ιδιαίτερα αξιόλογων τρανζιστοράτων. Το MX-VYNL στοχεύει κέντρο και πιάνει κέντρο. Η Musical Fidelity διαθέτει ένα phono-stage που δεν θα κουράσει και θα γίνει στο τέλος εθιστικό όσο ελάχιστα στην κατηγορία. Ξεπερνώντας έτσι και πάλι τον εαυτό της, παρουσιάζοντας μια καινούργια πτυχή στον ήχο των μεσαίων στη γκάμα της προτάσεων. Με υψηλότερη την γενναιοδωρία της, στα ‘λογικά’ ευρώ των αναλογικών συχνά απόκοσμων. Αξίζει να το εντάξετε στην λίστα επόμενων επιλογών σας.

Σύστημα Δοκιμής:

Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) B-Sharp, Clearaudio Concept, Musical Fidelity Roundtable S, & Pro-Ject -various turntables-, Dynavox PS-300, Oracle Audio. Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): Fezz Audio MM & MM/MC, VTL & Musical Fidelity MX-VYNL Cartridges (Κεφαλές πικάπ): Ortofon, Kuzma CAR, Shelter, Nagaoka, Benz  Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Holo Audio Spring Kitsune’ Level 3 Edition, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio 3R Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium, Preamps (Προενισχυτές): VTL, Conrad-Johnson,Audio Hungary Integrated & Power Amplification (Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές): Jadis (ολοκληρωμένοι), RT-Audio Design Class-A, Musical Fidelity (various), VTL ST series, Audio Hungary ,Conrad-Johnson (tube & solid-state) Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others Speakers (Ηχεία): ProAc Studio & Response series, Audio Solution (various),Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle Various, Magnepan 30.7 Cables (Καλωδιώσεις): Nordost & TelluriumQ ηχείων & Analysis Plus ψηφιακά, Supra & Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Pure Silver Cables, Van Den Hul interconnects (RCA) Power Cables (Ρεύματος): IsoTek, Oyaide Tunami, Shunyata Research,Tellurium Q Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra.

 

Τιμή: 950,-€

Αντιπροσωπεία – Ακροάσεις

Παραγγελία μέσω email στο E-shop της Exclusive Audio:

 

About HiEndNews

CHAMELEON AUDIO TOP 3
x

Check Also

Phasemation PP-300 Moving Coil Cartridge Review

PhasemationPP-300 Moving-Coil Phono Cartridge Review “Thank you, Mister Suzuki, our reviewer brought the cartridge home ...

Dynavox TPR-3 & ET-100 pre-power amplifiers Review

  Dynavox TPR-3 & ET-100 pre-power combo ! Little audio gems (tube pre & solid-state ...

Shelter model 201 MM Cartridge Review

Shelter Model 201 Moving-Magnet Stereo Phono Cartridge Review The Japan Way of Coherence, Lushness & ...